Sign in to follow this  
Followers 0
Νταλαρόφιλη

Άξιον Εστί, Βόλος - 24/3/08

12 posts in this topic

Ανοίγω (εγώ η ανυπόμονη... :razz: ) αυτό το topic. Αναμένουμε τις εντυπώσεις όσων πήγαν, αν και είμαι 1000% σίγουρη πως η βραδιά θά'ταν μαγική! :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια πολύ όμορφη και ζεστή βραδιά ζήσαμε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου.

Από πολύ νωρίς οι διψασμένοι για καλή μουσική κάτοικοι του Βόλου και όχι μόνο, είχαν κατακλύσει τον προαύλειο χώρο του θεάτρου περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες...Κάτι που έγινε στις 8:30 περίπου.Στο θέατρο δεν έπεφτε , κυριολεκτικά, καρφίτσα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το Δήμαρχο του Βόλου, ο οποίος εξήρε την προσφορά του μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας κ.Συμεών Κόγκαν αλλά και της Ορχήστρας, τιμώντας τον με αναμνηστική πλακέτα και με το έμβλημα της πόλης του Βόλου που είναι η "Αργώ".

Η Συμφωνική Ορχήστρα των Νέων ξεκίνησε παίζοντας δυο κομμάτια από το "Χαμόγελο της Τζοκόντας" του Μάνου Χατζιδάκι.Τη σκυτάλη πήρε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Πολυφωνική χορωδία του Βόλου, και οι σολίστες Σωτήρης Χατζάκης στην απαγγελία, Βασίλης Αγροκώστας στα μέρη του ψάλτη και ο Γιώργος Νταλάρας στα λαικά τραγούδια.Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξάρουμε και τη συμβολή της λαικής ορχήστρας με τους Χρήστο Κωνσταντίνου, Γιάννη Πουρνάρα και Παντελή Μπεκιαρόπουλο στα μπουζούκια, τον Ανδρέα Κατσιγιάννη στο σαντούρι, τους Απόστολο Βαλαρούτσο και Βασίλη Κετεντζόγλου στις κιθάρες και το Θέμη Συμβουλίδη στο πιάνο.

Όλοι οι συντελεστές απέδωσαν άψογα το έργο...Για τον ψάλτη μόνο θα ήθελα να σημειώσω , πως μου έδωσε την εντύπωση πως ο τρόπος ερμηνείας του ήταν επηρρεασμένος από το τραγούδι...Δεν ήταν δηλαδή ο κλασικός ψάλτης, που έχουμε ακούσει στις προηγούμενες εκτελέσεις του έργου...Κάποια ποικίλματα και γυρίσματα της φωνής του είχαν να κάνουν με το τραγούδι και όχι με την ψαλτική τέχνη...Δεν το λέω αρνητικά, ούτε με ενόχλησε απλά το σημειώνω.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος του Βόλου τίμησε τον Γιώργο Νταλάρα για την πολυετή και διαρκή προσφορά του στην ελληνική μουσική και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.Η συναυλία έκλεισε με τα "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ" και "Με το λύχνο του άστρου" , τα οποία ακούστηκαν μετά από συνολική απαίτηση του κοινού....

Κλείνοντας να παραθέσω και το πρόγραμμα της συναυλίας.

http://rapidshare.com/files/102302729/To_A...4-3-08.rar.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η χτεσινή βραδιά ήταν όντως πολύ ζεστή και πολύ όμορφη.

Για μένα ήταν κάτι το ιδιαίτερο καθώς δεν πίστευα ποτέ ότι θα άκουγα το "’ξιον Εστί" ζωντανά από το Νταλάρα. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη εδώ και μέρες και ο Νταλάρας φυσικά με αποζημίωσε!

Πολλοί καλοί ήταν και οι υπόλοιποι σολίστες χωρίς όμως κάτι το εξαιρετικό.

Ήταν επίσης πολύ σημαντικό για μένα ότι ήμουν εκεί με τον πατέρα μου ο οποίος έκλαιγε σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας τόσο επειδή άκουγε το "’ξιον Εστί" όσο και επειδή άκουγε το Νταλάρα σε αυτά τα τραγούδια....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ζήσαμε μια όμορφη βραδιά εχτές στον Βόλο. Σε ένα κατάμεστο θέατρο ακούστηκε ένα έργο σταθμός για τον ελληνικό πολιτισμό. Το ''’ξιον εστί''. Δύο συμπαντικών δημιουργών όπως είναι ο Ελύτης και ο Θεοδωράκης. Ερμηνευμένο από έναν χαρισματικό και πανάξιο καλλιτέχνη, τον Γ.Νταλάρα. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές (αειθαλής ο μαέστρος)και στους ανθρώπους του Δ.Βόλου που φαίνεται να έχουν κατανοήσει απόλυτα την αναγκαιότητα πολιτιστικής πολιτικής.

Θα σταθώ σε κάτι που είπε ο Γ.Νταλάρας λίγο πριν από το τέλος της συναυλίας. Έχει μεγάλη σημασία να ακούγεται ,ξανά και ξανά, αυτή η ποίηση και η μουσική απέναντι στη φθήνια και στην ευτέλεια των καιρών.

Πρόκειται για μια μορφή αντίδρασης και αντίστασης, θεωρώ εγώ. Κι επιπλέον η ακρόαση τέτοιων έργων αποτελεί κέρδος και για τα αυτιά και για την ψυχή μας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ξαναβάζω κι εδώ για την περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί το Link.

Αξιον Εστί για μια συγκλονιστική συνεργασία...

27/3/2008,

Το παρατεταμένο, ενθουσιώδες χειροκρότημα και οι επευφημίες του κοινού που κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, αποτέλεσαν το επισφράγισμα της προχθεσινής μεγαλειώδους συναυλίας, υπό τους ήχους του Αξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη και σολίστ τον Γιώργο Νταλάρα, που άνοιξε νέες προοπτικές για την Συμφωνική του Βόλου. Η σύμπραξη του κορυφαίου Γιώργου Νταλάρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα και την Πολυφωνική Χορωδία του Βόλου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Συμεών Κόγκαν, αποτέλεσε αναμφίβολα κομβική καλλιτεχνική στιγμή στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της περιοχής, όπως αποδεικνύει, εξάλλου, η ένθερμη ανταπόκριση του φιλόμουσου κοινού. Ο κορυφαίος ερμηνευτής, ο οποίος εμφανίστηκε αφιλοκερδώς, τιμήθηκε από τον δήμαρχο Βόλου κ. Βούλγαρη για την προσφορά του, με συμβολικό αντίγραφο της Αργούς και την ευχή να αποτελέσει πολιτιστικό πρεσβευτή στο ταξίδι του μυθικού καραβιού. Ο Γιώργος Νταλάρας εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του, λέγοντας χαρακτηριστικά: Ο λόγος που έρχομαι εδώ, δεν είναι μόνο οι φίλοι που απέκτησα. Ενας από τους λόγους είστε εσείς το κοινό, διότι στηρίζοντας τις προσπάθειες του δήμου, στην ουσία εσείς είσαστε οι χορηγοί της Συμφωνικής Ορχήστρας, της Εστουδιαντίνας, της Πολυφωνικής Χορωδίας. Ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε παράλληλα ότι έργα σαν το Αξιον Εστί έχει μεγάλη σημασία να παίζονται και να ακούγονται, γιατί μέσα σε λίγες σελίδες υψηλής τέχνης ποιητικής, μπορεί κανείς να διαβάσει τον κόσμο ολόκληρο. Είναι υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε διαρκώς, όσο μπορούμε, αυτό τον λόγο σε μια εποχή που αρέσκεται στα έτοιμα, στα φτηνά και τα περίεργα. Σας ευχαριστώ και θα είμαι πάντα δίπλα σας κατέληξε ο κορυφαίος ερμηνευτής υπό τις επευφημίες του πολυπληθούς ακροατηρίου.

Το κοινό επικρότησε, παράλληλα, την επί σκηνής παρουσία του Συμεών Κόγκαν, επί σειρά ετών μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, ο οποίος τιμήθηκε επίσης από τον δήμαρχο Βόλου, δηλώνοντας εμφανώς συγκινημένος σας ευχαριστώ πολύ. Η καρδιά μου βρίσκεται στο Βόλο. Στο έργο και την μεγάλη καλλιτεχνική προσφορά του Γιώργου Νταλάρα αλλά και του μαέστρου Συμεών Κόγκαν, ο οποίος διηύθυνε τιμής ένεκεν την συναυλία, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του ο πρόεδρος του ΚΟΔΒ και της Συμφωνικής κ. Τσαμπρινός, καθώς επίσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής κ. Μαραγκόπουλος, αναλύοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αυλαία άνοιξε με την παρουσία της Συμφωνικής Νέων κι όπως δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Κόγκαν χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε και δείξαμε την Συμφωνική Νέων η οποία αναγεννήθηκε. Είναι ένα διαμάντι που πρέπει να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει. Χαίρομαι επίσης που ακούστηκε και πάλι η Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου και η σημερινή συναυλία έδειξε ότι μπορούμε να φέρουμε πολύ χαρά στον κόσμο και ευτυχία προσέθεσε.

Η προχθεσινή συναυλία, όπου ήταν αφηγητής ο γνωστός σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, έθεσε στο επίκεντρο τις τοπικές δυνάμεις, τον Βασίλη Αγροκώστα ως ψάλτη, τον Ανδρέα Κατσιγιάννη ως σολίστ στο σαντούρι, την Συμφωνική του Βόλου που επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, την Πολυφωνική Χορωδία που αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα. Η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου υπό την διδασκαλία του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια για την εμφάνιση στο Αξιον Εστί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κόγκαν πρότεινε την εμφάνιση της χορωδίας στο Ροστώβ, όπου διευθύνει την αντίστοιχη Συμφωνική Ορχήστρα. Η προχθεσινή συνένωση καλλιτεχνικών δυνάμεων υπό τους ήχους του Αξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, σφράγισε με δυνατά συναισθήματα τις ψυχές των συμμετεχόντων κι όπως δήλωσε στον Τ ο Βασίλης Αγροκώστας είναι μεγάλη στιγμή για μένα το γεγονός ότι τραγούδησα αυτό το συμφωνικό έργο στην πόλη μου, με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Συμεών Κόγκαν ως μαέστρο, την Συμφωνική και την Πολυφωνική του Βόλου. Τι άλλο μπορεί να επιθυμήσει ένας καλλιτέχνης; κατέληξε.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η συναυλία έκλεισε με τα "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ" και "Με το λύχνο του άστρου" , τα οποία ακούστηκαν μετά από συνολική απαίτηση του κοινού....

"Κάποιος" μάλιστα, φώναξε "ένα για τον δρόμοοοο!!"...

:D:D:D:D:D:D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D:D:D

Ναι,ναι...και καποιος εκανε πωςδεν ακουσε :D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φωτορεπορτάζ από το περιοδικό "Εντός" (τεύχος 69-Απρίλιος/Μάιος 2008)

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...06/0001-159.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...006/0002-96.jpg

Ευχαριστώ τη Χριστίνα (xristinaki) για την ταχυδρομική αποστολή του περιοδικού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστίες στην Χριστίνα και στον Θάνο! :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά από 10 χρόνια κι ακόμη θυμάμαι τη συγκίνηση που είχα όταν ήμασταν μαζί με το Γιώργο στα παρασκήνια, στις πρόβες και πάνω στη σκηνή του κατάμεστου Δημοτικού θεάτρου Βόλου, τη βραδιά εκείνη την υπέροχη που ερμηνεύσαμε μαζί το εμβληματικό αυτό έργο του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη. Από τότε έχω την ευτυχία ο Νταλάρας να με θεωρεί φίλο του και βρισκόμαστε συχνά σε επικοινωνία... Μακάρι σύντομα να ξανανταμώσουμε επί σκηνής!!! Βασίλης Αγροκώστας

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0