Sign in to follow this  
Followers 0
xristinaki

Σμυρναίικο μινόρε

5 posts in this topic

Μπορεί κάποιοι από εσάς να το ξέρουν αλλά εγώ δε γνώριζα και το ανακάλυψα τυχαία σήμερα ότι στο δίσκο της Χαρούλας Αλεξίου "Χάρις Αλεξίου 2" περιλαμβάνεται ένα τραγούδι με τίτλο "Καληνυχτιά" το οποίο έχει ίδια μουσική με το "Σμυρναίικο μινόρε" αλλά διαφορετικούς στίχους.

Οι στίχοι είναι:

Ηρθεν η ώρα κι η στιγμή

Το στόμα μου ν' ανοίξω

Και στην καλή παρέα μου

Καληνυχτιά να αφήσω

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χριστίνα πρόκειται για παραδοσιακό τραγούδι το οποίο η Αλεξίου ξαναείπε το 1987 στο δίσκο "Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια". Κι όπως πολύ σωστά έγραψες πρόκειται για παραλλαγή του "Σμυρνέικου μινόρε". Η πιο παλιά εκτέλεση αυτής της εκδοχής που έχω εντοπίσει (ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες) είναι του Αντώνη Διαμαντίδη ( ή Νταλγκά) το 1929.Η πρώτη ηχογραφημένη παραλλαγή, νομίζω πως έρχεται από το 1910 και τον Γιώργο Τσανάκα.

Συνταρακτική επίσης είναι η ερμηνεία του Παναγιώτη Λάλεζα στον πρώτο δίσκο της Εστουδιαντίνας. Σύμφωνα με μαρτυρία του Ανδρέα Κατσιγιάννη στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα στις 15 Νοεμβρίου 2009, ήταν το πρώτο τραγούδι, μαζί με το "Εμβατήριο Σμύρνης" που είχε ηχογραφηθεί για το συγκεκριμένο δίσκο. Ο Κατσιγιάννης τα έβαλε μέσα στο αυτοκίνητο για να τα ακούσει ο Νταλάρας, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ερμηνεία του Λάλεζα και γενικότερα με το όλο άκουσμα και ανέλαβε την παραγωγή του δίσκου.

Υ.Γ:Μ'έπιασε η ακατάσχετη φλυαρία πάλι... :pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Νταλγκάς το έχει ηχογραφήσει σε δύο βερζιόν. Η μία λέγεται "Μανές της αυγής", η άλλη "Μανές της καληνυχτιάς" με αντίστοιχους στο ύφος του τίτλου στίχους. Ο "Μανές της καληνυχτιάς" μάλιστα έχει δύο διαφορετικές εκτελέσεις από τον Νταλγκά, η μία πιο ψηλά τονικά από την άλλη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!! :pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστω κι εγω γιατι δεν ηξερα κατι παραπανω!

ΥΓ.Θαναση, τετοια φλυαρια ειναι παντα ευπροσδεκτη. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0