Sign in to follow this  
Followers 0
EKOSTEL

Τραγούδι για την ταινία "Σύνορα Ζωής"

93 posts in this topic

Μόλις με πληροφόρησε η Ελίνα ότι το cd ήρθε και στο Μetropolis της Θεσσαλονίκης.

Και μόλις πληροφορήθηκα ότι μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Αντώνης Μιτζέλος, το cd κυκλοφορεί παράνομα και ενδέχεται να αποσυρθεί. Εν τω μεταξύ έχει σταματήσει και η προβολή της ταινίας.

Σχετική συζήτηση έχει γίνει στη σελίδα του Αντώνη Μιτζέλου στο Facebook

Εκτός από το Facebook η συζήτηση συνεχίζεται και στο Music Heaven

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php...2927&gotolast=1

Και μόλις πληροφορήθηκα ότι μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Αντώνης Μιτζέλος, το cd κυκλοφορεί παράνομα και ενδέχεται να αποσυρθεί. Εν τω μεταξύ έχει σταματήσει και η προβολή της ταινίας.

Σχετική συζήτηση έχει γίνει στη σελίδα του Αντώνη Μιτζέλου στο Facebook

Καλα ειμαστε σοβαροι πια;;;;;;;;;;;;;;;

Ορισμενοι δεν εχουν με τι να ασχοληθουν και οπου

δουν Νταλαρας "ορμανε"

Αλλα η αχαριστια ειναι γαϊδουρα και γυρνα σ αυτους

που την εξαπολύουν... ;):razz::razz:

Δηλαδη μ αυτη την λογικη -αν θυμαστε- κι ο Αλκαιος-στον διαγωνισμο

της Eurovision επρεπε ν αποσυρει το τραγουδι του γιατι οπως ισχυριζονταν οι "ειδικοι"

θυμιζε αρκετα την ¨Γιορτη ζεϊμπεκιδων"..

...

Δεν ειμαι ο πλέον αρμοδιος -ουτε θα το επιδιωξω- να αναλυσω αν ο Θεοφανους ειχε στο μυαλο του το τραγουδι αυτο του κυριου Μιτσελου..

και κοπιαρε

Στο κατω κατω αυτο μπορει να διορθωθει-απ οτι καταλαβαινω μεσω της δικαστικης οδου..

Αλλα δεν αντεχω αλλο να διαβαζω απο ορισμενους για κακοβουλες αιχμες που αφηνουν προς τον Νταλαρα..

Ειναι αδικο να του την εχουν στημενη οι διαφοροι ¨εμπαθεις" με το παραμικρο..ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

Που ησασταν κυριοι να ακουσετε τον "θειο" και να τον κρινετε στις συνεργασιες του π.χ. με τον ¨Αξιο λογο";; στο ποιημα του Σικελιανου;;

Στα απαγορευμενα ρεμπετικα;;;στις συνεργασιες του με παλιους μουσικους και νεοτερους;;

Τοτε ολοι κωφευεται και αρκειστε στα μετρια που σς πασαρει το συστημα!!

Από επιλογή δεν θα διαβάσω τα σχόλια. Θα αρκεστώ μόνο στο γεγονός πως τα διάφορα fora τα αφιερωμένα στους καλλιτέχνες δεν είναι δικαστήρια. Αφήστε που δεν ξέρω αν τα και τα ίδια τα δικαστήρια είναι ικανά να κρίνουν προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, δεν γνωρίζω αν ο Θεοφάνους κόπιαρε το τραγούδι του Μιτζέλου κι ούτε έχω διάθεση να τον δικαιολογήσω αλλά κι ούτε να κρίνω εκ προοιμίου το κίνητρό του και να τον χαρακτηρίσω δόλιο.. Θα τονίσω όμως πως ούτε ο Νταλάρας είναι απόλυτος γνώστης του τι κυκλοφόρησε ανά πάσα στιγμή ο κ.Μιτζέλος ή ο κ. Κότσιρας και καλό θα είναι να το πάρουν υπόψιν οι δημόσιοι κατήγοροι. Εκτός κι αν νομίζουν οι δημόσιοι κατήγοροι-σχολιαστές πως άλλη δουλειά δεν έχει από το να παρακολουθεί την δουλειά όλων των συνθετών και τραγουδιστών από το πρωί έως το βράδυ. Μουσικός παραγωγός στα ραδιόφωνα δεν είναι. Εκτός κι αν ο όποιος άλλος καλλιτέχνης είναι γνώστης της συνολικής δισκογραφίας που κυκλοφορεί.Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη του Μιτζέλου για τα σχόλια που αναφέρατε. Πάντως με τον Νταλάρα είχε και έχει μια άλλη σχέση από παλιά και θεωρώ (ή υποθέτω) πως ξέρει ποιος είναι και τι έχει κάνει στην διαδρομή του. Στο κάτω κάτω δεν έγραψε το τραγούδι ο ίδιος. Κι ούτε θα το ερμήνευε αν είχε την παραμικρή υπόνοια!

Εν κατακλείδι, ας αποφασίσουν οι όποιοι αρμόδιοι κι όχι οι θορυβούντες. Και θα ήθελα να δω και ο Θεοφάνους τι έχει να πει.

Εγώ πάντως δεν περίμενα να φτάσει ο Μιτζέλος σε αυτό το σημείο... Απλά αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν ο Θεοφάνους που γραφει με τοση ευκολία τραγούδια που γίνονται επιτυχίες και όμορφες μελωδίες να θέλησε να αντιγράψει ένα τόσο γνωστό κομμάτι??? Φυσικά βεβαια τιμωρείται και η "αγνοια νόμου", αλλά δε νομιζω πως ηταν απαραίτητο να φτασουμε ως εκει...

Μπορεί κάποιος μουσικός να μας φτιάξει μια σύγκριση σε πεντάγραμμο να δουμε ακριβώς νότες, διαστηματα κλπ?

Ο Μιτζέλος, Μάρω, υπερασπίζεται το πνευματικό του δημιούργημα. Και καλά κάνει! Ας υπερασπιστεί κι ο Θεοφάνους το δικό του πνευματικό δημιούργημα.

Αναρωτιέμαι όμως κάτι: αν βρει ο Αντ.Μιτζέλος (του οποίου το ήθος δεν αμφισβητώ) στο μέλλον μια μελωδία στην μακρινή Αυστραλία ή στην Ιαπωνία ίδια με την δική του μουσική θα πει πως του την έκλεψε ο Αυστραλός ή ο Ιάπωνας; Δύσκολα πράγματα αυτά!

Ακούγοντας και ξανακούγοντας τα τραγούδια, πιστεύω οτι το τραγούδι του Θεοφάνους δεν έχει καμία σχέση με αυτό του Μιτζέλου. Μπορεί να μοιάζει λίγο η μελωδία του κουπλέ ('Σύνορα, σύνορα...", με το αντίστοιχο "Όνειρα, φτερά μου χάρτινα"... κτλ κτλ), αλλά ως εκεί. Το δίπλωμα του κουπλέ στα "Σύνορα" (δηλ η επανάληψη του στο τραγούδι) φυσικά και δεν το διαφοροποιεί απο το "Να φευγα", αλλά και πάλι η μελωδική γραμμή του πρώτου, εξελίσσεται διαφορετικά απο αυτήν του δεύτερου. Να μην μιλήσω για το ρεφραίν, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση...

Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που θίχτηκε ο Α. Μιτζέλος. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να δηλώσει ενόχληση και ο Κορκολής του οποίου το "Δεν είσαι εδώ" μοιάζει εξίσου με τα "Σύνορα" (το είχα αναφέρει αυτό στην κριτική μου για το εν λόγω τραγούδι).

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τις όποιες ομοιότητες των τραγουδιών και τις αντιπαραθέσεις των δημιουργών και, μουσικά μιλώντας (επιτρέψτε μου το δικαίωμα να το κάνω, μιας και δηλώνω μουσικός), το να "αντιγράφεται" ένα μουσικό μοτίβο, όπως αυτό της εισαγωγής δεν είναι ούτε κλεψιά ούτε και γίνεται με δόλο απο τον συνθέτη. Παρθενογένεση ΔΕΝ υπάρχει στην μουσική. Συνθέτες πολύ μεγαλύτερου αναστήματος "έκλεβαν" ιδέες απο άλλους συναδέλφους (ο Πολυμήχανος ως ερευνητής της μουσικής μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό - υπάρχουν πολλά παραδείγματα). Όταν είσαι μουσικός και μελετάς, αποκτάς ακούσματα, έχεις μουσικά βιώματα, τα οποία περνάνε στο υποσυνείδητο σου. Για αυτό και μπορείς να αναγνωρίσεις μια μουσική φράση η οποία σου θυμίζει κάποια άλλη. Έτσι, όταν περνάς στην σύνθεση, ασυναίσθητα περνάς και αυτά τα μουσικά βιώματα - και αυτό γιατί η μουσική Παιδεία δεν προϋπάρχει, αλλά καλλιεργείται.

Το αν ο Μιτζέλος θεωρεί πως αντιγράφηκε, νομίζω πως θα πρέπει να το θεωρεί τιμή του. Σαφώς και έχει το δικαίωμα να παραπονεθεί και να κινηθεί νομικά, όταν θίγονται τα πνευματικά του δικαιώματα, αλλά το βρίσκω υπερβολικό να αντιδρά έτσι για ένα γεγονός το οποίο δεν είναι ούτε πρωτόγνωρό στην κλίκα των μουσικών, αλλά ούτε και τόσο τραγικό - και στην τελική, αν όντως ο Θεοφάνους τον "έκλεψε", δεν του έκλεψε και ολόκληρο το τραγούδι.

Ο ίδιος ο Μιτζέλος δήλωσε: «Δεν θέλω να διασύρω κανέναν. Επιδίωξα μια συνάντηση με τη πλευρά Θεοφάνους, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς. Το κομμάτι το έγραψα πριν 10 χρόνια, οι 13 από τις 14 νότες είναι δικές μου!» Ατυχής η δήλωση και εξηγούμαι: το οτι η "Φραγκοσυριανή" (που είναι Σολ μινόρε) και έχει 7 ίδιες νότες με το "Βρέχει στην φτωχογειτονιά", (που είναι επίσης Σολ μινόρε), σημαίνει οτι ο Θεοδωράκης έκλεψε τον Βαμβακάρη;;; Ή μήπως μιλάει για την σειρά που είναι στο πεντάγραμμο; Ας μετρήσει όλες τις νότες τότε να δούμε πόσες είναι στην ίδια σειρά και πόσες όχι...

Σαφώς και δεν παίρνω το μέρος του Θεοφάνους - έχει γράψει κάποια καλά τραγούδια αλλά δεν με κάνει και ιδιαίτερη αίσθηση. Το αν έκλεψε ή όχι, δεν θα το μάθουμε ποτέ - η σκέψη δεν αποδεικνύεται, παρά μόνο το αποτέλεσμα αυτής - και αν το τραγούδι θεωρείται κλεμμένο, τότε σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου.

Και κάτι ακόμη: σαφώς και δεν ευθύνεται ο τραγουδιστής...

Θάνο δεν είχα καμία πρόθεση να σε αντιγράψω...

Αν το πιστεύεις όμως, μπορείς να κινηθείς δικαστικά εναντίον μου!

Θάνο δεν είχα καμία πρόθεση να σε αντιγράψω...

Αν το πιστεύεις όμως, μπορείς να κινηθείς δικαστικά εναντίον μου!

:lol: :lol: :lol:

....Το κομμάτι το έγραψα πριν 10 χρόνια, οι 13 από τις 14 νότες είναι δικές μου!»[/i] Ατυχής η δήλωση και εξηγούμαι: το οτι η "Φραγκοσυριανή" (που είναι Σολ μινόρε) και έχει 7 ίδιες νότες με το "Βρέχει στην φτωχογειτονιά", (που είναι επίσης Σολ μινόρε), σημαίνει οτι ο Θεοδωράκης έκλεψε τον Βαμβακάρη;;; Ή μήπως μιλάει για την σειρά που είναι στο πεντάγραμμο; Ας μετρήσει όλες τις νότες τότε να δούμε πόσες είναι στην ίδια σειρά και πόσες όχι...

Πέτρο επειδή έτυχε να το ακούσω πρόσφατα "κλεμένο" θεωρείται ένα τραγούδι όταν έχει ίδιες απο 12 νότες και πάνω ....

Δεν το ξερα...μου δίνει όμως μια ιδέα: θα πάρω την εισαγωγή της Συννεφιασμένης Κυριακής και ανα 12 νότες να αλλάζω τις 2, θα πάρω το κουπλέ και ανα 12 νότες θα αλλάζω 3 τις και στο ρεφραίν θα αλλάζω ανα 12 νοτες τις 4. Νόμιμος δεν είμαι; :music:

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την ύπαρξη εκατοντάδων ειδικών αλγορίθμων που ανιχνεύουν την ομοιότητα μεταξύ δύο συνόλων.

Ας χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο κάτι τέτοιο για να συγκρίνουν. Πρώτα όμως θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί ελάχιστο επιτρεπτό όριο ομοιότητας όχι ως αριθμός από νότες, που είναι χαζό, αλλά ως συγκεκριμένη μετρική "απόστασης" μεταξύ των συνόλων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την ύπαρξη εκατοντάδων ειδικών αλγορίθμων που ανιχνεύουν την ομοιότητα μεταξύ δύο συνόλων.

Ας χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο κάτι τέτοιο για να συγκρίνουν. Πρώτα όμως θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί ελάχιστο επιτρεπτό όριο ομοιότητας όχι ως αριθμός από νότες, που είναι χαζό, αλλά ως συγκεκριμένη μετρική "απόστασης" μεταξύ των συνόλων.

Like!!! :music::music:

Καλή πρόταση ακούγεται αλλά μέχρι να υιοθετηθεί έγινε η χαλάστρα. Και -κυρίως- για τον σκηνοθέτη και την πρώτη προσπάθειά του σε ταινία μεγάλου μήκους.

Πάντως η ερμηνεία του Νταλάρα το απογειώνει το τραγούδι. Και συνεχίζω να το ακούω συνέχεια.

Επιπλέον, ακούγεται πολύ στα ραδιόφωνα. Μήπως ο Μιτζέλος συνετέλεσε στο να ακουστεί περισσότερο;

Στο ''Down town'' ασχολούνται με την δημιουργηθείσα ιστορία.

Στη στήλη "Μ'αρέσει, δεν μ'αρέσει" του περιοδικού CITY της Θεσσαλονίκης, κάτω από το "Δεν μ'αρέσει" έχει το παρακάτω σχόλιο:

"Που ο Γιώργος Θεοφάνους άσκησε έφεση στην καταδικαστική απόφαση για την αντιγραφή που διέπραξε στη μουσική του τραγουδιού "Φύλακας άγγελος" του Αντώνη Μιτζέλου, που γράφτηκε πριν από 10 χρόνια, ξανα-παρουσιάζοντας την ως δική του, στην ταινία "Χωρίς σύνορα""

Φαντάζομαι πως γνωρίζετε το "Μην έρθεις ξανά" του Αντώνη Βαρδή (ερμηνεία: Γ. Βαρδής):

Ακούστε κι αυτό των Αλχιμηστών:

http://www.youtube.com/watch?v=-1UVadG_jEg

Ειδικά στο κουπλέ δεν είναι ΟΛΟΙΔΙΑ;;;; Αν το τραγούδι του Θεοφάνους μοιάζει με του Μιτζέλου 1 φορά, αυτά τα δύο που λέω μοιάζουν 10!!

Ο Αντώνης Βαρδής γιατί δεν έκανε μήνυση στους Αλχιμηστές;;; ΕΕΕ;;;;;;

Χρύσα, θεωρώ πως το θέμα διογκώθηκε από κάποιους. Τώρα γιατί θορυβήθηκαν οι κάποιοι με το τραγούδι σε υπογραφή Θεοφάνους... Δεν θέλει πολλή σκέψη νομίζω.

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0