Sign in to follow this  
Followers 0
Alona

Γιώργος Νταλάρας

1 post in this topic

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά – 21/12/2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

«ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ» (MINOS MSM 106)

Η δημιουργία της νέας εταιρείας με την επωνυμία MINOS από την πλευρά του Μάκη Μάτσα, σήμανε και την έναρξη της προσπάθειας να βρεθούν κι εν συνεχεία να προωθηθούν από μέρους της τόσο κάποιοι δημιουργοί -παλαιοί και νέοι, όσο και καινούργιοι ερμηνευτές. Ο διευθυντής της είχε σκοπό να «χτυπηθεί» στα ίσα με την τότε κυρίαρχη Columbia, «επιβάλλοντας» ο ίδιος «φρέσκα» πρόσωπα κι αλλάζοντας πλήρως τη μορφή που είχαν ως τότε οι εταιρείες του πατέρα του (ODEON και PARLOPHONE).

Από τα πρώτα ονόματα που «λάνσαρε» η MINOS, ήταν ένα αδύνατο και «μαζεμένο» παιδί ονόματι Γιώργος Νταλάρας. Γιος του γνωστού ρεμπέτη Λουκά Νταράλα, αλλά ουσιαστικά χωρίς κανένα στήριγμα και «γνωριμίες» στο χώρο, είχε υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία Μάτσα κατόπιν προτροπής του Σπύρου Ζαγοραίου με τον οποίο δούλευε εκείνη την εποχή σε νυχτερινό κέντρο.

record_2012_12_21_ntalaras.jpg

Ο Μάτσας αρχικά επιχείρησε να τον παρουσιάσει ως «διάδοχο» του Γρηγόρη Μπιθικώτση, αλλά ο 19χρονος νεαρός ήταν εξ αρχής προορισμένος για διαφορετικά πράγματα. Ναι μεν ξεκίνησε δισκογραφικά με τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη, όμως σχεδόν αμέσως ένιωσε την ανάγκη να τραγουδήσει «άλλα» πράγματα και μάλιστα το απαίτησε από την εταιρεία, παρά το ότι ουσιαστικά ακόμη δε τον ήξερε σχεδόν κανείς.

Ωστόσο, με τούτη τη συμπεριφορά ρίσκαρε και τελικώς κέρδισε. Ο Μάτσας κατάλαβε ότι είχε να κάνει με μια ξεχωριστή περίπτωση και μίλησε για τον Νταλάρα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον οποίο μόλις είχε εντάξει στην εταιρεία με αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας. Έτσι, οι δυο τους συναντήθηκαν και ξεκίνησαν να γράφουν μια πολύ σπουδαία και λαμπρή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι!

Έτσι λοιπόν, την άνοιξη του 1969 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος του νεαρού ερμηνευτή -ενώ εκείνος μόλις έχει παρουσιαστεί στη Σπάρτη για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του- με βάση τραγούδια του Κουγιουμτζή. Αμέσως γίνονται μεγάλες -και διαχρονικές- επιτυχίες τα «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» -το είχε ηχογραφήσει πρώτος λίγο νωρίτερα ο Γιώργος Γερολυμάτος- και «Πού ‘ναι τα χρόνια» -επίσης σε δεύτερη εκτέλεση μετά από εκείνη του Μπιθικώτση-, ενώ το άλμπουμ περιλαμβάνει τις πρώτες δύο δημιουργίες του Λουκιανού Κηλαηδόνη και ορισμένα κομμάτια που είχε ηχογραφήσει ο Νταλάρας στις 45 στροφές λίγο νωρίτερα.

Η αλήθεια είναι ότι η φωνή του τραγουδιστή στον εν λόγω δίσκο είναι αρκετά «παιδική», αλλά φανερώνει ξεκάθαρα τα στοιχεία που στα επόμενα χρόνια θα τον φέρουν στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού, όπου παραμένει σταθερά ως σήμερα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Μαρινέλλα ακούγοντάς τον από το ραδιόφωνο να τραγουδά «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» τηλεφωνεί στον Μάτσα, μαθαίνει το όνομά του και του δίνει μια θέση δίπλα της στο «Στορκ» για δύο σεζόν!

Στο οπισθόφυλλο του δίσκου υπάρχει ένα «συστατικό» σημείωμα της εταιρείας για τον Νταλάρα, ενώ στη φωτογραφία του εξωφύλλου είναι πραγματικά αγνώριστος!

Τα τραγούδια του δίσκου

01) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Στ. Κουγιουμτζή)

02) Μου δωσ’ ο Πλάστης την καρδιά (Στ. Κουγιουμτζή-Α. Δασκαλόπουλου)

03) Πού ‘ναι τα χρόνια (Στ. Κουγιουμτζή-Α. Δασκαλόπουλου)

04) Παίρνω την ανηφοριά (Λ. Κηλαηδόνη-Δ. Ιατρόπουλου)

05) Ποιο δρόμο να διαλέξω (Στ. Κουγιουμτζή)

06) Αν ειν’ να ‘ρθεις (Στ. Κουγιουμτζή)

07) Το λιμάνι (Είπες αντίο) (Στ. Κουγιουμτζή)

08) Σ’ αγαπώ (Λ. Κηλαηδόνη-Δ. Ιατρόπουλου)

09) Ρίξε μεσ’ στις φλόγες την αγάπη μου (Γρ. Φούντα-Κ. Βίρβου)

10) Ήτανε Απρίλης μήνας (Γ. Μητσάκη)

11) Δυο λουλούδια σε μια γλάστρα (Γρ. Φούντα-Κ. Βίρβου)

12) Κάπου στα Πετράλωνα (Στ. Κουγιουμτζή)

http://www.musiccorner.gr/?p=63372

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0