Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

"Oδύσσεια" του Ευγένιου Σπαθάρη

4 posts in this topic

Τα σημερινά "Νέα" στο πλαίσιο της προσφοράς των έργων του Ευγένιου Σπαθάρη, περιέχει ένα dvd με το έργο "Οδύσσεια". Μεταφέρω το σημείωμα όπως βρίσκεται μέσα στο βιβλιαράκι του dvd:

"Το 1986 ο Ευγένιος Σπαθάρης σκέφτηκε να παρουσιάσει κάτι μεγαλεπήβολο για το Θέατρο Σκιών:την "Οδύσσεια" του Ομήρου. Δυο στενοί του συνεργάτες από το παρελθόν, ο Γιώργος Παυριανός και ο Δημήτρης Λέκκας, έγραψαν ο πρώτος τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών και ο δεύτερος τη μουσική. Φυσικά ο Ευγένιος Σπαθάρης έκανε τα σκηνικά και τις φιγούρες και έδωσε φωνή σε όλους τους ήρωες του ομηρικού έπους. Το τιτάνιο αυτό έργο παρουσιάστηκε με τη μορφή 27 ημίωρων επεισοδίων από την τηλεόραση της ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Μαίρης Κουτσούρη. Σπουδαίοι Έλληνες τραγουδιστές δέχτηκαν να τραγουδήσουν και ο Ευγένιος για να τους ευχαριστήσει έβαλε το πρόσωπό τους (όταν αυτό ήταν δυνατόν) στο ρόλο που ερμήνευαν. Έτσι η Τρωαδίτισσα που θρηνεί έχει τη μορφή της Χαρούλας Αλεξίου, ο Αίολος μοιάζει με τον Γιώργο Νταλάρα, ενώ στην Κίρκη θα αναγνωρίσετε τη Δήμητρα Γαλάνη.Ακόμα και τραγουδιστές που δεν ζουν πια ανάμεσά μας έχουν δανείσει τις φωνές τους για συγκεκριμένο ρόλο: ο Γιώργος Ζαμπέτας τραγουδάει με τον ανεπανάληπτο τρόπο του το τραγούδι του Κύκλωπα, η Μαρία Δημητριάδη είναι μια αισθησιακή Καλυψώ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η "Οδύσσεια" , με πάνω από 25 τραγούδια, είναι το πρώτο μιούζικαλ για το Θέατρο Σκιών.

Το 3ωρο αυτό dvd περιέχει μονταρισμένα τα κυριότερα και τα πιο γνωστά επεισόδια της "Οδύσσειας". Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βάλουμε τη "Νέκυια" , την κάθοδο του Οδυσσέα στον ’δη. Ήταν ένα επεισόδιο όλο τραγούδια , μόνο με σκαλιστές φιγούρες, σε ένα κόκκινο φόντο που δημιουργούσε δέος. Η διάρκεια του dvd δεν μας επέτρεψε να τη συμπεριλάβουμε. Δημοσιεύουμε εδώ τους στίχους των τραγουδιών και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους ερμηνευτές για την αφιλοκερδή προσφορά τους".

"Ο αφέντης των ανέμων"

Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας

Την Τραμουντάνα σταματώ

τον Γραίγο δένω μ'όρκο

και τον Λεβάντε τον πατώ

μαζί με τον Σιρόκο.

Ανέμοι μου θαλασσινοί

κει που ψηλά πετάτε

εις των Ελλήνων το πανί

καθόλου μη φυσάτε.

Όστρια σε καρφώνω εδώ

Γαρμπή σ'εξουσιάζω

Πουνέντε θέλω να σε δω

Μαϊστρο σε διατάζω.

Ανέμοι μου θαλασσινοί

με μαγικές κουβέντες

διατάζω νά'ναι στο πανί

μόνο ο γλυκός Πουνέντες.

Επειδή αυτή τη στιγμή, εδώ που βρίσκομαι είναι αδύνατο να δω το dvd πριν από το μεσημέρι, αν κάποιος το πάρει νωρίτερα ας γράψει αν υπάρχουν μέσα τα τραγούδια.

(Σε μια παλιά κασέτα πάντως υπάρχει ένα απόσπασμα του τραγουδιού (ας είναι καλά η Μαρία-η γνωστή).

Με την ευκαιρία να σημειώσω πως την άλλη Παρασκευή στις 6-8μμ η εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα στο Β'πρόγραμμα ΕΡΑ, που θα γίνει σε συνεργασία με τον Σιδερή Πρίντεζη, θα είναι αφιερωμένη στον Ευγένιο Σπαθάρη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ισχύει!! Στο DVD ακούγεται ο Γ.Νταλάρας να ερμηνεύει το τραγούδι "Ο αφέντης των ανέμων". Βρίσκεται στο 5ο chapter στο 36:50.

Εξαιρετική συμμετοχή!! Μακάρι να έλεγε και άλλα τραγούδια στην παράσταση αυτή!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0