Sign in to follow this  
Followers 0
EKOSTEL

Πάνος Τζαβέλας

15 posts in this topic

Απεβίωσε ο Πάνος Τζαβέλας. Ένας έντιμος καλλιτέχνης του λαού.

http://www.protothema.gr/content.php?id=22759

Σε ηλικία 84 ετών, έφυγε από τη ζωή ο μουσικός, ποιητής και αγωνιστής της Αριστεράς, Πάνος Τζαβέλας, γνωστός για την αντιστασιακή του δράση και τους αγώνες του.

Γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη και υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, οδηγήθηκε σε φυλακές, εξορίες, καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και έμεινε ανάπηρος όταν ακρωτηριάστηκε στο ένα πόδι.

Ο Τζαβέλας έγραψε πολιτικά τραγούδια, εμφανίστηκε σε μπουάτ της Πλάκας και συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες της εποχής.

Νοσηλευόταν από τις αρχές Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τι λες ρε Ελίνα...

Ο άνθρωπος που έγραψε τα "Χοντρά τα σύρματα"...

Καλό του ταξίδι...Ήταν σπουδαία περίπτωση στο χώρο του τραγουδιού...

Και να φανταστείς πως σήμερα έγραψα ένα κείμενο που θα δημοσιευθεί στον επόμενο "Πολίτη Κ" σχετικά με κάποιο τραγούδι του...

:DB):razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω ακούσει πολλούς καλλιτέχνες να λένε οτι ήταν τιμή τους που συνεργάστηκαν με τον Πάνο Τζαβέλα!! Πρέπει όντως να ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος! Φυσικά για εμας θα μείνει στην μνήμη μας ως

Ο άνθρωπος που έγραψε τα "Χοντρά τα σύρματα"...
όπως έγραψε και ο Θάνος! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλό του ταξίδι. Ας ελπίσουμε εκεί που πάει να μην βρει χοντρά σύρματα φυλακών. B) Μόνο να τα τραγουδάει... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και από το ''ΒΗΜΑ''

O Πάνος Τζαβέλλας, ο τραγουδιστής των αντάρτικων, πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών. Ο Τζαβέλλας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το τελευταίο δεκαήμερο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ήταν εκείνος που έκανε ιδιαιτέρως γνωστά στο ευρύ κοινό τα αντάρτικα, καθώς χιλιάδες νέοι κατέκλυζαν το κέντρο της οδού Κυδαθηναίων όπου εμφανιζόταν για να ακούσουν τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης. Γέννημα θρέμμα της Αντίστασης, μαθητής γυμνασίου ακόμη, ο Τζαβέλλας εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια βγήκε στο βουνό, τόσο με τον ΕΛΑΣ όσο και με τον Δημοκρατικό Στρατό. Τραυματίστηκε, συνελήφθη και έχασε το δεξί του πόδι. Καταδικασμένος τρεις φορές σε θάνατο, το 1959 αρρώστησε βαριά και μετέβη για θεραπεία στην (τότε) Σοβιετική Ενωση. Εμεινε εκεί ως το 1965. Τρία χρόνια μετά την επιστροφή στην Ελλάδα φυλακίστηκε για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα. Αποφυλακίστηκε το 1971. Η κηδεία του θα γίνει την προσεχή Παρασκευή στις 14.00 στο νεκροταφείο Σχιστού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο Music Corner:

ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ:

«ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ' ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΟΥ»

(MINOS MSM 265)

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα ν' αναφερθώ σ' αυτόν το δίσκο, αλλά πάντα κάτι προέκυπτε και δεν το έκανα. Αποφάσισα να το πράξω σήμερα, δυστυχώς όμως με αφορμή το θάνατο του Πάνου Τζαβέλλα την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, μιαν είδηση που πέρασε «στα ψιλά» των μέσων ενημέρωσης μια και είχε χαθεί από το προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια κι ελάχιστοι (για να μη πω κανείς) έφερναν στη μνήμη τους το όνομά του.

Με την ευκαιρία λοιπόν, να θυμίσω στους παλαιότερους και να κάνω γνωστό στους νεότερους ότι ο εκλιπών ήταν ίσως ο πιο «αντάρτης» τραγουδοποιός κι ερμηνευτής των τελευταίων 50 ετών. Με τραγούδια επαναστατικά ξεσήκωνε ιδιαίτερα τη νεολαία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, κάτι που όπως ήταν φυσικό του κόστισε καθώς φυλακίστηκε και γενικότερα αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που είχε «καθιερώσει» το καθεστώς για τους «αντιφρονούντες».

Μάλιστα, όντας πολιτικός κρατούμενος το 1973 είχε γράψει δύο τραγούδια που ερμήνευσε την ίδια χρονιά ο Γιώργος Νταλάρας σε δίσκο 45 στροφών. Ο λόγος για τα «Πάρε με φεγγάρι μου» και «Ροδακινιά ξανθή», τα οποία πέρασαν από τη λογοκρισία εξαιτίας των «παραπλανητικών» στίχων που είχε χρησιμοποιήσει ο Τζαβέλλας.

Το άλμπουμ που εξετάζουμε περιλαμβάνει μια ζωντανή ηχογράφηση από τη μπουάτ «Λήδρα», εκεί όπου ο τραγουδοποιός με τους συνεργάτες του είχε στήσει το «στέκι» του μετά τη μεταπολίτευση. Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1975 και αποτελείται από τραγούδια στο ύφος που αναφέραμε νωρίτερα. Κάποια από αυτά είναι γραμμένα από τον ίδιο και ορισμένα άλλα έχουν να κάνουν με τη δημοτική μας παράδοση, αλλά με στίχους προσαρμοσμένους στο κλίμα της εποχής. Η έκπληξη του δίσκου έχει να κάνει με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου σε ένα τραγούδι.

Και κάτι τελευταίο: Το 1982 ο Τζαβέλλας λίγο έλειψε ν' αποτελέσει αφορμή να «κοπεί» η πασίγνωστη τηλεοπτική εκπομπή «Ρεπόρτερς» που προβαλλόταν στην τότε ΥΕΝΕΔ, η οποία ακόμη ελεγχόταν από το στρατό. Βγήκε λοιπόν στην τηλεόραση τραγουδώντας αντάρτικα κομμάτια και στην κυριολεξία έσπασαν τα τηλέφωνα στο κανάλι από τη ...μισή (νεοεκλεγμένη τότε) κυβέρνηση, αλλά και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ζητήθηκε να κοπεί στον αέρα το πρόγραμμα (δεν έγινε) και την επόμενη ημέρα δόθηκε εντολή να σταματήσει διά παντός η εκπομπή, αλλά κατόπιν διαβουλεύσεων κάτι τέτοιο δε συνέβη...

Παραγωγός του δίσκου ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε (για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο) από το AUTOLAB STUDIOS του Χρήστου Λίλλη. Την ηχοληψία έκανε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Της νιότης (Φ. Ανωγιαννάκη-Σ. Μαυροειδή-Παπαδάκη) Χορωδία

2) Απόψε θα πλαγιάσουμε (Κλέφτικο) Χορωδία

3) Μπεζεντάκος (Λαϊκό της πόλης) Κ. Μαντζόπουλος

4) Σαμαρίνα (Μοιρολόι Ηπείρου) Κ. Μαντζόπουλος

5) ’ιντε παιδιά (Π. Τζαβέλλα-Θ. Πανουτσόπουλου) Ν. Παπαδοπούλου και Χορωδία

6) Μάημ'- Μάημ' (Π. Τζαβέλλα) Χ. Αλεξίου και Χορωδία

7) Τραγούδι για την αγροτιά (Λαϊκό τραγούδι) Χορωδία

8) Ο κυρ-Παντελής (Π. Τζαβέλλα) Π. Τζαβέλλας

9) Ξυπνήστε (Π. Τζαβέλλα) Π. Τζαβέλλας

10) Αχ πατρίδα μας γλυκιά (Δημοτικό Θεσσαλίας) Χορωδία

11) Καλαματιανή (Δημοτικό του Μωριά) Κ. Μαντζόπουλος

12) Είσαι παιδί στα δεκαεννιά σου (Π. Τζαβέλλα) Ν. Παπαδοπούλου

13) Ο φρούραρχος της Καστοριάς (Δημοτικό Μακεδονίας) Κ. Μαντζόπουλος

http://www.musiccorner.gr/extras/record/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Πάνος Τζαβέλλας ήταν πολύ κοντινός μου.

Τον έφερε στην παρέα ο στενός φίλος μου Γιώργος Κουπαρούσος, άνθρωπος μοναδικός, με γνώση, τρυφερότητα, ποιότητα, συνέπεια (ήταν από τους πρώτους που πιάστηκαν από τη χούντα και κλείστηκαν στη φυλακή). Ο Τζαβέλλας είχε τραυματιστεί σοβαρά στο ένα πόδι και χρησιμοποιούσε πατερίτσες. Ο Κουπαρούσος τον αγαπούσε πολύ. «Ήταν μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού», μας έλεγε, κάθε τόσο, με θαυμασμό και καμάρι. Ο Πάνος ήξερε όλα τα αντάρτικα τραγούδια και τα παρουσίασε πρώτος στη σκηνή, την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη επιτυχία. Το κοινό τον αγάπησε και κάθε βράδυ γέμιζε την μπουάτ στην οποία εμφανιζόταν. Κάποτε του έγραψα κι εγώ ένα τραγούδι, για κάποιο «Κόκκινο τρένο».

Ο Λ.Παπαδόπουλος στις ''Ματιές'' (ΝΕΑ 31.1.2009).

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Οι Καλαμαριώτες". Ένα σπάνιο τραγούδι του Πάνου Τζαβέλλα με την Βάκια Βάλβη...Ακούστε το...

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου

24/02/2013

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=5716&Itemid=43

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την Δευτέρα, στο Ρυθμός stage, το καλλιτεχνικό συγκρότημα "Ρωμιοσυνη", με την συμβολή της Καλλιόπης Βέτα, του Ηλία Λογοθέτη, της Νατάσας Μποφίλιου κ. α. καλλιτεχνών, πραγματοποιείται αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό - αγωνιστή Πάνο Τζαβέλα.

 

http://www.musicpaper.gr/%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1/item/4307-afierwma-tzavellas-rythmos

 

Η σύζυγος του συνθέτη μιλά αυτήν την στιγμή στην "Ελληνοφρένεια".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα ανέκδοτο τραγούδι του σπουδαίου Πάνου Τζαβέλλα, αφιερωμένο στον Στέλιο Καζαντζίδη, από μια έκδοση - ντοκουμέντο, που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο με την "Εφημερίδα των Συντακτών"...
Χθες μάλιστα συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια χωρίς τον Πάνο Τζαβέλλα. Τον σπουδαίο καλλιτέχνη, που γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη, υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, βγήκε στο βουνό με το Δημοκρατικό Στρατό, τραυματίσθηκε, συνελήφθη και ακρωτηριάστηκε στο δεξί του πόδι. Ο Πάνος Τζαβέλλας καταδικάσθηκε τρεις φορές σε θάνατο και πέρασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες. Το 1959 προσβλήθηκε από τη νόσο του Burgen και πήγε για θεραπεία στη Σοβιετική Ένωση, το 1965 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά τρία χρόνια μετά φυλακίσθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από τη χούντα, για παράνομη, αντιδικτατορική δράση...

Πάνος Τζαβέλλας - Ένα ανέκδοτο τραγούδι για τον Καζαντζίδη

28/01/2019
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

http://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/panos-tzavellas-ena-anekdoto-tragoydi-gia-ton-kazantzidi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ολόκληρη η δισκογραφία του και ένα εφ'όλης της ύλης ραδιοφωνικό αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη "φυγή" του σπουδαίου καλλιτέχνη και αγωνιστή της δημοκρατίας Πάνου Τζαβέλλα...

 

 

Η δισκογραφία του σπουδαίου Πάνου Τζαβέλλα

27/01/2020
 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

 Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/i-diskografia-tou-spoudaiou-panou-tzavella

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο πρώτος και ωραιότερος μεγάλος δίσκος του σπουδαίου καλλιτέχνη και αγωνιστή της δημοκρατίας, που έφυγε σαν σήμερα, πριν από δώδεκα χρόνια, από τη ζωή...

Τα «Τραγούδια από το αντάρτικο λημέρι» του Πάνου Τζαβέλλα

27/01/2021
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

https://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/ta-tragoydia-apo-to-antartiko-limeri-tou-panou-tzavella

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0