Sign in to follow this  
Followers 0
Makis

Αφιέρωμα στον Γ.Ρίτσο

45 posts in this topic

Εύχομαι και στις Βρυξέλλες και να αποζημιωθείτε από το πρόγραμμα. :bored:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I worked for 5 years in Berlin and waited for Dalaras coming there in concert. But he never appeared ! Now my job is finished ( my work at all), and I'm no longer in Berlin. If I were there yet, I would have gone to Berliner Philharmie on Friday, 26 june.

I was very happy to read about the common appearence of Maria Farantouri and George Dalaras in the Carré, at Amsterdam.

Now, I'm back home in Xanten, near Netherland, and Amsterdam ist so much nearer ! Θα είμαι εκεί ! Πιός άλλος ;

Herbert

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Με μεγάλη επιφύλαξη αναφέρω αυτή την πληροφορία.

Μετά τις Βρυξέλλες, ίσως να ακολουθήσει συναυλία στο Μόναχο. :razz:

Συναυλία στο Μόναχο δε θα ακολουθήσει και σύμφωνα με πληροφορίες τα τραγούδια που θα ακουστούν δε θα είναι μόνο σε μουσική του Θεοδωράκη....

Share this post


Link to post
Share on other sites
σύμφωνα με πληροφορίες τα τραγούδια που θα ακουστούν δε θα είναι μόνο σε μουσική του Θεοδωράκη....

....ούτε μόνο σε ποίηση του Ρίτσου....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τότε αλλάζει ο τίτλος και το περιεχόμενο -κάπως- των συναυλιών. :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites
σύμφωνα με πληροφορίες τα τραγούδια που θα ακουστούν δε θα είναι μόνο σε μουσική του Θεοδωράκη....

....ούτε μόνο σε ποίηση του Ρίτσου....

Και τί θα είναι; :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατά κύριο λόγο μελοποιημένα ποιήματα του Ρίτσου από το Θεοδωράκη.

Αλλά το πρόγραμμα περιέχει 2-3 ποιήματα του Ρίτσου μελοποιημένα από άλλους συνθέτες και μερικά τραγούδια σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους διάφορων ποιητών/στιχουργών.

Η συναυλία βέβαια τιτλοφορείται "Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο".

:razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η συναυλία βέβαια τιτλοφορείται "Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο".

:razz:

Ως επί το πλείστον... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Homage a Jannis Ritsos - with Maria Farantouri & George Dalaras

FR, 26. Juni 2009 - Berlin, Philharmonie, 20 Uhr

SO, 28. Juni 2009 - Amsterdam - Carré, 20 Uhr

DI, 30. Juni 2009 - Brüssel - Palais de beaux arts

Jannis Zotos - guitars

Giorgos Matsikas, bouzouki

Giorgos Kontogiannis, bouzouki

Giorgos Papahristoudis, piano

Henning Schmied - piano, key

Thanassis Zotos - bass

Topo Gioia, percussions

Stefan Dohanetz, drums

http://www.janniszotos.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Στη μια γωνιά στέκει ο παππούς

στην άλλη δέκα εγγόνια...."

Μακάρι να μεταφερθούν και σε ελληνικό έδαφος αυτές οι συναυλίες και μακάρι να ακουστούν σ'όλες αυτές τις συναυλίες κομμάτια όπως το συγκλονιστικό "Μνημόσυνο"...Μια από τις σημαντικότερες μουσικές στιγμές Θεοδωράκη-Ρίτσου-Νταλάρα...

:):razz::razz::razz::razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενώνω κι εγώ την φωνή μου για να πραγματοποιηθεί η παραπάνω επιθυμία του Θάνου. Επιθυμία και δική μου.Μακάρι! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νταλάρας και Φαραντούρη τιμούν τον Γιάννη Ρίτσο!

Δημοσίευση: 22 Ιουνίου 2009

Με συναυλίες σε τρεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις τιμούν τα εκατοστά γενέθλια του Γιάννη Ρίτσου, η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας.

Οι τρεις αυτές συναυλίες αποτελούν και την πρώτη συνεργασία τους καθώς οι δυο μεγάλοι καλλιτέχνες θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί στην ίδια σκηνή.

Το Βερολίνο, το ’μστερνταμ και οι Βρυξέλλες είναι οι τρεις πόλεις που οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο λαμπρά αφιερώματα στο μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τον Επιτάφιο, τη Ρωμιοσύνη και τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, τρία από τα πιο εμβληματικά και πολυτραγουδισμένα έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στη Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες στις 28 Ιουνίου στο Τheater Carré του ’μστερνταμ και στις 30 Ιουνίου στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών.

«Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε μεγάλος Έλληνας ποιητής, ο οποίος ζωντανεύει με την ποίησή του όλους τους κοινωνικούς αγώνες του ελληνικού λαού», τόνισε η Μαρία Φαραντούρη.

«Με πλούσια γλώσσα, με μεταφορές, με μυθολογικές αναφορές και με την απεικόνιση της ταπεινής καθημερινής ζωής εξέφρασε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης με ζωτικότητα και σφρίγος. Αγωνιστής σε όλη του τη ζωή εξορίστηκε, φυλακίστηκε και έμεινε όρθιος. Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε σπουδαία έργα του που έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού, τα οποία ποτέ δεν σταματήσαμε να τραγουδάμε στις συναυλίες μας. Για μας ο Ρίτσος είναι η συνέχεια της αρχαίας και βυζαντινής ποίησης της πατρίδας μας.»

Μιλώντας για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε:

«Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας μέγιστος ποιητής, ένα σύμβολο αγωνιστικότητας, ένας διανοούμενος που στρατεύτηκε μέσα από το έργο του στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη. Τον τιμάμε φέτος, τον τιμάμε πάντα. Σαν γενναίο και γενναιόδωρο πολίτη με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε σε βάθος όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας και την εξέφρασε μέσα από την τέχνη του με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντάς την πολύτιμο οδηγό και πλούσια κληρονομιά για όλους μας. Το ίδιο έκανε σαν εραστής, γνώστης και μύστης της ελληνικής γλώσσας, σ όλη τη διαδρομή της και σε όλες τις εκφάνσεις της.»

Ο Γιώργος Νταλάρας στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση ζωής που χαρακτήρισε τον Γιάννη Ρίτσο.

«Έγραψε, τραγούδησε, μίλησε, εξύμνησε μέσα από τα κείμενά του και την ποίησή του με ένταση, εξωστρέφεια, ταπεινότητα και αγάπη για τον άνθρωπο. Και ο ίδιος πέρα από την τέχνη του έδωσε και το φυσικό του παρόν, συστρατεύτηκε σε όλους τους κοινωνικούς και αντιδικτατορικούς αγώνες, στον εμφύλιο, στην αντίσταση όπου συμμετείχε αδιάλειπτα και με απαράμιλλο θάρρος, συμπάσχοντας κυριολεκτικά με τα αποθέματα της μεγάλης καρδιάς του και στα δεινά και στα καλά αυτού του τόπου.

"Η τέχνη δεν έρχεται μόνη της, στη δούλεψή της τη βρίσκουμε", μας έχει πει ο Ρίτσος. Είχα τη μεγάλη τιμή και τύχη να τον γνωρίσω από πολύ μικρός, να μαγευτώ από τα λόγια του, να διδαχτώ απ τα γραπτά του, να τραγουδήσω από πολύ νωρίς τα τραγούδια του και συνεχίζω να το κάνω μέχρι σήμερα, με την ίδια ένταση και την ίδια αγάπη. Συνεχίζω να μαθαίνω τη ζωή της τέχνης, την τέχνη της ζωής, έτσι όπως την ονειρεύτηκα.»

Οι συναυλίες, οι οποίες γίνονται με την υποστήριξη της Aegean Airlines, είναι μια πρωτοβουλία δύο ομογενών που ζουν στο Βερολίνο της Γερμανίας, του Αστέρη Κούτουλα και του Γιάννη Ζώτου.

Οι δυό τους οργάνωσαν το βράδυ της 30ης Απριλίου, παραμονής των γενεθλίων του Ρίτσου, ολονύκτια μαραθώνια γιορτή στο τζαζ κλαμπ b flat του Βερολίνου με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγγραφέων από όλη τη Γερμανία καθώς και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη μέσω βίντεο.

------------------------------

http://entertainment.in.gr/html/ent/456/ent.66456.asp

http://www.sigmalive.com/simerini/politismos/165485

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&arti...id=4523229&ct=4

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=...8&dt=24/06/2009

Share this post


Link to post
Share on other sites
Οι συναυλίες, οι οποίες γίνονται με την υποστήριξη της Aegean Airlines,

Λέτε να μοιράσουν και κανένα Promo cd στην πτήση? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Ευρωπαϊκή περιοδεία με Ρίτσο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας θα συνεργαστούν- πρώτη φοράγια να τιμήσουν την εκατοστή επέτειο από τη γέννηση του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» Γιάννη Ρίτσου, με συναυλίες σε τρεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις: Βερολίνο, ’μστερνταμ, Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «18 λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας», τρία εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Ρίτσου. Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες στις 28 Ιουνίου στο Τheater Carre του ’μστερνταμ και στις 30 Ιουνίου στο Ρalais des Βeaux-Αrts των Βρυξελλών.

«Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε μεγάλος Έλληνας ποιητής, ο οποίος ζωντανεύει με την ποίησή του όλους τους κοινωνικούς αγώνες του ελληνικού λαού», λέει η Μαρία Φαραντούρη. «Με πλούσια γλώσσα, με μεταφορές, με μυθολογικές αναφορές και με την απεικόνιση της ταπεινής καθημερινής ζωής εξέφρασε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Για μας ο Ρίτσος είναι η συνέχεια της αρχαίας και βυζαντινής ποίησης της πατρίδας μας». «Μέγιστο ποιητή», «ένα σύμβολο αγωνιστικότητας», «έναν διανοούμενο που στρατεύθηκε μέσα από το έργο του στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη» χαρακτηρίζει τον Γιάννη Ρίτσο ο Γιώργος Νταλάρας. «Τον τιμάμε φέτος, τον τιμάμε πάντα. Ως γενναίο και γενναιόδωρο πολίτη. Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε σε βάθος όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας και την εξέφρασε μέσα από την τέχνη του με τον καλύτερο τρόπο. Το ίδιο έκανε ως εραστής, γνώστης και μύστης της ελληνικής γλώσσας».

Οι συναυλίες είναι μια πρωτοβουλία ομογενών της Γερμανίας, που οργάνωσαν την 30ή Απριλίου, παραμονή των γενεθλίων του Ρίτσου, ολονύκτια μαραθώνια γιορτή στο τζαζ κλαμπ «b flat» του Βερολίνου με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγγραφέων και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη μέσω βίντεο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&arti...id=4523229&ct=4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μαζί για τον Ρίτσο

Συνεργάζονται για πρώτη φορά σε τρεις συναυλίες-αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, που θα γίνουν σε Βερολίνο, Αμστερνταμ και Βρυξέλλες

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας θα συνεργαστούν για πρώτη φορά επί σκηνής, για να τιμήσουν τα εκατοστά γενέθλια του Γιάννη Ρίτσου.

Με συναυλίες σε τρεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις -το Βερολίνο, το Αμστερνταμ και τις Βρυξέλλες- οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο μεγάλο Ελληνα ποιητή.

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας», τρία από τα πιο εμβληματικά και πολύ τραγουδημένα έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Μαζί για τον Ρίτσο

Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες στις 28 Ιουνίου στο Theater Carre του Αμστερνταμ και στις 30 Ιουνίου στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών.

Οι συναυλίες αποτελούν την πρώτη συνεργασία της Μαρίας Φαραντούρη με τον Γιώργο Νταλάρα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που για πρώτη φορά θα τραγουδήσουμε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, αυτόν τον σπουδαίο ερμηνευτή του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού», τόνισε η κυρία Φαραντούρη, ενώ ο κύριος Νταλάρας σχολίασε ότι «αυτές οι συναυλίες είναι ξεχωριστές για μένα για έναν λόγο ακόμα.

Τραγουδάμε τα τραγούδια του Ρίτσου με τη Μαρία Φαραντούρη, έναν άνθρωπο που εκτιμώ, θαυμάζω και αγαπώ βαθιά». Μιλώντας για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε: «Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας μέγιστος ποιητής, ένα σύμβολο αγωνιστικότητας, ένας διανοούμενος που στρατεύτηκε μέσα από το έργο του στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη. Τον τιμάμε φέτος, τον τιμάμε πάντα. Σαν γενναίο και γενναιόδωρο πολίτη με όλη τη σημασία της λέξης».

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση ζωής που χαρακτήριζε τον Γιάννη Ρίτσο. «Εγραψε, τραγούδησε, μίλησε, εξύμνησε μέσα από τα κείμενά του και την ποίησή του με ένταση, εξωστρέφεια, ταπεινότητα και αγάπη για τον άνθρωπο».

«Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε μεγάλος Ελληνας ποιητής, ο οποίος ζωντανεύει με την ποίησή του όλους τους κοινωνικούς αγώνες του ελληνικού λαού», τόνισε η Μαρία Φαραντούρη.

«Με πλούσια γλώσσα, με μεταφορές, με μυθολογικές αναφορές και με την απεικόνιση της ταπεινής καθημερινής ζωής εξέφρασε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης με ζωτικότητα και σφρίγος. Αγωνιστής σε όλη του τη ζωή εξορίστηκε, φυλακίστηκε και έμεινε όρθιος. Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε σπουδαία έργα του που έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού, τα οποία ποτέ δεν σταματήσαμε να τραγουδάμε στις συναυλίες μας. Για μας ο Ρίτσος είναι η συνέχεια της αρχαίας και βυζαντινής ποίησης της πατρίδας μας».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=113...7&pubid=4268860

Share this post


Link to post
Share on other sites

donderdag 25 juni 2009

Farantouri & Dalaras brengen eerbetoon aan Yannis Ritsos

Brussel - De Griekse dichter Yannis Ritsos werd honderd jaar geleden geboren. Een mooie gelegenheid om hem nog eens in de kijker te plaatsen. Dat wordt gedaan door twee van de grootste namen uit de hedendaagse Griekse muziek, Maria Farantouri en Yorgos Dalaras. Een uniek gegeven want dit eerbetoon heeft enkel plaats in Berlijn, Amsterdam en Brussel.

Yannis Ritsos (1909-1990) wordt beschouwd als een van de grootste chroniqueurs van het Griekenland van de 20e eeuw. Zowel de woelige politieke tijden als de weerbarstige natuur zijn themas die voortdurend opduiken in zijn werk. Aan de hand van zijn teksten leer je het echte Griekenland kennen. Een land waar je kunt wegdromen maar waar de menselijke gevoelens ook hoog oplaaien. Doordat zijn werk nooit vrijblijvend was, botste Ritsos meermaals met de machthebbers. Onder het kolonelsregime belandde hij zelfs in een strafkamp.

Romiosini wordt beschouwd als Ritsos absolute meesterwerk. De dichtbundel is meteen een link naar de wereldberoemde componist Mikis Theodorakis, een van de grondleggers van het Griekse kunstlied (endechno). Theodorakis zette heel wat teksten van Ritsos op muziek, waaronder de bundels Romiosini, Epitaphios en 18 lianotragouda tis pikris patridas (18 liedjes van het bittere vaderland).

Van Theodorakis naar Maria Farantouri is maar een kleine stap. De zangeres staat bekend als de ultieme vertolkster van zijn werk. Toen ze net als Theodorakis en een hele stroom anderen in 1967 haar land verliet bij het aan de macht komen van de militaire junta, groeide ze door haar talrijke concerten in het buitenland uit tot het symbool van het verzet. De rode draad in haar oeuvre is het werk van grote dichters als Pablo Neruda (het nog steeds indrukwekkende Canto general) en Federico García Lorca (Romancero gitano). Farantouri vertolkte ook stukken van grote Griekse componisten als Eleni Karaindrou en Nikos Papazoglou. Van 1989 tot 1993 zetelde ze in het Griekse parlement voor de socialistische partij PASOK.

En dan is er nog Yorgos Dalaras, zowat de grootste mannelijke levende ster in Griekenland. Hij koos nooit voor de gemakkelijkste weg. Politiek en sociaal engagement vormen ook bij hem de rode draad in zijn carrière. Hij werd geboren in een buitenwijk van Piraeus, het broeinest waar in 1922 en de daaropvolgende jaren de rebetiko tot volle bloei kwam. Zijn vader was ook muzikant.

Met zijn eerste plaat verwierf Dalaras al meteen een sterrenstatus door zijn vernieuwende aanpak. Het zou zijn handelskenmerk blijven: avontuurlijke kruisbestuivingen van zijn Griekse roots met de meest onverwachte invloeden. Zo was hij te vinden aan de zijde van Jan Garbarek, Paco de Lucía en Goran Bregovic maar ook in het gezelschap van het Israel Philharmonic Orchestra. Met zijn dubbelalbum 50 hronia rembetiko tragoudi (50 jaar rebetiko, 1975) verleende hij het genre nieuwe geloofsbrieven. En net als Maria Farantouri werkte hij nauw samen met Mikis Theodorakis. Ondertussen heeft hij de status van de Griekse Bruce Springsteen. Moeiteloos vult hij de grootste stadions.

Vijfendertig jaar na de eerste opname van Romiosini brengen Dalaras en Farantouri dit baanbrekende werk nu opnieuw live met de Berliner Instrumentalisten onder leiding van Yannis Zotos. Veel authentieker kun je niet vinden. Dit is helemaal Griekenland: het politieke bewustzijn gekoppeld aan de pracht van de eigen muziek en cultuur. Alleen de juiste gerechten ontbreken nog, maar die vind je na het concert in de juiste taverne.

:: Maria Farantouri & Yorgos Dalaras

wanneer: 30 juni 2009 om 20.00 uur, 39 > 69

waar: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, 02-507.82.00, info@bozar.be, www.bozar.be

http://www.brusselnieuws.be/artikels/cultu...n-yannis-ritsos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να ευχηθούμε στα παιδιά που θα ''συντροφεύσουν'' τον Γ.Νταλάρα και την Μ.Φαραντούρη στις συναυλίες, να περάσουν υπέροχα με τις θεσπέσιες μουσικές, την υψηλή ποίηση και τις πιθανές εκπλήξεις. :razz:

Καλή ακρόαση!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το Μusic Corner

Ευρωπαϊκή περιοδεία για Φαραντούρη - Νταλάρα!

Με 3 συναυλίες τιμούν τον Γιάννη Ρίτσο...

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας θα συνεργαστούν για πρώτη φορά επί σκηνής για να τιμήσουν τα εκατοστά γενέθλια του Γιάννη Ρίτσου. Με συναυλίες σε τρεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις - το Βερολίνο, το ’μστερνταμ και τις Βρυξέλλες - οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο λαμπρά αφιερώματα στο μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τον Επιτάφιο, τη Ρωμιοσύνη και τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, τρία από τα πιο εμβληματικά και πολυτραγουδισμένα έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Ακολούθησε η συναυλία χθες στο Τheater Carre του ’μστερνταμ και αύριο 30 Ιουνίου ολοκληρώνουν στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών.

"Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε μεγάλος Έλληνας ποιητής, ο οποίος ζωντανεύει με την ποίησή του όλους τους κοινωνικούς αγώνες του ελληνικού λαού", τόνισε η Μαρία Φαραντούρη. "Με πλούσια γλώσσα, με μεταφορές, με μυθολογικές αναφορές και με την απεικόνιση της ταπεινής καθημερινής ζωής εξέφρασε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης με ζωτικότητα και σφρίγος. Αγωνιστής σε όλη του τη ζωή εξορίστηκε, φυλακίστηκε και έμεινε όρθιος. Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε σπουδαία έργα του που έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού, τα οποία ποτέ δεν σταματήσαμε να τραγουδάμε στις συναυλίες μας. Για μας ο Ρίτσος είναι η συνέχεια της αρχαίας και βυζαντινής ποίησης της πατρίδας μας".

Μιλώντας για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε: "Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας μέγιστος ποιητής, ένα σύμβολο αγωνιστικότητας, ένας διανοούμενος που στρατεύτηκε μέσα από το έργο του στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη. Τον τιμάμε φέτος, τον τιμάμε πάντα. Σαν γενναίο και γενναιόδωρο πολίτη με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε σε βάθος όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας και την εξέφρασε μέσα από την τέχνη του με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντάς την πολύτιμο οδηγό και πλούσια κληρονομιά για όλους μας. Το ίδιο έκανε σαν εραστής, γνώστης και μύστης της ελληνικής γλώσσας, σ' όλη τη διαδρομή της και σε όλες τις εκφάνσεις της".

Ο Γιώργος Νταλάρας στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση ζωής που χαρακτήρισε τον Γιάννη Ρίτσο. "Έγραψε, τραγούδησε, μίλησε, εξύμνησε μέσα από τα κείμενά του και την ποίησή του με ένταση, εξωστρέφεια, ταπεινότητα και αγάπη για τον άνθρωπο. Και ο ίδιος πέρα από την τέχνη του έδωσε και το φυσικό του παρόν, συστρατεύτηκε σε όλους τους κοινωνικούς και αντιδικτατορικούς αγώνες, στον εμφύλιο, στην αντίσταση όπου συμμετείχε αδιάλειπτα και με απαράμιλλο θάρρος, συμπάσχοντας κυριολεκτικά με τα αποθέματα της μεγάλης καρδιάς του και στα δεινά και στα καλά αυτού του τόπου. "Η τέχνη δεν έρχεται μόνη της, στη δούλεψή της τη βρίσκουμε", μας έχει πει ο Ρίτσος. Είχα την μεγάλη τιμή και τύχη να τον γνωρίσω από πολύ μικρός, να μαγευτώ από τα λόγια του, να διδαχτώ απ' τα γραπτά του, να τραγουδήσω από πολύ νωρίς τα τραγούδια του και συνεχίζω να το κάνω μέχρι σήμερα, με την ίδια ένταση και την ίδια αγάπη. Συνεχίζω να μαθαίνω τη ζωή της τέχνης, την τέχνη της ζωής, έτσι όπως την ονειρεύτηκα".

Αυτές οι τρεις συναυλίες αποτελούν την πρώτη συνεργασία της Μαρίας Φαραντούρη με τον Γιώργο Νταλάρα. "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που για πρώτη φορά θα τραγουδήσουμε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, αυτόν τον σπουδαίο ερμηνευτή του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού", τόνισε η κυρία Φαραντούρη, ενώ ο κύριος Νταλάρας σχολίασε ότι "αυτές οι συναυλίες είναι ξεχωριστές για μένα για ένα λόγο ακόμα. Τραγουδάμε τα τραγούδια του Ρίτσου με την Μαρία Φαραντούρη, έναν άνθρωπο που εκτιμώ, θαυμάζω και αγαπώ βαθιά".

Οι συναυλίες, οι οποίες γίνονται με την υποστήριξη της Aegean Airlines, είναι μια πρωτοβουλία δύο ομογενών που ζουν στο Βερολίνο της Γερμανίας, του Αστέρη Κούτουλα και του Γιάννη Ζώτου. Οι δυό τους οργάνωσαν το βράδυ της 30ης Απριλίου, παραμονής των γενεθλίων του Ρίτσου, ολονύκτια μαραθώνια γιορτή στο τζαζ κλαμπ b flat του Βερολίνου με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγγραφέων από όλη τη Γερμανία καθώς και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη μέσω βίντεο.

http://www.musiccorner.gr/news/2009/0097.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μέγας Ρίτσος... μέγας ποιητής.

Αυτές οι συναυλίες πρέπει να μεταφερθούν και στην Ελλάδα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0