Makis

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Γιάννης Μαρκόπουλος 22/3/2015 Μμα

16 posts in this topic

Μεγαλειώδης συναυλία και στέκομαι και στον συμβολισμό της ποίησης του Σολωμού.

Ευχαριστούμε για τα βίντεο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως κείμενο και μουσική συγκλονιστικά! Παρουσίαση από όλους τους συντελεστές αντάξια του ξεχωριστού αυτού έργου! Ευχαριστούμε για τα βίντεο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.athinorama.gr/music/article.aspx?id=2505687

 

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σήμερα
 

 

Ένα έργο κλασικό βρίσκει πάντα τις πραγματικές του αντιστοιχήσεις σε κάθε χρόνο και σε κάθε χώρο. Αυτή η βασική αρχή αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ακούγοντας την θεμελιακή ποίηση του Διονυσίου Σολωμού να απλώνεται μαζί με την μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής στις 22 Μαρτίου – μερικές μόνο μέρες πριν την Εθνική μας εορτή. Μια μουσική που, παρά τα χρόνια που φέρει πίσω και μέσα της, διατηρεί την φρεσκάδα της – ή ακόμα και τις πρωτοποριακές της διαστάσεις καθώς «πλέκεται» με τον λόγο του Σολωμού. Κάτι που χαρακτηρίζει, ούτως ή άλλως, τον συνθέτη γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μουσικές του Μαρκόπουλου, σε κάθε φάση τους, υπήρξαν πολύπτυχες και πολύμορφες, ανοίγοντας δρόμους και προοπτικές.
Όλες αυτές τις μέρες – αντίθετα με την πάγια επαγγελματική συνήθεια και πρακτική μου – αρνήθηκα να ανατρέξω στην δισκογραφική έκδοση του έργου (με Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ειρήνη Παπά, Ηλία Κλωναρίδη ) γιατί ήθελα να βιώσω (σε όσο πιο «παρθένες» διαστάσεις ) κάθε δυνατό συναίσθημα που είχε να μου προσφέρει ένα τέτοιο έργο, μιας τέτοιας εμβέλειας που, σαν παλαιότερη γενιά, έχουμε αγγίξει τόσο την ποιητική του όσο και την μουσική του παράμετρο. Η σημερινή του εκδοχή διατηρεί κάθε ποιότητα της original και, πιθανόν, παραπέμπει σε έναν νέο κλασικισμό.
Σήμερα λοιπόν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου διατηρούν την λάμψη τους και την κάνουν ακόμα πιο έντονη και πιο ζωτική, με τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα, του Βασιλικού, του Κωστή Κωνσταντάρα και την αφήγηση της Καριοφυλιάς Καραμπέτη, με την εμπλουτισμένη μουσικοποίηση (ενορχήστρωση ) του Μαρκόπουλου και την ερμηνεία της Συμφωνικής της ΝΕΡΙΤ και της Χορωδίας της ΔΕΗ. Ήταν ένα έργο μέσα από το οποίο – σ’ αυτή τη μορφή – αναδεικνύονταν πληρέστερα οι κοινωνικοαισθητικές του διαστάσεις, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται απόλυτα (μουσικά ή άλλως ) στις σημερινές μας ανάγκες. Το ευχαριστηθήκαμε πλήρως και ήταν κάτι που μας χρειαζόταν. Απόλυτα – σαν ανάταση… 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι εγώ μόνο τα καλύτερα έχω να πω για τη χθεσινή βραδιά. Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που είδα το έργο ολοκληρωμένο και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Όλοι οι τραγουδιστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ενώ η παρουσία της Καραμπέτη ήταν εντυπωσιακή. Ο Νταλάρας έπαιξε με τη δύναμη της φωνής του και με το συναίσθημα στο μέγιστο βαθμό. Ήταν σαν να αποκρυστάλλωσε την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων στις χθεσινές  ερμηνείες. Ο Βασιλικός ήταν μια ευχάριστη (για μένα που δεν μου πολυαρέσει γενικά) έκπληξη. Οι άλλοι δυο είναι βαρύτονοι και ως εκ τούτου για αυτούς ήταν πιο εύκολη η ανταπόκριση στις απαιτήσεις του έργου. Συγχαρητήρια σε όλους και κυρίως στον Μαρκόπουλο που έγραψε ένα τόσο σπουδαίο έργο.

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι δικές μου εντυπώσεις και φωτογραφικές στιγμές από το μουσικό έργο "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι". 

 

"Λόγος - Έργο - Νόημα" - Οι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 22/3/2015

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιάννης Μαρκόπουλος - «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στο Μέγαρο Μουσικής

 

Γράφτηκε από τον  Θανάσης Γιώγλου

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

 

 

 

http://www.ogdoo.gr/epikairotita/eimastan-ekei/giannis-markopoulos-oi-eleytheroi-poliorkimenoi-sto-megaro-mousikis-rep

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8370088

 

Την Κυριακή, το έργο παρουσιάστηκε εξαιρετικά από τους Γιώργο Νταλάρα, Vassilikos, Κωστή Κωνσταντάρα, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χορωδία «ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ» και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ. Η ενορχήστρωση του έργου αλλά και η διεύθυνση έγινε από τον ίδιο το συνθέτη.

 
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα ηθελα να γραψω και γω δυο λογια για την βραδια αυτη αν και εχουν περασει καποιες μερες. Καταρχας, αν και "ψιλοκατηγορηθηκε" η συναυλια για την μικρη της διαρκεια, εμενα μου φανηκε παρα πολυ χορταστικη λογω του οτι ητανε περιεκτικοτατη, δεν ειχε κανενα "βαρετο" η τετριμμενο κομματι και οπως ειπα και στον ιδιο τον μαρκοπουλο, την παρακολουθησα μεχρι το τελος με κομμενη την ανασα. Ο νταλαρας οχι απλα σταθηκε στο υψος των περιστασεων, διοτι προκειται για πολυ απαιτητικα κομματια, αλλα νομιζω πραγματικα εντυπωσιασε με τις ερμηνειες του. Η καραμπετη αν και πολλες φορες την κατηγορησαν για την υπερβολικη υπερβολη της, νομιζω οτι στην συγκεκριμενη παρασταση, η υπερβολη ταιριαξε γαντι, διοτι ας μην ξεχναμε οτι η καραμπετη ειναι ηθοποιος, κυριως τραγωδος. Δεν εννοειται οτι μπορει να ταιριαξει σε ενα τετοιο καθαρα συναυλιακο περιβαλλον. Ο βασσιλικος μου αρεσε πολυ αν και μου φανηκε σχετικα "κρυος" ως σκηνικη παρουσια. Ολοι ανεξαιρετως ηταν εξαιρετικα ταλαντουχοι (και η χορωδια ακομη) και ως αποτελεσμα μου φανηκε μια καλοκουρδισμενη παρασταση, καθολου προχειροστημενη που για να πραγματωθει και μαλιστα για ΜΙΑ βραδια φανηκε οτι επεσε πολλη δουλεια απο πισω. Για ατομα σαν εμενα , που δεν εχουν εξοικειωση με το εργο αυτο, νομιζω η μια βραδια ηταν τιποτα! Δεν το αφομοιωσα! Θελω κι αλλο! Και μακαρι να ξαναγινει γιατι κριμα ολη αυτη η δουλεια να συμπτυχθει σε μια βραδια και μονο. Χιλια μπραβο σε ολους τους συντελεστες και κυριως στον μαρκοπουλο που για μενα ειναι απο τους λιγους που συνδυαζει τοσο εντεχνα λογο και μουσικη. Τα ενωσε υποδειγματικα. Μια πολυ ωραια παρασταση που μακαρι να ξαναδουμε!

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...