EKOSTEL

Ηρώδειο(29-9-2014)

29 posts in this topic

Πάντως αυτή η φωτογραφία είναι από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τα ΝΕΑ, σήμερα.Ευχαριστούμε για την ενημέρωση,Νεφέλη.

 

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5163169/ayth-einai-h-dikh-moy-moysikh-mesogeios/

 

Γιώργος Νταλάρας:''Αυτή είναι η δική μου Μεσόγειος''

Δημήτρης Μανιάτης

Θα γεμίσει το Ηρώδειο μουσικές, από φάντος μέχρι ρεμπέτικα και από σεφαραδίτικα έως τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Με αφορμή μια μεγάλη συναυλία, ο καταξιωμένος ερμηνευτής χαρτογραφεί για «ΤΑ ΝΕΑ» τη θάλασσα των πολλών μελωδιών.

 

Αν η Μεσόγειος «προσλάμβανε» τον τραγουδιστή της αυτός θα ήταν... πολλοί-ές. Και αν «επέλεγε» ως DJ το πιο αντιπροσωπευτικό της set, αυτό θα ήταν ευρύ και ατέλειωτο και θα τα χωρούσε όλα, από φάντος μέχρι ρεμπέτικο και από τη φωνή ενός μουεζίνη έως τον Εντι Νάπολι. Και αυτό γιατί η θάλασσα των τριών ηπείρων υπήρξε ο χώρος (και ο χρόνος) για να φτιάξουν μουσικές, μύθους και αρχιτεκτονική οι λαοί εδώ γύρω και παρά τις μεγάλες και βαθιές διαφορές τους αυτή ακριβώς ήταν που τους ενοποιούσε.
Στην πινακοθήκη των αμέτρητων ερμηνευτών, των μουσικών αυτής της γεωγραφίας, ο Γιώργος Νταλάρας κατέχει μια θέση δικαιωματικά όχι μόνο λόγω του μόχθου του να τη διατρέξει χρόνια τώρα με συναυλίες και συμπράξεις. Αλλά και ως σοβαρός και σπουδαίος μουσικός (αυτό πρώτον και κύρια είναι ο Νταλάρας) που μελετάει τους τρόπους, τις φωνές, τα παιξίματα των καλλιτεχνών της.
Και τώρα η συναυλία στο Ηρώδειο, όπου ο Νταλάρας θα συναντήσει τη διάσημη πορτογαλίδα ιέρεια των φάντος Ντούλτσε Πόντες και την Ισραηλινή Νόα (ήταν αυτή που ερμήνευσε το μουσικό θέμα της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «Η ζωή είναι ωραία». Είναι επίσης η πρώτη Ισραηλινή που το 1994 τραγούδησε στο Βατικανό μπροστά στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', παρουσία 100.000 κόσμου). Θα είναι μια ευκαιρία να ακουστούν κομμάτια από το ευρύ μεσογειακό φάσμα - από τραγούδια της Κάτω Ιταλίας μέχρι φάντος και σεφαραδίτικες μπαλάντες. Δίνει δε και σε εμάς την αφορμή να μιλήσουμε με τον Γιώργο Νταλάρα για τη δική του Μεσόγειο, τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει την περιοχή όλα αυτά τα χρόνια. 

ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ. «Σε αυτό το σημείο της Γης, οι άνθρωποι ανεβαίνοντας προς τα εδώ στάθηκαν και έφτιαξαν κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίοι οι μύθοι-θρύλοι-μορφές της Μεσογείου. Ο Ομηρος, ο Ορφέας, ο Απόλλωνας, ο Χριστός, ο Αρχιμήδης, ο Ηράκλειτος. Οι προφητείες, τα παραμύθια (τα περισσότερα) γεννήθηκαν εδώ. Από τη μία είχαμε τις προφητείες, από την άλλη την επιστήμη. Είχαμε τον μύθο του Ικαρου και τον Ιπποκράτη. Εδώ οι πρώτες απόπειρες γραφής, μια λιμνοθάλασσα με σπουδαίες πόλεις (Ιερουσαλήμ, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Βηρυτός, Αλεξάνδρεια). Μεσόγειος είναι από την "Ασκητική" του Καζαντζάκη μέχρι τον "Δον Κιχώτη" του Θερβάντες. Και από τον Οράτιο έως τον Λόρκα. Ολοι αυτοί έχουν σχέση: από τον Ελ Γκρέκο μέχρι τον Καστελούτσι και από τον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ έως τον Ελύτη. Ακόμη και οι πιο τολμηροί όπως ο Αρχιμήδης που έκαψε στόλο με το κάτοπτρό του μέχρι τον Κολόμβο και τον Κουστό. Η δημοκρατία, η επιστήμη, η αρμονία έχουν ρίζα (και) μεσογειακή. Αν έκανα ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό μου χρόνια τώρα είναι πως με τη βάρκα μου γυρίζω το Αιγαίο. Οι άνεμοι της Μεσογείου (έχουμε τρεις γλώσσες γι' αυτούς: Δυτική, Λατινική, Αρχαία Ελληνική) κυκλώνουν όλη την περιοχή, επιδρούν και στον ήχο του κάθε λαού μάς ενώνουν. 

ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΙ. Από μικρός άκουγα καλλιτέχνες της Μεσογείου. Κάρλος Μουντόγια, Χουάν Σεράνο, Χουανίτο Βαλντεράμα. Τα πρώτα μου χρήματα τα έδωσα για δίσκους από Ισπανία, Αραβία. Θαύμαζα από παλιά τον μάγο της κιθάρας Πάκο Ντε Λουθία, ο παλιός τενόρος Μάριο Λάντσα με "πείραζε", η Αμάλια Ροντρίγκες ένιωθα πως είναι συγγενής μου, όπως η Χαρούλα Αλεξίου ή η Βιτάλη, η Καίτη Γκρέυ, η Γιώτα Λύδια. Η Γουάρντα, η Ουμ Καλσούμ και η Φεϊρούζ. Αλλά και ο κούρδος τραγουδιστής Ιμπραήμ Τατλίσες. Τους νιώθω συγγενείς μου, όπως τη Γεωργία Μηττάκη και τον Γιώργο Παπασιδέρη ή σήμερα τον Παναγιώτη Λάλεζα. Ακουγα Ρενάτο Καραζόνε, Ρίτα Παβόνε και τον Σέρτζιο Εντρίγκο. Βρέθηκα όμως να συνεργάζομαι και με τον Καζαντζίδη και τον Αγγελόπουλο που επίσης είχαν σχέση με τον Ζεκί Μουρέν και τον τεράστιο αιγύπτιο τραγουδιστή Αμπντέλ Χαλίμ Χαφέζ.

ΨΑΛΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΛΑΜΕΝΚΙΣΤΕΣ. Με τα χρόνια ταξίδεψα σχεδόν παντού εδώ. Από την Κύπρο μέχρι την Πορτογαλία. Και θα σας πω κάτι παράξενο: Νιώθω ότι έχω ξαναϋπάρξει με πολλούς καλλιτέχνες και πως μας ενώνουν πολλά. Για παράδειγμα, ο Κορσικανός Πέτρου Γκουελφούτσι διαφέρει πολύ λίγο από έναν Αραβα στα γυρίσματα. Ο ένας πατάει βέβαια σε συγκερασμένες νότες, εμείς έχουμε και τις διαμοιράσεις. Βλέπεις όμως κάτι κοινό. Οι ψαλτάδες μας Χατζημάρκος, Περιστέρης, Βασιλικός έχουν κοινά αν το ψάξεις με τους φλαμενκίστες. Η πολύστροφη λογική με την οποία δούλευε το λαρύγγι της η Ροντρίγκες είχε σχέση με το σμυρναίικο. Με την τελευταία συνεργαστήκαμε. Να σας αποκαλύψω πως μου είχε δώσει και στίχους της που μελοποίησα και τα τραγούδια εκείνα παραμένουν ανέκδοτα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Ομως παιδιά της Μεσογείου δεν είναι και όλοι αυτοί που αξιώθηκα να προλάβω, να γνωρίσω, να συμπράξω; Μίλησα με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Παπαϊωάννου, τον Τσιτσάνη. Κάναμε παρέα με τον Στράτο Παγιουμτζή στο Καφενείο των Μουσικών. Ανέβηκα στο πάλκο με τον Πάνο Γαβαλά, τον Στελλάκη και τον Βαγγέλη Περπινιάδη. Γνώρισα τον Βάρναλη, τον Ελύτη, τον Αναγνωστάκη. Αισθάνομαι όμως και ως τέκνα της Μεσογείου τον Μίκη, τον Λοΐζο, τον Κουγιουμτζή, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Το τραγούδι "Μη μου θυμώνεις μάτια μου" έχει μεταφραστεί πολύ έξω, έχει στο Ισραήλ σήμερα τέσσερις εκτελέσεις. 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ. Θέλουμε με διάθεση ενωτική να συμπράξουμε αφού εν πολλοίς με την Ντούλτσε και τη Νόα έχουμε ίδια αντίληψη για τη μουσική. Και οι δύο ξεχώρισαν από μικρές, τόλμησαν, πειραματίστηκαν. Η Νόα είναι Εβραία μαχητική, ξέρει την παράδοσή της, μιλάει για τη δημοκρατία και τον ρατσισμό, έχει μια παρουσία όλο αιχμές. Η Ντούλτσε είναι παιδί της παράδοσης που προχώρησε. Εχουμε τολμώ να πω και οι τρεις μια τσιγγάνικη νοοτροπία που δεν μας άφησε να μείνουμε γαντζωμένοι στα δεδομένα».
 
6 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η πολύστροφη λογική με την οποία δούλευε το λαρύγγι της η Ροντρίγκες είχε σχέση με το σμυρναίικο. Με την τελευταία συνεργαστήκαμε. Να σας αποκαλύψω πως μου είχε δώσει και στίχους της που μελοποίησα και τα τραγούδια εκείνα παραμένουν ανέκδοτα.

 

 

Αυτά μας λέει και μας ανοίγει την όρεξη... 

 

Πολύ ωραίο όλο! Ευχαριστούμε Νεφέλη και Ελίνα... 

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε ευχαριστούμε πολύ Νεφέλη!!

Μου άρεσε πολύ το κομμάτι που ο Γιώργος μίλησε για όλα αυτά,αυτός ο άνθρωπος αγγίζει,μιλάει με την μουσική του τόσα χρόνια σε όλον τον κόσμο πιά.αισθάνεται ένα δέος για τους "αγίους".Τσιτσάνη,Χατζηχρήστο,Παπασίδερη(εδώ στο νησί αλλάζει ο τόνος του ονόματος του,κι όμωςαυτη είναι η πραγματική προσφώνηση του ονόματος του).

Κι αν μας ανοίγει την όρεξη όπως είπε η Μάρω,η ψυχή του ξέρει πόσα έχει να βγάλει!!

Ελίνα μου ευχαριστούμε και σένα,ας μου συγχωρήσεις την παράλειψη!!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...