Sign in to follow this  
Followers 0
Νταλαρόφιλη

Τραγούδια από διαφορετικές σκοπιές...

4 posts in this topic

Ανοίγω ένα καινούριο topic για να μιλήσω για κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση... :(

Στην ιστοσελίδα MusicHeaven υπάρχει ο τομέας "Music Pages", όπου τα μέλη που είναι τραγουδιστές ή συμμετέχουν σε κάποιο συγκρότημα, κλπ. κλπ. έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τη δική τους σελίδα, και να μοιραστούν φωτογραφίες τους και τραγούδια που έχουν πει.

Ψάχνοντας αυτές τις σελίδες, ανακάλυψα πως το μέλος YIANNISSONG -κατά κόσμον Γιάννης Απόδιακος- έχει τραγουδήσει και "ανεβάσει" στη σελίδα του, 3 τραγούδια που έχει πει ο Νταλάρας:

"’ρρωστος καιρός"

"Δάκρυ στο γυαλί"

και

"Στο 'πα και στο ξαναλέω".

Στα δυο πρώτα η μουσική είναι γραμμένη απ' τον ίδιο, και είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή των εκδόσεων των τραγουδιών στα CD τους! Τον ρώτησα σχετικά με τον "’ρρωστο καιρό", και απ' ότι μου είπε, τον είχε μελοποιήσει το 2004, πολύ πριν την κυκλοφορία του "Σπάει το ρόδι". (οι στίχοι είχαν δημοσιευθεί στο βιβλίο "100 ανέκδοτα τραγούδια").

Προσωπικά, προτιμώ τα τραγούδια έτσι όπως είναι μελοποιημένα στα CD, αλλά πιστεύω πως η μουσική του YIANNISSONG, αν και δε διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, παρουσιάζει ενδιαφέρον! :vlakas:

Για όποιον θέλει ν' ακούσει τα τραγούδια, και να πει την άποψή του, η εν λόγω σελίδα βρίσκεται εδώ. Τα τραγούδια βρίσκονται χαμηλά στη σελίδα... :music:

Και σ' αυτό το σημείο θέλω να θέσω και ένα άλλο θέμα...

Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν κι άλλα τραγούδια που να έχουν μελοποιηθεί διαφορετικά...

Ένα είναι το "Ιπτάμενο χαλί", που έχει αναφέρει ο Θανάσης στα Ξεχασμένα Διαμάντια. Η καταχώρησή του βρίσκεται εδώ.

Ξέρει κανείς άλλα τέτοια τραγούδια;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ έχω μελοποιήσει 19 τραγούδια από το βιβλίο του Λευτέρη Παπαδόπουλου με τα ανέκδοτα ποιήματά του. Από αυτά τα 19 τραγούδια, τα 3 συμπεριλήφθηκαν στο ''Σπάει το ρόδι''. Πρόκειται για τα: ''Στο σώμα σου να κατοικώ'', ''Εννιά μαχαίρια'', ''Σ' αγαπώ και σε θέλω''...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα "100 ανέκδοτα τραγούδια" μιας και αποτέλεσαν πρωτογενές υλικό του Λευτέρη Παπαδόπουλου, έδωσαν έμπνευση σε πολλούς για μελοποίηση.

Κι έγω έχω φίλο που "σκάρωσε" ένα τραγούδι με κάποιους στίχους από το βιβλίο, πριν κυκλοφορήσει το "Σπάει το ρόδι".

Το προηγούμενο Σάββατο, στο β΄ μέρος της συνέντευξης του Μάριου Τόκα στην εκπομπή του Λευτέρη Παπαδόπουλου "Συναντήσεις" , ο συνθέτης αποκάλυψε πως και αυτός έχει μελοποιήσει 19 τραγούδια από το βιβλίο, και πρότεινε στον Λευτέρη να διαλέξουν κάποια από αυτά για να κάνουν δίσκο.

Τώρα όσο αφορά το ερώτημά σου, Χρύσα, δεν ξέρω αν αναφέρεσαι αποκλειστικά σε τραγούδια που έχει τραγουδήσει ο Νταλάρας, και έχουν μελοποιηθεί και αλλιώς.

Αν μιλάς γενικά πάντως, πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό το τραγούδι "Των Βαλκανίων οι πρόσφυγες" σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου, που υπάρχει με μουσική Γιώργου Ανδρέου και ερμηνεία από τον Παντελή Θεοχαρίδη στον δίσκο "Μικρή Πατρίδα"

αλλά και με μουσική Διονύση Τσακνή και ερμηνεία από Τσακνή Μαχαιρίτσα στον κοινό τους live δίσκο "Η νύχτα θα το πει".

Προσωπικά προτιμώ την "εκδοχή" του Τσακνή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ίσως δεν ταιριάζει άπόλυτα στο συγκεκριμένο topic, αφού εδώ λέμε για στίχους με διαφορετικές μελοποιήσεις, αλλά ας το ακούσουμε... :confused:

Το τραγούδι "Με τελείωσες", σε ροκ διασκευή από τους Βραδυνύ Τύπυ, τραγούδι: Μανώλης Πασχαλίδης (ageras).

:)

Μ' αρέσει πολύ κι έτσι... :blush::blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0