ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Αχ χελιδόνι μου

9 posts in this topic

Στο musiccorner υπάρχει μια ενδιαφέρουσα καταχώρηση του Αλέξη Λιόλη σχετικά με το τραγούδι "Αχ χελιδόνι μου" του Μάνου Λοίζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

"στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού"

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

"Αχ! χελιδόνι μου, πώς να πετάξεις

σ' αυτό το μαύρο τον ουρανό

αίμα σταλάζει το δειλινό

και πως να κλάψεις..."

...έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. "Υπολογίζουμε πως ο Παπαδόπουλος έχει ..."χελιδονίσματα" σε περισσότερα από 50 τραγούδια του! Ρεκόρ! Που παίρνει και ουσία, παρατηρώντας ότι σπανιότατα δεν είναι στη θέση της η αναφορά. Συνηθέστατα είναι σωστά φορτισμένη, ποιητικά βαλμένη, λειτουργούσα, όχι αφασική. Κι είναι κι από τους λίγους, μετά τη φυγή του Γκάτσου, που συνεχίζουν να θυμούνται τα χελιδόνια...", αναφέρει ο δημοσιογράφος Βασίλης Αγγελικόπουλος στο βιβλίο του "Πες το μ' ένα τραγούδι" (εκδόσεις "Καστανιώτη") για τον "χελιδονολάτρη" Λευτέρη Παπαδόπουλο!

Το τραγούδι "Αχ! χελιδόνι μου", σε μουσική του Μάνου Λοΐζου, ηχογραφήθηκε - για πρώτη φορά - από τον Γιώργο Νταλάρα. Ήταν 1971 και ήταν σ' ένα προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή, με τίτλο "Ο μέτοικος", που περιείχε συνθέσεις των Λοΐζου, Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Μουστακί κ.ά. Σε παλιότερη διήγησή του o Γιώργος Νταλάρας θυμήθηκε πώς γεννήθηκε το τραγούδι. Από μια, ας πούμε, κόντρα του με το Λοΐζο. "Λόγω της σχέσης μας, τον πείραζα πάντα. "Κεφάλα", του έλεγα, "ό,τι και να κάνεις δεν θα γράψεις ποτέ ένα τραγούδι σαν του Κουγιουμτζή"! Ο Μάνος τον θαύμαζε. Λάτρευε το εύρος των μελωδιών του που περιέχουν κάτι από τον Θεοδωράκη και τον Τσιτσάνη μαζί. Μια μέρα ήρθε και μου είπε: "Κάτσε τώρα να ακούσεις!". Μου έβαλε να ακούσω το "Αχ! χελιδόνι μου". Συγκλονίστηκα. Ήταν σαν να άκουγα ένα τραγούδι του Κουγιουμτζή. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ήμουν η αιτία για να γράψει μια τέτοια μελωδία...".

Η σχέση του Νταλάρα με το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου δε σταμάτησε εκεί. Το βρίσκουμε αργότερα σε δύο δίσκους του ερμηνευτή με τεράστιες πωλήσεις: α) "Τα τραγούδια μου", από ζωντανή ηχογράφηση στον "Ορφέα" τον Ιανουάριο του 1983 και β) "Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου", από ζωντανή ηχογράφηση στο "Αττικόν" το Μάρτιο του 1991. Πριν από λίγους μήνες, το τραγούδι συμπεριλήφθηκε και στο διπλό cd "Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Μάνο Λοΐζο", με 25 τραγούδια της περιόδου 1968 - 1985!

Μετά το Νταλάρα, η Χαρούλα Αλεξίου συμπεριέλαβε το "Αχ! χελιδόνι μου" σε δύο δίσκους της. Το 1991 στο cd "Ένα φιλί του κόσμου" και το 2007 σ' ένα "Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο". Τι ήταν το "Ένα φιλί του κόσμου"; Ένα live άλμπουμ, που μαζί με τα αγαπημένα τραγούδια της ερμηνεύτριας, συνυπήρχαν δύο σε δική της μουσική και στίχους (το πασίγνωστο "Για ένα Tango" και το τρυφερότατο "Τραγούδι του χελιδονιού") καθώς και η επανεκτέλεση του τραγουδιού "Κράτα για το τέλος" (σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Ηλία Κατσούλη), που πρωτόπε ο Θαλασσινός στο δίσκο του "Αστρανάμματα", εν έτει 1996.

Όσο για το "Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο", κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και αποτελεί την καταγραφή σ' ένα διπλό cd της συναυλίας - αφιέρωμα στο Λοΐζο, που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο τον περασμένο Ιούνιο. Μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου, τραγούδησαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και το Τρίφωνο.

Και πάλι πίσω, στο "Αχ! χελιδόνι μου". Με πολιτικές αναφορές για το "μαύρο ουρανό" της εποχής, που ξεπερνούν το χρόνο και καθιστούν το εν λόγω τραγούδι ένα λυρικό λυγμό προσωπικού αδιεξόδου. Με την ερώτηση του στιχουργού "κι όσοι μιλούσαν για λυτρωμό / πες μου πού πήγαν;" να μην έχει απαντηθεί ακόμα κι ας μην είναι αυτός ο λυτρωμός, κατ' ανάγκη, χρωματισμένος πολιτικά. Το τραγούδησε και η Δήμητρα Γαλάνη, με την πολύ ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση του Γιώργου Ζαχαρίου. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια μοναδική παράσταση, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2004 και αποτυπώθηκε στο cd "Επί σκηνής". "Τα τραγούδια γράφουν το σενάριο κι έτσι όπως ξετυλίγεται η ταινία της ζωής μου έρχονται εικόνες, αισθήσεις, πολύτιμες μνήμες από το παρελθόν, αλλά και αναμονές για το μέλλον..." σημειώνει η Δήμητρα Γαλάνη στο ένθετο σημείωμα της έκδοσης.

Και κάτι ακόμα, σαν υστερόγραφο. Τον τίτλο του τραγουδιού χρησιμοποίησε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, μαζί με άλλους τίτλους τραγουδιών ή δίσκων του Γιώργου Νταλάρα, στο τραγούδι του Χρήστου Νικολόπουλου "Καληνύχτα" για το δίσκο "Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς", στα τέλη του ογδόντα:

"Αχ! χελιδόνι, κάπου νυχτώνει

και στην αλάνα, στον καφενέ

Μικρά Ασία και φαντασία..."

http://www.musiccorner.gr/extras/kivwtos/index.html

Να συμπληρώσω πως υπάρχει κι άλλη μια εκτέλεση του τραγουδιού, σχεδόν παράλληλη με την πρώτη του Νταλάρα, αυτή με τη Λίτσα Σακελλαρίου από την ταινία "Η ιδιωτική μου ζωή" .Η εκτέλεση αυτή αργότερα κυκλοφόρησε και σε διάφορες συλλογές με κινηματογραφικά τραγούδια,όπως πολύ πρόσφατα στη συλλογή "Το πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου" καθώς και στη συλλογή "Ο Μάνος Λοίζος στον ελληνικό κινηματογράφο".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλά δεν κάνει ο Πρόεδρος και έχει Χελιδονίσματα στα τραγούδια του;

Πάντα σε όλα τα τραγούδια,η αύρα ενός χελιδονιού τα ομορφαίνει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

καταπληκτικό! Από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Όπως έγραψε παραπάνω κ ο Θανάσης, είχα διαβάσει και γω κάπου, νομίζω σε κείμενο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, πως ο Μάνος Λοϊζος ήθελε να γράψει ένα τραγούδι σε στυλ Κουγιουμτζή. Έτσι συνέθεσε το Αχ Χελιδόνι μου, τόσο μελαγχολικό αλλά μελωδικό με μοναδική τρυφερότητα και πολιτικό μήνυμα.

Συντροφεύει τα συναισθήματα και τις μνήμες πολλών.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια ιστορία με το "Αχ χελιδόνι μου" στις φυλακές του Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της χούντας, διηγήθηκε ο Βασίλης Ράπανος (σήμερα καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τότε φυλακισμένος για την αντιδικτατορική του δράση) στην εκπομπή της ΝΕΤ "Η άλλη όψη" που μεταδόθηκε στις 17 Νοέμβρη.

7 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίος!

Υ.γ: Μια χαρά περνούσαν στη φυλακή στη δικτατορία... με τις μουσικές τους... με τα ηλιοβασιλέματα τους... :naughty:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ,Μάκη. Πολύ ωραία περιγραφή. Ο Ράπανος ήταν αντιστασιακός εντός Ελλάδος. Δυστυχώς κάποιοι τον βρίζουν και τον Ράπανο επειδή πέτυχε και τον χλευάζουν και γι αυτή την αντιδικτατορική του δράση.

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΣΝα συμπληρώσω πως υπάρχει κι άλλη μια εκτέλεση του τραγουδιού, σχεδόν παράλληλη με την πρώτη του Νταλάρα, αυτή με τη Λίτσα Σακελλαρίου από την ταινία "Η ιδιωτική μου ζωή" .Η εκτέλεση αυτή αργότερα κυκλοφόρησε και σε διάφορες συλλογές με κινηματογραφικά τραγούδια,όπως πολύ πρόσφατα στη συλλογή "Το πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου" καθώς και στη συλλογή "Ο Μάνος Λοίζος στον ελληνικό κινηματογράφο".

Ας υπαρχει στο topic για το κομματι κ η υπεροχη ατμοσφαιρικη εκτελεση του απο την αγαπημενη μου ερμηνευτρια.Την Λιτσα Σακελλαρίου

Καλα ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...