Sign in to follow this  
Followers 0
Theodore

Σαν τραγούδι μαγεμένο

143 posts in this topic

... καθώς και οι πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών "Ζεϊμπέκικο", "Φτωχέ διαβάτη", "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Ο ναύτης" με τη Σωτηρία Μπέλλου και το "Θέλω να είναι Κυριακή" με την Καίτη Γκρέυ.

Πολύ μου άρεσε αυτή η ιδέα...

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στον Γ. Τσάμπρα.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεταφέρω κι εδώ το ρεπορτάζ από την συν.τύπου, για το οποίο μας ενημέρωσε ο φίλος melmac σε άλλο topic. Έτσι είναι συγκεντρωμένα όλα τα σχετικά ρεπορτάζ (από εφημερίδες και διαδίκτυο).

http://www.e-orfeas.gr/discography/1508-article.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να συμπληρωσω κι εγω,πως το ρεπορταζ ειναι του ''δικου μας'' Κωστα(KostasP.) :D;):razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sms από Ελίνα:

"ΚΑΛΗΜΕΡΑ! Τivo, Avanti ΑΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ."

Έτσι, ακριβώς! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

το μέλος george argy έκανε το παρακάτω σχόλιο για τον δίσκο.

Πρίν λίγες μέρες άκουσα τον δίσκο του γιώργου από το μέγαρο, συναυλία που είχα βέβαια παρακολουθήσει και από κοντά πριν 1,5 χρόνο και την περίμενα και σε δίσκο.Όπως πάντα είναι ανυπέρβλητος...όχι απλά υπέροχος.Είμαι 41 ετών και τολμώ να πω ότι ''φωνάζω'' 20 χρόνια για την αξία αυτού του καλλιτέχνη που όμοιά της πιστεύω ότι δεν θα γνωρίσει η Ελλάδα ποτέ.Κάποιους έχω πείσει κάποιους ίσως όχι.Εκτιμώ ότι κανένας, ούτε ακόμα και ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης, δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει αυτά τα τραγούδια όπως τα ερμήνευσε αυτό το ''τέρας'' του ελληνικού τραγουδιού.Μπορώ να γράφω διθυράμβους αμέτρητες ώρες γι'αυτόν τον τραγουδιστή που μας έχει αναστατώσει τη ζωή τόσα χρόνια τώρα.Ίσως όμως να γίνω και κουραστικός.Ένα είναι το σίγουρο. Ότι δεν μπορώ πλέον ν'ακούσω το τραγούδι ''καρδιά παραπονιάρα'' από κανέναν άλλο τραγουδιστή, γιατί το άκουσα από τον γιώργο σε τόνο που κανένας δεν μπορεί ν'αγγίξει!!!.Ούτε και από τον μεγάλο στέλιο και ας με συγχωρέσει από εκεί ψηλά που είναι.Να είστε όλοι καλά.

Το σχόλιο είναι σε quote γιατι είχε γραφτεί σε λάθος τόπικ. Το μετέφερα... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γράψε όσους διθυράμβους θέλεις, αγαπητέ φίλε, δεν κουραζόμαστε. Ειδικά όταν κάποιοι καλλιτέχνες αξίζουν διθυράμβων. :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eυχαριστώ για την μεταφορά του μηνύματός μου στο σωστό τόπικ.

Δεν ήξερα ότι υπάρχει συζήτηση για τον δίσκο.Μάλιστα δεν ήξερα καθόλου για το site αυτό.Συγχαρητήρια σε όλους για την συμμετοχή σας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επίσης θα ήθελα να στείλω φιλιά στον φίλο μου τον παναγιώτη που είναι στην Αγγλία λόγω της δουλειάς του και δεν έχει ακόμα ακούσει τον δίσκο.Να του πω επίσης να γραφτεί στο forum γιατί θα είναι πολύτιμες οι απόψεις του για το ''φαινόμενο'' Νταλάρας.Και όπως πάντα λέμε μεταξύ μας: ''ΓΙΑΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ''.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το Music Corner

Σχολιάζει ο Θωμάς Μητσόπουλος

thmitsop@musiccorner.gr

Βρέχει μουσική...

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή...

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΑΚΟΥΣΑΜΕ...!

’λλη μια σπουδαία δισκογραφική κατάθεση από τον Γιώργο Νταλάρα έφτασε στα χέρια μας πριν από λίγες μέρες. Ένα χρόνο περίπου μετά "Τα τραγούδια με ουσίες" που ηχογράφησε ζωντανά στο Ηρώδειο, παραδίδει στην ελληνική δισκογραφία άλλο ένα αφιέρωμα ψυχής που σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο την λαμπρή πορεία του ρεμπέτικου τραγουδιού από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1950 περιλαμβάνοντας μερικούς από τους πιο σημαντικότερους σταθμούς του. Το "Σαν τραγούδι μαγεμένο - Αναφορά στο ρεμπέτικο" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Legend, αποτελεί την ζωντανή αποτύπωση στη δισκογραφία και την οπτικογράφηση (αναμένεται σύντομα και το dvd) των ειδικών παραστάσεων που πραγματοποίησε ο Γιώργος Νταλάρας και οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Φεβρουάριο του 2008 και τον Μάρτιο του 2009. Η σπάνια αυτή έκδοση έρχεται σαν επιστέγασμα μιας σειράς συναφών δισκογραφικών εργασιών που αποτύπωσε με τη φωνή του ο σπουδαίος τραγουδιστής από την αρχή σχεδόν της καριέρας του. Από τον Απόστολο Καλδάρα και το Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, τον εξαιρετικό δίσκο "50 χρόνια ρεμπέτικο" και "τα Ρεμπέτικα της Κατοχής" μέχρι τα πιο πρόσφατα αφιερώματά στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Βασίλη Τσιτσάνη ο τραγουδιστής έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη, βιωματική σχέση με αυτό το σπάνιο είδος τραγουδιού.

Η εν λόγω έκδοση αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές και πλήρεις αναφορές στο ρεμπέτικο μιας και αναδεικνύει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές του μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Από τα σμυρναίικα τραγούδια και τις μετέπειτα αθάνατες δημιουργίες των Τούντα, Σκαρβέλη, Περιστέρη και Παπάζογλου μέχρι τα χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Καλδάρα κ.ά. γινόμαστε μάρτυρες ενός μοναδικού μουσικού ταξιδιού με καπετάνιο τον σπουδαιότερο εν ζωή Έλληνα τραγουδιστή και συνταξιδιώτες εξαιρετικές φωνές όπως της Σοφία Παπάζογλου, της Ασπασίας Στρατηγού, του Ζαχαρία Καρούνη και του Μπάμπη Στόκα. Η ιδέα των παραστάσεων ανήκει στον Σωτήρη Χατζάκη, τα κείμενα είναι του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ενώ η έρευνα και το αρχειακό υλικό αποτελεί ακόμη μια ουσιαστική συμβολή του μάστορα του είδους, του Παναγιώτη Κουνάδη.

Τι να πρωτοξεχωρίσει κανείς από τα 58 μεγάλα τραγούδια που περιλαμβάνονται στα δύο cd της έκδοσης. Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές το εναρκτήριο "Ζεϊμπέκικο" του Διονύση Σαββόπουλου με την δωρική φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου να μας εισάγει με τον πιο εύστοχο τρόπο σ' αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, ο σπαρακτικός "μπουρνοβαλιός αμανές", τα πολυαγαπημένα "τικ τακ", "πίνω και μεθώ", "Δημητρούλα", "νύχτες μαγικές" και κάποια πιο σπάνια και λιγότερο ακουσμένα όπως "ο σαλταδόρος", "ήρθ' ο χειμώνας" και "το ξεκρέμασα κι απόψε".

Ο Γιώργος Νταλάρας αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο ιδανικός ερμηνευτής αυτού του είδους πετυχαίνοντας μερικές από τις πιο άρτιες ερμηνείες της καριέρας του. Η φωνή του παραμένει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο για πολλούς σύγχρονους τραγουδιστές. Από τις πιο δυνατές στιγμές του οι υποδειγματικές του ερμηνείες σε τραγούδια σταθμούς όπως "Καρδιά παραπονιάρα" , "Η πεντάμορφη" και "Παίξε Χρήστο το μπουζούκι".

Πρωταγωνιστικό ρόλο όμως στην παράσταση έχουν και οι υπόλοιποι τραγουδιστές που συμμετέχουν και που αποδείχθηκαν σοφές επιλογές για την απόδοση αυτού του είδους του τραγουδιού που παρουσιάζει αρκετές ερμηνευτικές δυσκολίες. Έτσι λοιπόν στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε η εξαιρετική Σοφία Παπάζογλου που κουβαλάει κάτι από την ατμόσφαιρα των παλαιοτέρων σπουδαίων γυναικείων φωνών, η επιβλητική Ασπασία Στρατηγού που συνεχώς κερδίζει έδαφος με τις σωστές ερμηνείες της αλλά και ο πολυτάλαντος Ζαχαρίας Καρούνης που μοιάζει σαν να βγήκε από την ευλογημένη εκείνη εποχή όπου διέπρεψε το ρεμπέτικο τραγούδι στην Ελλάδα. Αφήνω για το τέλος τον Μπάμπη Στόκα, ο οποίος αν και φαίνεται πως δεν εναρμονίστηκε πλήρως με το κλίμα της παράστασης, ωστόσο έχει κάποιες όμορφες στιγμές και αποδίδει με τον δικό του τρόπο την ροκ υπόσταση του είδους.

Τέλος θα ήταν μεγάλη παράλειψη μας να μην αναφερθούμε στις εξαιρετικά εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις του Κώστα Γανωσέλη με την ουσιαστική συνδρομή του Γιώργου Νταλάρα και τα υποδειγματικά παιξίματα της ορχήστρας που την απαρτίζουν μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες δεξιοτέχνες μουσικούς.

http://www.musiccorner.gr/extras/vrexei_mo...siki/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά από επικοινωνία με τη Legend, μου είπαν πως το dvd αναμένεται σε ένα μήνα. :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μετά από επικοινωνία με τη Legend, μου είπαν πως το dvd αναμένεται σε ένα μήνα.  :razz:

Λες να το "σκάσει" 29 Ιουνίου;;;;; Όπως το "Με το 'να πόδι στα άστρα;" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Του κυρίου Παπαδάκη η "Υπόγα" του φάνηκε ελαφρο χασικλίδικο και ο χώρος του φάνηκε αταίριαστος. Όταν έπαιξε τα βαριά χασικλίδικα στο Ηρώδειο πάλι ο χώρος τους ξίνιζε. (Δεν ξέρω για τον ίδιο αλλά τα είπαν άλλοι) Δηλαδή που πρέπει να τα παίξουμε τα ρεμπέτικα το 2009 ρε παιδιά; Στις χασαποταβέρνες; Στα μπουζούκια; Στο δρόμο; Στα μπουρδέλα; ΠΟΥ;;; ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!! :razz::D

Όσον αφορά τα σχόλια για τις υπερβολικές ερμηνείες, είναι γνώμη του καθενός αν του αρέσουν ή οχι αυτές οι εκτελέσεις...ΑΛΛΑ νομίζω πως όσον αφορά τις περιττές τζαλκάντζες, αν τις έκανε κανένας Παγιουμτζής σε κανέναν παλιό αμανέ με 2000 σκρατς σκρουτς θα τρελαινόταν απο τη χαρά του ο κύριος αυτός...

Και κάτι ακόμα,

Το Μέγαρο δεν είναι ούτε ταξικό ούτε βάζει περιορισμούς στο ποιος θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα, σε αντίθεση με πολλά άλλα "δήθεν" κέντρα διασκεδάσεως... Έχει πάντα εισητήρια για όλα τα βαλάντια και μάλιστα για φοιτητές σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Μία νυχτερινή έξοδος κάπου αλλού θα κόστιζε πολλαπλάσια... Την ταξικότητα που την βλέπουν όλοι;

Μάλλον τα δικά τους κόμπλεξ εκφράζουν και τίποτε άλλο.

Ποιο άλλο μέρος έχει τις τεχνικές προδιαγραφές για να γίνει μια τέτοια ηχογράφηση; Αλλα ξέχασα...συγνώμη....ξέχασα ότι τα πραγματικά ρεμπέτικα είναι....τσαλακωμένα τραγούδια....Αν ο ήχος είναι κρυστάλλινος και η ορχήστρα κουρδισμένη χαλάει η μαγιά....Τι να πω; Σηκώνω τα χέρια ψηλά.... Παραδίνομαι στην απεριόριστη ανοησία!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eπειδή μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, αφιερώνω στον εν λόγω κύριο το, πάντα επίκαιρο, παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο, που δυστυχώς, ταιριάζει σε πολλές περιπτώσεις στη χώρα μας.

http://rapidshare.com/files/243107758/Dalaras.wav.html

(Επειδή το link είναι για 10 κατεβάσματα , ας αναλάβει κάποιος να το ανεβάσει για όλους).

Share this post


Link to post
Share on other sites
(Επειδή το link είναι για 10 κατεβάσματα , ας αναλάβει κάποιος να το ανεβάσει για όλους).

Το ανέβασα!

http://rapidshare.com/files/243111220/Dalaras.mp3

Πάντως δεν μου κάνει εντύπωση. Ο κ.Παπαδάκης εδώ και χρόνια γράφει αρνητικές κριτικές για τον Γ.Νταλάρα. Εντύπωση θα μου έκανε αν διάβαζα μία θετική κριτική του.... Μα τόσο άχρηστος είναι πια αυτός ο Νταλάρας;;; :D:D:razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή διαβάζω χρόνια τις κριτικές των κριτικών, ένα θα πω για όλους ή σχεδόν όλους: επειδή δεν κατάφεραν οι ίδιοι να γίνουν μεγάλοι μουσικοί, ηθοποιοί κ.λ.π βγάζουν το κομπλεξικό ''εγώ'' τους -μέσω της όποιας εξουσίας της κριτικής τους.

Και κάτι ακόμα σε σχέση με το ''κουρασμένος'': θα προτιμούσα να κυκλοφορήσει το cd με όλες τις ηχογραφήσεις των φετινών παραστάσεων. Ήταν ανυπέρβλητος!!!!! Το σπουδαίο όμως με τις περσυνές παραστάσεις βρίσκεται και κάπου αλλού και δείχνει πολλά για τον καλλιτέχνη και άνθρωπο: τον Γιώργο πέρσι τον ταλαιπωρούσε (στις μισές των παραστάσεων) ένα γερό κρύωμα. Το ξέρουμε όλοι .Αν και είχε το πρόβλημα αυτό, έδωσε την ψυχή του, έδειξε την αγάπη του γι αυτά τα τραγούδια και παρέδωσε -χωρίς να το επιδιώξει- μαθήματα σπουδαίας ερμηνείας. 'Αλλοι τραγουδιστές ίσως να τις είχαν ακυρώσει τις συναυλίες. Είναι πολύ μάγκας ο άνθρωπος, τι να λέμε.

Καμία κριτική και κανείς κριτικός δεν μπορεί να καταλάβει και να αναλύσει. Δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει τις παραστάσεις. Παίρνουν έτοιμα τα cd από τις εταιρίες, δεν τα αγοράζουν, δεν πονά ούτε η τσέπη τους ούτε καρδιοχτυπούν στην ακρόαση ενός cd. Λειτουργούν ως επαγγελματίες.

Εγώ που είμαι μια απλή ακροάτρια λέω πως ''τα σπάει''!!!! :razz: Και πως πρόκειται για ένα δισκογράφημα-απόκτημα σπουδαίο.

Υ.Γ Πού το θυμήθηκες, βρε Θάνο, αυτό το απόσπασμα. Την πιο ωραία απάντηση έδωσες-έδωσε... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Υ.Γ Πού το θυμήθηκες, βρε Θάνο, αυτό το απόσπασμα. Την πιο ωραία απάντηση έδωσες-έδωσε... :razz:

Θα είχατε την ευγενή καλοσύνη, αν βέβαια δε σας κάνει κόπο και δε θεωρηθεί αγένεια και με κάθε επιφύλαξη να γίνομαι φορτικός, θα είχατε ξαναλέω την ευγενή καλοσύνη να μου πείτε, όσοι ξέρετε και μπορείτε φυσικά, γιατι αν δεν μπορείτε δεν πειράζει, ή αν σας κάνει κόπο πάλι δεν πειράζει...αλλά όποιος θέλει και μπορεί και δεν το θεωρεί δεδομένο θα μπορούσε να μου πει απο ποια συνέντευξη είναι το απόσπασμα αυτό; Και αν δεν καταχράζομαι της καλοσύνης αυτού που θα μου απαντήσει, αν θέλει ας μου πει και το έτος... :D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0