Sign in to follow this  
Followers 0
EKOSTEL

Επιστολή στην εφημερίδα "ΑΞΙΑ"

7 posts in this topic

Ο Γ.Νταλάρας -μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα ''ΑΞΙΑ'' στις 22.5.10- θεώρησε πως έπρεπε να διευκρινήσει κάποια πράγματα σε όσες αιχμές γράφτηκαν για εκκρεμότητες με τις οικονομικές αρχές. Έστειλε επιστολή απάντηση στην εφημερίδα όπου αναφέρεται στο θέμα αλλά καταθέτει και πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις-θέσεις για την κρίση στην χώρα μας. Η επιστολή δημοσιεύθηκε στις 29.5.2010.

Επιστρέφοντας από μια θριαμβευτική περιοδεία στην Ευρώπη, όπου εισέπραξε αποδοχή κι επευφημίες από κοινό και ΜΜΕ κι όπου μετέφερε το καλό πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό,στην χώρα μας κάποιοι (άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι κακοπροαίρετοι)με αφορμή το περιστατικό της παραίτησης της κ.Γκερέκου προσπάθησαν να στήσουν ανάλογο σκηνικό. Αντιμετώπισε την γνωστή ελληνική μιζέρια δηλαδή...

Παραθέτω την επιστολή παρακάτω.

Από τον Γιώργο Νταλάρα λάβαμε την εξής επιστολή:

Έχοντας μόλις γυρίσει από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία, έχω νωπές στις αποσκευές μου τις εντυπώσεις από μια Ευρώπη με ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα, που μοιράζονται μαζί μας τις κοινές αγωνίες για το μέλλον.

Στην επαφή μου με χιλιάδες ανθρώπους στα θέατρα και τις αρένες των ευρωπαϊκών πόλεων, είδα μάτια που έλαμπαν από αισθήματα αλληλεγγύης για τον ελληνικό λαό. Είναι κοντά μας, όχι μόνο γιατί το πρόβλημά μας τους αφορά οικονομικά και πολιτικά, αλλά γιατί ξέρουν ότι είναι πανίσχυροι οι αξιακοί και πολιτιστικοί δεσμοί που μας ενώνουν.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χιλιάδες πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών είναι σήμερα Έλληνες γιατί απλά έχουν μπει στη θέση μας.

Πραγματικά και συμβολικά.

Επιστρέφοντας συνάντησα μια πατρίδα σε παραζάλη.

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είναι έτοιμοι να πετροβοληθούν τυφλά μεταξύ τους. Η κρίση, η θεμελιώδης κρίση που περνάει η χώρα μας, είναι πρώτα από όλα, κρίση αξιών. Το λέγαμε κάποιοι εδώ και χρόνια, μιλώντας κόντρα στο ρεύμα και φαινόμασταν περίεργοι και εξωτικοί

Σήμερα παίρνω απλώς αφορμή για να μιλήσω, από το γεγονός ότι στο φύλλο της 22/5/2010 της εφημερίδας σας, αναφέρεται σε ρεπορτάζ το όνομά μου και αυτό της ’ννας, με υπαινιγμούς ότι υπάρχει φήμη ότι διατηρούμε ανοικτούς λογαριασμούς με τις φορολογικές αρχές.

Διατυπώνω λοιπόν με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μου σε αυτού του είδους τις αιχμές:

1.Γιατί δεν έχω ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου ουδεμία φορολογική υποχρέωση ή εκκρεμότητα. Είμαι μάλιστα ανοικτός σε οποιονδήποτε έλεγχο. Εξάλλου θεωρώ υποχρέωση όλων μας να περιμένουμε τη σειρά μας να ελεγχθούμε ανεξαιρέτως. Έτσι μόνο υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους φορολογουμένων.

2.Είναι ώρα και για τους λειτουργούς των Μέσων Ενημέρωσης να συνειδητοποιήσουν ότι το εύκολο «ρεπορτάζ» έχει τελειώσει, μαζί με την εύκολη εποχή. Διαβάζοντας αυτά τα εκτεταμένα άρθρα αναρωτιέμαι τελικά αν έχει σημασία για τον πολίτη, να εμφανίζεται, χάριν της παραπολιτικής είδησης ,αυτή η εμφυλιακή ατμόσφαιρα μεταξύ υπουργών και βουλευτών ,αντί της ενότητας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή τη συγκυρία. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ουσιαστική ενημέρωση και εμπιστεύεται την πλειονότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων, αλλά περιμένει πλέον τη σοβαρότητα που οφείλει κάθε επαγγελματική τάξη στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

Πέρα από αυτά, θέλω να τονίσω ότι είναι εξωπραγματική η αντίληψη μιας τυφλής αντίθεσης με το «κακό κράτος». Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα οι πάντες να εισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στον μεγάλο κοινό λογαριασμό, ο οποίος δεν είναι απλό δημοσιονομικό μέγεθος. Είναι η μόνη λύση για την ουσιαστική και συναισθηματική αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ πολίτη και κράτους. Και αυτό το έχουν κυρίως ανάγκη οι μη έχοντες, αυτοί που καλούνται σήμερα να σηκώσουν βάρη που δεν αντέχουν. Αυτούς οφείλουμε να αποκαταστήσουμε πρώτα.

Στη γενιά της μεταπολίτευσης που αποκατέστησε τη Δημοκρατία πέφτει συλλογικά το βάρος να προλάβει τη χρεοκοπία.

Προσωπικά πορεύτηκα σ αυτήν τη 40χρονη διαδρομή, όχι μόνο με τα καλλιτεχνικά κριτήρια που είναι προφανή, αλλά και με κοινωνικά κριτήρια και μάλιστα σε εποχές που αυτό δεν ήταν αυτονόητο.

Σταθήκαμε με την ’ννα δίπλα στις χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες και στα κινήματά τους, χωρίς ποτέ να ζητήσουμε το παραμικρό από την Πολιτεία.

Αυτή η κοινή ζωή και οι κοινοί αγώνες είναι και ο λόγος που η ’ννα συνεχίζει με το δικό της τρόπο αυτό το ταξίδι.

Αγωνιώ για τον τόπο αυτό, περισσότερο από ποτέ.

Αγωνιώ για τις νέες γενιές ,που καλούνται να πληρώσουν λάθη, παραλείψεις και ανεπάρκειες άλλων.

Αγωνιώ για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται να σταθεί όρθια η ελληνική οικονομία και μάλιστα σε ένα περιβάλλον διεθνούς κρίσης και αυστηρής επιτήρησης από ξένους.

Περισσότερο ,όμως ,αγωνιώ και αυτή την αγωνία σήμερα καταθέτω - για το αν όλοι εμείς, οι σημερινοί Έλληνες πολίτες, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι κόντρα στον κακό μας εαυτό και στις παθογένειες της σχέσης κράτους-πολίτη. Αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε, κατακτώντας μια νέα «κοινωνική συλλογικότητα» και δίνοντας το πραγματικό περιεχόμενο στην έννοια «προσωπική ευθύνη».

Γιώργος Νταλάρας

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ελινα , προσωπικα συμφωνω 101 % με την επιστολη του Νταλαρα....διοτι και δικη μου αποψη ειναι οτι πρωτα πρεπει εμεις να δουμε τα λαθη μας, να αρχισουμε να ζουμε ορθολογικα, με συνεση , να μαθουμε να απαιτουμε σοβαροτητα απο αυτους που εκλεγουμε για να μας κυβερνουν, να μαθουμε επιτελους να σεβομαστε τους νομους και μετα να αναζητουμε ευθυνες αλλου......διοτι μεχρι τωρα εχουμε ξεκινησει απο το τελευταιο και δυστυχως κατι τζιμανια επαγγελματιες εργατοπατερες, θελουν να μεινουμε κολλημενοι εκει (διοτι ετσι τους συμφερει κι ετσι εξασφαλιζουν τον "αξιο" μισθο τους) και να παρακαμψουμε τις δικες μας ευθυνες σαν πολιτες αυτου του κρατους....... ομως με αυτη την τακτικη απλα θα κανουμε βηματα προς τα πισω !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ελίνα, σε ευχαριστούμε πολύ που ανέβασες αυτό το κείμενο που είναι τόσο σημαντικό για τις απόψεις και τις αγωνίες που καταθέτει!

Ομολογώ ότι στις τέσσερις συναυλίες που άκουσα τον Γ. Νταλάρα να αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα αισθάνθηκα αφενός αμήχανα γιατί έβλεπα έναν καλλιτέχνη να αναγκάζεται να απολογείται, κάνοντας αυτοκριτική, για πράγματα για τα οποία ο ίδιος δεν φταίει, αλλά και αφετέρου συγκινημένη για την ευαισθησία αυτού του ανθρώπου, που συχνά συκοφαντήθηκε, για την πατρίδα του και πατρίδα μας και τη μεγάλη αγάπη του για αυτήν. Μακάρι να ήταν πολλοί που να την εκπροσωπούσαν με ανάλογο τρόπο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο για άλλη μια φορά στον Γιώργο Νταλάρα! Πολύ καλά έκανε και έστειλε αυτή την επιστολή! Και για να το βουλώσουν μερικά παπαγαλάκια που δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνουν κάτι που "είχαν ακούσει" σχετικά με το δήθεν θέμα της εφορίας, και γιατί λέει πολύ σωστά πράγματα, με τα οποία κι εγώ συμφωνώ απόλυτα! Αυτός τα έλεγε εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

Θα θυμίσω κάτι που είχε πει πριν από 20 χρόνια (το 1990) στην εκπομπή "Εν ολίγοις" της ΕΤ3:

"Oι Έλληνες κινδυνεύουν από την Ελλάδα αν εξακολουθήσει να είναι όπως είναι, και η Ελλάδα κινδυνεύει από τους Έλληνες αν εξακολουθήσουν να είναι όπως είναι."

Το κακό όμως είναι ότι αυτοί που θα έπρεπε να τα ακούνε αυτά, μάλλον τελικά έχουνε κλειστά τα αυτιά τους όταν μιλάνε τέτοιοι πνευματικοί άνθρωποι!

Ευχαριστούμε Ελίνα που μας μετέφερες αυτή την επιστολή!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αρχοντιά ενός ανθρώπου όπως ο Γιώργος Νταλάρας δεν λάμπει μόνο όταν τραγουδάει μα και όταν μιλάει με ουσία,ευθύνη και αλήθεια.Είμαι πολύ μικρότερος του αλλά αισθάνομαι περήφανος για αυτόν.

Ελίνα σε ευχαριστούμε.

Ας προσέξουν λοιπόν κάποιοι πονηροί σαν ύπουλα φιδάκια που καραδοκούν να πιαστούν απο οτιδήποτε θεωρούν πως πρέπει να ξεψαχνίσουν.Να πάνε πρώτα στους πολιτικούς που κάνουν μεγάλους σταυρούς και γυρίζουν την πλάτη τους στον απλό κόσμο.Ο Νταλάρας ήταν και θα είναι πάντα με τους ταπεινούς και ανεκτίμητους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τώρα αυτό για την ’ννα που λέει τι είναι; Θέλει να μας πεί ότι διαχωρίζει τη θέση του από την κυβέρνηση της οποίας βουλευτής είναι η γυναίκα του;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Τώρα αυτό για την ’ννα που λέει τι είναι; Θέλει να μας πεί ότι διαχωρίζει τη θέση του από την κυβέρνηση της οποίας βουλευτής είναι η γυναίκα του;

Χωρίς να θέλω να τον ερμηνεύσω,αλλά δεν θεωρώ καθόλου πως εννοεί αυτό,Βασίλη. Απλά, η σύζυγός του συνεχίζει μέσω της βουλευτικής ιδιότητας, εκεί πάει η φράση ''με τον δικό της τρόπο''(''Αυτή η κοινή ζωή και οι κοινοί αγώνες είναι και ο λόγος που η ’ννα συνεχίζει με το δικό της τρόπο αυτό το ταξίδι.''). Η επιστολή του νομίζω πως ούτε διαχωρίζει θέση με την κυβέρνηση ούτε ταυτίζει. Περισσότερο τις προσωπικές αγωνίες του εκφράζει (και πολύ καλά κάνει)και καταθέτει κάποιες διευκρινήσεις για θέματα που ετέθησαν.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0