Sign in to follow this  
Followers 0
gogo

Συνεντευξη στον Ελ.Τυπο

5 posts in this topic

Καλημερα και καλη χρονια σε ολους! :)

Στον σημερινο Ελευθερο τυπο,φιλοξενειται συνεντευξη του Γιωργου :)

Καλη αναγνωση :):)

Για το σχετικο link θα πρεπει να απευθυνθουμε σε πιο ειδικους,καθως εγω(ως γνωστον :razz: )εχω μαλωσει με την τεχνολογια :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την καταχωρώ κι εδώ για την περίπτωση που το Link σταματήσει να την εμφανίζει.

«Με ενδιαφέρουν οι εικοσάρηδες που ψάχνονται»

Συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα στον ΕΤ.Τετάρτη, 02.01.08

Τρία χρόνια μετά τις προηγούμενες εμφανίσεις του ο Γιώργος Νταλάρας επέστρεψε στους χώρους που εκείνος υπέδειξε ως τους καταλληλότερους για να φιλοξενούν μουσικές παραστάσεις. Οταν ανακοινώθηκαν οι δεκαπέντε πρώτες παραστάσεις του στο Παλλάς, σε πολύ γρήγορο διάστημα τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα. Το κοινό έσπευσε να παρακολουθήσει τις εμφανίσεις του στο ανακαινισμένο θέατρο της οδού Βουκουρεστίου, όπου, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή, συμπυκνώνονται σαράντα χρόνια μιας γόνιμης μουσικής πορείας. Ετσι, πολύ σύντομα δόθηκε και η παράταση των παραστάσεών του, που ολοκληρώνονται την Κυριακή 13 Ιανουαρίου.

Με αφορμή αυτές τις παραστάσεις, ο ΕΤ συνάντησε τον κορυφαίο Ελληνα τραγουδιστή και μίλησε μαζί του για τη σχέση του με το κοινό, που καλά κρατεί εδώ και χρόνια, τις επιλογές του, τα σχέδιά του, την επαφή του με τους νέους αλλά και τη μελλοντική συνύπαρξή του με άλλους μεγάλους τραγουδιστές.

-Επιστρέφετε στο θέατρο, ένα χώρο που εσείς υποδείξατε για την παρουσίαση του τραγουδιού. Γιατί προτιμάτε τη θεατρική παρουσίαση της μουσικής σας;

-Παίζω τα τραγούδια εκεί που είναι η βάση τους όλα αυτά τα χρόνια, σε συναυλιακούς χώρους. Παίζουμε σε θέατρο, γιατί εκτός από το Μέγαρο, άλλος κλειστός συναυλιακός χώρος δυστυχώς δεν υπάρχει στην Αθήνα. Δεν προτιμώ τη θεατρική παρουσίαση. Κυρίως στις περιοδείες στο εξωτερικό, παίζω τα τραγούδια στη μορφή της συναυλίας. Πάντα όμως η συναυλία έχει δομή. Σε εξαιρέσεις, όπως αυτή του Παλλάς, όταν υπάρχει θεματολογία, εμπιστεύομαι τη σκηνοθετική βοήθεια ανθρώπων που ξέρουν το τραγούδι, όπως είναι ο Σταμάτης Φασουλής. Είναι μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή σε σχέση με τις εκατοντάδες συναυλίες και για μένα πολύ ευτυχής και τιμητική.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τη σκηνοθεσία του τραγουδιού; Τι έχετε να πείτε σε εκείνους που προτιμούν τη λιτή παρουσίαση τραγουδιών, από τη σκηνοθετημένη μουσική παράσταση;

-Οτι έχουν απόλυτο δίκιο. Να μην μπερδεύουμε τη λιτή παρουσίαση των τραγουδιών με την ερασιτεχνική. Η λιτή παρουσίαση των τραγουδιών απαιτεί μεγάλη και ακριβή παραγωγή. Απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό, μουσικούς, τεχνικούς και τραγουδιστές που έχουν «λιώσει» στην πρόβα. Το απλό είναι το δύσκολο. Η σκηνοθετημένη μουσική παράσταση είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας για μένα. Θεωρώ τον Σταμάτη (Φασουλή) άνθρωπο με πείρα, αγάπη και σεβασμό για τη μουσική και γι αυτό τον εμπιστεύομαι.

-Σήμερα τι θα λέγατε για τη συνεργασία σας με τον Αντώνη Ρέμο και την εμφάνισή σας σ ένα κέντρο, μια μεγάλη πίστα; Θα ξανακάνατε κάτι τέτοιο;

-Ο Ρέμος είναι καλός λαϊκός τραγουδιστής. Για αυτό και συνεργάστηκα. Εγώ δεν ταίριαξα στο χώρο αυτόν, που ποτέ δεν θεώρησα μεγάλη πίστα. Η επιδίωξή μου ήταν να είναι ένας ωραίος, μεγάλος χώρος, με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, που πραγματικά υπήρχαν, για να παίζεται καλή ζωντανή μουσική λίγο πιο χαλαρά από ό,τι στη συναυλία. Ενα κλαμπ ζωντανής μουσικής. Δεν έγινε έτσι και φταίω εγώ ίσως που λείποντας δεκάδες χρόνια από αυτού του είδους τη διασκέδαση δεν το προέβλεψα. Υπήρχαν όμως και καλές στιγμές μουσικής και τραγουδιού γιατί είχαμε εξαιρετικούς μουσικούς, πολύ καλό ήχο Το υπόλοιπο κομμάτι απλώς δεν μου πάει. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

-Δίπλα σας στο Παλλάς έχετε αποκλειστικά νέους τραγουδιστές. Υπάρχει μια σκηνή που να χωράει πολλές και μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού;

-Εχω νέους τραγουδιστές γιατί μου αρέσει και με κάνει υπερήφανο να δίνω χώρο στη σκηνή σε νέους ανθρώπους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτούσε κάτι τέτοιο. Συνεργασία με πολλές καλές λαϊκές φωνές θα μπορούσε να υπάρξει και θα ήταν και πολύ όμορφο και τίμιο για το κοινό, το οποίο θα το δεχόταν με μεγάλη χαρά και ανακούφιση. Ιδιαίτερα θα μπορούσαν να γίνουν θεματικά προγράμματα, με αφιερώματα σε δημιουργούς ή σε είδη τραγουδιού. Νομίζω ότι στο βάθος ο λαός μας αγαπάει την καλή μουσική και μια τέτοια πρόταση θα την εκτιμούσε. Εγώ είμαι ανοιχτός.

-Επειδή η επαφή με τους νέους είναι ένα ζητούμενο για σας, παρακολουθείτε τις διαδρομές της σύγχρονης εποχής, ενημερώνεστε για τις προτιμήσεις των εικοσάρηδων γενικότερα και όχι μόνο στη μουσική. Τι σας έχει κάνει εντύπωση;

-Το ζητούμενο για μένα δεν είναι η επαφή με συγκεκριμένο ηλικιακά κοινό αλλά με συγκεκριμένο ποιοτικά. Δεν θα άλλαζα ποτέ κάτι που μου αρέσει για να αρέσω σ ένα είδος κοινού. Ψάχνω καινούργια πράγματα, αναζητώ καλό στίχο, πειραματίζομαι στις ενορχηστρώσεις, αλλά στο τέλος κάνω αυτό που με καλύπτει αισθητικά. Επιπλέον, ακούω αρκετά καινούργια πράγματα που ακούνε οι νέοι. Κυρίως μια κατηγορία νέων, αυτοί που ψάχνονται. Με ενδιαφέρουν οι ψαγμένοι εικοσάρηδες. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι παρότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις μουσικές και ενορχηστρωτικές, δεν υπάρχει αντίστοιχα τόσο καλός στίχος, εκτός από εξαιρέσεις. Είναι περίεργο σε μια τόσο σκληρή για τη νεολαία εποχή να μην έχουμε δυνατό, σκληρό στίχο. Επίσης, οι νέοι μουσικοί θα έπρεπε να παίζουν πιο πολύ. Ακούω λίγους δεξιοτέχνες εκτελεστές να παίρνουν την κιθάρα και να την λιώνουνε. Βέβαια, τους δικαιολογώ. Οσο δεν υπάρχει έδαφος και ενδιαφέρον από τις εταιρίες δίσκων για πειραματισμό και καλή μουσική, απογοητεύονται και αυτοί.

-Η παράστασή σας κάνει μια αναδρομή στα 40 χρόνια της παρουσίας σας στο τραγούδι. Αν κάνατε έναν απολογισμό αυτής της τόσο πλούσιας πορείας, τι θα λέγατε;

-Είναι πράγματι μια αναδρομή με τραγούδια από το 70 μέχρι σήμερα. Τραγούδια που ο κόσμος αγάπησε και κράτησε στην ψυχή του, τα μετέφερε στα παιδιά του και τώρα και στα εγγόνια του. Είμαστε στη σκηνή τρεις ώρες και ο κόσμος διαμαρτύρεται για τραγούδια που αφήσαμε έξω από το πρόγραμμα. Θα έλεγα λοιπόν ότι είμαι ένας πολύ ευτυχισμένος και τυχερός άνθρωπος.

-Υπάρχει αλήθεια ακόμα κάτι που δεν έχει συμβεί στην καλλιτεχνική σας πορεία και βρίσκεται στα σχέδιά σας;

-Τα σχέδιά μου από δω και μπρος είναι ακόμα λιγότερες ζωντανές εμφανίσεις και περισσότερη δουλειά στο στούντιο. Είναι αυτό που έλεγα από παιδί στον Κουγιουμτζή και του άρεσε. Πέρα από την προσωπική μας φιλοδοξία και πορεία, να αφήσουμε κάτι πίσω μας. Ενα πετραδάκι στη λαϊκή μουσική".

Εσωτερικό Quote:

-Τα σχέδιά μου από δω και μπρος είναι ακόμα λιγότερες ζωντανές εμφανίσεις και περισσότερη δουλειά στο στούντιο. Είναι αυτό που έλεγα από παιδί στον Κουγιουμτζή και του άρεσε. Πέρα από την προσωπική μας φιλοδοξία και πορεία, να αφήσουμε κάτι πίσω μας. Ενα πετραδάκι στη λαϊκή μουσική".

Aυτή η τελευταία φράση ήταν όλη η συνέντευξη... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0