Sign in to follow this  
Followers 0
Νταλαρόφιλη

Ερωτική πρόβα - 1991 (Δημήτρης Λάγιος)

8 posts in this topic

Από την εφημερίδα "Πυξίδα"

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Φεβρουάριος 2008-φ.65

Τσίμας Γιώργος, 21-02-2008

http://www.pyxida.gr/modules.php?name=News...rticle&sid=2349

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ

ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΒΑ

1991

Μουσική, στίχοι: Δημήτρης Λάγιος

Ερμηνεία : Σαβίνα Γιαννάτου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Νταλάρας

Ίσως να ήταν το έργο ζωής του Δημήτρη Λάγιου, κι όμως στον αρχικό τίτλο υπήρχε η λέξη «θάνατος». Κι η μοίρα (η αρρώστια) που παίζει παιχνίδια σκληρά και άδικα οδήγησε τελικά στην έκδοση αυτού του δίσκου λίγες μέρες μετά το θάνατο του δημιουργού του

Ο Δημήτρης Λάγιος σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, στο Σικάγο, από το 1974 μέχρι το 1978, ενώ παράλληλα ασχολείται με το ελληνικό τραγούδι.

Μετά το 1980 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, οργάνωσε τις Γιορτές Τέχνης και Λόγου, δημιούργησε το συγκρότημα Ασκηταριό, το Κάλβειο Κέντρο Μουσικών Μελετών και το Κάλβειο Ωδείο¨:

«Ηταν το ίνδαλμα των νέων εδώ. Στα 25-28 του συσπείρωσε την καλλιτεχνική Ζάκυνθο γύρω του, ανέδειξε τραγούδια, ποιήματα, μνημεία, που δεν τους έδιναν σημασία και ήταν σκόρπια, έκανε τις γιορτές του "Ασκηταριού". Είχαμε μια πόρτα να χτυπήσουμε κι έναν άνθρωπο να συνεννοηθούμε. Έφτιαξε το Κάλβειο Ωδείο, έφερε καθηγητές, έχουν βγει τόσα παιδιά, τόσα μαντολίνα, απ' αυτό»¹ Παράλληλα, θα ιδρύσει το Μουσικό Σχολείο της Μυκόνου, το Μουσικό Σχολείο του Δήμου Αλίμου, ενώ συμμετείχε στη δημιουργία του πρώτου, στην Ελλάδα, Λαϊκού Σχολείου Παραδοσιακής Μουσικής, με τον Αριστείδη Μόσχο.

Ως συνθέτης εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1983, μετά από την επιλογή του από τον Οδυσσέα Ελύτη, για τη μελοποίηση του έργου του «Ο Ηλιος ο Ηλιάτορας», που ερμήνευσαν οι Γ. Νταλάρας, Ε. Βιτάλη, Ν. Δημητράτος και η Χορωδία Λαμίας. Ακολούθησε ο δίσκος «Εδώ που γεννηθήκαμε» σε στίχους Φώντα Λάδη, με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και ο κύκλος τραγουδιών «Αη Λαός» σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, με ερμηνεύτρια τη Σωτηρία Μπέλλου.

Η «Ερωτική πρόβα» είναι σίγουρα η πιο προσωπική δουλειά του. Πρόκειται για ένα χορόδραμα - την εντελώς δική του πρόταση στο χώρο του μουσικοχορευτικού θεάματος. Μια μουσική παράσταση με χορό και τραγούδια. «Εrotic prove thanatic» το έλεγε και αναζητούσε τη λύτρωση περιγράφοντας με μουσική και ποίηση- σε στίχους δικούς του και του Μάνου Ελευθερίου την πορεία προς το τέλος. Έχοντας επίγνωση του δικού του τέλους που πλησιάζει, βρίσκει την τεράστια καλλιτεχνική δύναμη να γράψει αυτό το έργο, το 1989 Το πρώτο τραγούδι της συλλογής ήταν το « Μαρία σ' αγαπώ». Τραγούδι αφιερωμένο στη μητέρα του που είχε χάσει νωρίς. Συνέχισε με ορχηστρικά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια, μέσα στην τριετία 1989-1991, συμπληρώθηκαν από διάφορα τραγούδια. Μια πρώτη μορφή του έργου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, με τη μορφή μεικτής παράστασης (μουσική - χορός - τραγούδι) το 1990.

Σημειώνει η Πέγκυ Λάγιου: «Δεν ήταν ποτέ και για κανέναν εύκολο να κοιτάζει κατάματα τον εκτυφλωτικό κόσμο του Λάγιου. Γιατί, πλεγμένα ανάμεσα στις λέξεις που σκάλιζε με τα μολύβια του πάνω σε κίτρινα χαρτάκια, βρίσκονταν η μοναξιά, ο έρωτας, το πάθος, η ζωή, πράγματα που λάτρευε, άλλα που τον μάγευαν και όσα τον κυνηγούσαν. Λίγες μέρες πριν ο θάνατος προλάβει την κυκλοφορία του δίσκου, ο Δημήτρης, μ' ένα σημείωμα που έγραψε στην Αννα Νταλάρα, απάλειψε το «θάνατο» από τον τίτλο του έργου. Η πραγματικότητα δεν ταίριαζε πια με τα όνειρά του, όνειρα που ο Δημήτρης επέμενε μέχρι το τέλος να διατηρεί ζωντανά γύρω του και εντός του»2

Στις 11 Απριλίου του 1991, ο Δημήτρης Λάγιος πεθαίνει από καρκίνο. Ήταν μόλις τριάντα οκτώ χρονών. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει τελικά στις 21 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς με ερμηνευτές το Γιώργο Νταλάρα, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα και τον ίδιο τον δημιουργό να ακούγεται στο «Να ονειρεύομαι» στον επίλογο του δίσκου. Τα τραγούδια «Τι πάθος», «Μην την πιστεύεις την αγάπη» και «Να κλαις» ακούστηκαν πολύ και ακούγονται συχνά ακόμα. Για να θυμηθούμε και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου:

1. ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ

2. ΤΙ ΠΑΘΟΣ

3. ΜΩΒ

4. ΣΕ ΧΑΝΩ

5. ΜΑΡΙΑ ΑΚΟΜΑ Σ ΑΓΑΠΩ

6. ΝΑ ΚΛΑΙΣ

7. ΕΝΥΔΡΕΙΟ

8. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

9. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

10. ΣΟΔΟΜΑ

11. ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ

Αφήγηση του Δημήτρη Αβούρη στο άρθρο Ένα πολιτιστικό χωριό, του Γιώργου Βιδάλη από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία - 11/08/2001

Πέγκυ Λάγιου, 100 Δίσκοι και η ιστορία τους από τον Μελωδία fm 99,2 - ειδική έκδοση, Καθημερινή

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει τελικά  στις 21 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς

Αυτό είναι λάθος .Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου του 2001.

Η παρουσίασή του είχε γίνει στο "Θέατρο Αθηνών", απέναντι από το Παλλάς.

http://www.dalaras.com/forum/index.php?s=4...=3&t=2788&st=40

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει τελικά  στις 21 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς

Αυτό είναι λάθος .Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου του 2001.

...του 1991 μάλλον εννοείς :inlove::inlove::razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εντάξει δικαιολογείσαι. Ήσουν μετά από Μέγαρο. :inlove::razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημήτρης Λάγιος: 4 τραγούδια από την Ερωτική πρόβα στο Θάνατο

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011

γράφει ο Μάκης Γκαρτζόπουλος

http://www.musicpaper.gr/index.php?option=...tid=7&Itemid=25

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δημήτρης Λάγιος: 4 τραγούδια από την Ερωτική πρόβα στο Θάνατο

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011

γράφει ο Μάκης Γκαρτζόπουλος

http://www.musicpaper.gr/index.php?option=...tid=7&Itemid=25

Ενδιαφερον..και παρα πολυ μαλιστα!

4 Ανεκδοτα τραγουδια;..μακαρι ο Νταλαρας να μας κανει

την εκπληξη με την εκδοση και των τραγουδιων αυτων..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0