Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Νυχτερινή κυβέρνηση

3 posts in this topic

Aναφορά στο δίσκο "Νυχτερινή κυβέρνηση" υπάρχει σήμερα στη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο Music Corner.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ

«ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» (MINOS MSM 748)

Η πρώτη εμφάνιση του - πτυχιούχου Χημικού Μηχανικού - Κώστα Καλδάρα (γιου του αείμνηστου Απόστολου) στα μουσικά μας πράγματα, μ' ένα πολύ καλό δίσκο ο οποίος κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1988. Το στυλ γραφής του συνθέτη δεν έχει μεγάλη σχέση με το αντίστοιχο του πατέρα του, ακόμη και στις λαϊκές «πινελιές» του άλμπουμ. Μέσα από τις μουσικές του ξεδιπλώνεται η δική του άποψη και προσωπικότητα, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το «βαρύ» όνομα που κουβαλάει κι από ότι αυτό αντιπροσωπεύει.

Οι στίχοι είναι της Λίνας Νικολακοπούλου, του ίδιου του συνθέτη, του Βασίλη Αναστασίου και της Μανίνας Ζουμπουλάκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστή από το συγγραφικό της έργο.

Το μεγάλο ατού του δίσκου δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος ερμηνεύει τα μισά τραγούδια του. Όπως ο Απόστολος Καλδάρας τον βοήθησε αποφασιστικά στα πρώτα του βήματα, έτσι κι εκείνος έκανε το ίδιο με το γιο του αξέχαστου συνθέτη και συνέβαλε αποφασιστικά στο να κυκλοφορήσει αυτή η δουλειά. Όπως άλλωστε σημειώνει ο ίδιος στο εσώφυλλο, χρωστούσε από χρόνια ένα «ευχαριστώ» στον σπουδαίο δημιουργό και το απέδειξε στην πράξη με το να τραγουδήσει τα πρώτα τραγούδια του γιου του.

Εκτός του Νταλάρα, συμμετέχει η Μαρία Φωτίου και ο Κώστας Χατζημιχάλης και «φιλικά» σε ένα τραγούδι η Δήμητρα Γαλάνη. Από το άλμπουμ ακούστηκαν κυρίως τα κομμάτια που λέει ο Νταλάρας και ιδιαίτερα τα «Καημέ του κόσμου» και «Ο έρωτας που τόσο αργεί», το οποίο είναι ένα εξαιρετικό ζεϊμπέκικο με μια καταπληκτική ερμηνεία από τον τραγουδιστή.

Η παραγωγή ήταν της Κικής Καραβασίλη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ζωγραφιά του εξωφύλλου είναι του Γιώργου Ζυμαράκη, ενώ στο εσώφυλλο υπάρχουν σημειώματα του συνθέτη και του Γιώργου Νταλάρα, καθώς και φωτογραφίες των συμμετεχόντων με σχόλια του Κώστα Καλδάρα. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του Νίκου Κυπουργού, βασικού συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκι.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Ο έρωτας που τόσο αργεί (Μ. Ζουμπουλάκη-Κ. Καλδάρα) Γ. Νταλάρας

2) Η εκτέλεση (Κ. Καλδάρα) Γ. Νταλάρας

3) Όλα μου φταίνε (Λ. Νικολακοπούλου) Δ. Γαλάνη

4) Η ωραία Ελένη (Κ. Καλδάρα-Β. Αναστασίου) Μ. Φωτίου

5) Η Γαβριέλλα (Κ. Καλδάρα) Κ. Χατζημιχάλης

6) Ασία (Μ. Ζουμπουλάκη) Γ. Νταλάρας

7) Καημέ του κόσμου (Λ. Νικολακοπούλου) Γ. Νταλάρας

8) Κόκκινα χαλιά (Λ. Νικολακοπούλου) Μ. Φωτίου

9) Στα μπαρ (Κ. Καλδάρα) Μ. Φωτίου

10) Το παιδί της αντηλιάς (Κ. Καλδάρα) Κ. Χατζημιχάλης

11) Ο κόσμος πήγε πάσο (Λ. Νικολακοπούλου) Γ. Νταλάρας

12) Τα βοτάνια (Μ. Ζουμπουλάκη-Κ. Καλδάρα) Γ. Νταλάρας

http://www.musiccorner.gr/extras/record/index.html

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πληροφορίες για την ηχογράφηση του δίσκου του Κώστα Καλδάρα "Νυχτερινή Κυβέρνηση" από τον ίδιο τον συνθέτη στη συνέντευξη του στον Θανάση Γιώγλου, στο διαδικτυακό περιοδικό Music Heaven:

" Θανάσης Γιώγλου: Επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς, ο Απόστολος ήθελε να σπουδάσεις μουσική;

Kώστας Καλδάρας: Μόνος μου έμαθα κιθάραΤη «Νυχτερινή κυβέρνηση» ο Απόστολος την άκουσε όπως την έχεις εσύ. Έτοιμη, σε βινύλιο. Απλά ήταν το δοκιμαστικό.

Θανάσης Γιώγλου:Αυτή ακριβώς θα ήταν η επόμενη ερώτησή μου Για την ιστορία αυτού του πρώτου σου δίσκου που κυκλοφορεί το 1988.

Kώστας Καλδάρας: Είχε ενθουσιαστεί τότε o Aπόστολος, είχε κλάψει, είχε συγκινηθεί πολύ, φώναζε «θα σκίσουμε, 80.000 δίσκους» «Κάτσε ρε πατέρα» του λέω Γιατί μέχρι τότε έλεγε «κάνε εσύ ότι θέλεις, εγώ δεν ανακατεύομαι, δεν βοηθάω. Παρτο δρόμο σου και μετά τα λέμε» Κι όντως αυτό ήταν πάρα πολύ σωστό. Μια φορά μόνο είχε περάσει έξω απ το στούντιο. Όλοι οι άλλοι ερχόταν μέσαΕρχόταν ο Ζαμπέτας και μού λεγε «Κώτσο μου καλή αρχή» κλπ

Θανάσης Γιώγλου:Πού γράφτηκε ο δίσκος;

Kώστας Καλδάρας: Αυτός ο δίσκος πέρασε από διάφορα κύματα. Είχα κάποια τραγούδια που τα είχε πει σε demo ένας φίλος τραγουδιστής, που πέθανε μετά, ο Νικόλας Μητσοβολέας κι αυτό είχε δημοσιευθεί κάπου σαν πληροφορία. Τα είχα πάει στη Lyra αλλά μου τον είχε απορρίψει το δίσκο. Ο γέρος ο Μαραβέλιας Μου είπε «εντάξει όλα αυτά , αλλά θέλω κι ένα τραγούδι να είναι λίγο πιασάρικο, ένα σουξέ» Του λέω «ωραία , έχω έντεκα, το δωδέκατο θα σας το γράψω, γιατί εμένα μ ενδιαφέρουν τα έντεκα , όχι το σουξέ που λες εσύ» «Όχι κάνε μου αυτό» μου λέει Και του είπα «ας το λοιπόν, ευχαριστώ για την εμπειρία, γεια χαρά». Ένα μεσημεράκι λοιπόν που καθόμουν σ ένα ουζερί, συναντάω τον Νταλάρα. «Γεια σου Γιώργο», «Γεια σου Κώστα, τι κάνεις;» κλπ Και μου λέει «Ρε συ κάπου διάβασα ότι γράφεις τραγούδια. Θες να τα ακούσω;» «Βέβαια γιατί όχι;» του είπα. Και την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο. «Τ άκουσαν κι οι άλλοι, ενθουσιαστήκαμε, πάμε για δισκογραφία» μου λέει. Εν τω μεταξύ εγώ είχα καλές σχέσεις με τον Χατζιδάκι αλλά κι ο Νταλάρας, γιατί κάνανε το «Σείριο» τότε. Και μου λέει «θες να πάμε στον Μάνο;» Του λέω «τι μου λες τώρα, θα πάμε στο θεό; Πάμε» Αφού μας έστησε ο θεός κάνα δυο φορές, κοιμόταν και δεν άνοιγε την πόρτα (γέλια), όταν ανεβήκαμε στον Χατζιδάκι, άρχισε να μου μιλάει με τέτοιο τρόπο που μ έκανε να κοκκινίζω «Αγόρι μου εσύ γράφεις αριστουργήματα. Εμείς παίρνουμε από σένα. Θα το κάνω στην εταιρεία μου κι ο Νταλάρας θα τα τραγουδήσει, για να πει καλά τραγούδια» Τελικά όμως οικονομικά δεν άντεχε ο «Σείριος» την παραγωγή κι έτσι έπρεπε να πάμε στον Μάτσα, ο οποίος δεν άφηνε τον Νταλάρα να πει περισσότερα τραγούδια Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα

Θανάσης Γιώγλου:Μπήκε δηλαδή στη μέση η εταιρεία και δεν είπε όλο το δίσκο ο Νταλάρας;

Kώστας Καλδάρας: Έτσι είναιΑυτά τα ήξερα από τον Απόστολο. Απλώς τα πρωτοαντιμετώπιζα σαν Κώστας. Έτσι μπήκε η Γαλάνη, που εκείνο τον καιρό τραγουδούσε στο «Σείριο» σε μια φοβερή σειρά παραστάσεων που έκανε ο Χατζιδάκις το 1987, ο Κώστας Χατζημιχάλης που ήταν προτεινόμενος απ τον Μάνο και το Μαράκι, η Μαρία η Φωτίου, που την είχα ακούσει με τους «Νέους Επιβάτες» και τον Μήτσο (Ζερβουδάκης) και είπα «θέλω αυτή την κοπέλα, γιατί μ αρέσει». Έτσι ξεκίνησε κι έγινε ο πρώτος δίσκος. Κάθε τι έχει μια ιστορία. Τώρα λοιπόν όλοι γράφουμε τραγούδια. Αλλά δεν θέλουν συνθέτες, θέλουν τραγουδιστές για να μπορούν να τους πλασάρουν°.

Περισσότερα: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php...1#ixzz12QRjbe41

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Kώστας Καλδάρας για το δίσκο "Νυχτερινή Κυβέρνηση": "Ονόμασα έτσι αυτή τη δουλειά γιατί πρώτα απ’όλα μια «νυχτερινή κυβέρνηση» δεν έχει πολιτικούς. Έχει καλλιτέχνες. Δεν δίνει υποσχέσεις, ούτε έχει νόμους. Έχει τραγούδια και μουσική. Οι κυβερνήσεις της ημέρας μοιάζουν με τις βιντεοκασέτες. Όσο πιο πολύ τις κρατάς, τόσο πιο πολύ τις πληρώνεις".

 

Κώστας Καλδάρας - «Μια νυχτερινή κυβέρνηση δεν έχει πολιτικούς, έχει καλλιτέχνες…»
 
Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου
09/06/2013

 

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6913&Itemid=40

9 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0