francois

Γιώργος Ζαμπέτας

65 posts in this topic

Μεγάλες στιγμές

Π.Α.Γ. (Panos Geramanis)

Στις πολύ καλές στιγμές της δισκογραφίας θα μπορούσαμε να εντάξουμε το cd «Γιώργος Ζαμπέτας - 2» στη σειρά «Μεγάλοι Λαϊκοί» που κυκλοφορεί από την «Sakaris Records». Πρόκειται για έναν απολαυστικό Γιώργο Ζαμπέτα, που παίζει και τραγουδά αυθεντικά δικά του τραγούδια, έτσι όπως τα φέρνει η στιγμή. Δέκα τραγούδια και τρία καταπληκτικά ορχηστρικά σόλο είναι τα κομμάτια που περιέχει το cd. Με μοναδικό τρόπο ο πηγαίος λαϊκός καλλιτέχνης και δεξιοτέχνης τραγουδά τον «Μαθητή», το «Πού 'σαι Θανάση», το «Σαραβαλάκι», το «Κάτω από το ραδίκι», καθώς και άλλες συνθέσεις του που αναδεικνύονται με τη δική του ιδιότυπη ερμηνεία. Στον τομέα όμως που χαίρεσαι τον Ζαμπέτα και τον απολαμβάνεις είναι στα τρία δεξιοτεχνικά του κομμάτια. Οι αυτοσχεδιασμοί του και η τεχνική που παίζει δημιουργούν μια έκσταση. Θυμίζουν εμφανίσεις του ίδιου από το λαϊκό πάλκο αλλά και από άλλες εμφανίσεις του σε ταινίες ή σε σκηνές θεάτρων. Πάντα ο κόσμος τον χειροκροτούσε και τον απολάμβανε στα καταπληκτικά ορχηστρικά του.

ΤΑ ΝΕΑ , 31-08-2002 , Σελ.: P56

Κωδικός άρθρου: A17427P564

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

thub1.jpg

Ο Ζαμπέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ακαδημία Πλάτωνος. Τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι επήρε από τον πατέρα του. Έπαιξε δίπλα στους μεγάλους του μπουζουκιού σε διάφορα κέντρα. Το 1959 τον επήρε ο Μάνος Χατζηδάκης και τον έκανε σολίστ στις συνθέσεις του. Το 1960 έλαβε μέρος μαζί με τον Χατζηδάκη στο φεστιβάλ των Κανών, όπου διοργανώθηκε ελληνικό γλέντι και έλαβαν μέρος όλες οι διασημότητες του κινηματογράφου. Ο Ζαμπέτας θεωρείται όχι άδικα ο διεθνής άσσος του μπουζουκιού. Συνέθεσε εκατοντάδες τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Έλαβε μέρος σε πάμπολλες ταινίες με τραγούδια ή με την μcιυσική υπόκρουση. Ντόμπρος, θυμόσοφος και καυστικός επί παντός επιστητού αγαπήθηκε από πολλούς. Πέθανε στις 10 Μαρτίου 1992

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το 1959 τον επήρε ο Μάνος Χατζηδάκης και τον έκανε σολίστ στις συνθέσεις του.

Thank you so much for the photo and the rest Apostolis !

Yes, Hadjidakis had him play in "Odos oneirwn", the famous solo... It makes me shiver each time I think of it..., each time I listen to it...

I had a funny "row" with him once... but I don't really have much time now... Later this week! :music::rolleyes::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

"ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ"

ΝΕΤ-ΣΑΒΒΑΤΟ 15-1-2005

Σ' έναν από τους γνησιότερους εκπροσώπους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, τον αξεπέραστο και μοναδικό Γιώργο Ζαμπέτα, είναι αφιερωμένη η εκπομπή.

Τον μεγάλο λαϊκό συνθέτη με την αστείρευτη έμπνευση και το παροιμιώδες χιούμορ, τιμούν με την παρουσία τους: ο Σταμάτης Κραουνάκης που μέσω του πιάνου μας δείχνει τι εστί Ζαμπέτας και ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Θανάσης Πολυκανδριώτης. Επίσης ο Χρήστος Δάντης, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Γιάννης Ντουνιάς, η Ελένη Ροδά, ο Μιχάλης Δημητριάδης και η Λένα Αλκαίου ερμηνεύουν με τις εξαιρετικές φωνές τους τα τραγούδια του Ζαμπέτα που όλοι λατρέψαμε. Την παρέα συμπληρώνουν η ραδιοφωνική παραγωγός και βαφτιστήρα του συνθέτη Ήρα Πανανίδου, που καταθέτει άγνωστες πτυχές της ζωής του, η συγγραφέας και στιχουργός Ιωάννα Κλειάσιου που υπήρξε η βιογράφος του και ο γιατρός Νίκος Καστανιάς που μυήθηκε στα μυστικά του μπουζουκιού από τον αείμνηστο Ζαμπέτα.

Η εκπομπή περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό με εξομολογήσεις του Γιώργου Ζαμπέτα καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τη ζωή και την πορεία του αλησμόνητου συνθέτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καιρός ήταν να θυμηθούν τον μεγάλο Γιώργο Ζαμπέτα, τον άρχοντα! Που όσο περνούν τα χρόνια , ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο τη μεγαλοσύνη και το ταλέντο του μέσα από τα τραγούδια του. Τα τραγούδια του, όχι τα γνωστά μόνο στους πολλούς-που κυκλοφορούν μέσα σε συλλογές-αλλά κι εκείνα που δεν έχουμε προσέξει όσο θα έπρεπε, ή εκείνα που θέλει πολύ κόπο και χρήμα να αποκτήσει κανείς...Ας αφήσουμε ασχολίαστο το μοναδικό και πολύ προσωπικό του παίξιμο στο μπουζούκι μέσα από τα έργα του Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και τόσων άλλων μεγάλων συνθετών...Επίσης το πέρασμά του στον ελληνικό κινηματογράφο της χρυσής δεκαετίας του '60-ευτυχώς σώθηκε η μορφή του για να πάρουν μια ιδέα οι νεώτεροι...

Πιστεύω πως στην εκπομπή θα ακουστούν τα γνωστά και αναμενόμενα τραγούδια. Ας ψάξουμε όσοι αγαπάμε τη γνήσια ελληνική μουσική -ίσως με αφορμή την εκπομπή αυτή -ν' ανακαλύψουμε έναν από τους θησαυρούς της ελληνικής μουσικής κουλτούρας...

ΥΓ. Για φινάλε θα πρότεινα να ακούσετε μια ηχογράφηση που έγινε το Μάη του 1953 με τον Στ. Καζαντζίδη και τη Ρ.Ντάλλια.Μια σύνθεση του Γ.Παπαϊωάννου πάνω σε στίχους Η.Χαλή που λέγεται ¨Ο γάτος". Ο Ζαμπέτας θα σας "κλείσει το μάτι" στην αρχή του τραγουδιού ...νιαουρίζοντας....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεγάλος συνθέτης, μεγάλος δεξιοτέχνης και ξεχωριστός ερμηνευτής των τραγουδιών του .Προσωπικά τον συγκαταλέγω μες στους δέκα μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες .Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή του στη διαμόρφωση και ολοκλήρωση τραγουδιών των άλλων συνθετών στα οποία έπαιζε μπουζούκι.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισαγωγή του τραγουδίού "ΕΙΜΑΙ ΑΗΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ " (Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ-Ε.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ) του οποίου η καταπληκτική και αξεπέραστη εισαγωγή είναι (σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ) έργο ΖΑΜΠΕΤΑ.Δυστυχώς όμως , όπως επεσήμανες κι εσύ Κώστα ,τα μεγάλα τραγούδια του δεν έχουν ακουστεί όσο άξιζαν.Αυτά που έγιναν γνωστά στο πλατύ κοινό ήταν κυρίως τα κινηματογραφικά και τα σατυρικά του.Και φυσικά μεγάλη και η ευθύνη των εταιρειών, που με εξαίρεση κάποιες συλλογές με τίτλο "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 45 ΣΤΡΟΦΕΣ Νο 1& 2" (οι οποίες όμως κυκλοφόρησαν σε περιορισμένα αντίτυπα), αγνόησαν και συνεχίζουν να αγνοούν τον μεγάλο όγκο του άγνωστου έργου του ΖΑΜΠΕΤΑ.Ποτέ όμως δεν είναι αργά. :D Ελπίζω ακόμα η εκπομπή του Σαββάτου να μην καταλήξει πανηγύρι και να ακούσουμε και κανένα ολόκληρο τραγούδι. :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το «άλα» έγινε 80 χρόνων

Ο Γιώργος Ζαμπέτας σε βιβλίο και τέσσερα cd

Oγδόντα δύο τραγούδια ΅ε τη χαρακτηριστική πενιά του ιστορούν «80 χρόνια Ζα΅πέτα», σε έκδοση ΅ε την επι΅έλεια του «Ρακοσυλλέκτη» - Κώστα Χατζηδουλή. ∆η΅ιούργησε δική του σχολή στο λαϊκό τραγούδι. Κι αν ο Μανώλης Χιώτης κατάφερε να βάλει το ΅πουζούκι στα σαλόνια, ο Γιώργος Ζα΅πέτας το έκανε γνωστό σε όλον τον κόσ΅ο. Έπαιξε σε διεθνή φεστιβάλ κινη΅ατογράφου και τραγουδιού, στις Κάννες, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Βιέννη και τη Ζυρίχη. Αυτοδίδακτος (από 7 χρόνων) διακρίθηκε όχι ΅όνο ως λαϊκός οργανοπαίκτης, αλλά και ως λαϊκός συνθέτης. Έγραψε περίπου 150 λαϊκά τραγούδια, από τα οποία τα 100 έγιναν ΅εγάλες επιτυχίες! Μια κασετίνα ΅ε 82 τραγούδια του, κάποια ανέκδοτα, ΅ε ανέκδοτο υλικό (σε ένθετο 64 σελίδων), που έχει επι΅εληθεί ΅ε ΅εράκι ο φίλος του «Ρακοσυλλέκτης», φέρνει τον Γιώργο Ζα΅πέτα, τις πενιές του και τη λαϊκή σοφία που του απέδιδαν ξανά στο προσκήνιο.

O Γιώργος Ζα΅πέτας ήταν γνωστός για τα αποφθέγ΅ατά του, όπως αυτό που κοσ΅εί το εξώφυλλο: «Ό,τι βγαίνει από την ψυχή είναι σπούδαξη, είναι ΅άθηση που δεν διδάσκεται». Παράλληλα φωτίζεται και ΅ία άλλη, λιγότερο γνωστή άγνωστη στους πολλούς πτυχή του «δασκάλου». Η έφεσή του στα ανέκδοτα. «Να σας πω ένα ανέκδοτο;» έλεγε αφήνοντας για λίγο το ΅πουζούκι του: «Ήταν σε ΅ια γωνία δύο ΅άγκες και περί΅εναν. Περί΅εναν ώρα, ΅έχρι που βαρέθηκε η γωνία και έφυγε...».

Η έκδοση περιλα΅βάνει και σκίτσα για τον Γ. Ζα΅πέτα και την εποχή του. Όπως ένα του Β. Χριστοδούλου ΅ε αφορ΅ή το τραγούδι «O πενηντάρης» που δείχνει έναν ηλικιω΅ένο ΅ε ΅ια νεαρά στο πρώτο τραπέζι: «Συγγνώ΅ην, κύριε Ζα΅πέτα. Μας λέτε ότι ο πενηντάρης είναι ο νέος της εποχής. O εξηντάρης που χει πιο ανάγκη, τίποτα;».

Στις σελίδες του ενθέτου θα δει κανείς φωτογραφίες όχι ΅όνο του Γιώργου Ζα΅πέτα, αλλά και άλλων δη΅ιουργών, αφίσες της εποχής από τα κέντρα όπου ο καλλιτέχνης ε΅φανιζόταν («Τριάνα του Χειλά», «Κουλουριώτη», «Κήπος του Αλλάχ», «Ξη΅ερώ΅ατα», «Βλάχος»), εξώφυλλα ΅ουσικών περιοδικών («Το ελληνικό τραγούδι», «Το ΅οντέρνο τραγούδι»), αλλά και αφίσες ελληνικών ταινιών στις οποίες συ΅΅ετείχε ο δάσκαλος («Κόκκινα φανάρια», «Ποτέ την Κυριακή», «Είναι ΅εγάλος ο καη΅ός», «Έκλαψα πικρά για σένα», «Μερικές το προτι΅ούν χακί»), συχνά και ΅ε τη Μανταλένα.

Ανά΅εσα στα 82 τραγούδια που υπάρχουν στην κασετίνα ΅ε τίτλο «80 χρόνια Ζα΅πέτας» ξεχωρίζουν οι ΅εγάλες επιτυχίες του «Χίλια περιστέρια», «O πενηντάρης», «Μάλιστα κύριε», «Πού σαι Θανάση», «Στον Λευκό τον Πύργο», «O Τζακ Ο Χάρα», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Σταλιά - σταλιά». Πρώτη φορά 22 σόλο ΅ε τη χαρακτηριστική πενιά του Γιώργου Ζα΅πέτα περνούν σε CD. Μαζί ΅ε τα τραγούδια, 82 συνολικά κο΅΅άτια, από τα 150 που έγραψε ο «δάσκαλος»

Η κασετίνα «80 χρόνια Ζα΅πέτας» ΅ε τέσσερα CD κυκλοφορεί από την Universal Music, σε επι΅έλεια του «Ρακοσυλλέκτη». Τι΅ή: 32,70 ευρώ.

Από "Τα Νέα", 27.12.2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό τη νέα Ραδιοτηλεόραση.

"Θα γίνει Ζαμπέτας ο Σταρόβας;"

Mια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση δέχτηκε πρόσφατα ο Δημήτρης Σταρόβας.Ο γνωστός μουσικός-ηθοποιός και συμπαρουσιαστής στο "Νηστικό αρκούδι" στη ΝΕΤ είχε επαφή με εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών που ενδιαφέρεται να κάνει τηλεοπτική σειρά τη ζωή του αξέχαστου καλλιτέχνη Γιώργου Ζαμπέτα.Μάλιστα , στον Δημήτρη Σταρόβα έγινε η πρόταση να ενσαρκώσει τον μεγάλο μας λαικό συνθέτη.Τι αποφάσισε; Ακόμη τίποτα, καθώς προς το παρόν η όλη ιδέα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.Πάντως, σε συζήτηση που είχε με φίλους του δήλωσε ενθουσιασμένος με την προοπτική μιας τέτοιας δουλειάς , λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θα ήθελα πολύ να κάνω αυτό τον ρόλο και δεν με φοβίζει καθόλου η πρόκληση"

Β.Γ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tι να πεί κανείς για τον Ζαμπέτα...

Μεγάλος δάσκαλος και άριστος μπουζουξής.Αυτός,ο Χιώτης,ο Λιόσης,ο Κ.Παπαδόπουλος,ο Σπόρος,ο Δημήτρης Στεργίου ή Μπέμπης,και οι Νικολόπουλος,Καραντίνης,Κωνσταντίνου αργότερα κράτησαν κυριολεκτικά απ'το χέρι...το λαϊκό τραγούδι.Παίζοντας οι περισσότεροι και σαν εκτελεστές εκτός απο τ τις δικές τους συνθέσεις΄.

Μα ο Ζαμπέτας ήταν άλλο πράγμα,κατέβαζε ποτάμια με το παίξιμο του!

Αυτό το μέγιστο λαϊκό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου,γεννήθηκε και απο αυτόν,μιλάω βεβαίως για το "Ειμαι αητός χωρίς φτερά".Έπαιξε μπουζούκι σε όλον τον δίσκο στη "Γειτονιά των Αγγέλων",ένα άριστο παίξιμο μα με ένα παράπονο,γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης δεν του έβαλε το όνομα στο οπισθόφυλλο του δίσκου όπως και όφειλε.

Στο Σίτυ(Αιγάλεω),γεννήθηκε εκεί έζησε,εκεί έπαιξε στον(κήπο του Αλλάχ),και εκεί έφυγε απο τη ζωή γεμάτος δόξα μα και αναγνώριση που πλανάται και τώρα και θα συνεχίσει να υφίσταται,δια παντός.

Τα τραγούδια του έχουν γίνει σταθμός στην λαϊκή μουσική μυθολογία.Βοήθησε πολλούς γνωστούς και όχι,έπαιξε στον κινηματογράφο σαν μπουζουξής σε τραγούδια του με τους κολοσσούς του Ελληνικού σινεμά,και επι Μελίνας έπαιξε στις Κάννες τα "Παιδιά του Πειραιά",κάνοντας την αίθουσα μεγάλου Παριζιάνικου ξενοδοχείου...Τριάνα του Χειλά!

Γνώρισε την αποθέωση με αυτό το αστείρευτο πάθος του για το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι.Δεν χαμπάριαζε τίποτα,και μιλούσε στα ίσια,πάντα με χιούμορ μοναδικό,και αυτοσχεδιασμό ανεπανάληπτο.

Έγραφε τα τραγούδια του μυημένος απο την φωνή που είχαν τα αηδόνια και τα βατράχια.

Τώρα κάνει παρέα στον Παράδεισο μαζί με τον Στράτο Παγιουμτζή,την Βίκυ Μοσχολιού και τον Τσάντα,τον Σπιτάμπελο,τον Χατζηχρήστο,τον Λοϊζο και τον αγαπημένο του Στελάρα.

Ποιός ξέρει τι έχει σκαρώσει ο μπαγάσας!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tι  να  πεί  κανείς  για  τον  Ζαμπέτα...

Τώρα  κάνει  παρέα  στον  Παράδεισο  μαζί  με  τον  Στράτο  Παγιουμτζή,την  Βίκυ  Μοσχολιού  και  τον  Τσάντα,τον  Σπιτάμπελο,τον  Χατζηχρήστο,τον  Λοϊζο  και  τον  αγαπημένο  του  Στελάρα.

Ποιός  ξέρει  τι  έχει  σκαρώσει  ο  μπαγάσας!

"Προχτές είδα στον ύπνο μου , ένα παλιό δερβίση

στον άλλο κόσμο ήθελε για να με σεργιανίσει.

Κι εγώ πήγα.

Μα ήταν ο Παράδεισος όλος εν απαρτία

και μ'έριξαν στην Κόλαση ώσπου να πω το τρία.

Κι εκεί εβρήκα φίλοι μου , σ'αυτό το σκυλολόι

ζωή και κότα να περνάει και το δικό μου σόι

Τον πρώτο και καλύτερο συνάντησα το Στράτο

το Στράτο τον Παγιουμτζή που λέγαμε Τεμπέλη

και φύτευε το χόρτο του σε ξέφραγο αμπέλι

Το Μπάτη, το Μαρκήσιο, το Μάρκο Βαμβακάρη

τους είδα που κουνούσανε, μες στο γυαλί το ζάρι.

Το Χιώτη, που τη φόρμα του διατηρούσε χάρμα

σαν καου-μπόυς έτρεχε σε μια μεγάλη φάρμα.

Ο μπαρμπα-Γιάννης ο Ψηλός ο Παπαιωάννου,

πάντα μ'ένα τσιγάρο το παραγάδι έριχνε

να πιάσει κάνα σπάρο.

Ο Τσαουσάκης μόνος του πιο κει τα κοπανούσε

κι ο Τσάντας ο Χαράλαμπος τους στίχους του πουλούσε.

Ο Περιστέρης τις πενιές ρίχνει σαν κομπολόγια

και στο "Μινόρε της αυγής" γράφει καινούργια λόγια.

Κι άλλα πολλά κι άλλα πολλά θα σας τα πω τροχάδην

τι είδα, τι αντίκρυσα στις αίθουσες του ’δη.

Ο Χατζηχρήστος κι ο Νταλγκάς στις σκοτεινές γωνιές τους

σαν μπέηδες ετοίμαζαν κι οι δυο τον αργιλέ τους.

Ο Λαύκας τώρα πούλαγε στην τάβλα κουραμπιέδες

κι ο Κηρομύτης έγραφε καινούργιους αμανέδες.

Ο Πρετεντέρης γύριζε μες στις παλιοπαρέες

για το καινούργιο σήριαλ εμάζευε ιδέες.

Κι ο Πυθαγόρας άνοιγε του ’δη την αυλαία

κι από τη γη τους έλεγε τα τελευταία νέα.

Αφού λοιπόν όλους αυτούς ξανάβλεπα μπροστά μου

κι εγώ εκμεταλλεύτηκα τα καλλιτεχνικά μου.

Έτρεξα από το Σατανά και του πήρα μία άδεια

να κάνουμε στην Κόλαση τα μουσικά μας βράδια.

Κι έτσι η παλιά φρουρά, όλοι μας ενωμένοι,

εν σώματι εβρέθηκε στο πάλκο καθισμένη.

Και παίζανε διπλοπενιές με τέτοια μαεστρία

και ξαναζωντανέψανε παλιά μας μεγαλεία.

Μαζί με μένα δάκρυσε κι ο Σατανάς ακόμη

και μου'πε πια ξεκάθαρα και τη δική του γνώμη.

"Τι κάθεσαι κάτω στη γη , ο ’δης περιμένει"¨.

Κι εγώ του είπα "μάγκα μου , το βύσσινο να μένει".

Κι άλλα πολλά κι άλλα πολλά είδα σε ένα βράδυ

στο όνειρο που γύρισα στις αίθουσες του ’δη".

Μουσική Γ.Ζαμπέτας-Στίχοι Ν.Μπακογιάννης-Ερμηνεία Γ.Ζαμπέτας

Από το δίσκο "Το διάταγμα ....και άλλα"

Αφιερωμένο στο Χελιδόνι... :pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites
:pity: Καταπληκτικο...! Θα μπορούσε να είναι και σε στίχους Ζαμπέτα, είναι ακριβώς στη δική του λογικη, ε? Σαν τα "αποσπάσμα από έρωτες".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια κασετίνα με 6 cd's με τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα στην Polygram-Universal καθώς και βιβλίο-λεύκωμα 100 σελίδων ξεκινά να διανέμεται από σήμερα με το Τηλέραμα.

Τα 6cd's είναι χωρισμένα στις παρακάτω ενοτήτες:

1)Ο Ζαμπέτας διευθύνει/ερμηνεύει Νο 1

2)Ο Ζαμπέτας διευθύνει μεγάλους τραγουδιστές Νο 1

3)Τα κινηματογραφικά του Ζαμπέτα

4)Ορχηστρικά-Το μπουζούκι μου κι εγώ

5)Ο Ζαμπέτας διευθύνει/ερμηνεύει Νο 2

6)Ο Ζαμπέτας διευθύνει μεγάλους τραγουδιστές Νο 2

Στο πρώτο τεύχος υπάρχει η κασετίνα και το 1ο cd που περιέχει τα τραγούδια:

1)Πού'σαι Θανάση

2)Κυρ δάσκαλε

3)Πολυξένη

4)Πειραία μου

5)Τα πέριξ

6)Η παλιοπαρέα

7)Σ'αυτές τις στράτες

8)Μάνα ήρθανε ληστές

9)’ντε να σαλτάρω

10)Να ξανακούσω τη λατέρνα

11)Ο Τζακ Ο Χάρα

12)Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα

13)Το φιλοσόφησα πολύ

14)Ο Λουκάς

15)Οι θαλασσινοί

16)Αποσπάσματα από έρωτες

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tην 1η Νοεμβρίου , βραδιά ημιτελικού του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα γίνει αφιέρωμα στον Γ.Ζαμπέτα σε επιμέλεια Λ.Νικολακοπούλου & Μ.Μυτιληναίου. Θα τραγουδήσουν οι : Δούκισσα , Δ.Μπάσης, Γ.Ανδρεάτος, Γ.Ζουγανέλης, Μ.Ασλανίδου :blink: , Δ.Παπίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eίχα ένα Θείο τον Ηλία τον Τσουχλάκη που ερχόταν αρκετές φορές στο σπίτι μας στη Σαλαμίνα τις Κυριακές,με το ραδιοφωνάκι κολλημένο στο αυτί αφού πάντα άκουγε την Αεκ.Έτσι ξεκίναγε απο το Αιγάλεω όπου έμενε και έφτανε σε εμάς για βόλτα μόνο και μόνο για να πιεί έναν καφέ να μας δει και να φύγει.Καλός άνθρωπος με μετρημένο χιούμορ,παλιός κομμουνιστής φίλος του μπαρμπα Γιάννη του Αλευρά και του πρώην υπουργού του Βαγγέλη του Γιαννόπουλου.Είχε μιά μυτερή καράφλα και μουστακάκι μα εμένα μου έμοιαζε περισσότερο σαν αθόρυβος μάγκας.Δούλευε στην τράπεζα Ελλάδος και η μητέρα μου προς έκπληξη μου μου είχε πει ότι συχνά έπαιζε τάβλι με έναν πολύ κοντό σε καφενείο της πλατείας Δαβάκη που ήταν και τραγουδιστής.

Τον Χρηστάκη!Αυτό το ακριβό αηδόνι με την σπάνια φωνή αλλά και την συγκλονιστική δεύτερη φωνή σε μεγάλα τραγούδια όπως το"Σταυροδρόμι" του Βασιλειάδη με τον Ρεπάνη και στο"Σβήσε το φως να κοιμηθούμε" του Παπαϊωάννου με την Πόλυ Πάνου.

’λλες κυριακές πηγαίναμε και εμείς οικογενειακώς στο Αιγάλεω,για φαγητό και για να τους δούμε.

Μιά κυριακή λοιπόν μεσημεράκι(εγώ ήμουν δώδεκα-δεκατρίω χρονών τότε) φαγωθήκαμε με τα ξαδέλφια να μας πάει σε ένα ζαχαροπλαστείο να μας πάρει πάστες.Εκείνος φυσικά δεν αρνήθηκε,του άρεσαν οι βόλτες και δεν χαλούσε σε κανέναν χατήρι.Πήγαμε,το ζαχαροπλαστείο ήταν δέκα λεπτά με τα πόδια απο το σπίτι.Αφού πήραμε τα γλυκά βγαίνοντας έξω απο το μαγαζί μας σταμέτησε κάποιος παράξενος τύπος με καβουράκι και μεγάλη μύτη.Παράξενος μα συμπαθητικός και ακόμα πιό παράξενη η φωνή του.Αργότερα έμαθα πως η γλώσσα αυτή στο δρόμο λέγεται Αργκό.

Του είπε λοιπόν:"Λέαντρε,ακόμα δε βράδυασε και άναψες τα φώτα να μας στραβώσεις;(Την καράφλα του θείου μου εννοούσε)"Και έκανε ένα παράξενο γέλιο (χο,χο,χο).

Ο θείος μου θυμάμαι τότε χαμογέλασε στο παράξενο και συμπαθητικό σχόλιο του τύπου με το ακόμα περίεργο επίθετο που καταργούσε το όνομά του αυτομάτως."Ζαμπέτας".

Και ήμουν μικρός τότε και παιδιάστικα γέλασα στο άκουσμα του ονόματος του χωρίς να ξέρω πως αυτός ο τύπος ήταν το καλύτερο μπουζούκι που έβγαλε το λαϊκό τραγούδι ποτέ,χωρίς να ξέρω πως θα λατρέψω τα τραγούδια του χρόνια αργότερα(Τα Δειλινά,Τα ξημερώματα,Βοριάς ειν'η αγάπη σου,Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου).Τον θυμάμαι αδρά με την χοντρή μύτη και το καβουράκι,σαν σύννεφο όμως αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι πως ένας μύθος σαν αυτόν έχει μιά περίοπτη θέση δίπλα στον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου,δίπλα στον ’κη Πάνου και στον Καζαντζίδη.

Και ένας μύθος σαν του Ζαμπέτα δεν σβήνει ποτέ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο ρε Αντώνη!!! Πάρα πολύ ωραία η ιστορία σου!!! Την ευχαριστήθηκα πολύ!! Σε ευχαριστώ που την μοιράστηκες μαζί μας!! :blush:B);):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πήρα σήμερα την Βιογραφία του Γιώργου Ζαμπέτα με τον τίτλο "μάλιστα κύριε...Ζαμπέτα" απο τον Κώστα Παπασπήλιο.Ξεφύλισσα αρκετά τις σελίδες του και είδα ότι περιέχει περιστατικά από την ζωή του και την σχέση του με άλλους καλλιτέχνες όπως τον Καζαντζίδη,τον Χατζιδάκι,τον Μητροπάνο,την Ελένη Ροδά κ.α.Καθώς και αρκετές φωτογραφίες.

Πάντως για το συγκεκριμένο βιβλίο έχει εκφράσει παράπονα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα η κόρη του λέγοντας ότι κάποια πράγματα για τον πατέρα της δεν στέκουν και πως ετοιμάζει βιβλίο και αυτή.

Πάντως όσο αφορά τον Ζαμπέτα πιστεύω πως ηαυτοβιογραφία απο την Ιωάννα Κλειάσιου είναι ένα αριστούργημα.Την έχω διαβάσει δύο φορές και θα την ξαναδιαβάσω.

Ποιό να είναι άραγε σύμφωνα με την αυτοβιογραφία το τραγούδι που είχε δώσει ο Ζαμπέτας στον Γιώργο Νταλάρα και δεν το δισκογράφησε ποτέ.Το τραγούδησαν άλλοι,ή βρίσκεται ακόμα στο κλειστό συρτάρι της οικογένειας του συνθέτη;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διαβάζοντας χωρίς σταματημό το βιβλίο για τον Γιώργο Ζαμπέτα με τον τίτλο "μάλιστα κύριε...Ζαμπέτα",ένα έχω να προτείνω σε σας τους καλούς φίλους που αγαπούν το τραγούδι.Να το πάρετε και να το διαβάσετε.Είμαι σίγουρος ότι θα σπεύσετε αμέσως να ξανακούσετε τα τραγούδια του,γιατι ο Ζαμπέτας πέρα από ότι ήταν μεγάλος μουσικός και κατ'εμέ ο καλύτερος μπουζουξής που πέρασε απο το λαϊκό τραγούδι ήταν μέγας συνθέτης,ήταν μεγάλος δάσκαλος.Αυτοσχεδίαζε με τρόπο αριστουργηματικό,"έβγαλε" τραγουδιστές όπως ο Μητροπάνος,η Μοσχολιού,ο Τζανετής,η Ροδά,ο Αναγνωστάκης αλλά και μουσικούς.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tώρα στην ΕΤ1, "Ο αχόρταγος"

Βάλτε να δείτε τη σκηνή μετά το τραγούδι με τον Ζαμπέτα

"Ρε, ο άραψ...άσπρισε ρε!!!" :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...