Sign in to follow this  
Followers 0
Χελιδόνι

Άξιος λόγος

9 posts in this topic

Θέλησα να ανοίξω ένα ξεχωριστό κομμάτι,για την σημαντική αυτή σειρά του"’ξιου λόγου" που δείχνει την μαγεία των τραγουδιών μέσα απο τα λόγια και τα νοήματα των στιχουργών και ποιητών.

Ξανάκουσα αυτές τις παγωμένες μέρες τα τραγούδια,διάβασα τους στίχους,και τις αναφορές στα πρόσωπα.Η σειρά αυτή είναι ένα κόσμημα για την Ελληνική μουσική,και έχει μιά πρωτοτυπία στην Ελληνική δισκογραφία.Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο,και αν δεν ήταν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Κουμπιός η σειρά αυτή δεν θα υπήρχε.Έβαλαν μεράκι πάνω απο όλα και έβγαλαν μπροστά πρόσωπα που με τον λόγο τους έχουν ιστορία μέσα στο τραγούδι χρόνια τώρα,αλλά πριν όπως όλοι ξέρουμε τα αφιερώματα γίνονταν στους τραγουδιστές και στους συνθέτες.

Έλεγαν κάποιοι,το"Μερτικό μου απ'τη χαρά" είναι τραγούδι του Καζαντζίδη.Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό,αν αναλογιστεί κανείς πως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έγραψε τους στίχους μάτωσε,βίωσε,πόνεσε,ήπιε.έκλαψε για να δώσει σε ένα χαρτί γραμμένα τα λόγια στον Μάνο Λοϊζο που το μελλοποίησε.Και εκεί μπήκε ο Στέλιος και σήκωσε το τραγούδι.Ζωγράφισε τον πόνο και την πίκρα που ανέφερε ο λόγος,και το τραγούδι αυτό μεταφέρθηκε απο γενιά σε γενιά.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τρία αφιερώματα του ’ξιου λόγου σε τρείς σημαντικούς ποιητές.Τον Λευτέρη Παπαδόπουλο,τον ’λκη Αλκαίο,και τον Μάνο Ελευθερίου.

Τα λόγια τους έχουν μελλοποιηθεί και τραγουδηθεί και απο νέους δημιουργούς και αυτό είναι σημαντικό.

Υποθέτω και ελπίζω πως τα αφιερώματα αυτά θα συνεχιστούν και με άλλους ’ξιους ποιητές και στιχουργούς.Γιατι υπάρχουν,υπάρχει ο Ηλίας Κατσούλης που έφυγε πρόσφατα,ο Τριπολίτης,η Νικολακοπούλου,ο Μπουρμπούλης,ο Βίρβος,ο Χαψιάδης,ο Γκανάς και πολλοί άλλοι.Και θα μπορούσαν να μελλοποιηθούν ανέκδοτα ποιήματα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου,του Νίκου Γκάτσου,και του Νίκου Καββαδία απο νέους δημιουργούς.

Σκοπός είναι να μείνει η μαγεία των τραγουδιών για χρόνια,που σημαίνει πως είναι πνεύμονας για το τραγούδι η διάρκεια του να περάσει απο στόμα σε στόμα και να βγεί άφοβα στη μέση του δρόμου.

Προσωπικά θέλω περισσότερα λαϊκά τραγούδια σε αυτά τα αφιερώματα,γιατι πιστεύω πως το λαϊκό τραγούδι περνάει ευκολότερα στον κόσμο.

"Γράφετε συνέχεια χασάπικα και ζεϊμπέκικα"είχε πει κάποτε ο μέγας Γιάννης Ρίτσος μετά την έκδοση του "Επιτάφιου" απο τον Μίκη Θεοδωράκη.Αν είχε μελλοποιηθεί το "Που πέταξε τ'αγόρι μου" αλλιώς,ο κόσμος ίσως να μην το ήξερε.

Στα αφιερώματα αυτά που έχουν γίνει υπάρχουν λόγια χρυσάφι που μιλούν για καράβια που έριξαν την άγκυρα τους στην τραπεζαρία,για λόγια που κρυώνουν και φοβούνται,για νερά που παίρνουνε φωτιές.

Ας συνεχιστούν και τα επόμενα με το μεράκι των παραγωγών τους και την αλήθεια όλων όσων κληθούν να συμμετάσχουν

Ο ’ξιος λόγος είναι σημαντικός.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τι έγινε ρε παιδιά το τέταρτο CD της σειράς,θα κυκλοφορήσει;

Ξέρει κανείς;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προς το παρόν αυτό που ξέρουμε είναι ότι το 4ο CD θα είναι του Ηλία Κατσούλη. Το Δεύτερο έχει σε αποκλειστικότητα ένα τραγούδι (το είχα ακούσει μια φορά) που είναι για τον Θανάση Βέγγο, το τραγουδάνε οι Goin' Through, και στην εισαγωγή ακούγεται η φωνή του Βέγγου. Λογικά το συγκεκριμένο πρέπει να γράφτηκε μαζί με τα τραγούδια που βρίσκονται στο "Carte Postale" του Μαυρουδή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως είπε ο Γιώργος στην εκπομπή της Μπίλιως Τσουκαλά το επόμενο πρόσωπο του ’ξιου λόγου θα είναι ο σημαντικός Ηλίας Κατσούλης που δυστυχώς χάθηκε πρόσφατα.Σε λίγο καιρό.

Προσωπικά αναμένω με αγωνία γιατι η γραφή του Ηλία Κατσούλη ήταν συγκλονιστικά απλή,ουσιώδες και πολύ καταννοητή μα συνάμα ποιητική.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eχουμε κανενα νεο απο τον αξοπ λογο?

Σταματησε η προσπσθεια?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μάλλον... θα πρέπει κάποιος να πατήσει το... "κουμπί" να ξεκινήσει ξανά...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσυπογράφω!Οι εποχές λίγο πεσμένες για παραγωγές τέτοιου είδους που απαιτούν υψηλό αίσθημα δημιουργίας αλλά αναγκαίες.Μακάρι να συνεχιστεί η σειρά και να ηχήσει ξανά το "καμπανάκι".

Αλλά μάλλον καλύτερα καμπάνες!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως το cd του Κατσούλη είναι έτοιμο....

Απλά δεν ξέρω πότε και πώς θα κυκλοφορήσει

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έτσι νομίζω κι εγώ Θανάση.Μακάρι να γίνει το τέτερτο cd της αξιόλογης σειράς!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0