Sign in to follow this  
Followers 0
hermina

Πρέσπες - Αύγουστος 2008

75 posts in this topic

Το καλό είναι πως ενημερωθήκαμε νωρίς. Και μπορούμε να κανονίσουμε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τις δουλειές μας αναλόγως. :blush:

:pity:B):rolleyes::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Δελτίο Τύπου για τις εκδηλώσεις στα "Πρέσπεια 2008"

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΡΕΣΠΩΝ

ΦΛΩΡΙΝΑΣ»

Φλώρινα, 9 Ιουνίου 2008

Πλατεία Γ. Μόδη 3

Φλώρινα, 53 100

Τηλ.: 23850-26320, 6936815223

Είκοσι χρόνια συμπληρώνουν φέτος οι μεγάλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «ΠΡΕΣΠΕΣ»!

Είκοσι χρόνια από τη Θεομητορική Πρέσπα, οι εκδηλώσεις αυτές εκπέμπουν ένα μήνυμα Πολιτισμού, ένα μήνυμα Ειρήνης, σε όλη την Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες.

Οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» θα γιορτάσουν τα εικοσάχρονά τους με λαμπρό τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά τις «ΠΡΕΣΠΕΣ»

 Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 29, 30 και 31 Αυγούστου, στον ’γιο Αχίλλειο και στην πόλη της Φλώρινας. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, πληθώρα πολιτικών προσωπικοτήτων από την κυβέρνηση όλα τα κόμματα και σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες απ΄ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»

 Στις 29 Αυγούστου, στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου θα γίνει μια υπέροχη βραδιά «Φόρος Τιμής στη Μαρία Κάλλας». Σε αυτή τη βραδιά θα πάρουν μέρος τιμώντας τη μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο, από την Ελλάδα ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, η συνθέτης Ελένη Καραϊνδρου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο νεαρός κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος που ήρθε πρώτος στην Ευρώπη, η Νένα Βενετσάνου και ο Αλέξανδρος Μυράτ που θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας.

 Η συμβολική έναρξη της γιορτής θα γίνει με τη Μαρία Χορς, τη μεγάλη Ελληνίδα χορογράφο των τελετών της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που ήταν συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας στην ιστορική παράσταση της «Μήδειας» του Κερουμπίνι στην Επίδαυρο.

 Είκοσι Ρώσοι χορωδοί του Μοναστηρίου Νοβοσπάσκι της Μόσχας θα ψάλλουν ύμνους από το Βυζάντιο και την ορθόδοξη υμνογραφία.

 Ο Goran Bregovic και τα χάλκινά του θα εκπροσωπήσουν τη Σερβία.

 Στις γιορτές θα πάρουν μέρος μουσικά συγκροτήματα επιλεγμένα από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία καθώς και οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας και της Φλώρινας.

 Την πόλη της Φλώρινας θα εκπροσωπήσει το Ωδείο της.

 Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες ανέλαβε η Σοφία Σπυράτου, τα σκηνικά και τα κουστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και το φωτισμό του λαμπρού μνημείου και της παράστασης του Αγίου Αχιλλείου η Ελευθερία Ντεκώ.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

 Στις 30 Αυγούστου το πρωί, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει μοναδική έκθεση για τη Μαρία Κάλλας που οργάνωσαν οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων και την επιμέλεια του ζωγράφου-σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας που θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Κοστούμια από παραστάσεις, κοσμήματα, επιστολές και άλλα, που θα προβληθούν σε είκοσι αυτοφωτιζόμενες βιτρίνες.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

 Το βράδυ του Σαββάτου 30 Αυγούστου, στην πλατεία της Φλώρινας, οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» ετοίμασαν μοναδικό αφιέρωμα για το Βασίλη Τσιτσάνη και τα εικοσιπέντε χρόνια από το θάνατό του.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο πρώτο μέρος και ο Γιώργος Νταλάρας στο δεύτερο έχουν αναλάβει να προσεγγίσουν το μέγιστο Έλληνα λαϊκό συνθέτη.

 Στη γιορτή θα παραστούν τιμητικά σημαντικοί συνεργάτες του Τσιτσάνη από το πολυκύματο ταξίδι του στη μουσική: η πιανίστα Ευαγγελία Μαργαρώνη, ο ακκορντεονίστας Λάζαρος Κουλαξίζης και οι τραγουδίστριες Καίτη Γκρέυ, Ελένη Γεράνη και Λιζέτα Νικολάου.

 Τη γενέτειρα του συνθέτη θα εκπροσωπήσουν η τριακονταμελής χορωδία των Τρικάλων και ο Θεόφιλος Αναστασίου, ο σημαντικός φιλόλογος που πρόσφατα εξέδωσε τα «’παντα» του Τσιτσάνη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

 Τέλος την Κυριακή 31 στο γήπεδο της Φλώρινας οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» θα τιμήσουν σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. το μεγαλύτερο Έλληνα τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη. Στη βραδιά αυτή θα τραγουδήσουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία και θα πάρει μέρος ο Θανάσης Πολυκανδριώτης με την πολυμερή ορχήστρα των μπουζουκιών του.

Παράλληλα στο Πάρκο της Φλώρινας θα γίνει έκθεση φωτογραφιών του Στέλιου Καζαντζίδη και προβολή ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο κ. Παναγιώτης Υφαντής και η σύζυγος του Στέλιου Καζαντζίδη, Βάσω Καζαντζίδου.

 Οι φετινές «ΠΡΕΣΠΕΣ» τιμώντας τα εικοσάχρονά τους φιλοδοξούν να υπερυψωθούν με τρόπο μοναδικό στον καλλιτεχνικό ορίζοντα της χώρας ξεπερνώντας κάθε άλλη εκδήλωση του καλοκαιριού. Στη δύσκολη εποχή μας οι εκδηλώσεις μας συνεχίζουν στις εσχατιές των συνόρων αταλάντευτες να στέλνουν το μήνυμά τους: Ειρήνη, Ελευθερία και Αγάπη.

 Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για είκοσι ολόκληρα χρόνια στις εκδηλώσεις μας, που περιλαμβάνουν μοναδικά καλλιτεχνικά γεγονότα και σπουδαίους καλλιτέχνες, οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» δεν έβαλαν ποτέ εισιτήριο και η είσοδος των Ελλήνων και των ξένων είναι ελεύθερη.

Με τιμή

Για τον Οργανισμό

Η Πρόεδρος

Χρύσα Μάντση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω αρχίσει και το σκέφτομαι σοβαρά....

Ωραία θα περάσουμε...αν έρθω...

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Έχω αρχίσει και το σκέφτομαι σοβαρά...'Ότι δε θα έρθω...

Γ@μ% τις βαφτίσεις και τις κολυμβήθρες...

Α,ρε ΝταλΑΡΗτσα...Την έσκασες στο θείο σου... :confused::razz::razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις πήρα μια άσχημη πληροφορία πως η συναυλία για τον Καζαντζίδη στα Πρέσπεια ακυρώθηκε και θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου (ημέρα του θανάτου του) στην Αθήνα...Από αύριο πιστεύω πως θα ξέρω περισσότερα.

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eιδες Θάνο μου,τι έγινε;

Μόλις "τα πήρε" ο ’ρης γυρίσανε τα πράγματα και μιλάμε για Αθήνα το Σεπτέμβρη την ημέρα του "θανάτου"(προτιμώ να λέω για φυγή πάντως γιατί αυτοί οι ογκόλιθοι δεν πεθαίνουν,ΜΕΝΟΥΝ) του Στέλιου.

Πάντως καλό θα είναι να διοργανωθεί μιά συναυλία μεγαλειώδης για τον Στέλιο Καζαντζίδη,είναι κάτι που προσωπικά παραπονιέμαι χρόνια,και θα ήμουν ευτυχής να γινόταν παλιότερα όταν ο ίδιος ζούσε να τον δεί και να τον χαρεί και ο νέος κόσμος που τον αγαπάει πολύ.Μακάρι να γίνει τώρα,και να περάσουν τα τραγούδια του σε πολλούς ακόμα νέους ανθρώπους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο γραφείο του Λιάνη στη Φλώρινα, που είναι και ο διοργανωτής των εκδηλώσεων, μου είπαν πως δεν έχει ακυρωθεί τίποτα...

Περιμένουμε λοιπόν...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως η συναυλία της Κυριακής έχει ακυρωθεί, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για αντικατάστασή της.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θάνο σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ενημέρωση!

’σχημα όμως τα νέα. Χάλασε το 3ήμερο... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι ρε γμτ... ;)

Ας περιμένουμε όμως λίγο...Ίσως να αντικατασταθεί από κάποια άλλη εκδήλωση που να αξίζει τον "κόπο" να την παρακολουθήσουμε.

Δε νομίζω να περιοριστούν οι εκδηλώσεις μόνο σε ένα διήμερο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κρίμα για το τριήμερο αλλά και το διήμερο των εκδηλώσεων δεν με χαλάει καθόλου γενικά!

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://news.ert.gr/c/6/401568.asp

Ο μύθος της Κάλλας ζωντανεύει στις Πρέσπες 24/6/2008 16:31:00

Αφιερωμένες στη Μαρία Κάλλας θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 08», ενώ την έκθεση για την Ελληνίδα σοπράνο θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, και τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη.

Σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού, δόθηκε συνέντευξη Τύπου για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Αυγούστου (μήνας διεξαγωγής όλων των εκδηλώσεων), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστή του θεσμού, Γιώργου Λιάνη, και των τοπικών αρχόντων του νομού Φλώρινας. Παρόντες ήταν και πολλοί από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα Πρέσπεια, που φέτος συμπληρώνουν τα είκοσι χρόνια τους.

«Μέσω της Τέχνης, μια ακριτική περιοχή μετατράπηκε σε κέντρο πολιτισμού. Αναδείχθηκε σε διεθνή πολιτιστικό θεσμό και συνέβαλε στην σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των ανθρώπων του Φεστιβάλ με το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις - φόρος τιμής στη Μαρία Κάλλας είναι προγραμματισμένες για τις 29 Αυγούστου, στον ’γιο Αχίλλειο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της τέχνης και του πνεύματος, όπως οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ελένη Καραίνδρου, Γιάννης Μετζικώφ, Αλέξανδρος Μυράτ, Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Ντεκών, Ερκάν Ογκούρ, Διονύσης Σαββόπουλος, Σοφία Σπυράτου και Μαρία Χορς. Θα πάρουν μέρος η Συμφωνική Ορχήστρας της Σόφιας, τα Χάλκινα της Φλώρινας , η Χορωδία Νοβοσπάσκι και το Ωδείο Φλώρινας.

«Οι Πρέσπες θα ζωντανέψουν τον μύθο της Κάλλας για να καταλάβουν όλοι και κυρίως τα νέα παιδιά ότι όλα γίνονται από το χέρι του ανθρώπου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κάλλας.

Η δεύτερη βραδιά, στην πλατεία της Φλώρινας, θα είναι αφιερωμένη στο Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς φέτος συμπληρώνονται εικοσιπέντε χρόνια από το θάνατό του. Τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη θα ερμηνεύσουν η Καίτη Γκρεύ, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας.

Όσο για την έκθεση - αφιέρωμα στην Κάλλας, που επιμελείται ο Γιάννης Μεντζικώφ, είναι πλουτισμένη με σπάνια προσωπικά αντικείμενα της σοπράνο, κοστούμια από παραστάσεις, κοσμήματα και επιστολές. Τα εκθέματα θα τοποθετηθούν σε είκοσι αυτοφωτιζόμενες βιτρίνες, που θα στηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Για τη Μαρία Κάλλας θα μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, παραχώρησε για την έκθεση πορτρέτα της σοπράνο, που φιλοτέχνησαν οι Πέτρος Ζουμπουλάκης, Δημήτρης Μυταράς, Δήμος Σκουλάκης, Σωτήρης Σορόγκας, Νίκος Στεφάνους, Παναγιώτης Τέτσης και Αλέκος Φασιανός.

Ο βουλευτής Φλώρινας, ΣΤ. Κωνσταντινίδης, χαρακτήρισε τις Πρέσπες « Κιβωτό του Ελληνισμού, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στίγμα ποιοτικού πολιτιστικού τουρισμού».

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καμία αναφορά για την συναυλία αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Καμία αναφορά για την συναυλία αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη... :D

Είναι οριστικό δηλαδή;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 έδιξε ρεπορτάζ από την συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για τις εκδηλώσεις "Πρέσπεια 2008"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις τώρα, έγινε επανάληψη στην ΕΤ3 - προφανώς, του ίδιου ρεπορτάζ με αυτό που αναφέρει η Αγνή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το ένθετο "Ζω στη Θεσσαλονίκη" από τα σημερινά "Νέα".Προφανώς η καταχώρηση είχε ετοιμαστεί πριν από τη συνέντευξη τύπου.

0006-15.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0