Sign in to follow this  
Followers 0
Apostolis

Κανόνες και Όροι Χρήσης του Forum

64 posts in this topic

Μία πρώτη draft version των κανόνων και των όρων χρήσης του Forum. Πείτε μου την γνώμη σας για την αλλαγή / τροποποίηση / αφαίρεση / προσθήκη κανόνων. Όποιος δεν συμφωνεί με κάποιους κανόνες, παρακαλώ να τεκμηριώσει την άποψή του.

---------------------------------------------------------------------------------

Όροι χρήσης

1. Δεν επιτρέπονται προσωπικές κόντρες και προσβολές ούτε στον δημόσιο χώρο συζήτησης, ούτε μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων (PMs).

2. Δεν επιτρέπεται η παρενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων άλλων χρηστών / μελών.

3. Posts τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά, εσκεμμένα ψευδή, απειλητικά ή υβριστικά, μπορεί να οδηγήσουν είτε σε προσωρινή απενεργοποίηση του λογαριασμού χρήστη, είτε σε οριστική διαγραφή του. Σε ακραίες περιπτώσεις θα γίνεται γνωστοποίηση της ενέργειάς του χρήστη στο φορέα παροχής υπηρεσιών Internet (ISP) μέσω του οποίου ο χρήστης συνδέθηκε.

4. Οι administrators / moderators διατηρούν σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να τροποποιούν, να διαγράφουν εξ' ολοκλήρου το προσβλητικό ή ανάρμοστο μήνυμα ή να κλειδώνουν μέχρι νεωτέρας το θέμα (topic) στο forum.

5. Η διεύθυνση IP καταγράφεται και η δημιουργία πολλαπλών accounts από τον ίδιο χρήστη δεν επιτρέπεται. Περισσότερα από ένα accounts που αφορούν ισάριθμα φυσικά πρόσωπα και προέρχονται από την ίδια IP είναι αποδεκτά μόνο έπειτα από συνεννόηση με την διαχείριση. Τυχόν παραβάτες του κανόνα θα διαγράφονται από το αρχείο μελών και δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο forum (ban).

6. Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης, ο λογαριασμός του οποίου έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά, δημιουργήσει ή χρησιμοποιήσει εξακριβωμένα άλλο λογαριασμό για να συνεχίσει να γράφει στο forum, τότε ο νέος και ο παλιός λογαριασμός θα διαγράφονται.

Μερικές γενικές συμβουλές για τα μηνύματα

1. Σε περίπτωση που αντιγράφετε κάποιο κείμενο ή απόσπασμα κειμένου από άλλη ιστοσελίδα (site) ή από κάποια άλλη έντυπη ή μη πηγή, πρέπει να αναφέρετε και την προέλευση του κειμένου στο τέλος του για αποφυγή προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

2. Ελέγξτε το post σας, πριν το ανεβάσετε (αλλά και μετά) για απροσεξίες που του αλλάζουν το νόημα. Χρησιμοποιήστε την επιλογή Edit (Επεξεργασία) για να διορθώσετε τα posts σας. Είναι ανούσιο και κουραστικό να κάνετε συμπληρωματικά posts, απλά για να αλλάξετε κάποια λεπτομέρεια.

3. Χρησιμοποιήστε το Search (Αναζήτηση) του forum πριν ρωτήσετε κάτι. Ίσως να υπάρχει αυτό που ζητάτε σε κάποιο παλιότερο topic / post.

4. Μην "απαιτείτε", αλλά ζητήστε ευγενικά αυτό που θέλετε με όσο τον δυνατό πιο σαφή τρόπο.

5. Θυμηθείτε ότι οι υπόλοιποι χρήστες του Forum δεν είναι υποχρεωμένοι να σας απαντήσουν και ότι δεν υπάρχουν για τα πάντα απαντήσεις.

6. Είναι αισθητικά άσχημο να γράφει κάποιος μόνο με ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Να αποφεύγετε να γράφετε με κεφαλαία τον τίτλο του μηνύματος αλλά και το περιεχόμενό του. Ο συγκεκριμένος τρόπος γραφής στον χώρο του Internet σημαίνει ότι "φωνάζετε", οπότε η άσκοπη και συνεχή χρήση τους είναι δυνατόν να προκαλέσει παρεξηγήσεις.

7. Ένα post μπορεί να γραφτεί σε όποια γλώσσα αισθάνεται άνετα ο χρήστης, αλλά προτιμώνται τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, που τις γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Καλό είναι να αποφεύγετε την χρήση λατινικών χαρακτήρων για την απόδοση ελληνικού κειμένου (greeklish).

8. Όταν απαντάτε σε ένα μήνυμα δεν είναι ανάγκη να κάνετε παράθεση (quote) σε ολόκληρο το προηγούμενο μήνυμα, παρά μόνο στο σημείο στο οποίο αναφέρεστε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και κάποιοι κανόνες που αφορούν την ευπρεπή μορφή του forum:

Όταν απαντάμε σε ένα μήνυμα δεν είναι ανάγκη να κάνουμε παράθεση σε ολόκληρο το προηγούμενο μήνυμα, παρά μόνο στο σημείο στο οποίο αναφερόμαστε.

Το φόρουμ ΔΕΝ είναι chat. ’ρα σε αυτό δεν έχουν χώρο τα μηνύματα με περιεχόμενο ένα-δύο λέξεων όπως: "Μπράβο", "Σωστά", "thanks" κτλ. (αυτό υπάρχει σε αρκετά forums αλλά για την εφαρμογή του εδώ θέλει συζήτηση)

Δυνατότητα "αναφοράς παράβασης" προς τους συντονιστές.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ελπίζω στην τελική έκδοση να τα αλλάξετε λίγο, γιατί έτσι μου φαίνονται λίγο αυστηρά... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σωστό αυτό... Νομίζω η διατύπωση των κανόνων παίζει σημαντικό ρόλο.

Καμια φορά το "Απαγορεύεται" ηχεί πολύ άσχημα.

Και ίσως κάποιοι κανόνες είναι κάπως υπερβολικοί για ένα forum καλλιτεχνικού ύφους...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Καμια φορά το "Απαγορεύεται" ηχεί πολύ άσχημα.

Σωστά Χρήστο! Αφαίρεσαι τα "Απαγορεύετα".... και τα μετέτρεψα σε "Δεν επιτρέπεται". B)

Νικόλα, πες μας αν θες, ποιοι κανόνες είναι πολύ αυστηροί, για να τους τροποποιήσουμε! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. Η διεύθυνση IP καταγράφεται και η δημιουργία από τον ίδιο χρήστη πολλαπλών username δεν επιτρέπεται. Τυχόν παραβάτες του κανόνα θα διαγράφονται από το αρχείο μελών και δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο forum (ban).

3. Posts τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά, εσκεμμένα ψευδή, απειλητικά, υβριστικά,ρατσιστικά ή περιέχουν πορνογραφικό υλικό, μπορεί να οδηγήσουν είτε σε απενεργοποίηση του λογαριασμού χρήστη (από μία ημέρα έως αόριστο χρονικό διάστημα) είτε σε οριστική διαγραφή του λογαριασμού χρήστη, καθώς και γνωστοποίηση της ενέργειάς του χρήστη στο φορέα παροχής υπηρεσιών Internet (ISP) μέσω του οποίου ο χρήστης συνδέθηκε. Επιπλέον το επίμαχο post ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως ή να διαγραφεί.

Έχω μια απορία σχετικά με τους 2 παραπάνω κανόνες. Επειδή δε τα ξέρω πολύ καλά αυτά...

Για το 2: Να φέρω ένα υπαρκτό παράδειγμα. Εγώ και η ntalaroplhkth μπαίνουμε συνήθως από τους υπολογιστές της σχολής μας. (είμαστε κι οι 2 στα ΤΕΙ). Είναι πολύ πιθανόν να κάναμε την εγγραφή μας από τον ίδιο υπολογιστή! Σε ανάλογες περιπτώσεις με δημόσιους υπολογιστές τί γίνεται;

Για το 3: Παρομοίως, και αφού μιλάμε για δημόσιους υπολογιστές... Απ' όσο ξέρω ο κάθε υπολογιστής στο δίκτυό μας έχει διαφορετική IP adress αλλά απ' ότι νομίζω, πρέπει να είναι συνεχόμενα νούμερα. Αν κάποιος μπει από εδώ και δημιουργήσει πρόβλημα στο forum, θα έχω κι εγώ πρόβλημα με τη σύνδεσή μου;

Πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα; :blink: B)

Υ.Γ.: Ας μεταφράσει κάποιος τους κανόνες και στα Αγγλικά... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Υ.Γ.: Ας μεταφράσει κάποιος τους κανόνες και στα Αγγλικά... :D

Μάλιστα! Μόλις έχουν την τελική τους μορφή, το κάνω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να με συγχωρειτε παιδια,αλλα πιστευω πως η αυστηροτητα στην προκειμενη περιπτωση χρειαζεται.Γιατι πολυ ξεφραγο αμπελι ειχε καταντησει τελευταιως, με το καθε νουμερο B) να μπαινει και να βριζει οποιον θελει :rolleyes:;)

Για την ακριβεια,συγγεκριμενα ατομα βριζει-Θανο,Βιβη,Κωστα,Αρη κι εμενα :blush::blush: Ε,λοιπον δεν το ανεχομαι αλλο αυτο!! :blush::mad:

Και κατι αλλο....αν ξαναδω μηνυμα της Σοφιας ή του αλλου νουμερου,θα σημαινει πως ολοι αυτοι οι κανονες ειναι λογια μονο,και τιποτ'αλλο!! :mad::mad:

Καντε κατι επιτελους,σας παρακαλω!!

Και παλι συγγνωμη για το αγανακτησμενο και θυμωμενο μηνυμα..... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάντως, αυτά που έγραψε ο Αποστόλης είναι απλώς μια πρόταση, δεν είπαμε ότι ισχύουν κιόλας...

Εγώ ας πούμε δε συμφωνώ με αρκετά από αυτά, κυρίως γιατί κάποια από τα "απροειδοποίητα" ίσως δημιουργούν την εικόνα ότι υπάρχει κάποιας μορφής απόλυτη εξουσία στο χώρο, που πραγματικά δεν ταιριάζει με τη γενικότερη ίσως φιλοσοφία.. όμως μπορούμε να τα συζητήσουμε και να καταλήξουμε κάπου, για τη νέα σελίδα βέβαια... δε χρειάζεται να είμαστε πολύ πολύ βιαστικοί

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για παράδειγμα δε θα διέγραφα ποτέ ένα μήνυμα που γράφτηκε με greeklish, λέω απλώς ένα παράδειγμα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τα greeklish συμφωνώ με τον Νικόλα, γιατί κάποιοι όντως δε μπορούν να γράψουν ελληνικά. Μερικοί υπολογιστές μπορεί να μην έχουνε, κλπ. κλπ...

Πάντως για όσους έχουν πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες, υπάρχουν κάποια converters που μετατρέπουν από greeklish σε ελληνικά και το αντίθετο...

http://www.dalaras.com/forum/index.php?act...7e0ebd2f220372c

Share this post


Link to post
Share on other sites
Για παράδειγμα δε θα διέγραφα ποτέ ένα μήνυμα που γράφτηκε με greeklish, λέω απλώς ένα παράδειγμα...

Στην πρότασή μου, δεν είπα οτι θα σβήνονται τα greeklish posts. Ένα post με greeklish δεν αποτελεί γενικό πρόβλημα. Απλά υπενθυμίζουμε στον χρήστη από εδώ και πέρα να γράφει με ελληνικούς χαρακτήρες. Δεν θα σβήνεται το post του. Όμως, ένας άνθρωπος που γράφει στο forum συστηματικά με greeklish, τότε αποτελεί πρόβλημα. Το έχω συζητήσει με αρκετά ξένα μέλη και όλοι έχουν πρόβλημα με τα greeklish. Ακόμα και για πολλούς Έλληνες είναι δυσανάγνωστο. Για να μην αναφέρουμε και την αισθητική πλευρά του θέματος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμπληρωματικά, τα greeklish δημιουργούν πρόβλημα και στο search. Αναγκαστικά θα πρέπει κάποιος να ψάξει περισσότερους συνδυασμούς για να βρει κάτι που θέλει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι εγώ ελπίζω ότι η τελική μορφή θα είναι πολύ διαφορετική από την πρόταση του Αποστόλη.

Δεν μ'αρέσει καθόλου να μιμείται επισημο νομικο κώδικα, α' γιατί δεν ταιριαζει με την νοοτροπια του φόρουμ, και β' γιατί αρκετοί από τους κανόνες είναι μη εφαρμόσιμοι (όσα μέλη ρώτησα έχουν πάνω από 1 username, και δεν κάνει κακό σε κανέναν) ή/και «θεωριτικοί» (παραβίαση του Συντάγματος;;; πολύ απίθανο το βλέπω, και άμα συμβεί, τότε βλέπουμε!).

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι αυτή η ανάγκη να κρυφτεί κάποιος πίσω από κανόνες και κώδικες, να τα κάνει όπλο, αντί για να κοιτάξει στα μάτια το πρόβλημα και το πρόσωπο που το δημιουργεί, και να του πει «δεν γίνεται», όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν.

Προτιμώ την συναίνεση παρά το κράτος δικαίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γενικώς πάντως οι κανόνες που αφορούν τη μορφή των posts (όχι greeklish, σωστές παραθέσεις, ορθογραφία, όχι σύντομα post κτλ.) μπορούν να υπάρχουν με τη μορφή συμβουλών. Καλό είναι δηλαδή να τα έχει κάποιος υπόψη του, αλλά δεν θα κόβεται και κεφάλι αν δεν τηρούνται. Π.χ. αν κάποιος τα επαναλαμβάνει συστηματικά μπορεί να γίνει μια παρατήρηση σε επίπεδο PM κτλ.

Σίγουρα, δεν ταιριάζει και δεν χρειάζεται τόσο αυστηρή αντιμετώπιση σ' ένα μουσικό forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχετε παρατυρίσει ότι μιλάμε για 2 διαφορετικά πράγματα;

το ένα είναι οι κανόνες συμπεριφοράς, το άλλο είναι οι τεχνικές οδηγίες χρήσεος. Το πρώτο μου φαίνεται περιττό, το δεύτερο πολύ χρήσιμο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(όσα μέλη ρώτησα έχουν πάνω από 1 username, και δεν κάνει κακό σε κανέναν)

:blink: Συγνώμη αν γίνομαι αδιάκριτη, αλλά γιατί κάποιος να έχει πάνω από 1 username;

Το κατανοώ, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες:

-ήθελαν ν' αλλάξουν username (για οποιοδήποτε λόγο) και επειδή αυτό δε γίνεται, γράφτηκαν ξανά με καινούριο. (εννοείται πως δε χρησιμοποιούν και τα 2)

-Είχαν κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεση, ή ξέχασαν το username τους, κλπ, και γι' αυτό γράφτηκαν με νέο. (αλλά και πάλι δε χρησιμοποιούν το παλιό)

??? Τι γίνεται; :D

Υ.Γ.: Προσωπικά πιστεύω πως είναι απαραίτητο να υπάρχουν οδηγίες χρήσεως. Αλλά απ' ότι φαίνεται είναι απαραίτητο να υπάρχουν και κανόνες συμπεριφοράς, προς αντιμετώπιση άσχημων καταστάσεων...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Έχετε παρατυρίσει ότι μιλάμε για 2 διαφορετικά πράγματα;

το ένα είναι οι κανόνες συμπεριφοράς, το άλλο είναι οι τεχνικές οδηγίες χρήσεος. Το πρώτο μου φαίνεται περιττό, το δεύτερο πολύ χρήσιμο.

Εγώ πάλι αυτό που κατάλαβα ότι κυρίως έχει ανάγκη το forum ήταν οι κανόνες συμπεριφοράς!

Κατά την προσωπική μου άποψη και οι οδηγίες χρήσεως είναι απαραίτητες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι ανεκτό, κάποιος να έχει δύο (ή περισσότερα) ενεργά accounts. Τι είναι? Πολλαπλή προσωπικότητα? Αν έχει κάνει κατα λάθος δύο (ή περισσότερα) accounts, τότε απλά θα διαγράφονται τα λάθος accounts και θα μένει 1 έγκυρο (ενεργό) account.

Geeske, οι κανόνες είναι μέτρο προληπτικό. Καλύπτουμε την θέση μας από κακόβουλες ενέργειες και συμπεριφορές.

Νομίζω οτι είναι κοινή λογική, οτι χρειαζόμαστε κανόνες συμπεριφοράς. Κάθε δημόσιο forum έχει και οφείλει να έχει. Συμμετέχω σε αρκετά forums και βλέπω οτι όσο πιο αναλυτικοί είναι οι κανόνες, τόσο πιο ομαλά γίνοντε οι συζητήσεις. Το να μην έχουμε καθόλου κανόνες ή να έχουμε χαλαρούς κανόνες δεν κερδίζουμε κάτι.

Εγώ έγραψα μερικούς κανόνες, σαν πρόταση. Θέλω να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το έχω χρησιμοποιήσει και να δοκιμάσω να μάθω πώς λειτουργούν τα pm χωρίς να ενοχλήσω κανέναν. Ο Θανάσης έχει το "πολυμηχανάκι", για άλλο παράδειγμα.

Το θέμα δεν είναι γιατί, το θέμα είναι ότι δεν κάνει κακό έκτος κι αν θέλει ο χρήστης να το κάνει. Και άμα το κακό θέλει, το κακό θα κάνει, δεν θα σταματιθεί από κανένα κανόνα...

Share this post


Link to post
Share on other sites
δεν θα σταματιθεί από κανένα κανόνα...

Δεν θα τον σταματήσει ο κανόνας, θα τον σταματήσει η τιμωρία του κανόνα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι αυτή η ανάγκη να κρυφτεί κάποιος πίσω από κανόνες και κώδικες, να τα κάνει όπλο, αντί για να κοιτάξει στα μάτια το πρόβλημα και το πρόσωπο που το δημιουργεί, και να του πει «δεν γίνεται», όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν.

Γιατι εδω δεν εχουμε να κανουμε με ατομο φυσιολογικο,αλλα με ενα παρανοικο μυαλο(και κυριολεκτω B) )που εχει πολυ κακια μεσα του :D

Ε,να παει σε κανεναν ψυχιατρο να λυσει τα προβληματα της :rolleyes: εμεις δεν χρωσταμε τιποτα ;):blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δεν θα τον σταματήσει ο κανόνας, θα τον σταματήσει η τιμωρία του κανόνα.

Γιατί να φτιάξουμε ένα ολόκληρο πλέγμα από βαρύγδουπους κανόνες για να υποστηρίξουμε την δυνατότητά μας να πούμε σε κάποιον "τέλος";

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δεν θα τον σταματήσει ο κανόνας, θα τον σταματήσει η τιμωρία του κανόνα.

Κοίτα γύρω σου Αποστόλη...

Αν δεν θέλει το άτομο να σεβαστεί το κανόνα, θα το παραβιασει, δεν θα τον σταματίσει η τημωρία.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δεν θα τον σταματήσει ο κανόνας, θα τον σταματήσει η τιμωρία του κανόνα.

Γιατί να φτιάξουμε ένα ολόκληρο πλέγμα από βαρύγδουπους κανόνες για να υποστηρίξουμε την δυνατότητά μας να πούμε σε κάποιον "τέλος";

1. Για να μην αδικούνται άλλοι χρήστες. Να μην εφαρμόζουμε διαφορετική πολιτική στον καθέναν. Να ακολουθούμε κοινή πολιτική και φιλοσοφία.

2. Για να μην μας αποκαλούν φασίστες.. και οτι εφαρμόζουμε κάποιου είδους λογοκρισία.

Με τους κανόνες είσαι καλυμμένος και νομικά και ηθικά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0