Sign in to follow this  
Followers 0
Apostolis

Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου

4 posts in this topic

Στην ταινία Indiana Jones:Raiders of the Lost Ark (1981) ακούγεται σε μία αραβική ταβέρνα το τραγούδι "Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου" σε αραβική εκτέλεση, με αραβικούς στίχους. Αναρωτιέμαι μήπως ο συνθέτης Γιάννης Βέλλας έκλεψε την μουσική από παλιό αραβικό τραγούδι. Μπορεί να έγινε και το ανάποδο. Μήπως ξέρει κανένας περισσότερες λεπτομέρειες;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω ακούσει κάποια σχετική ιστορία αλλά πιο πιθανό μου φαίνεται να το έχουν πάρει οι ’ραβες.

’λλωστε το τραγούδι δεν έχει καθόλου ανατολίτικα στοιχεία που να παραπέμπουν σε ανατολική προέλευσή του...Το αντίθετο μάλιστα.

Ο Σιδερής πού είναι; :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στην ταινία βέβαια ακούγεται με αραβική ενορχήστρωση και δεν θυμίζει καθόλου ελληνικό. Μοιάζει σαν να είναι καθαρά αραβικό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω να δω αρκετά χρόνια την ταινία (νομίζω ότι είναι καιρός να πάρω το κουτί με τις 4 ταινίες του Indy, πρέπει να έχει πέσει η τιμή του από την περσινή χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε). Για τη συγκεκριμένη εκτέλεση δεν ξέρω κάτι παραπάνω ωστόσο, παρόλο που στο ρεπερτόριο του ελαφρού τραγουδιού έχουν τραγουδηθεί με ελληνικούς στίχους πάρα πολλές ξένες μελωδίες, πράγμα φυσικό αφού το ελαφρό τραγούδι προερχόταν από τη δυτική μουσική, υπάρχουν περιπτώσεις που ελληνικά ελαφρά τραγούδια τραγουδήθηκαν στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα αναφέρω το «Κάποιο μυστικό» των Γιαννίδη, Σπυρόπουλου, Παπαδούκα που ηχογραφήθηκε στα γαλλικά από τη Suzy Solidor το 1938 με τον τίτλο «Mon secret», το «Γεια σου» των Χαιρόπουλου, Σαββίδη στην ηχογράφησή του στα γερμανικά από τη Zarah Leander ("Servus..."), το «Δυο πράσινα μάτια» των Κατριβάνου, Κιούση που τραγουδήθηκε το 1954 από τον Al Martino με τον τίτλο «The story of Tina» και το «Μάρω-Μάρω» των Σακελλαρίδη, Σακελλάριου σε εξαιρετική ορχηστρική διασκευή από τον τζαζίστα Kenny Ball το 1963 με τον τίτλο «Casablanca».

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0