Makis

Με την Εστουδιαντίνα στην Κωνσταντινούπολη

141 posts in this topic

Νίκο, εξαιρετική δουλειά!! Σε ευχαριστούμε πολύ! :):pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα με τις σημερινές(15/7) μεσημεριανές(14.00) ειδήσεις του ALPHA , ο Νταλάρας φτάνει στην Αθήνα απόψε, στις 18.00, όπου και θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με το όλο θέμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να αναφέρουμε πως οι υγιείς δυνάμεις της τούρκικης κοινωνίας -αν και άργησαν να αντιδράσουν- καταφέρονται κατά της ενέργειας ακύρωσης της συναυλίας. Η Κωνσταντινούπολη διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2010 και τέτοιες απαγορεύσεις δεν βοηθούν. Κατηγορούν την κυβέρνηση που ενέδωσε στις πιέσεις κι επικρίνουν τον Τούρκο πρωθυπουργό γιατί δεν επενέβη ώστε να γίνει η συναυλία.

’ργησαν όμως να αντιδράσουν στις ακραίες και προβοκατόρικες θέσεις των προηγούμενων ημερών. Οι ακραίοι κύκλοι ξέχασαν πως ο Νταλάρας έχει τραγουδήσει για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1999 στην Ξάνθη. Έχει τραγουδήσει για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κι έχει τραγουδήσει και για την Κύπρο και για την Ίμβρο, γιατί έτσι πρόσταζε η ψυχή του να κάνει. Και καλώς έπραξε.

Έχασε η πόλη της Κωνσταντινούπολης ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Ίσως δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουν κάποια άλλη στιγμή αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να συμπληρώσω μόνο για την αντίφαση της ιστορίας πως όταν είχαν γίνει εκείνοι οι φοβεροί σεισμοί στην Τουρκία μετά τη βοήθεια που είχε προσφερθεί από διάφορα κράτη είχε βγει ένα σποτάκι από τις τουρκικες αρχές με τη λέξη "ευχαριστώ"σε διάφορες γλωσσες υπό την μουσική υπόκρουση ενός τραγουδιού που έλεγε ο Νταλάρας(δεν θυμάμαι πιο ήταν).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρονται εδώ θα ήταν καλό να τα ψάξουν οι δημοσιογράφοι και να τονιστούν. Και αυτό που ανέφερε η Νεφέλη και αυτό που ανέφερε η Ελίνα. Στην προηγούμενη σελίδα ο Αποστόλης έκανε λόγω για μία άλλη συναυλία που ήταν να κάνει ο Νταλάρας πριν κάποια χρόνια, πάλι σε συνεργασία με το Πατριαρχείο, και ακυρώθηκε. Ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο?

’λλο ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας Radikal, δυστυχώς και αυτό μόνο στην τουρικικη γλώσσα...

Yorgo Dalaras konseri valilik engeline takıldı

http://www.radikal.com.tr/haber.php?habern...arih=15/07/2007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η βαρβαρότητα και ο αποκλεισμός κάθε σκέψης και έκφρασης περισσότερο πολιτιστικής συνεχίζεται και απο τον Τουρκικό τύπο με βήμα τροχάδην.Μιά ευκαιρία ζητούσαν αυτοί υποκύπτοντας σε πιέσεις και τυχόν απαγορεύσεις για το ένα η το άλλο.Εδώ πόσοι Τούρκοι ζουν εξόριστοι σε ξένες χώρες επειδή με το συγγραφικό τους έργο έδωσαν μπουνιά στο μαχαίρι και το στράβωσαν,στον Νταλάρα θα σταματήσουν;Μιά δικαιολογία Τουρκικής εφημερίδας ανέφερε την καλή σχέση του Γιώργου Νταλάρα με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν...μα και τις συναυλίες του στην πράσινη γραμμή της Κύπρου τη στιγμή που η Λευκωσία είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα του σύγχρονου κόσμου.

Ήθελα να ήξερα η Ελληνική κυβέρνηση τι κάνει;

Έδώ σε αυτό το Φόρουμ που είναι καθαρά απόψεις για έναν άνθρωπο που υπεραγαπάμε όλοι(τον Γιώργο Νταλάρα βεβαίως ) φτάσαμε να κάνουμε πολιτικές αναλύσεις και δεν πρέπει αλλά ελάχιστες φορές επιβάλλεται.

Εγώ προσωπικά με τα πρώτα σύννεφα αυτής της εκδήλωσης δεν ήθελα με τίποτα να γίνει η συναυλία εκείνη γιατί φοβόμουν για την ζωή του Γιώργου,που εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελεί αόρατο μέλος της οικογένειας μου.Είναι πολύτιμος ο Νταλάρας για όλους μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι Έλληνες.

Επι του γεγονότος τυχαία έστω και αργά διαβάζω ένα βιβλίο για την Βασιλεύουσα πόλη Κωνσταντινούπολη με τίτλο "Πηραν την πόλη.πήραν την...",εκεί αναφέρεται το κάστρο Ρούμελη Χιχσάρ και φαντάζομαι τι μνήμες θα φτερούγιζαν με τα τραγούδια του κάτω όμως απο ασφαλείς συνθήκες.Φαντάζομαι πως οι μνήμες αυτές "με φως και νύχτα σου κεντούν μιά φορεσιά",θα ήταν ένα ξύπνημα απο έναν άνθρωπο που το λέει η καρδιά του σε μιά πόλη γεμάτη απο τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[...] για ποια ΕΕ μιλάμε; Για μια ΕΕ των Λαών; Τέτοια δεν υπάρχει! [...]
Εδώ δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. Δυστυχώς, το όραμα των λαών και των λίγων που οραματίστηκαν μία ενωμένη Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ διαφορετικό από το όραμα αυτών που σήμερα τη διαχειρίζονται.

Η συζήτηση γίνεται για μία συναυλία που ήταν πολύ δύσκολο εξ΄αρχής να πραγματοποιηθεί. Ειδικά, σήμερα, ανήμερα της επετείου του πραξικοπίματος του 1974 που τελικά οδήγησε στην εισβολή λίγες ημέρες μετά. Ευχάριστη, ομολογώ έκπληξη ήταν για μένα οι μεγάλες διαστάσεις που πήρε το θέμα στον τύπο, πράγμα το οποίο δεν περίμενα. Αντίθετα, οι πολιτικές αντιδράσεις μάλλον μοιάζουν τυπικές και επαναλαμβανόμενες. Τέλος, οι καλλιτεχνικές αντιδράσεις είναι μάλλον ανύπαρκτες! :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω την εντύπωση οτι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Μήπως πρέπει να τους ενημερώσουμε οτι είναι η 2η φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε τον Γ.Νταλάρα για συναυλία? Την πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2003 πάλι ακυρώθηκε! Επίσης, τον Μάιο του 2002 για κάποιο λόγο είχε ακυρωθεί και η όπερα του Μίκη Θεοδωράκη "Λυσιστράτη", με τον Γ.Νταλάρα στο ρόλο του ποιητή. Η παράσταση είχε διαφημιστεί οτι θα παιζόταν στην Κωνσταντινούπολη και από τον Τουρκικό τύπο.

Dalaras In Istanbul

Lysistrata in Istanbul

’ρθρο της hurriyet για την "Λυσιστράτη"

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/hab...x?viewid=126064

Μήπως θα έπρεπε να στείλουμε ως forum, ένα email στα Ελληνικά ΜΜΕ για να τους ενημερώσουμε? Συμφωνείτε?

Όσον αφορά τις σημερινές δηλώσεις του Γ.Νταλάρα, μεταξύ άλλων ανέφερε οτι ο υπήρξε πρόταση στον ίδιο για συναυλία του με την Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης. Με αυτό τον τρόπο, δήλωσε ο ίδιος, θα λυθεί η όποια παρεξήγηση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όλα τα δελτία εισήδεων (Mega,Alpha,Ant-1,ΕΤ-1) είχαν ρεπορτάζ για την ακύρωση.Όλα φυσικά κόψανε μέρος των δηλώσεων του Νταλάρα στο αεροδρόμιο και μόνο στην ΕΤ-1 (από όσο θυμάμαι,αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος) έδειξαν το μέρος της δήλωσης όπου έλεγε για την πρότασή του να γίνει η συναυλία με τη συμφωνική της Κων/πολης γιατί όπως είπε η μουσική ενώνει τους λαούς και θα ήθελε αυτή η εκδήλωση να γίνει αφορμή να λυθούν και οι όποιες παρεξηγήσεις.

Εγώ από όλη αυτή την ιστορία κρατάω τη στάση του Νταλάρα.Μαθήματα ήθους και αποφυγής κάθε μορφής εκδήλωσης εθνικισμού χωρίς υπερβολές στις δηλώσεις και

μαθήματα ώριμης σκέψης,πολιτικού προβληματισμού και αξιοπρέπειας.Δεν θα μπορούσα να καλύτερο καλύτερο χειρισμό της κατάστασης εκ μέρους του.Του αξίζουν συγχαρητήρια για όλα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Στη ΝΕΤ έχει Νταλάρα τώρα

Ο Νταλάρας είπε: (ένα απόσπασμα δηλώσεων έδειξε η Νετ.Ο Νταλάρας είχε κάνει και άλλες δηλώσεις πριν και μετά από το απόσπασμα που έδειξε)

''Τα παιδιά τα οποία ήρθαν για να είναι παρόντες σε μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Ορθοδοξία.Μ'ένα πρόγραμμα πολύ προχωρημένο-να μου επιτραπεί η έννοια- με πάρα πολλούς σπουδαίους ομιλητές και με πολύ σοβαρά θέματα-για θέματα παιδίας,για θέματα θρησκείας,για θέματα κοινωνίας,για καθημερινά θέματα έρωτα συναισθημάτων,ναρκωτικών-πολυ προχωρημένα θέματα.

Πιστεύω λοιπόν ότι είναι μεγάλη υπόθεση αυτό το 2ο συνέδριο Παγκόσμιας Νεολαίας Ορθοδοξίας και είναι και πολύ σημαντικό το ότι γίνεται εδώ (Οι δηλώσεις του έγιναν στην Κωνσταντινούπολη)

Επίσης δηλώσεις για την ακύρωση της συναυλίας έκανε και ο εκπρόσωπος τύπου Υπουργείου εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.Πιο συγκεκριμένα είπε:Προκαλεί εύλογες απορίες η σημερινή απόφαση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης με την οποία ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη συναυλία ενός διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης καλλιτέχνη ιδιαίτερα αγαπητό και στην Τουρκία.Τα όσα προβάλλονται ως δικαιολογίες για την απόφαση αυτή ηχούν ως προφάσεις.

Φοβερή η στάση του Νταλάρα.Ένα μόνο θα πω:Μπράβο Γιώργο

Share this post


Link to post
Share on other sites
............πρέπει να σας τονίσω ότι η εκδήλωση θα γινόταν για τους......(δεν καταλαβαίνω καλά τι λέει :blush: ) οι οποίοι είναι ένας αριθμός αλλά ο πολλαπλάσιος αριθμός αυτών ήταν άνθρωποι της Πόλης...

Για τους σύνεδρους αν θυμάμαι καλά είπε.

Δίκιο έχεις marochr.Για τους σύνεδρους είπε.Το διόρθωσα το post μου.

Επίσης μια άλλη τούρκικη εφημερίδα η radikal αναφέρει πως 'Η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα εμποδίστηκε από τη Δημαρχία'

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...40&lngDtrID=244

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel...c=5525531Δελτίο τύπου του ΣΥΝ.

http://greece.flash.gr//soon/2007/7/15/34097id/

Να προσθέσω πως θεωρώ εξαιρετικό τον χειρισμό από την πλευρά του Γ.Νταλάρα. Είναι άξιος θερμών συγχαρητηρίων.

Εγώ μόνο ενός δήλωση -γραπτή ή προφορική- αναμένω. Του Μίκη. :blush::blush:

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι θα έχουμε ένα μήνυμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, ένας άνθρωπος φωτισμένος, με όραμα για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη, ο οποίος ονομάζεται και "πράσινος Πατριάρχης", διότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για τις κλιματικές αλλαγές, καθώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και επικοινωνεί με όλο τον κόσμο, για το μήνυμα της προστασίας του θείου δώρου, αν θέλετε, του περιβάλλοντος.

Όμως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο περνάει και σήμερα δύσκολες στιγμές. Η χθεσινή ματαίωση της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη είναι χαρακτηριστικό για το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και, βεβαίως, για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως δεν αμφισβητείται. Τα δικαιώματά του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι δικαιώματα που υποχρεωτικά πρέπει να τηρηθούν, λόγω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Ελλάδα, πρέπει αυτό να το τονίζει κάθε φορά, δεν πρέπει να είναι απούσα σε τέτοιες στιγμές.

Η δική μας στήριξη είναι πάντα συνεχής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Πατριάρχη. Αυτές τις μέρες, την εκδηλώνουμε με άμεσο τρόπο, αυτός ήταν και ο δικός μου στόχος στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, όπως βεβαίως, και στον Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Χοσέ Σόκρατες. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλίες, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διμερείς μας επαφές με την Τουρκία, γι' αυτό το μεγάλο ζήτημα.

Από το Συμπόσιο Σύμης, αναφορά του Γ.Παπανδρέου.

Και η ανακοίνωση του Συνασπισμού:

Σχετικά με την ακύρωση της προγραμματισμένης συναυλίας του Γ. Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την απαγόρευση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης, που είμαστε βέβαιοι ότι θα εξέπεμπε μηνύματα ειρήνης και φιλίας.

Το λυπηρό αυτό γεγονός δείχνει πόσο δύσβατος αλλά και πόσο αναγκαίος είναι ο δρόμος του εκδημοκρατισμού της γειτονικής μας χώρας, καθώς και πόσο βλαβερές είναι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εθνικιστικές κραυγές.

Να προσθέσουμε ότι ο Γ. Νταλάρας είναι ένας καλλιτέχνης με ενεργητική συμβολή στο διεθνές κίνημα ειρήνης και στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία υπηρετεί και από τη θέση του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

15/7/2007 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν πολιτικολογούμε, αλλά δείχνουν κάτι αυτές οι αναφορές και οι δηλώσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προφανώς Ελίνα και δείχνουν κάτι αυτές οι δηλώσεις. Ακόμη περισσότερα όμως δειχουν οι δηλώσεις του Νταλάρα στο αεροδρόμιο. Τι ωραία που χειρίστηκε το θέμα! Πολλά συγχαρητήρια του αξίζουν!! :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orthodox youth flock to Istanbul

Friday, July 13, 2007

This week hundreds of Greek Christian Orthodox youth have arrived in Istanbul from all over the world for the second Orthodox Youth Conference. The Orthodox Patriarch Bartolomeos welcomed them to their spiritual 'home'

DAMARIS KREMIDA

ISTANBUL - Turkish Daily news

On Wednesday 780 Orthodox Christian youths from all over the world flocked to Istanbul to participate in a five-day conference dedicated to them, hosted by Patriarch Bartolomeos and the young people of the dwindling Greek Orthodox community of the city. The conference titled Members of the Church Citizens of the World is the second of its kind and will end with a first-ever concert of Greek singer George Dalaras at Rumeli Hisari on July 15. The first international conference for youth in Istanbul took place in 2000. At the opening of the conference Bartolomeos emphasized the ecumenical nature of the church and of the Patriarchy in Istanbul. Our Patriarchy is not a national church. Due to its universal holy message and its great importance in the history of the church, the fathers and councils called it ecumenical, he said. Bartolomeos welcomed the participants from 37 countries and told them they should feel at home in Istanbul. Youth came from as far as Hong Kong, Australia and the United States, while the Rum (Greeks of Turkey) scurried around welcoming participants and making preparations. The show of confidence and participation of the youth was an important event for the Patriarchate in Istanbul, considered by Greek Orthodox to be the home and hearth of not only Byzantium but also the church. Dimitris, 26, from Hopewell, Virginia, traveled all the way from New Jersey with 30 other young adults from the New York and New Jersey area. He had been in Istanbul for only a few hours but said it had already made a strong impression on him. It's sacred and partially untouched by changes, he said. For Dimitris, attending this conference in Istanbul was important for the continuation of Christian Orthodoxy. To be able to go back and take home a more global representation of Orthodoxy from the heart of Byzantium I think that is something pretty amazing and doesn't happen often in a lifetime, he said. Other participants said they had also come to meet people their age who share their faith as some, like the Americans, felt isolated from the rest of the Orthodox community. Dimitris said that in his estimation, young people were more involved in their churches in the United States, where identity is intertwined with faith, than in Greece. George Konstantakis, one of the 120 participants that came from Crete, said that he had heard the Patriarch speak many times and was quite involved in his church back home. He, like many of the youth present, feels that this conference will contribute to strengthening the community and equipping them to deal with modern day secular challenges. I believe that Orthodoxy can answer many of the problems and questions we have, he said. International representations from Catholic, Armenian and Protestant churches were also present, as well as the World Council of Churches. Around 10 members of the Catholic representation came from as far as Israel, England, Poland, Italy, Germany, Romania and Turkey. Twenty-year-old Theresa Behrens from the United Kingdom, at the conference with the Catholic representation, said that as a youth worker she came hoping to find out what issues the Orthodox youth faced. She said she guessed they were similar to those of the Catholic youth. A lot of the Catholic youth lack education. A lot of Catholics don't really understand their faith and need teaching, she said. With Bartolomeos' campaign to reopen the Orthodox theological seminary on the island of Heybeliada, it could be argued that such education is a pressing need for the Greek Orthodox community. I think the opening of the Chalki (Heybeliada) school is important for many reasons, political and religious, said Dimitris from Virginia.

Dalaras sets foot in Turkey: George Dalaras, whose nationalistic tendencies have been reported by the media, has been invited in the context of the Second Orthodox Youth Conference to perform at Rumeli Hisari on July 15. This marks the first concert held at Rumeli Hisari in a year and the first time Dalaras has accepted an invitation to come to Turkey. George Dalaras, a world-renowned Greek singer, has been captivating audiences since the 1960s. Although his mother was a Greek refugee from Turkey and he has traveled around the world giving performances, until months ago he has refused to come to Turkey. In an interview with the Greek TV channel ET 1 six months ago, Dalaras said: If Cyprus cannot be Greek, then I'm not setting foot in Turkey.

www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=78252

http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id...ı?&katid=1

Istanbul revokes licence for Dalaras concert

07/16/2007

Istanbul (ANA-MPA/A. Kourkoulas) -- A scheduled concert by renowned Greek laika singer George Dalaras in Istanbul was cancelled after the Istanbul prefecture revoked the licence it had issued for the use of the open-air threatre in the Rumeli Hisar fortress in the European coast of the Bosphorus, it was announced on Saturday.

The concert was to take place in the framework of the 2nd World Congress of Orthodox Youth being organised in Istanbul by the Ecumenical Patriarchate, and was to be the closing event of the congress.

Strong protests had appeared in recent days in the Turkish press over the licence granted for the Dalaras concert, given that the Turkish Archaological SErvice has prohibited the use of the theatre in order to protect it.

The Rumeli Hisar is a 15th century fortress built north of Istanbul by Mohamed the Conqueror in order to obstruct the Russian fleet from sailing to Constantinople to enable completion of the siege of the city.

An international dance festival was held at the theatre for several years, until its use was prohibited by the Archaeological Service.

Several Turkish newspapers also protested that the licnece was issued for a concert by Dalaras, whom they described as a nationalist and anti-Turk, noting his membership in organisations supporting Abdullah Ocalan.

Caption: ANA-MPA file photo of concert featuring popular Greek singer George Dalaras.

http://www.ana.gr/anaweb/user/showplain?ma...421&service=100

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νέα τουρκική πρόκληση

Πρόφαση χαρακτήρισε η Αθήνα τις τουρκικές δικαιολογίες για την ανάκληση άδειας χρήσης χώρου και για τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γιώργος Νταλάρας επρόκειτο να δώσει συναυλία στο Κάστρο της Ρούμελι, στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, στο πλαίσιο του Β Συνεδρίου της Ορθοδόξου Νεολαίας που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συναυλία θα ήταν η καταληκτική δραστηριότητα του συνεδρίου.

Επισήμως οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν τη συναυλία, κρίνοντας ως ανεπαρκή τα έγγραφα για τη σχετική άδεια, όμως είχαν προηγηθεί απειλές των Γκρίζων Λύκων για επεισόδια, ενώ οι εφημερίδες είχαν καλλιεργήσει κλίμα φανατισμού.

Δήλωση Βαρθολομαίου

"Έχουμε να αντιπαλέψουμε με πολλές αδικίες, μεθοδεύσεις, οι οποίες αποσκοπούν - εάν κρίνουμε εκ των πραγμάτων - στην απογύμνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ομογενείας από τα αυτονόητα δικαιώματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους", κατήγγειλε πάλι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αποδοκιμάζοντας την επέμβαση των τουρκικών κρατικών αρχών - δια της Γενικής

Διευθύνσεως των Βακουφίων - στη Μονή της Πρώτης και σε άλλα Μοναστήρια των Πριγκιποννήσων.

"Ξαφνικά ενεφανίσθη αυτή η κρατική οντότης σαν ιδιοκτήτης, τουλάχιστον σαν συνιδιοκτήτης των Μοναστηριών μας", είπε ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των κατασκηνώσεων που οργανώνονται στον περίβολο της Μονής.

"Η Μητέρα Εκκλησία, η οποία έχει την άμεση ευθύνη αυτών των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών, θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία τους και, εν ανάγκη, θα φθάσει μέχρι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", είπε ο Πατριάρχης.

"Έχουμε την αγάπη και τη συμπαράσταση πολλών ανθρώπων, επωνύμων και ανωνύμων. Αλλά έχουμε υπεράνω όλων την ευλογία του Θεού, ο οποίος προστατεύει τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και αυτή θα επιβιώσει εις πείσμα όλων εκείνων, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να επιβιώσει και να υπάρχει τα επόμενα χρόνια και τους επόμενους αιώνες", είπε ο Πατριάρχης και κατέληξε: "Ελπίζουμε του χρόνου ότι θα λειτουργήσουν τα Ιδρύματά μας εδώ υπό καλυτέρας συνθήκας περί υμάς μετά το σχηματισμό και της νέας κυβερνήσεως, η οποία θα προέλθει από τις κάλπες της ερχομένης Κυριακής".

Η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

"Προκαλεί εύλογες απορίες η απόφαση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης με την οποία ακυρώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, προγραμματισμένη συναυλία ενός διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας καλλιτέχνη, ιδιαίτερα αγαπητού και στην Τουρκία. Τα όσα προβάλλονται ως δικαιολογίες για την απόφαση αυτή ηχούν ως προφάσεις".

Το Ρούμελι Κισάρ είναι κάστρο του 15ου αιώνα που χτίστηκε βόρεια της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Κατακτητή για να εμποδίσει την κάθοδο του ρωσικού στόλου προς την Κωνσταντινούπολη και να ολοκληρώσει την πολιορκία της πόλης.

Στο θέατρο αυτό γινόταν επί σειρά ετών το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου, μέχρις ότου η χρήση του χώρου απαγορεύτηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στο μεταξύ, με μεγάλη συγκίνηση και σε ατμόσφαιρα πραγματικής κατάνυξης ολοκληρώθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου το Β Παγκόσμιο Συνέδριο Ορθόδοξης Νεολαίας που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Περισσότεροι από 900 νέοι και νέες από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν το ναό του Αγίου Γεωργίου για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία, να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων και να πάρουν αντίδωρο από το χέρι του Πατριάρχη.

Η κατανυκτική σημερινή εμπειρία εξαφάνισε τη στενοχώρια που προκάλεσε σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου η ματαίωση της συναυλίας που θα οργανώνονταν στον επιβλητικό χώρο του Κάστρου της Ρούμελι.

Ο Γ. Νταλάρας αποχαιρέτησε οικογενειακώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος του χάρισε ένα αναμνηστικό δίσκο και επέστρεψε στην Αθήνα προσδοκώντας σύντομα την οργάνωση μιας συναυλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εφημερίδες που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη ματαίωση της συναυλίας του τραγουδιστή χαρακτήριζαν σήμερα ως "υπερβολική" την ελληνική αντίδραση στις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στη ματαίωση της συναυλίας.

http://news.antenna.gr/articleDetail/0,3091,162174,00.html

Turkey cancels Greek singer's concert in Istanbul, prompting complaints

Turkish authorities canceled a concert by a Greek singer in Istanbul, saying they did not receive necessary documents, an official said Sunday.

Giorgos Dalaras' concert was expected to take place in a castle Saturday evening as part of the World Congress of Orthodox Youth, organized by the Ecumenical Patriarchate in Istanbul.

The performance was canceled because the organizers failed to deliver documents required for such events, said Nazir Senturk, of the governor's office.

The Greek singer had reportedly been criticized by segments of the Turkish media in the days leading up to the concert for being anti-Turkish in his stance on the Cyprus issue and the Kurdish dispute in Turkey.

Cyprus is divided into a Greek Cypriot south represented by the internationally recognized government and a Turkish Cypriot north recognized only by Ankara. The two sides agreed a year ago to start negotiations toward eventual reunification, but there has been little activity.

"Certain groups intensified the situation by publishing inaccurate information which could have led to this development," Dalaras told a Greek TV station.

Senturk said the decision was not politically motivated.

Greek media reported the concert was canceled by the Istanbul prefecture on the grounds that the archaeological authorities responsible for the site did not grant permission.

"These are just excuses," Foreign Ministry spokesman Giorgos Koumountsakos said late Saturday.

"He is an internationally acclaimed artist, especially liked in Turkey, and the decision to cancel his performance raises questions," he said.

Herald Tribune

http://www.iht.com/articles/ap/2007/07/15/europe/EU-GEN-Turkey-Greek-Singer.php

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προεκλογικό τρικ η ακύρωση της συναυλίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός «χαϊδεύει» τους εθνικιστές, που απειλούν ευθέως την αυτοδυναμία του στη Βουλή.

Η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα θα γινόταν στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου χθες βράδυ, ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις τουρκικές εκλογές. Αλλά τίποτε απ όσα προηγήθηκαν της ματαίωσής της δεν θύμιζε ευρωπαϊκό κόσμο. Η νομαρχία Κωνσταντινούπολης ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στους διοργανωτές την τελευταία στιγμή, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας των προσκεκλημένων και γραφειοκρατικά κωλύματα. Για να μην υπάρχουν κενά στο μήνυμα της απαγόρευσης, ενημέρωσε τη Διεύθυνση Ασφάλειας της Πόλης να αναλάβει δράση εάν υπήρχε θέμα ανυπακοής στην εντολή. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης φώναζαν εδώ και μέρες εναντίον του Ελληνα καλλιτέχνη, στηλιτεύοντας ως εθνικιστική τη στάση του στην υπόθεση Οτσαλάν και στο Κυπριακό. Οι περισσότερες εφημερίδες προέβαλαν ωστόσο το γεγονός ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε απαγορεύσει τη χρήση του θεάτρου Ρούμελι Κισάρ, για την προστασία του. Το Ρούμελι Κισάρ είναι κάστρο του 15ου αιώνα, που χτίστηκε από τον Μωάμεθ τον Κατακτητή για να εμποδίσει την κάθοδο του ρωσικού στόλου προς την Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις προφάσεις και τις αναφορές των ΜΜΕ, το έδαφος είχε καλλιεργηθεί ώστε οι αρχές να τιμωρήσουν με αυτή την ενέργεια το Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Ορθόδοξων Νεολαιών, το οποίο διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο κλείσιμο του οποίου θα πραγματοποιείτο η συναυλία.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ο θεωρούμενος ως ανεκτικός στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει εξετάσεις εθνικιστικής νομιμοφροσύνης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο προεκλογικός του αγώνας θα κορυφωθεί την Παρασκευή στην Τραπεζούντα, στο οχυρό των εθνικιστών, εκεί όπου γαλουχήθηκαν οι δολοφόνοι του Χ. Ντινκ, του Αρμένιου δημοσιογράφου που με το θάνατό του ανάγκασε την παγκόσμια κοινότητα να αναρωτηθεί για το βάθος του σκοταδιού της σύγχρονης Τουρκίας.

Η στάση της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, ενοχλήθηκε για τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά αντέδρασε σε χαμηλούς τόνους, αποδίδοντας -σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους- σε σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής την ακύρωση της συναυλίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «προφάσεις» τις αιτιολογίες που διατυπώθηκαν από την τουρκική πλευρά. Θύμισε ότι ο Γ. Νταλάρας είναι διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, αγαπητός στην Τουρκία, και ανέφερε ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών «προκαλεί εύλογα ερωτηματικά». Είχε τέτοια πολιτική σημασία η συναυλία που θα γινόταν στο κάστρο Ρούμελι, που χτίστηκε το 15ο αιώνα από τον Μωάμεθ τον Κατακτητή;

Είχε, όπως αποδείχτηκε, μεγάλη σημασία, γιατί η τελευταία δημοσκόπηση (εταιρία Demos, εφημερίδα «Γενί Σαφάκ») δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα του Ντ. Μπαχτσελί (MHP) έχει πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση υπερβαίνοντας το όριο του 10%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, συγκεντρώνει 12,5%, ενώ το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) 42,2% και η υποστηριζόμενη από τους κεμαλιστές αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) 20,5%. Το κόμμα του πολιτικού Ισλάμ εμφανίζει μεγαλύτερη διείσδυση στις αγροτικές περιοχές, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις το 50%, ενώ στις περισσότερες αστικές περιοχές δύσκολα αγγίζει το 40%. Αντίθετα, οι δυνάμεις της κεμαλικής αντιπολίτευσης παρουσιάζουν άνοδο στις μεγάλες πόλεις. Ο κ. Ερντογάν θα ακολουθήσει ως την παραμονή των εκλογών εξαντλητικό πρόγραμμα, πραγματοποιώντας δύο περιοδείες την ημέρα, γνωρίζοντας ότι ζητούμενο δεν είναι η νίκη αλλά η εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, ώστε να είναι εφικτές οι συνταγματικές αλλαγές.

Κων/πολη, της απεσταλμένης μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ελεύθερος Τύπος: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=4488

--------------------------------------------------------------------------------------------------

«Γκρίζα» απαγόρευση της συναυλίας Νταλάρα

Δυσφορία αλλά και χαμηλοί τόνοι από Φανάρι και Αθήνα

Δυσφορία στο Φανάρι και αμηχανία στην Αθήνα προκάλεσε η απόφαση των τουρκικών αρχών να ακυρώσουν τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη.

Επισήμως, η Νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως προέβαλε τον ισχυρισμό ότι έλλειπαν χαρτιά για την έκδοση της σχετικής άδειας, ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ακύρωση συνδέεται με το οξυμμένο κλίμα της προεκλογικής περιόδου. Η ελληνική πλευρά κράτησε για τον ίδιο λόγο χαμηλούς τόνους. Το ίδιο έκανε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να μη δώσει «υλικό για εκμετάλλευση» λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Παρ΄ ότι εκτιμάται ότι είναι ο ίδιος ο τουρκικός Τύπος, με τα αρνητικά του δημοσιεύματα, που προκάλεσε την ακύρωση της συναυλίας, δεν έλειψαν χθες οι εφημερίδες που χαρακτήριζαν «ντροπή για την Τουρκία» την εξέλιξη αυτή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, διά του εκπροσώπου του κ. Γ. Κουμουτσάκου, σχολίασε πως «η απόφαση της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως προκαλεί εύλογες απορίες. Τα όσα προβάλλονται ως δικαιολογίες για την απόφαση αυτή ηχούν ως προφάσεις».

«Θα τα πούμε στην Αθήνα», επέμενε χθες ο Γιώργος Νταλάρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι- συνάντηση η οποία κράτησε μόνον πέντε λεπτά. Ο Γιώργος Νταλάρας έφθασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, φίλησε το χέρι του Πατριάρχη και συζήτησαν απλώς τους τρόπους αντίδρασής τους στην απόφαση των τουρκικών αρχών.

Όταν επέστρεψε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, ο Γ. Νταλάρας δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Βεβαίως και τραγουδάω για την Κύπρο, την Ίμβρο, το Ισραήλ, τη Βηθλεέμ και προσπαθώ με το τραγούδι μου να συμβάλλω στην προσέγγιση της ειρήνης των λαών που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Το γεγονός ότι κάποιοι αρθρογράφοι έγραψαν εναντίον μου, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συναυλία μου παραμονές των εκλογών στην Τουρκία, είναι ενδεικτικό ότι θέλησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Για να εξυπηρετήσουν την πολιτική μιας παράταξης. Δεν θέλω να δώσω περισσότερη σημασία. Θα ήταν άσχημο για την κυβέρνηση να φανεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει κάποιες μικρές οργανώσεις. Καλό θα ήταν να αποφεύγουν την ψυχροπολεμική πολιτική. Θα απλώσω ξανά λοιπόν το χέρι μου, γιατί οι δυο λαοί μπορεί να έχουν διαφορές, αλλά είναι προτιμότερο να φροντίσουν να βρουν τα κοινά τους σημεία».

Ο Γιώργος Νταλάρας είχε αποφύγει να σχολιάσει την απόφαση των τουρκικών αρχών όσο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Ούτε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχολίασε την απόφαση των τουρκικών αρχών. Κύκλοι, όμως, του Φαναρίου έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν τη δικαιολογία που έδωσε η Νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως ότι η συναυλία ακυρώνεται «λόγω έλλειψης εγγράφων» κατά την υποβολή της αίτησης για άδεια, αφού είχε ήδη δοθεί έναν μήνα πριν!

Απειλές από εθνικιστές

Ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία απειλούσαν τη Νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως πως αν επέτρεπε τη διεξαγωγή της συναυλίας θα προκαλούσαν τέτοια επεισόδια που θα υπήρχαν ακόμη και νεκροί! Ο τουρκικός Τύπος είχε ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κατά του Γιώργου Νταλάρα, παρουσιάζοντάς τον ως «εχθρό της Τουρκίας, που έκανε συναυλίες κατά των Τουρκοκυπρίων και στήριξε τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν».

«Ντροπή»

Χθες, μετά την ακύρωση της συναυλίας, ο τουρκικός Τύπος παρουσίασε ειδησεογραφικά το θέμα χωρίς χαρακτηρισμούς, αν και κάποιες εφημερίδες όπως η «Πόστα», η οποία είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στην Τουρκία, επέκριναν έντονα τις τουρκικές αρχές: «Δεν ταιριάζει στην Τουρκία αυτή η συμπεριφορά, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται να γίνει το 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Η ίδια εφημερίδα φιλοξενούσε αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου μουσικοσυνθέτη Ζουλφί Λιβανελί, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση για ακύρωση «ντροπή».

http://i63.photobucket.com/albums/h140/mar...aiosdalaras.jpg

Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΓ. Νταλάρας.

Συναντήθηκαν για πέντε λεπτά και απέφυγαν να σχολιάσουν επισήμως την απόφαση της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, βάσει της οποίας δεν επετράπη η πραγματοποίηση της συναυλίας του Έλληνα τραγουδιστή

ΤΑ ΝΕΑ: http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=2007071...716&nid=5245141

Share this post


Link to post
Share on other sites

(sorry που κάνω δεύτερο post αλλά νομίζω ότι το παραπάνω είναι ήδη μεγάλο για να κάνω edit... :blush: )

Τουρκική «Δημοκρατία»

Αποδεικνύοντας για νιοστή φορά ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία ευδοκιμούν όσο... οι φοίνικες στην Πάρνηθα, οι τοπικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσαν τη διεξαγωγή της συναυλίας που επρόκειτο να δώσει ο Γιώργος Νταλάρας στο ανοιχτό θέατρο του Κάστρου Ρούμελι Χισαρί, το οποίο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Η συναυλία που εντασσόταν στο πλαίσιο του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ορθοδόξου Νεολαίας, το οποίο διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν θα διεξαχθεί, καθώς, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία, η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης «δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσκεκλημένων». Στην πραγματικότητα, όμως, η απαγόρευση ήταν αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε τις τελευταίες ημέρες ο συντηρητικός τουρκικός Τύπος, κατηγορώντας των Έλληνα τραγουδιστή για τις συναυλίες συμπαράστασης προς τους Κυπρίους και για τη συμμετοχή του σε επιτροπή υποστήριξης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τελικά, αυτή η περίφημη «γέφυρα φιλίας» με την Τουρκία χτίζεται με ρυθμούς πιο αργούς απ' ό,τι το γεφύρι της ’ρτας, εξαιτίας των γειτόνων «μαστόρων και μαθητάδων»...

CityPress: http://www.cpress.gr/article.php?art=42294

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Τουρκικές «προφάσεις» για τη συναυλία

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την ακύρωση της συναυλίας του κ. Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκου, «προκαλεί εύλογες απορίες η απόφαση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ακυρώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η προγραμματισμένη συναυλία ενός διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνη, ιδιαίτερα αγαπητού και στην Τουρκία».

Οταν ενημερώθηκε για την ανάκληση της άδειας, ο κ. Γιώργος Νταλάρας βρισκόταν στη Χάλκη.

Οπως είναι γνωστό, η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακάλεσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί το ανοιχτό θέατρο στο Κάστρο της Ρούμελι στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσκεκλημένων.

Η συναυλία επρόκειτο να δοθεί στο πλαίσιο του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ορθοδόξου Νεολαίας που οργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το κλείσιμο του συνεδρίου.

Ορισμένες τουρκικές εφημερίδες διαμαρτύρονταν, επειδή η άδεια χρήσης δόθηκε για συναυλία του κ. Γιώργου Νταλάρα, τον οποίο κατηγορούν για συναυλίες και δηλώσεις του για το Κυπριακό, καθώς και για τη συμμετοχή του σε επιτροπή υποστήριξης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ναυτεμπορική: http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/.../16/1357901.htm

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Χαμηλούς τόνους τηρεί το Φανάρι

Εκτεθειμένη η ’γκυρα με την ακύρωση συναυλίας του Νταλάρα

Δυσανασχέτηση στην απόφαση των τουρκικών αρχών να ακυρώσουν τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη επικρατεί στο Φανάρι, αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξε να τηρήσει χαμηλούς τόνους για να μην δώσει 'υλικό για εκμετάλλευση' λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές στη χώρα. Παρ' ότι εκτιμάται ότι είναι ο ίδιος το τουρκικός Τύπος με τα αρνητικά του δημοσιεύματα που προκάλεσε την ακύρωση της συναυλίας, δεν έλειψαν χθες οι εφημερίδες που χαρακτήριζαν 'ντροπή για την Τουρκία' την εξέλιξη αυτή.

"Θα τα πούμε στην Αθήνα", επέμενε χθες ο Γιώργος Νταλάρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η συνάντηση στο Φανάρι κράτησε μόνο πέντε λεπτά. Ο Γιώργος Νταλάρας έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, φίλησε το χέρι του Πατριάρχη και συζήτησαν απλώς τους τρόπους αντίδρασής τους στην απόφαση των τουρκικών αρχών. "Έχουμε ήδη μπει σε μια διαδικασία και επειδή πήρε και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα πρέπει να απαντήσουμε με τρόπο που πρέπει. Ας μην το κάνουμε έτσι περιστασιακά", ξαναείπε ο Γιώργος Νταλάρας απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις μας. Το βράδυ αναχώρησε για την Αθήνα. Ούτε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχολίασε την απόφαση των τουρκικών αρχών. Κύκλοι όμως του Φαναριού έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν τη δικαιολογία που έδωσε η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης ότι η συναυλία ακυρώνεται "λόγω έλλειψης εγγράφων" κατά την υποβολή της αίτησης για άδεια. Και δεν μπορούσαν να το δεχτούν γιατί η άδεια είχε ήδη δοθεί ένα μήνα πριν!

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από την ακύρωση της συναυλίας που θα οργάνωνε το Πατριαρχείο; Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία απειλούσαν τη νομαρχία Κωνσταντινούπολης πως αν επέτρεπε τη διεξαγωγή της συναυλίας θα προκαλούσαν τέτοια επεισόδια που θα θρηνούνταν ακόμη και νεκροί! Ο τουρκικός Τύπος είχε ήδη δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα κατά του Γιώργου Νταλάρα παρουσιάζοντάς τον ως 'εχθρό της Τουρκίας ο οποίος έκανε συναυλίες κατά των Τ/Κ και στήριξε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν'. Χθες μετά την ακύρωση της συναυλίας ο τουρκικός Τύπος παρουσίασε ειδησεογραφικά το θέμα χωρίς χαρακτηρισμούς, αν και κάποιες εφημερίδες όπως η 'Πόστα', η οποία είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στην Τουρκία επέκρινε έντονα τις τουρκικές αρχές. "Δεν ταιριάζει στην Τουρκία αυτή η συμπεριφορά η οποία ετοιμάζεται το 2010 να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης". Η ίδια εφημερίδα φιλοξενούσε αποκλειστικές δηλώσεις τους Τούρκου μουσικοσυνθέτη Ζουλφού Λιβανελί ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση για ακύρωση ως 'ντροπή'.

ΠΟΛΙΤΗΣ: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A...032&-V=articles

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν από μόλις δύο λεπτά στο ραδιόφωνο του Alpha και σε δημοσιογραφική εκπομπή μίλησε η κα ’ννα Νταλάρα. Ζήτησε συγνώμη που ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας δεν ήταν εκεί να μιλήσει ο ίδιος. Ανέφερε πως ουσιαστικά ο λόγος ακύρωσης της συναυλίας ήταν αφενός οι εκλογές και αφετέρου η εξαιρετική οργάνωση του συνεδρίου του Πατριαρχείου, η οποία ενόχλησε το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Ανέφερε πως επρόκειτο για ένα καταπληκτικό συνέδριο, ενώ η τουρική κυβέρνηση σε μία κίνηση "καλής θέλησης" έδωσε αρχικά το χώρο για τη συναυλία, σε ένα μοναδικό χώρο. Σύμφωνα με την κυρία Νταλάρα, περίπου 10.000 άνθρωποι υπολόγιζαν πως θα παρακολουθήσουν τη συναυλία.

Είπε πως υπήρχε η δυνατότητα, ας το πω, προσβολής της απόφασης αυτής, υπήρχε δηλαδή τρόπος να θεωρηθεί παράνομη η απαγόρευση, αλλά ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας καθώς και το Πατριαρχείο προτίμησαν να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Κάτι που τελικά αποδείχθηκε σωστό, όπως είπε, διότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού τύπου έχει κάνει στροφή και γράφει για βεβιασμένη κίνηση και για το πως η Κωνσταντινούπολη θα γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2010 με τέτοιου είδους τακτικές.

Είπε ακόμη πως το ζητούμενο είναι η ψυχραιμία και ότι οι θερμοκέφαλοι γκρίζοι και από τις δύο πλευρές πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να καταλάβουν πως οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Έχω την εντύπωση οτι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Μήπως πρέπει να τους ενημερώσουμε οτι είναι η 2η φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε τον Γ.Νταλάρα για συναυλία? Την πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2003 πάλι ακυρώθηκε! Επίσης, τον Μάιο του 2002 για κάποιο λόγο είχε ακυρωθεί και η όπερα του Μίκη Θεοδωράκη "Λυσιστράτη", με τον Γ.Νταλάρα στο ρόλο του ποιητή. Η παράσταση είχε διαφημιστεί οτι θα παιζόταν στην Κωνσταντινούπολη και από τον Τουρκικό τύπο.

Μήπως θα έπρεπε να στείλουμε ως forum, ένα email στα Ελληνικά ΜΜΕ για να τους ενημερώσουμε? Συμφωνείτε?

Συμφωνώ και προσυπογράφω στην πρόταση του Αποστόλη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο ο καθένας να το κάνει ατομικά και να μην γίνει ως forum.Ο καθένας όταν ακούει έναν σχολιασμό σε ένα ραδιόφωνο (γιατί από το πρωί έχει αναφερθεί πολλές φορές το γεγονός)να στείλει ένα mail ή μήνυμα ενημέρωσης ότι είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει στον εν λόγω καλλιτέχνη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερο να το κάνει ο καθένας μόνος του, όπου κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με το ποστ της Δώρας για την Αννα Νταλάρα:

Είπε πως υπήρχε η δυνατότητα, ας το πω, προσβολής της απόφασης αυτής, υπήρχε δηλαδή τρόπος να θεωρηθεί παράνομη η απαγόρευση, αλλά ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας καθώς και το Πατριαρχείο προτίμησαν να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά.
Επομένως, μήπως υπάρχει λόγος που οι προηγούμενες ακυρώσεις δεν αναφέρθηκαν ούτε από το Πατριαρχείο ούτε από τον ίδιο τον Νταλάρα ή τη σύζυγό του?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα 'ψαλε στους ακραίους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

ΑΘΗΝΑ της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στην τελευταία εβδομάδα που διανύει η Τουρκία πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, στα «κακόβουλα δημοσιεύματα κάποιων που υποστήριξαν ότι είμαι εχθρός της Τουρκίας» και στις πιέσεις παρακρατικών κύκλων, απέδωσε ο Γιώργος Νταλάρας την ξαφνική ματαίωση της χθεσινής συναυλίας του στο κάστρο «Ρουμελιχισάρ».

Και κατήγγειλε τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι ένθεν κακείθεν στην Πόλη «αγριοπατριώτες» και «διάφοροι άλλοι σύλλογοι "άγριων ζώων"».

Φωτογράφιζε ουσιαστικά και τους «Γκρίζους Λύκους» και οποιουσδήποτε εθνικιστικούς κύκλους δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Εξαιτίας τους ματαιώθηκε η συναυλία, που θα έδινε μαζί με τους μουσικούς της «Εστουδιαντίνα» χθες το βράδυ, κλείνοντας με τραγούδια της Πόλης τις εργασίες του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ορθοδόξου Νεολαίας, με διοργανωτή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης, που την ύστατη στιγμή αποφάσισε τη ματαίωση της εκδήλωσης, υποστήριξε πάντως ότι η αρμόδια για την τάξη αρχή της ενημερώθηκε καθυστερημένα και συνεπώς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια συνέδρων και κοινού. Κι όμως η διεύθυνση πολιτισμού της Νομαρχίας είχε ενημερωθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο τόσο για το συνέδριο του Πατριαρχείου όσο και για τη συναυλία...

Δικαιολογημένη η απορία. Την εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας ευθέως διά του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου για «προφάσεις»: «Προκαλεί απορίες», αναφέρεται σε σχετική δήλωση, «η απόφαση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης με την οποία ακυρώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, προγραμματισμένη συναυλία ενός, διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας, καλλιτέχνη, ιδιαιτέρως αγαπητού και στην Τουρκία. Τα όσα προβάλλονται ως δικαιολογίες ηχούν ως προφάσεις».

Από την πλευρά Πατριαρχείου δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας χθες στα εγκαίνια κατασκήνωσης που οργανώνεται κάθε χρόνο σε μοναστήρι της Πρώτης (ενός από τα Πριγκηπόνησα) επέκρινε τις τουρκικές αρχές: «Εχουμε», είπε, «να αντιπαλέψουμε πολλές αδικίες και μεθοδεύσεις που αποσκοπούν -κρίνοντας εκ των πραγμάτων- στην απογύμνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτού ομογενείας από τα αυτονόητα δικαιώματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους».

«Παρακρατικοί δουλεύουν υπογείως»

Ο Πατριάρχης αναφερόταν βεβαίως και στο περιουσιακό ζήτημα των ευαγών ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη. Προσέθεσε μάλιστα: «η Μητέρα Εκκλησία, η οποία έχει την άμεση ευθύνη αυτών των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών, θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία τους και, εν ανάγκη, θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Εξέφρασε όμως και την ελπίδα μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα ιδρύματα υπό καλύτερες συνθήκες.

Την είδηση για την ακύρωση της συναυλίας πληροφορήθηκαν ο Γιώργος Νταλάρας και οι μουσικοί στη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το Κάστρο (κτίσμα του 15ου αιώνα, επί Μωάμεθ του Πορθητή, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Πόλης). Κι ενώ ήδη στήνονταν τα μηχανήματα και ρυθμίζονταν οι λεπτομέρειες για την πρόβα, το πούλμαν που τους μετέφερε γύρισε πίσω. Οπως άλλωστε κι ο Γιώργος Νταλάρας, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Σήμερα θα επιστρέψει και η «Εστουδιαντίνα».

Αυτή φαίνεται πως είναι και η πρώτη φορά που ανώτερη Αρχή στην Τουρκία, η νομαρχία εν προκειμένω, ματαιώνει μια τέτοια εκδήλωση. Κι αυτό ενώ αυτές τις ημέρες κορυφώνονται τα «Θεοδωράκεια», οι εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής φιλίας που, με αφορμή το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου και πολλών Τούρκων δημάρχων.

Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας, μάλλον καχύποπτος ως προς τους ισχυρισμούς της νομαρχίας, θεωρεί ότι εν όψει των εκλογών στην Τουρκία, στο «συχνά απρόβλεπτο κλίμα της Κωνσταντινούπολης και σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σ' ένα σταυροδρόμι και καλείται ν' αποφασίσει προς τα πού θα πάει, κάποιοι φαίνεται ότι αισθάνονται ανασφαλείς. Υπήρξαν άλλωστε κάποια κακόβουλα δημοσιεύματα, με τις προσωπικές κρίσεις ορισμένων που υποστήριζαν ότι είμαι εχθρός της Τουρκίας. Αν αυτήν την άποψη ασπάζονταν και οι τουρκικές Αρχές, γιατί δεν με πληροφορούσαν νωρίτερα ότι δεν είμαι ευπρόσδεκτος; Δυστυχώς, πρόκειται μάλλον για σπασμωδική και αμήχανη κίνηση που αποδεικνύει ότι αυτές οι φήμες περί παρακρατικής δράσης -φήμες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες- κάποιες φορές ισχύουν. Κάποιοι παρακρατικοί δουλεύουν υπογείως».

Τα δημοσιεύματα στον Τύπο

Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ο Γιώργος Νταλάρας προήλθαν -ας θυμίσουμε- από διάφορες τουρκικές εφημερίδες που αναρωτιούνταν γιατί δόθηκε άδεια για συναυλία στο κάστρο «Ρουμελιχισάρ», τα οποία ανακηρυγμένο από την Τουρκική Αρχαιολογική Υπηρεσία ως «μνημείο», είναι εδώ και μια διετία απρόσιτο σε οποιονδήποτε Τούρκο καλλιτέχνη θέλει να κάνει εκεί συναυλία. Κυρίως όμως ο Νταλάρας αναφέρεται στη «Σαμπάχ», που τον χαρακτήριζε «ακραίο εθνικιστή», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι μετείχε στην 20μελή ελληνική επιτροπή υποστήριξης του Οτσαλάν, όπως κι ότι είχε δώσει συναυλία διαμαρτυρίας στην ελεύθερη Κύπρο κατά την 23η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

«Ασφαλώς και γνώριζαν στην Τουρκία πως έχω τραγουδήσει για την Κύπρο. Οφειλαν άλλωστε να το γνωρίζουν κι εκείνοι κι οι δικοί μας. Να βλέπουμε κι εμείς ό,τι συμβαίνει. Διότι κάτι δικοί μας "αγριοπατριώτες" ταυτίζονται σε συμπεριφορά με τους δικούς τους και με διάφορους άλλους συλλόγους "άγριων ζώων". Αν κι εγώ δεν έχω πρόβλημα, διότι όλα τα ζώα τα αγαπώ», σχολίασε εξοργισμένος ο Γιώργος Νταλάρας.

Ας θυμίσουμε ότι τελευταία φορά που ο Ελληνας τραγουδιστής είχε δώσει συναυλία στην Τουρκία ήταν το 1996 στην Ιμβρο, υπέρ της δημιουργίας εκεί ελληνικής βιβλιοθήκης. Τότε, «τις δύσκολες ημέρες, όταν στην Κύπρο είχαν σκοτώσει τον Ισαάκ», είχε φτάσει στο Σχοινούδι περνώντας απέναντι με βάρκα από τη Μυτιλήνη, χωρίς την επίσημη άδεια των τουρκικών Αρχών που είχαν ωστόσο ενημερωθεί και «έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Διακριτικά, βέβαια...».

Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πλέον, ο Γιώργος Νταλάρας (που δεν θέλησε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσει «μια εξαιρετικά τιμητική ιδιότητα για να ανοίξω πόρτες») σχολιάζει:

«Ξέρω πως αυτό είναι το κόστος για όποιον λέει τις απόψεις του και υποστηρίζει την ουσιαστική προσέγγιση των δύο λαών. Δεν θέλω οι νέες γενιές να ζήσουν ό,τι έζησαν οι γονείς μας. Αυτή η ψυχροπολεμική σχέση και τα τεράστια ποσά που δίνονται εκατέρωθεν για εξοπλισμούς θα μπορούσαν να δίνονται υπέρ των δύο λαών. Διαφορές υπάρχουν βέβαια και δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει την ιστορία του. Ούτε να ξεχνάμε τις ημέρες που έφτανε στρατός στην Κύπρο, απειλώντας με τη λήψη "μέτρων" αν δεν υπερψηφιστεί το σχέδιο Ανάν. Ναι, πήγα κι εγώ και μίλησα σ' όλο τον κόσμο για την Κύπρο. Αλλά οι προοδευτικοί Τούρκοι το ξέρουν αυτό και το σέβονται, όπως ξέρουμε κι εμείς για τις διώξεις τους. Το μέλημα όλων μας παραμένει η καλή γειτονία και η δημοκρατία».

Αμεσες αντιδράσεις για ό,τι συνέβη δεν υπήρξαν από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε και από Τούρκους καλλιτέχνες. Στην Ελλάδα, αντίδραση υπήρξε από τον ΣΥΝ. Εκ μέρους του, ο Πάνος Τριγάζης χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός, που «δείχνει πόσο δυσβάσταχτος αλλά και αναγκαίος είναι ο δρόμος τού εκδημοκρατισμού της γειτονικής μας χώρας, καθώς και πόσο βλαβερές είναι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εθνικιστικές κραυγές».

Από τη σημερινή Ελευθεροτυπία

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...