Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

"Τα θεμέλια μου στα βουνά"

15 posts in this topic

Ερώτηση: γιατί δεν αναφέρεται το όνομα του Νταλάρα στο εξώφυλλο; Ή μήπως οι Τερζής και Μπάσης τραγουδούν ολόκληρα τραγούδια;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάποιοι θα σκεφτούν ''η Ελίνα αυτή την εβδομάδα πολύ γκρινιάζει και μας κούρασε''. Μπορεί. Θα γκρινιάξω και σήμερα. Και να με συγχωρείτε!

Σήμερα το πρωί σκέφτηκα να περπατήσω από την Αγ.Σοφίας μέχρι το γραφείο μου. Δεν σταματάω, λέω, στο Metropolis; Βλέπω, λοιπόν, το εξώφυλλο του καινούργιου cd της αγαπημένης Γλυκερίας. Κοιτάζω καλά το εξώφυλλο και ,ναι, είναι όπως καταχωρήθηκε εδώ. Βρε, λέω, φαίνεται του Γιώργου η συμμετοχή ήταν εχθρική και γι αυτό δεν υπάρχει το όνομά του ούτε σαν β΄φωνή. Επειδή όμως είμαι πολύ καλοπροαίρετος άνθρωπος κι εκτιμώ πολύ την Γλυκερία (σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο), επιμένω να αγαπώ πολύ ,ακόμα, και τον Μίκη σκέφτηκα θετικά: Δεν μπορούν οι καλλιτέχνες να τα ελέγχουν όλα και να ασχολούνται με το παραμικρό (αν θεωρηθεί παραμικρό ο Νταλάρας). Φαντάσου όμως σε τίποτα remaster το όνομα του Μίκη ή του Χ συνθέτη να μην φαινόταν τόσο έντονα ενώ του Γιώργου να έβγαζε μάτι. Θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν ''για τον κακό και ματαιόδοξο Νταλάρα'' :huh: Αυτά δεν γράφουν οι κακοπροαίρετοι;

Δεν μπορεί να τα ελέγχει όλα ο καλλιτέχνης και δεν μπορεί να τον αφορούν όλα. Έτσι πίστευα και πιστεύω. Και λάθη γίνονται κι ανθρώπινα είναι. Ακόμα κι από τους τεχνοκράτες κάποιας εταιρίας.

Δεν αγόρασα το cd αλλά θα το αγοράσω. Γιατί η ουσία ,λένε και λέμε,βρίσκεται στα τραγούδια κι όχι στο περιτύλιγμα. Αλλά κάποια πράγματα είναι καλό να λέγονται και να γράφονται.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ελίνα συμφωνώ με τα περισσότερα των όσων γράφεις, αλλά η σύγκριση, του να μην αναγράφεται σε remaster το όνομα του Μίκη ή του Χ συνθέτη το όνομα να μην φαίνεται τόσο έντονα, με το να μην αναγράφεται το όνομα του Γ.Νταλάρα που κάνει β' φωνή, συγνώμη αλλά την βρίσκω άνιση.

Και τονίζω πως σαφώς θα έπρεπε να αναγράφονται όλοι οι συντελεστές αν φιλοδοξούν οι εταιρίες να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη δουλειά, αλλά και με αυτό το παράδειγμα που αναφέρεις είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια...... :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και που ξέρετε βρε παιδιά ότι ενδεχομένως δεν ήταν επιλογή του καλλιτέχνη να μη γραφτεί για τους δικούς του λόγους στο εξώφυλλο;

Και στο δίσκο της Σπυροπούλου το ίδιο δεν συνέβαινε ή στο δίσκο της Πόλυς Πάνου παλαιότερα; Ξέρουμε τι μπορεί να συνέβη και εκεί;

Δε λέω πως είναι σωστό που δεν γράφτηκε αλλά....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταρχήν δεν ανέφερα να μην αναγράφεται καθόλου το όνομα του συνθέτη. Θα ήταν όχι άνισο αλλά παράδοξο.Αναφέρθηκα σχετικά με το μέγεθος των γραμμάτων και ήμουν πολύ συγκεκριμένη. Δεν θα ήθελα να γίνω πιο συγκεκριμένη. Τηρουμένων των αναλογιών (ολόκληρος δίσκος με τραγούδια συνθέτη, συμμετοχές) όλα έχουν βάση και καταλήγουν σε αυτό που εστίασα: πως οι καλλιτέχνες δεν ελέγχουν τα πάντα, δεν υπάρχει χρόνος και ίσως και διάθεση για την εν λόγω διαδικασία. Εδώ έχει τύχει τελευταία να μην μπουν τραγούδια εν αγνοία ενός καλλιτέχνη. Όσο παντοδύναμος κι αν θεωρείται ένας καλλιτέχνης δεν είναι μόνος του.

Όσο για το εάν ήθελε ή όχι ο καλλιτέχνης να αναγραφεί το όνομά του είναι ένα θέμα. Που εγώ δηλώνω ανήμπορη να ερευνήσω.

Ελπίζω στο άκουσμα των τραγουδιών του cd να ξεχάσω τα παραπάνω. Αν και η μνήμη μου σε ορισμένα θέματα είναι μνημειώδης.

Α! Και με την έκφραση Χ συνθέτης σε καμια περίπτωση δεν προσπάθησα να υποτιμήσω τους συνθέτες. Απλά έπρεπε κάπως να σχηματοποιήσω την σκέψη μου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το Music Corner:

Η δισκογραφική συνεργασία της Γλυκερίας με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι γεγονός! Το διπλό cd με τίτλο "Τα θεμέλια μου στα βουνά" κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στα καταστήματα δίσκων και περιμένει όλους εμάς να το ανακαλύψουμε. Αφορμή για την δισκογραφική αυτή συνάντηση μιας από τις σπουδαιότερες φωνές της χώρας μας με τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα συνθέτη στάθηκε μια συναυλία πριν έξι περίπου χρόνια στο Λυκαβηττό στην οποία η Γλυκερία με τον Πασχάλη Τερζή επιχείρησαν να φέρουν ξανά στο φως τα άγνωστα λαϊκά τραγούδια του Μίκη, τα οποία σφράγισαν με τις ερμηνείες τους σπουδαίοι λαϊκοί τραγουδιστές όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Γιώτα Λύδια, η Πόλυ Πάνου κ.α. Σ' αυτή τη συναυλία ο Θεοδωράκης ενθουσιάστηκε τόσο από τις ερμηνείες της Γλυκερίας που της πρότεινε να δισκογραφήσουν μια σειρά από αυτά τα τραγούδια, τα οποία για απροσδιόριστους λόγους δεν μπόρεσαν να φτάσουν βαθειά στη συνείδηση του λαού. Ένα μάλιστα από αυτά, οι "’πονες εξουσίες" σε στίχους του Μιχάλη Κακογιάννη από τη συλλογή τραγουδιών "Ανατολή" με ερμηνευτή τον μεγάλο Καζαντζίδη, σημείωσε με τη φωνή της Γλυκερίας μια δεύτερη καριέρα, πολύ μάλιστα πριν δισκογραφηθεί για το παρόν υλικό που έχουμε στα χέρια μας. Το πρώτο πλάνο ήθελε την κυκλοφορία ενός cd με τα ζεϊμπέκικα και τα ασίκικα τραγούδια του Μίκη, η κυκλοφορία όμως ενός ανάλογου cd από τον Μανώλη Μητσιά πριν ένα χρόνο περίπου, ανέτρεψε τα σχέδια της τραγουδίστριας που γρήγορα στράφηκε στην ηχογράφηση ενός πληρέστερου υλικού που συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής μουσικής του Θεοδωράκη και καταγράφεται πλέον σε αυτό το διπλό cd.

Ο τίτλος του cd, απόσπασμα από τους συγκλονιστικούς στίχους του "’ξιον Εστί" του Ελύτη, αποτελεί έμπνευση του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στο ένθετο του cd εξηγεί την επιλογή αυτή. Για τον ίδιο τα τραγούδια αυτά που κλήθηκε να ερμηνεύσει η Γλυκερία, αποτελούν ένα μεγάλο χορικό, έναν κύκλο τραγουδιών που αγκαλιάζουν το σύνολο της συνθετικής του συνεισφοράς στο λαϊκό τραγούδι, το οποίο παρομοιάζει με τα πουρνάρια που ανθούν στα βουνά και που ριζώνουν βαθειά μέσα στη γη σαν θεμέλια. Τα πουρνάρια αυτά όσες ξηρασίες και όσες θύελλες και αν γνωρίσουν μένουν εκεί αλώβητα, όπως άλλωστε και τα λαικά τραγούδια που "βιδώνουν" βαθειά στο χρώμα και το χώμα των ανθρώπων. Τραγούδια μεγάλα, σπουδαία, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν γνωρίσει δεύτερη εκτέλεση (η πόρτα μου είναι ανοιχτή, μια φυλακή, μες την ταβέρνα, το ταξίδι, ο ουρανός είναι κλειστός, βογγά το κάστρο τ' Αναπλιού κ.α) και μερικά πιο γνωστά (κάποτε θα 'ρθουν, σαββατόβραδο, Δραπετσώνα, μια νυχτερίδα στη σκεπή), όλα ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.

Για τις ερμηνείες της Γλυκερίας στα τραγούδια αυτά, τι μπορούμε να πούμε εμείς, όταν στο ένθετο του cd ο ίδιος ο δημιουργός τους τις τοποθετεί σε ισότιμη θέση με αυτές των πρώτων εκτελεστών τους, του Στέλιου και του Γρηγόρη, τη στιγμή που οι τελευταίοι μάλιστα, όπως και η Γλυκερία τώρα, βρίσκονταν στην κορυφή των εκφραστικών τους δυνατοτήτων. Ο Θεοδωράκης σπεύδει δε να δικαιολογήσει την σύγκριση αυτή λέγοντας πως θεωρεί τον εαυτό του τον καταλληλότερο να κρίνει τον ερμηνευτή εκείνο ή την ερμηνεύτρια εκείνη που θα αναμετρηθεί με το έργο του. Το ίδιο διθυραμβικά είναι και τα επίθετα που χρησιμοποιεί για την ερμηνεύτρια ο μεγάλος στιχουργός και ποιητής μας Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράφει στιχουργικά πολλά από τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή. Φτάνει δε να συγκρίνει τις ερμηνείες της με αυτές της αξεπέραστης Βίκυς Μοσχολιού και να θεωρεί την σπαρακτική της όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κατάθεση της στις ’πονες εξουσίες καλύτερη από αυτή του μεγάλου Καζαντζίδη! Οι ερμηνείες της Γλυκερίας έχουν πάθος, ένταση και διαθέτουν μια στιβαρότητα που σπάνια συναντάμε σε γυναίκα τραγουδίστρια. Σε άλλα τραγούδια πάλι όπως στο "Κάποτε θα 'ρθουν (ιδιαίτερα εμπνευσμένη η πιανιστική εκδοχή του) η ερμηνεύτρια μας αποκαλύπτει μια άλλη κρυφή πτυχή της ερμηνευτικής της δυνότητας, περισσότερο εσωτερική και εκφραστική. Με το cd αυτό δε, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα της, η Γλυκερία συμπληρώνει 30 χρόνια γόνιμης παρουσίας στη δισκογραφία και σηκώνει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για το μέλλον, που απ' ότι φαίνεται προδιαγράφεται ιδιαίτερα πλούσιο και παραγωγικό.

Στο cd τέλος συμμετέχουν φιλικά ο Πασχάλης Τερζής, με τρία τραγούδια, ο Δημήτρης Μπάσης με δύο και ο Γιώργος Νταλάρας κάνοντας ντουέτο με τη Γλυκερία στο "Έχω μια αγάπη". Τις εξαιρετικές εκτελέσεις των τραγουδιών έχει αναλάβει αποκλειστικά η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, η συμβολή της οποίας έχει επιδράσει καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

http://www.musiccorner.gr/extras/vrexei_mo...siki/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το Music Corner:

Γράφει ο Αλέξης Λιόλης

alexli@musiccorner.gr

"Τα θεμέλιά μου στα βουνά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Legend έχει τη χαρά να παρουσιάζει το διπλό cd "Τα θεμέλιά μου στα βουνά", ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένα από μια σπουδαία τραγουδίστρια, τη Γλυκερία.

37 ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα και ασίκικα, τραγούδια-αναφορές στη συλλογική μας μνήμη ή όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης "ένα σύγχρονο σπονδυλωτό "χορικό" με κορυφαία την Γλυκερία και με "υμνωδούς" μια πλειάδα από τους σύγχρονους βάρδους του ελληνικού λαού".

Βασισμένος στον στίχο του Ελύτη από το ’ξιον Εστί "Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους - και πάνω τους η μνήμη καίει - άκαυτη βάτος" ο τίτλος του cd, το οποίο χρειάστηκε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ο λόγος των κορυφαίων μας ποιητών ενδεδυμένος τη μουσική του μοναδικού Μίκη σε τραγούδια που, όπως αναφέρει η Γλυκερία, έχουν "βαθιές ρίζες που φτάνουν στο κέντρο της ύπαρξής μας, που τρέφονται από την ουσία της ζωής και ανθίζουν και καρπίζουν, για να ανυψώσουν το πνεύμα, να ευφράνουν την καρδιά και να τέρψουν τις αισθήσεις".

Μέρα Μαγιού, ’πονες Εξουσίες, Σαββατόβραδο, Στράτα τη στράτα, Κάποτε θα 'ρθουν, Δραπετσώνα, Επιτύμβιο και πολλά ακόμη τραγούδια-στυλοβάτες της λαϊκής μας μουσικής.

Στο διπλό cd "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" συμμετέχουν ο Πασχάλης Τερζής (Στα περιβόλια, Βροχή, Δραπετσώνα), ο Δημήτρης Μπάσης (Μπήκε ο Χάρος στο κελί, Το όνειρο), αλλά και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος τραγουδάει με τη Γλυκερία το "Έχω μια αγάπη".

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τοποθετεί τις ερμηνείες της Γλυκερίας στα τραγούδια του δίσκου "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" δίπλα σ' αυτές του Γρηγόρη Μπιθικώτση και του Στέλιου Καζαντζίδη και όταν, όπως υποστηρίζει, "αυτή τη σύγκριση την κάνω με πλήρη συναίσθηση της σημασίας και της ευθύνης των λόγων μου", τι παραπάνω να σχολιάσει κανείς; Κι όταν επισημαίνει "ότι στη φωνή και την ερμηνεία της Γλυκερίας αυτά τα τραγούδια, που τα θεωρώ από τα πιο ωραία και τα πιο δύσκολα που έχω γράψει, βρήκαν τον ιδανικό ερμηνευτή τους", τι άλλο απομένει να πούμε; Κι επίσης, όταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, που γνωρίζει όσο λίγοι και το Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, δηλώνει "μαγεμένος" από το αποτέλεσμα και μιλά για μια "τόσο ώριμη, τόσο βαθειά ποτισμένη από την μουσική και το λόγο, τόσο μεγάλη τραγουδίστρια", τι χρειάζεται να συμπληρώσουμε εμείς;

Μπράβο στη Γλυκερία. Που καταπιάστηκε με τα δύσκολα. Που δε φοβήθηκε τη σύγκριση με τους πρώτους διδάξαντες. Που τόλμησε να "πει" αυτά τα τραγούδια με τις "βαθιές ρίζες" στο χρόνο και στο DNA των Ελλήνων και με το δικό τους πολύτιμο ειδικό βάρος. Που κατέθεσε στις ερμηνείες της την αλήθεια της ψυχής της και το μεγαλείο της φωνής της.

Μπράβο της. Που ξέφυγε από έναν ερμηνευτικό εαυτό συνδεδεμένο τα τελευταία χρόνια με τραγούδια κατώτερα του ταλέντου της και των φωνητικών της δυνατοτήτων. Σαν έτοιμη από καιρό, στην πιο ώριμη στιγμή της, καταθέτει στα τραγούδια του Μίκη ένα δείγμα φωνής αξεπέραστο ("απόλυτο" το χαρακτηρίζει ο Λ. Παπαδόπουλος), που θα αποτελέσει παρακαταθήκη και μέτρο για τους επόμενους.

Στο δίσκο "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" συμμετέχουν ο Πασχάλης Τερζής ("εύχομαι να έρθει η μέρα που θα ολοκληρωθεί μια συνεργασία που την ονειρευόμαστε και την σχεδιάζουμε εδώ και πολλά χρόνια", γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης), ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιώργος Νταλάρας. Μαζί τους, η "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" συμπράττει στο άρτιο αποτέλεσμα, κάνοντας υπερήφανο το δημιουργό της.

HIGHLIGHTS:

... Ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα και ασίκικα, τραγούδια του μέγιστου Μίκη Θεοδωράκη, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο μουσικό μας πολιτισμό και στις καρδιές των Ελλήνων ...

ΕΝΘΕΤΟ CD:

Όπως αξίζει σε μια τέτοια έκδοση. Πέρα από τα ενδιαφέροντα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και της Γλυκερίας, υπάρχουν οι στίχοι όλων των τραγουδιών, μαζί με αναφορά στους δίσκους από τους οποίους προέρχονται. Αν μνημονεύονταν και οι πρώτοι ερμηνευτές, δε θα έλειπε τίποτα.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:

"Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν", "Σαββατόβραδο", "Στράτα τη στράτα", "’γγελος δραπέτης", "Βραδιάζει", "Χωρίς φεγγάρια", "Έχω μια αγάπη", "Βροχή", "Μέρα Μαγιού" ...

Αλλά, όταν έχεις ένα τέτοιο υλικό και μάλιστα ερμηνευμένο με τέτοιο εξαιρετικό τρόπο δεν επιτρέπεται να ξεχωρίσεις κανένα τραγούδι. Τα ακούς όλα και αφήνεσαι στην αλήθεια τους...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Τι να απομονώσεις από τραγούδια ένα κι ένα, που έχουν τις υπογραφές μεγάλων ποιητών και στιχουργών μας; Θέλετε μερικά ονόματα; Ρίτσος, Λειβαδίτης, Γκάτσος, Παπαδόπουλος, Ελευθερίου, Τριπολίτης... Κρατώ ενδεικτικά - και όχι αξιολογικά - το "Κάποτε θα 'ρθουν":

"Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν

πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν

και πως σε θένε.

Έχε το νου σου στο παιδί,

κλείσε την πόρτα με κλειδί

ψέματα λένε" ...

(στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - "Κάποτε θα 'ρθουν")

http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/08/glykeria.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στη Μπήλιω Τσουκαλά και στην εκπομπή "έχει γούστο" θα παρουσιάσει την17/11 η σπουδαία μας Γλυκερία την εξαιρετικη δουλεια της με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη!1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό το Music Corner:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Legend έχει τη χαρά να παρουσιάζει το διπλό cd "Τα θεμέλιά μου στα βουνά", ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένα από μια σπουδαία τραγουδίστρια, τη Γλυκερία.

37 ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα και ασίκικα, τραγούδια-αναφορές στη συλλογική μας μνήμη ή όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης "ένα σύγχρονο σπονδυλωτό "χορικό" με κορυφαία την Γλυκερία και με "υμνωδούς" μια πλειάδα από τους σύγχρονους βάρδους του ελληνικού λαού".

Βασισμένος στον στίχο του Ελύτη από το ’ξιον Εστί "Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους - και πάνω τους η μνήμη καίει - άκαυτη βάτος" ο τίτλος του cd, το οποίο χρειάστηκε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ο λόγος των κορυφαίων μας ποιητών ενδεδυμένος τη μουσική του μοναδικού Μίκη σε τραγούδια που, όπως αναφέρει η Γλυκερία, έχουν "βαθιές ρίζες που φτάνουν στο κέντρο της ύπαρξής μας, που τρέφονται από την ουσία της ζωής και ανθίζουν και καρπίζουν, για να ανυψώσουν το πνεύμα, να ευφράνουν την καρδιά και να τέρψουν τις αισθήσεις".

Μέρα Μαγιού, ’πονες Εξουσίες, Σαββατόβραδο, Στράτα τη στράτα, Κάποτε θα 'ρθουν, Δραπετσώνα, Επιτύμβιο και πολλά ακόμη τραγούδια-στυλοβάτες της λαϊκής μας μουσικής.

Στο διπλό cd "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" συμμετέχουν ο Πασχάλης Τερζής (Στα περιβόλια, Βροχή, Δραπετσώνα), ο Δημήτρης Μπάσης (Μπήκε ο Χάρος στο κελί, Το όνειρο), αλλά και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος τραγουδάει με τη Γλυκερία το "Έχω μια αγάπη".

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τοποθετεί τις ερμηνείες της Γλυκερίας στα τραγούδια του δίσκου "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" δίπλα σ' αυτές του Γρηγόρη Μπιθικώτση και του Στέλιου Καζαντζίδη και όταν, όπως υποστηρίζει, "αυτή τη σύγκριση την κάνω με πλήρη συναίσθηση της σημασίας και της ευθύνης των λόγων μου", τι παραπάνω να σχολιάσει κανείς; Κι όταν επισημαίνει "ότι στη φωνή και την ερμηνεία της Γλυκερίας αυτά τα τραγούδια, που τα θεωρώ από τα πιο ωραία και τα πιο δύσκολα που έχω γράψει, βρήκαν τον ιδανικό ερμηνευτή τους", τι άλλο απομένει να πούμε; Κι επίσης, όταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, που γνωρίζει όσο λίγοι και το Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, δηλώνει "μαγεμένος" από το αποτέλεσμα και μιλά για μια "τόσο ώριμη, τόσο βαθειά ποτισμένη από την μουσική και το λόγο, τόσο μεγάλη τραγουδίστρια", τι χρειάζεται να συμπληρώσουμε εμείς;

Μπράβο στη Γλυκερία. Που καταπιάστηκε με τα δύσκολα. Που δε φοβήθηκε τη σύγκριση με τους πρώτους διδάξαντες. Που τόλμησε να "πει" αυτά τα τραγούδια με τις "βαθιές ρίζες" στο χρόνο και στο DNA των Ελλήνων και με το δικό τους πολύτιμο ειδικό βάρος. Που κατέθεσε στις ερμηνείες της την αλήθεια της ψυχής της και το μεγαλείο της φωνής της.

Μπράβο της. Που ξέφυγε από έναν ερμηνευτικό εαυτό συνδεδεμένο τα τελευταία χρόνια με τραγούδια κατώτερα του ταλέντου της και των φωνητικών της δυνατοτήτων. Σαν έτοιμη από καιρό, στην πιο ώριμη στιγμή της, καταθέτει στα τραγούδια του Μίκη ένα δείγμα φωνής αξεπέραστο ("απόλυτο" το χαρακτηρίζει ο Λ. Παπαδόπουλος), που θα αποτελέσει παρακαταθήκη και μέτρο για τους επόμενους.

Στο δίσκο "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" συμμετέχουν ο Πασχάλης Τερζής ("εύχομαι να έρθει η μέρα που θα ολοκληρωθεί μια συνεργασία που την ονειρευόμαστε και την σχεδιάζουμε εδώ και πολλά χρόνια", γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης), ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιώργος Νταλάρας. Μαζί τους, η "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" συμπράττει στο άρτιο αποτέλεσμα, κάνοντας υπερήφανο το δημιουργό της.

HIGHLIGHTS:

... Ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα και ασίκικα, τραγούδια του μέγιστου Μίκη Θεοδωράκη, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο μουσικό μας πολιτισμό και στις καρδιές των Ελλήνων ...

ΕΝΘΕΤΟ CD:

Όπως αξίζει σε μια τέτοια έκδοση. Πέρα από τα ενδιαφέροντα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και της Γλυκερίας, υπάρχουν οι στίχοι όλων των τραγουδιών, μαζί με αναφορά στους δίσκους από τους οποίους προέρχονται. Αν μνημονεύονταν και οι πρώτοι ερμηνευτές, δε θα έλειπε τίποτα.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:

"Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν", "Σαββατόβραδο", "Στράτα τη στράτα", "’γγελος δραπέτης", "Βραδιάζει", "Χωρίς φεγγάρια", "Έχω μια αγάπη", "Βροχή", "Μέρα Μαγιού" ...

Αλλά, όταν έχεις ένα τέτοιο υλικό και μάλιστα ερμηνευμένο με τέτοιο εξαιρετικό τρόπο δεν επιτρέπεται να ξεχωρίσεις κανένα τραγούδι. Τα ακούς όλα και αφήνεσαι στην αλήθεια τους...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Τι να απομονώσεις από τραγούδια ένα κι ένα, που έχουν τις υπογραφές μεγάλων ποιητών και στιχουργών μας; Θέλετε μερικά ονόματα; Ρίτσος, Λειβαδίτης, Γκάτσος, Παπαδόπουλος, Ελευθερίου, Τριπολίτης... Κρατώ ενδεικτικά - και όχι αξιολογικά - το "Κάποτε θα 'ρθουν":

"Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν

πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν

και πως σε θένε.

Έχε το νου σου στο παιδί,

κλείσε την πόρτα με κλειδί

ψέματα λένε" ...

(στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - "Κάποτε θα 'ρθουν")

http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/08/glykeria.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0