Sign in to follow this  
Followers 0
Apostolis

"Όταν συμβεί στα πέριξ" στο Ηρώδειο

93 posts in this topic

Ανεπανάληπτες στιγμές!! Ήταν μία υπέροχη βραδιά! Προσωπικά έφυγα κατενθουσιασμένος από το Ηρώδειο! Ήταν 10 φορές καλύτερη απ' ότι περίμενα! Είναι φοβερό το πως τα καταφέρνει κάθε χρόνο και μας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα καλύτερο από κάθε άλλη φορά! :D:razz:

Πριν δω την παράσταση, είχα την εντύπωση οτι θα έλεγε πολύ λιγότερα τραγούδια. Τελικά είπε δεκάδες τραγούδια, από τα οποία, τα περισσότερα δεν τα είχε ξαναπεί ποτε. Και όπως είπαμε μαζί με τον Θάνο, αυτή δεν ήταν συναυλία, ήταν βραδιά rare songs! Το ένα σπάνιο τραγούδι μετά το άλλο. :razz: Αν δεν βγάλει την παράσταση σε CD θα είναι μεγάλη απώλεια! Και αν στο CD παραλείψει να βάλει τραγούδια που είπε στην παράσταση, θα του κάνω μήνυση! :razz: :lol: :lol: Στην παράσταση ακούστηκαν πολλά είδη τραγουδιών, αλλά ο Νταλάρας είπε μόνο ρεμπέτικα και λαικά. Α, είπε και το φινάλε από τον Φάνη, όπως το έλεγε το 92-93 με τους Κατσιμιχαίους!

Μερικά τραγούδια που είπε ο Γιώργος Νταλάρας

Όταν συμβεί στα πέριξ (μαζί με χορωδία)

Η φωνή του αργηλέ

Είμαι πρεζάκιας (Πρέζα όταν πιεις, ρε θα ευφρανθείς...)

Η λιτανεία του μάγκα

Όταν μπουκάρω στον τεκέ

Ο μάγκας του Βοτάνικού

Εφουμέρναμε ένα βράδυ (Μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη)

Φάνης (Μαζί με τον Χ.Θηβαίο)

Μία είναι η ουσία

Η ζωή μου όλη

’λα! ’νοιξε κι άλλη μπουκάλα

Ακόμα είπε και 5-6 ρεμπέτικα τραγούδια, άγνωστα σε εμένα. Φοβερά τραγούδια! Φοβερά γυρίσματα! Τίτλους δεν γνωρίζω προς το παρών.

Οι πρώτες φωτογραφίες από χθες, δυστυχώς πολύ μικρές γιατί έτσι εμφανίζονται στη σελίδα* που τις βρήκα:

http://i63.photobucket.com/albums/h140/mar...AS_04072007.jpg

http://i63.photobucket.com/albums/h140/mar...AS_04072007.jpg

http://i63.photobucket.com/albums/h140/mar...OS_04072007.jpg

http://i63.photobucket.com/albums/h140/mar...RI_04072007.jpg

http://i63.photobucket.com/albums/h140/mar...LA_04072007.jpg

* http://www.ndpphoto.gr/index.php

Αν δεν βγάλει την παράσταση σε CD θα είναι μεγάλη απώλεια! Και αν στο CD παραλείψει να βάλει τραγούδια που είπε στην παράσταση, θα του κάνω μήνυση!  :D  :lol:  :lol:

Ο Παναγιώτης Κουνάδης επιβεβαίωσε το ότι η παράσταση θα βγει σε cd+dvd! :razz::razz:

Αναμένουμε και ελπίζουμε να μη λείπει τίποτα!

Αν δεν βγάλει την παράσταση σε CD θα είναι μεγάλη απώλεια! Και αν στο CD παραλείψει να βάλει τραγούδια που είπε στην παράσταση, θα του κάνω μήνυση!  :wow:  :lol:  :lol:

Ο Παναγιώτης Κουνάδης επιβεβαίωσε το ότι η παράσταση θα βγει σε cd+dvd! :rolleyes::music:

Αναμένουμε και ελπίζουμε να μη λείπει τίποτα!

:D:razz::razz::razz::razz::naughty::music::music::music: Υπέροχα νέα!! :naughty::naughty::D Μπράβο Μαρω! Δημοσιογράφος έπρεπε να γίνεις!! :lol:

Μερικά τραγούδια που είπε ο Γιώργος Νταλάρας

Όταν συμβεί στα πέριξ (μαζί με χορωδία)

Η φωνή του αργηλέ

Είμαι πρεζάκιας (Πρέζα όταν πιεις, ρε θα ευφρανθείς...)

Η λιτανία του μάγκα

Όταν μπουκάρω στον τεκέ

Ο μάγκας του Βοτάνικού

Εφουμέρναμε ένα βράδυ (Μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη)

Φάνης (Μαζί με τον Χ.Θηβαίο)

Μία είναι η ουσία

Η ζωή μου όλη

’λα! ’νοιξε κι άλλη μπουκάλα :razz: :razz:

+ Το χάρο τον αντάμωσαν !! :D

Δεν υπαρχουν πλεον λογια...Απλα τελειος,οπως παντα αλλωστε...Ειμαι κατενθουσιασμενη οχι μονο απο την παρουσια του αλλα και απο τη συνομιλια μας μετα το τελος της συναυλιας,οπου αν και φανερα κουρασμενος ηταν πολυ υπομονετικος και γλυκος...Τι να πω..H συνεχεια σημερα...... ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ..

Υ.Γ Μικρο ρεπορταζ εδειξε το μεσημεριανο δελτιο ειδησεων του Μega...

.....αλλα και απο τη συνομιλια μας μετα το τελος της συναυλιας,οπου αν και φανερα κουρασμενος ηταν πολυ υπομονετικος και γλυκος...

Λέγεται ότι η τελευταίες πρόβες την Τρίτη κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης!! :D

Το αποτέλεσμα νομίζω ότι δικαίωσε τον κόπο τους... :razz:

Θα συμφωνήσω με όλους τους άλλους και απλά θα πω ότι ήταν απίστευτη βραδιά.Θα μπορούσα να πάω να δω άλλες 10 φορές την ίδια παράσταση μόνο και μόνο για να ακούσω την ερμηνεία στο "Τον Χάρο τον αντάμωσαν".

Θα μπορούσα να πάω να δω άλλες 10 φορές την ίδια παράσταση μόνο και μόνο για να ακούσω την ερμηνεία στο "Τον Χάρο τον αντάμωσαν".

Όντως... φοβερή στιγμή!!! Απίστευτο φινάλε! Έδωσε ρέστα!!! :D Ερμηνεία που θα μείνει στην ιστορία μαζί με αυτή του Μπιθικώτση!

Όντως... φοβερή στιγμή!!! Απίστευτο φινάλε! Έδωσε ρέστα!!! :razz:

Τόσο πολύ ενθουσιάστηκες που ξέχασες να μας αναφέρεις το τραγούδι στην αρχική λίστα... :D:razz::razz:

Συναυλίες σαν την χθεσινή και την αποψινή είναι σπάνιες..!!!!

Φανταστείτε όμως τα νεύρα μου, όταν άκουγα χθες τα σχόλια των διπλανών μου: "Μα τι τραγούδια λέει απόψε??? Είναι δυνατόν συνέχεια για χασίς και ναργηλέδες?? Χάθηκαν τόσα άλλα ωραία τραγούδια που έχει. Απαράδεκτος, άμα συνεχίσει έτσι και στο δεύτερο μέρος να φύγουμε".

:D:razz: :blink: :blink:

Κι ευτυχώς παιδιά, έφυγαν και απολαύσαμε χωρίς μουρμούρα το υπόλοιπο της συναυλίας!

Λέγεται ότι η τελευταίες πρόβες την Τρίτη κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης!! :D

Δεν λεγεται απλως,αληθεια ειναι...Μεχρι τις 3.30 για την ακριβεια :razz: :blink:

..τα σχόλια των διπλανών  μου: "Μα τι τραγούδια λέει απόψε??? Είναι δυνατόν συνέχεια για χασίς και ναργηλέδες?? Χάθηκαν τόσα άλλα ωραία τραγούδια που έχει. Απαράδεκτος, άμα συνεχίσει έτσι και στο δεύτερο μέρος να φύγουμε".

:mad:  :mad:  :blink:  :blink:

Κι ευτυχώς παιδιά,  έφυγαν και απολαύσαμε χωρίς μουρμούρα το υπόλοιπο της συναυλίας!

Δυστυχώς, χτες ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτά τα τραγούδια. Οι περισσότεροι δεν ξέρανε καν τι τραγούδια θα ακουστούνε. Λες και δεν είδαν καν τον τίτλο της συναυλίας. Περισσότερο όμως λυπάμαι για την στάση που κράτησαν. Δεκάδες άνθρωποι έφευγαν σιγά σιγά από το Ηρώδειο την ώρα της συναυλίας. Οι δήθεν... οι σεμνότυφοι... Τελικά μπορεί να ήμαστε στο 2007, αλλά ο κόσμος είναι πολύ πίσω... Οι αντιλήψεις πολλών έχουν κολλήσει στο μεσαίωνα. Κρίμα... :pity:

Εχεις δίκιο Αποστόλη. Οταν τους ρώτησα (γιατί δεν άντεξα), μα αφού δεν σας αρέσουν γιατί ήρθατε? Η απάντηση ήταν: "Και που ξέραμε κοπέλα μου ότι θα τραγουδούσε τέτοια??"

Εδώ ταιριάζει το: "Καλά δεν ήξερες...... δεν ρώταγες???" :lol:

Ανάλογα σχόλια ακούσαμε όλοι μας κάποια στιγμή, είτε κατά τη διάρκεια της συναυλίας είτε στο διάλειμμα.

Εγώ πάντως λέω, μακάρι να τους γίνει μάθημα και να μην πηγαίνουν σε τέτοιες αξιόλογες παραστάσεις & συναυλίες όσοι δεν ξέρουν ή όσοι δεν έχουν τη διάθεση να μάθουν καινούργια πράγματα. Και όσοι φύγανε, ένα είναι σίγουρο: αυτοί χασανε! Το Β' μέρος ήταν εκπληκτικό! :pity:

Περισσότερο όμως λυπάμαι για την στάση που κράτησαν. Δεκάδες άνθρωποι έφευγαν σιγά σιγά από το Ηρώδειο την ώρα της συναυλίας. Οι δήθεν... οι σεμνότυφοι... Τελικά μπορεί να ήμαστε στο 2007, αλλά ο κόσμος είναι πολύ πίσω... Οι αντιλήψεις πολλών έχουν κολλήσει στο μεσαίωνα. Κρίμα... :mad:
Πάντως, αυτό έχει να κάνει και με τη συγκοινωνία και είναι δυστυχώς φαινόμενο μόνιμο στο Ηρώδειο. Πολλοί φεύγουν για να προλάβουν το τελευταίο τρένο. Ίσως το γεγονός αυτό να πρέπει να προβληματίσει και τους υπεύθυνους του φεστιβάλ.

Κατά τα άλλα, λίγο αργότερα και οι δικές μου εντυπώσεις από αυτή την αριστουργηματική συναυλία! :pity:

Περισσότερο όμως λυπάμαι για την στάση που κράτησαν. Δεκάδες άνθρωποι έφευγαν σιγά σιγά από το Ηρώδειο την ώρα της συναυλίας. Οι δήθεν... οι σεμνότυφοι... Τελικά μπορεί να ήμαστε στο 2007, αλλά ο κόσμος είναι πολύ πίσω... Οι αντιλήψεις πολλών έχουν κολλήσει στο μεσαίωνα. Κρίμα... :pity:
Πάντως, αυτό έχει να κάνει και με τη συγκοινωνία και είναι δυστυχώς φαινόμενο μόνιμο στο Ηρώδειο. Πολλοί φεύγουν για να προλάβουν το τελευταίο τρένο. Ίσως το γεγονός αυτό να πρέπει να προβληματίσει και τους υπεύθυνους του φεστιβάλ.

Αυτό πάντα γίνεται και πραγματικά πρέπει να απσχολήσει τους υπευθυνους. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι'αυτό...

Όμως εμείς είδαμε κόσμο να φεύγει πολύ νωρίτερα.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ,ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ.Ο ΓΙΩΡΓΟΣ είναι πάντα αυτός που μέσα μας απελευθερώνει την ψυχή κάθε φορά που τον βλέπουμε και τραγουδάει και μαγεύει.Στην πρώτη του Ηρωδείου κρατήσαμε...Τσίλιες μαζί του σε αυτά τα ζόρικα τραγούδια,κάποιοι λάκισαν και ευτυχώς την κοπανήσανε πολύ νωρίς.Μπορεί να μην αντέξανε το σοβαρό ύφος αυτών των λειτουργικών τραγουδιών(κάποτε γιατί όχι και τώρα εκείνοι της δήθεν καλής κοινωνίας έβριζαν σε ρόλο ιεροεξεταστή αυτούς που τα έγραφαν τα έπαιζαν ακόμα και αυτούς που τα άκουγαν),μιά και να φανταστεί κανείς ότι το περιθώριο του χασισιού και του οινοπνεύματος είχε την τιμητική του καθώς ο Μάρκος,ο Δελιας,ο Παπάζογλου ,ο Μπιθικώτσης, ο Μέγας Στράτος Παγιουμτζής και άλλοι εχτές αγίασαν ξανα.Εγώ ένοιωσα και αυτούς εκεί να γελούν και να χαίρονται.Ο Νταλάρας δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο εαυτός του,όσα τραγούδια και να τραγουδάει κατα καιρούς αυτά τα βαριά λαϊκα και Ρεμπέτικα όπως και τα τραγούδια του Κουγιουμτζή και του Θεοδωράκη είναι πρώτα απο όλα μέσα στο αίμα του.Ευτυχώς που υπάρχει ο Νταλάρας και το ελληνικό τραγούδι είναι...με το ένα πόδι στ'άστρα , γιατί στην κόλαση έχει και τα δυο απο τους ατάλαντους και τους αλητήριους που το προσβάλλουν.ΜΑΚ’ΡΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.Να είναι καλά ο Γιώργος και να μας φτερουγίζει την καρδιά μας,το έχουμε ανάγκη.

Ήταν μία τέλεια συναυλία! Ευχαριστήθηκα πολύ τα "rare songs" που είπε ο Νταλάρας - τραγούδια που -εγώ τουλάχιστον- δεν είχα ξανακούσει ποτέ με τη φωνή του! :pity: Έχω την εντύπωση πως από πλευράς ερμηνείας ήταν καλύτερα τη δεύτερη μέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την πρώτη δεν ήταν :blush:

Το μόνο που δε μου άρεσε και τόσο ήταν οι "οπερέτες" του πρώτου μέρους. Όχι τόσο σαν άκουσμα, αλλά σαν ποσότητα. Πιστεύω πως θα μπορούσε να ήταν 2-3 λιγότερες. Αλλά σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα και η επιλογή των τραγουδιών ήταν πάρα πολύ καλά, προσωπικά άκουσα τραγούιδια που δεν τα ήξερα καν! :blush:

Μπορώ να πω πως μου έχει κολλήσει από χθες το "Ένας μάγκας στο Βοτανικό"! :mad: Δε νομίζω πως χρειάζεται ν' αναφέρω ξεχωριστά τραγούδια, θα πω απλώς πως όσα τραγούδια ερμήνευσε ο Νταλάρας ήταν άψογα, ερμηνείες φανταστικές! :mad: Φυσικά, και οι υπόλοιποι τραγουδιστές κλπ. ήταν πάρα πολύ καλοί! Αλλά επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τον Μπάμπη τον Τσέρτο, που πιστεύω πως έχει έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο που τραγουδάει τα ρεμπέτικα! :music: Μία στιγμή που δε μπορώ να παραλείψω ήταν ο "Φάνης"! Ειδικά τη δεύτερη μέρα... :music: !!

Οι συναυλίες αυτές μπορώ να πω πως αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας της ελληνικής μουσικής! Κρίμα που κάποιοι δεν κατάλαβαν και άρχισαν τα αρνητικά σχόλια περί στίχου κλπ! Αλλά αν δεν προσέχεις πού πηγαίνεις δε "φταίει ο Νταλάρας"! Ούτε το Φεστιβάλ Αθηνών! Ούτε τα τραγούδια!

Ήταν 2 υπέροχες συναυλίες! ;)

Χθες υπήρχε έξω απ' το Ηρώδειο ένα φορτηγό της ΕΡΤ, και εντός του χώρου είδα μία κάμερα-γερανό, 2 στο κάτω διάζωμα και 2 στη σκηνή...

Ελπίζω λοιπόν να κυκλοφορήσουν σύντομα τα CD και DVD και να περιλαμβάνουν όλο το πρόγραμμα! :music::rolleyes:

Υ.Γ.: Συγνώμη για το ανακατεμένο (αλλά και αυθόρμητο) post μου. :blush:

Kαι μία φωτογραφία που έβγαλα (φαντάζομαι βέβαια πως θα την έχουν βγάλει κι άλλοι αυτήν... :blush: )

http://img96.imageshack.us/img96/362/p7050652cp4.jpg

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ:

60 τραγούδια για ουσίες... στα πέριξ του Ηρωδείου

Γράφει η Αντιγόνη Κάραλη

akarali@pegasus.gr

O φακός «ζουμάρει» στον Παρθενώνα και ο εκφωνητής διαπιστώνει: όταν αυτά τα μάρμαρα ήταν ακόμη καινούργια, η καλλιέργεια της κάνναβης ήταν ήδη πολύ παλιά! Αυτό το αρχειακό φιλμ, του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που καλούσε τους αγρότες να καλλιεργήσουν... κάνναβη προκειμένου να προμηθεύσουν τις αυξημένες ανάγκες του αμερικανικού στρατού με απαραίτητα παράγωγα προϊόντα της, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου άνοιξε τις δύο βραδιές (χθες και προχθές) στο Ηρώδειο.

Τραγούδια για «Τσίλιες... και μια νύχτες» είχε υποσχεθεί το Φεστιβάλ Αθηνών και κράτησε την υπόσχεσή του και με το παραπάνω.

Τρεις γεμάτες ώρες διήρκεσε η παράσταση «Οταν συμβεί στα πέριξ...», η οποία περιελάμβανε κάτι λιγότερο από εξήντα τραγούδια, που κάνουν χρήση ουσιών (αλκοόλ, νικοτίνη, ηρωίνη, κοκαϊνη, χασίς), συνοδεία της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Μαγνησίας (ιδέα, καλλιτεχνική επιμέλεια, αρχειακό υλικό Παναγιώτης Κουνάδης).

Λόγω της μουσικής ποικιλίας του ρεπερτορίου, το πρόγραμμα παρουσίαζε εναλλαγές στον τρόπο ερμηνείας των κομματιών, στοιχείο που είχε λόγο και βοηθούσε να κρατηθεί το ενδιαφέρον του κοινού.

Από το τζαζ θεατράλε «Σιγαρέττο» με τη Χαρά Κεφαλά, στον μεθυσμένο μάγκα του Θέμη Σερμιέ για το «Με λέν μπεκρή» και στο οπερατικό «Φέρτε μου να πιω» της Νίνας Λοτσάρη.

Η «Ταμπακέρα» της Μάρθας Φριτζήλα, τα ρεμπέτικα «Εγώ θέλω Πριγκιπέσα» με τον Μπάμπη Τσέρτο ή το «Εγώ το πίνω και το λέγω» με τη Ασπασία Στρατηγού και τον «Βλάμμη του Ψυρρή» με τον Ζαχαρία Καρούνη. Σε λίγα από τα τραγούδια την ορχήστρα ενίσχυσε ο Στέλιος Βαμβακάρης με το μπουζούκι του.

Πάντως, το κοινό αυτόν που περίμενε ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, γι αυτό και την ώρα που βγήκε, στη μέση περίπου του πρώτου μέρους, το χειροκρότημα ήταν θερμό. Με την παρουσία του στη σκηνή το κλίμα «ζέστανε», αλλά πάλι η διάρκεια του αφιερώματος κούρασε αρκετά οπότε, στο δεύτερο μέρος, σημειώθηκαν αρκετές αποχωρήσεις.

Στο διάλειμμα, πάντως, μεμονωμένες περιπτώσεις θεατών διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, που παρακολουθούσε την παράσταση με τους υπουργούς του Διαβαλκανικού, για το περιεχόμενο των τραγουδιών της συναυλίας. «Είναι ντροπή τέτοια τραγούδια, χασικλίδικα, να φιλοξενούνται στο Ηρώδειο» του είπαν.

Το φινάλε της συναυλίας είχε δύναμη με τον Χρήστο Θηβαίο στον «Αμλετ της σελήνης» και τον «Γουίλι τον μαύρο θερμαστή» του Μικρούτσικου, το «Η» του Σιδηρόπουλου, τον «Φάνη» των Κατσιμιχαίων, τον Γιώργο Νταλάρα στο «Η ζωή μου όλη» και ύστερα τα παρεϊστικα «Αλα» το «Τραμ το τελευταίο» από όλους μαζί. Για το ανκόρ επέλεξαν το «Της μαστούρας το σκοπό», κομμάτι με το οποίο άνοιξε η βραδιά.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=535...=2&pubid=119395

Χθες υπήρχε έξω απ' το Ηρώδειο ένα φορτηγό της ΕΡΤ, και εντός του χώρου είδα μία κάμερα-γερανό, 2 στο κάτω διάζωμα και 2 στη σκηνή...

Εγώ είδα 3 κάμερες στο κέντρο στο κάτω διάζωμα, 1 κάμερα στα δεξιά στο κάτω διάζωμα, 1 κάμερα-γερανός αριστερά στο πάνω διάζωμα, 1 κάμερα στο κέντρο στο πάνω διάζωμα (δίπλα από την κονσόλα του ηχολήπτη) και τέλος 2 κάμερες αριστερά και δεξιά της σκηνής. Σύνολο 8 κάμερες! Καθόλου άσχημα! :pity:

Α ναι όντως! Τώρα που το λες... Εμ, δε λειτουργει! (πάλι...) ;)

:pity::mad::mad:

Στο διάλειμμα, πάντως, μεμονωμένες περιπτώσεις θεατών διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, που παρακολουθούσε την παράσταση με τους υπουργούς του Διαβαλκανικού, για το περιεχόμενο των τραγουδιών της συναυλίας. «Είναι ντροπή τέτοια τραγούδια, χασικλίδικα, να φιλοξενούνται στο Ηρώδειο» του είπαν.

Αυτο ηταν το πιο αστειο που διαβασα. Και επειτα ο πρωην υπουργος δημοσιας ταξης τους προσεφερε ενα τριφυλλο εφετινο απο τα κλεμμενα και τους παραινεσε να ηρεμησουν και να απολαυσουν το δευτερο μερος.

Λοιπον, μια συναυλια πρεπει να χαρακτηριζεται απο διαφορα συνθετικα τα οποια μονο αν αναλυθουν μεμονομενα αλλα και στο συνολο τους δειχνουν το πραγματικο αποτελεσμα. Δεδομενου οτι αφενος ειδαμε δυο συναυλιες και αφετερου η δευτερη ηταν καλυτερη απο την πρωτη (πιστευω), θα ηθελα να πω δυο πραγματα για τις βραδυες αυτες.

Απογοητευτικα οικτρα που δεν ειδα τις ακριβοενδεδυμενες κυριες να μπαινουν στο Ηρωδειο με τα τακουνια τους στο χερι. Η διευθυνση του χωρου που ειναι τοσο ευαισθητη με αλλες καταστροφικες για το θεατρο συνηθειες (ποτο, καπνισμα, στριμωγμα των θεατων, καμερες, flash, κλπ κλπ) εδειξε καθολικη και απαραδεκτη ανεκτικοτητα στο μονο πραγμα που οντως καταστρεφει το χωρο. Γιατι δε λεω, και μενα μ΄αρεσει να βλεπω τα ποδια μακρυτερα και τους πισινους υψωμενους αλλα τουτα δω τα μαρμαρα το δεκαποντο τα ξεσκιζει. Δεκαδες καημενα αγορια και κοριτσια καιροφυλακτουσαν για να μην αναψει κανενα flash και δεν ειδα ουτε ακουσα μια παρατηρηση για ψιλοτακουνες γοβες. Ενα το κρατουμενο.

Το Ηρωδειο και τα χασικλιδικα. Η ανιστορητη πραγματικοτητα της καλης μας κοινωνιας. Μα να παρει ο διαλολος, κανεις ολο το δρομο να ερθεις απο τα βορεια προαστια στο κεντρο και δεν κανεις τον κοπο να διαβασεις τι θεμα εχει η καταραμενη συναυλια? Που νομιζεις οτι ηρθες, στο Leonard Cohen (αν και ο παππους στοιχηματιζω θα γουσταρε τρελα εχθες και προχθες) στο Σπανουδακη η στο Yiannis. Σε ποιες ουσιες νομιζεις οτι αναφερεται το προγραμμα. Στην Coca Cola.? Και αν αναφεροτανε στην Coca Cola θα σε πειραζε λιγοτερο? Ή αν η παρασταση γινοταν στην Κοκκινια δε θα διαμαρτυροσουν? Το Ηρωδειο λοιπον. Που χτιστηκε εν μεσω ρωμαικης αυτοκρατοριας. Απο τον Ηρωδο τον Αττικο προς τιμην της γυναικας του για να την καλοπιασει γιατι ποιος ξερει τι τσιριμονιες εκανε. Που εχει μια ιστορια δυο χιλιαδων χρονων και εχει φιλοξενησει την ιστορια του κοσμου. Με ποιο δικαιωμα αντιδρας στην παρουσιαση ενος κομματιου της ελληνικης ιστοριας τοσο υπαρκτου και αληθινου? Γιατι? Επειδη για εναν αιωνα πετυχες να τους παραχωσεις στα καταγωγια και τους τεκεδες και τωρα βρεθηκε καποιος να πει πως υπηρχαν και να μας δειξει πως ηταν? Αν δηλαδη παρουσιαστει ενα ρωμαικο οργιο το Ηρωδειο (που εχουν δει τοσα πολλα τα πλακακια του) θα ξαναπας να το δεις και θα διαμαρτυρεσαι λιγοτερο?

Η συναυλια. Τα λογια ειναι περιττα. Καταρχην γι αυτους που η επιλογη των τραγουδιων ηταν ατυχης. Η ερμηνεια οφειλε να τους αποζημιωσει. Διοτι αν η κοντοθωρη συντηρηση σε εμποδιζει να τραγουδησεις τη λεξη μαστουρα και να σ' αρεσει, κλεισε τα ματια σου και ακου τη φωνη.

Η ερμηνεια. Πιστευω και με ολο το θαρρος της γνωμης μου, οτι ερμηνευτικα ηταν η καλυτερη συναυλια που ειχα την τυχη να βρεθω τα τελευταια χρονια. Επειδη παρακολουθουμε τον Νταλαρα χρονια, πολλα χρονια, και εχουμε την ικανοτητα να καταλαβαινουμε ποτε ευχαριστιεται αυτος (και κατ' επεκταση και μεις) και ποτε απλα την τραβαει με το ζορι για να τελειωσει, πιστευω οτι εχθες ειδαμε ολοι οτι ηταν στον παραδεισο. Ειχα πολυ καιρο να δω τετοια συμμετοχη, τετοια αποδοση, τετοια γυρισματα στη φωνη, τετοιο παθος και τετοιο δωσιμο. Συγκλονιστικες στιγμες, που δεν προκειται να αποδοθουν σε κανενα cd ή dvd. Τυχεροι οσοι βρεθηκαν εκει.

Δεν μπορω να ξεχωρισω τραγουδια. Αγωνιουσα να ερθει η ωρα να ακουσω το Φανη οπως τοτε παλια, και μεσα στη συναυλια το ξεχασα. δε με νοιαζουν οι κοιλιες που εκανε το προγραμμα, δε με νοιαζει που ημουν στριμωγμενος, αποζημιωθηκα με το παραπανω απο τις ερμηνεις, απο τις εκτελεσεις, απο τη μουσικη.

Και τελος. Πριν απο καμια εικοσαρια χρονια θυμαμαι μια συνεντευξη του Νταλαρα σ' ενα περιοδικο που η λεζαντα της στο εξωφυλλο ελεγε κατι σαν "Θελω μια μερα να χορεψουμε ζειμπεκικο στο Ηρωδειο". Και επειδη ειναι μεγαλος μαγκας οχι μονο το καταφερε αλλα το εκανε και καλα, και εβαλε και πεντε χιλιαδες κοσμο να τραγουδανε "στης μαστουρας το σκοπο" ετσι για χαιρονται και τα κοκκαλακια του Ηρωδου του Αττικου που μας χαρισε αυτο το καταπληκτικο στολιδι.

Και κατι ακομα. Η χρηση ουσιων ειναι ενα ζητημα κοινωνικο και πολιτικο και οικονομικο και πολυ δυσκολο να συζητηθει. Η προσεγγιση του κυριου Κουναδη στο προγραμμα ειναι αρκετα σαφης και θα επρεπε να ειναι και ικανη να κρατησει στη Διονυσιου Αεροπαγειτου αυτους που σοκαριστικαν, καβαλησαν τις ψιλοτακουνες γοβες τους (λες και πηγαιναν σε ρωμαικο οργιο) και αποχωρησαν αηδιασμενοι απο τον ηχο του μπουζουκιου και του μπαγλαμα σ' αυτο τον ιερο χωρο. Μαλλον ομως δεν ξερουν να διαβαζουν.

Πες τα χρυσόστομε!! :lol: :lol: :lol: Έτσι είναι! Όπως τα είπες! Καλύτερα δεν θα μπορούσε να τα πει κάποιος!! :pity:

Πάντως είναι η πρώτη φορά που πήγα σε συναυλία και έβλεπα τον κόσμο να φεύγει δυσαρεστημένος και τσαντισμένος! Και όσοι περισσότεροι έφευγαν, τόσο καλύτερη γινόταν η συναυλία!

Γενικά νιώθω πολύ ικανοποιημένος, όταν ο Νταλάρας κάνει συναυλίες και ενοχλεί τον κόσμο. Είτε κοινωνικά είτε πολιτικά. Πάντα τέτοια! :mad: :lol:

Εγώ παρακολούθησα την πρώτη συναυλία. Μακάρι να είχα καταφέρει τελικά να βρεθώ και στη δεύτερη. Ας μην είμαστε όμως πλεονέκτες. Είμαι πραγματικά πολύ τυχερή και πολύ ευτυχισμένη που βρέθηκα σε αυτή τη συναυλία.

Ήταν μία (στην ουσία δύο) εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής παρουσίασης παράστασης. Από μόνο του το concept παρέπεμπε σε απρόσμενο περιεχόμενο, είχε δηλαδή το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μιας και ο Παναγιώτης Κουνάδης φαίνεται ότι έσκαψε βαθιά για να βρει εκείνα τα τραγούδια που θα μπορούσαν με αξιώσεις να πλαισιώσουν ρεαλιστικά τον τίτλο και την "ουσία" της προσπάθειας. Αν το κατάφερε; Αρκεί να μετρήσει κανείς πόσα τραγούδια άκουγε για πρώτη φορά και πόσα πάλι για πρώτη φορά με τη φωνή του Νταλάρα.

Να σημειώσω πως ένιωσα πραγματική έκπληξη με κάποια τραγούδια tango με αναφορά σε ουσίες, που παραπέμπουν στην αστική κοινωνία της εποχής. Αγνούσα την ύπαρξή τους και κάποιοι ίσως μας είχαν πείσει πως οι ουσίες αποτέλεσαν "προνόμιο" των περιθωριακών μπουζουξήδων και αποκλειστικότητα του τεκέ και της υπόγας. Αμ δε!

Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν μαγικός. Μας χάρισε ανεπανάληπτες ερμηνείες. Για μένα, αλλά τολμώ να πω και αντικειμενικά, ίσως ήταν ερμηνευτικά η καλύτερη συναυλία των τελευταίων χρόνων!

Αυτός ο μοναδικός τρόπος, αυτή η μαγική ικανότητα που έχει να συνεπαίρνει όλους όσους βρίσκονται απέναντί του ίσως αξίζει να γίνει αντικείμενο μελέτης, διότι μπορεί και να είναι μοναδικό φαινόμενο. Τι περισσότερο να πεις, καμμιά φορά τα συναισθήματα δεν εκφράζονται με λέξεις.

Μαγικές στιγμές για μένα, ο "πρεζάκιας", "η ζωή μου όλη", "το χάρο τον αντάμωσαν", "μία είναι η ουσία". Πραγματική μαγεία.

Πολύ ωραία η σκηνοθετική αντίληψη και εξαιρετικοί όλοι οι συμμετέχοντες. Τα σκετσάκια ήταν μέσα στο πνεύμα της εποχής. Χίλια μπράβο στον εμπνευστή Παναγιώτη Κουνάδη που έκανε εξαιρετική δουλειά. Δε μπορώ εύκολα (ή και καθόλου) να βρω κάτι που να μη με ενθουσίασε στη συναυλία αυτή και να το γράψω.

Να μην παραλείψω να απονείμω τα εύσημα στην Εστουδιαντίνα και τους μουσικούς της, μία εξαιρετική ορχήστρα άλλης εποχής σήμερα.

Τέλος, απαράδεκτη η κατάσταση με τους αποχωρούντες εν μέσω της συναυλίας. Δυστυχώς, το μισό Ηρώδειο δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει καν το συνοπτικό πρόγραμμα της παράστασης που δημοσιεύτηκε κατά κόρον ή έστω να ρωτήσει τον άνθρωπο που θα του δώσει το εισιτήριο "τι πράγμα είναι αυτό που πάω να πληρώσω για να δω,;" Ντύθηκε, στολίστηκε και πήγε να ακούσει το Νταλάρα να τραγουδά Μπετόβεν. Την ημέρα που πήγα να προμηθευτώ τα εισιτήριά μου για τις παραστάσεις αυτές, περιμένοντας τη σειρά μου, ένας κύριος κάπως μεγαλύτερης ηλικίας ζητούσε από την υπάλληλο εισιτήρια για τη συναυλία της Παρασκευής (!!!) (αναφερόταν στην πρώτη συναυλία της Χαρούλας για το Λοίζο στο Ηρώδειο) για εκείνον και τη σύζυγό του. Τους είπαν, λέει, κάποιοι γνωστοί ότι θα είναι πολύ ωραία παράσταση, εν τούτοις εκείνος δεν ήξερε ούτε τι παράσταση ήταν ούτε ποιοι καλλιτέχνες συμμετείχαν και πάλευε μία ώρα να συννενοηθεί με την υπάλληλο! :blink:

Κι αν κάπως έτσι όμως ήταν το μισό Ηρώδειο, ευτυχώς υπάρχει και το άλλο μισό!

Διάβασα στον τύπο, στο Έθνος νομίζω που αναφέρθηκε εδώ, ρεπορτάζ από τις παραστάσεις και μου έκανε μεγάλη εντύπωση η άποψη ότι αυτά τα τραγούδια δεν αρμόζουν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού δεν υπήρξε κληρονομιά της πάλαι ποτέ ρωμαϊκής αυτοκρατορίας; Ανεξάρτητα από αυτό, κουβαλάει στις πλάτες του αιώνες ιστορίας και δεν υπάρχει επιλογή ποιο κομμάτι της ιστορίας θα σηκώσουμε στους ώμους και πιο θα θάψουμε στο λάκο. Ελπίζω το υπουργείο πολιτισμού και ο διευθυντής του κος Λούκος, που ως τώρα έχει δείξει δείγματα πρωτοποριακής αντίληψης να μην υποκύψουν σε τέτοιες ανεπίτρεπτες στρατηγικές αποκλεισμού τύπου "Μεγάρου Μουσικής".

Όμως, μία είναι η ουσία και αυτή έχει σημασία. Ακόμη μία μοναδική εμπειρία. Μπράβο ρε Γιώργο! Σ΄ευχαριστούμε. :pity:

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0