Sign in to follow this  
Followers 0
Apostolis

Συνέντευξη στο Αθηνόραμα

3 posts in this topic

dalar2.jpg

ΝΥΧΤΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ από καρδιάς

ΜΕ ΑΝΔΡΕΑΤΟ, ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΑ ΣΤΟ ΖΥΓΟ

Eνας Ζυγός στο "Ζυγό", από καρδιάς, ψάχνει το μέλλον στο... παρελθόν, επιστρέφοντας (στην πραγματικότητα, δεν έλειψε ποτέ) σε αμιγώς λαϊκά μονοπάτια. Τα έχει πει σχεδόν όλα ο Γιώργος Νταλάρας, "μα πάντα υπάρχουν τραγούδια λιγότερο γνωστά ή ξεχασμένα", όπως υπάρχουν και τα τραγούδια της "Ασφάλτου" που... "τρέχει μεν αλλά δεν δουλεύτηκε live όσο έπρεπε".

Στη μουσική παρέα του, που ξεκίνησε χθες στην Κυδαθηναίων της Πλάκας, επρόκειτο να είναι μαζί του οι "Απέναντι". Το όμορφο όμως λαϊκό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη δεν άντεξε ίσως τη φήμη του. Οπότε... θα κάνουμε εμείς τους "Απέναντι" μου έλεγε προ ημερών ο Γιώργος. "Είναι λάθος που τα χάλασαν. Να το ξανασκεφτούν", συμπλήρωσε με έμφαση, θέλοντας να υπογραμμιστεί αυτή του η προτροπή. Κάτι σαν ανωριμότητα, σαν ερασιτεχνισμό, βλέπει αυτά τα "προβλήματα" νέων καλλιτεχνών. Και τον πονάνε, γιατί τους αγαπά όλους. "Η δουλειά μας είναι μια αρένα. Θέλει φρέσκο αίμα συνέχεια" είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του. "Αυτό πρέπει να το προσέξουν όλα τα παιδιά. Μουσικοί και τραγουδιστές". Και τους Θεσσαλονικιούς τους θεωρεί δικούς του ανθρώπους με το παραπάνω. "Η Τούμπα είναι Κοκκινιά" μου λέει. "Αισθάνομαι συγγενής με τη Θεσσαλονίκη. Υποστηρίζουν μετ' επιτάσεως το λαϊκό τραγούδι. Το καλλιεργούν. Αιμοδοτούν τη σύγχρονη έκφρασή του".

Και η Ασλανίδου; Την είχα ακούσει με τον Χρήστο τον Μητρέντζη...

"Μου αρέσει η Μελίνα. Την είχα αμέσως ξεχωρίσει στο Μύλο. Νεαρή Πόλυ Πάνου, χωρίς βέβαια την τεράστια τεχνική της. Ελπίζω πάντα σε καθετί καινούργιο. Κι όταν μας περιβάλλουν ήχοι-ρύποι, επιβάλλεται να αισιοδοξούμε. Έχουμε άλλο δρόμο, Νίκο; Έχει λαγνεία η φωνή της και μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να τις δουλέψει η ίδια. Δουλειά - δουλειά - δουλειά, πάντα. αυτό κάνω κι εγώ. Μόνο αυτό χρειάζεται. Εξαρτάται βέβαια από την ίδια πόσο θα βελτιωθεί. Και μέχρι πού θα φτάσει. Να μη σου λέω για τις σειρήνες και σου φέρω παραδείγματα..!"

dalar3.jpg  

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον μια πρόβα τους, που είχε ξεκινήσει στις 9 κι έφθασε 2 τα ξημερώματα για να τελειώσει! Η ομάδα όλη είχε κέφια και όρεξη, παρά την κούραση. Με τον Νταλάρα πιο πολύ σαν δάσκαλο να συντονίζει την ορχήστρα και τους συνεργάτες του, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μελίνα Ασλανίδου και ’ννα Μπουρμά. "Δεν κάνουμε δίσκο. Είμαστε σε κόσμο" είπε κάποια στιγμή προς τους μουσικούς. Μιλάγαμε και το αυτί του ήταν στο πάλκο. Κι εγώ ένιωθα (αλλά δεν του το είπα) σαν να παρακολουθώ προετοιμασία ωδείου πριν από τις εξετάσεις! Τέτοια σημασία στη λεπτομέρεια αλλά και τέτοιο πάθος για τη μουσική και τους μουσικούς του. Είναι το Α και το Ω του. Και το σχόλιό του έπεσε εύστοχα πάνω στην ώρα:

"Η μουσική έχει τον πρώτο ρόλο. Να είναι σωστή, καθαρή. Όλοι μπορούν να τραγουδήσουν. Το ζήτημα είναι να κάνεις το τραγούδι, μουσική. Και τα... γαϊδούρια και τα κοτσύφια, τραγουδάνε" μου λέει γελώντας, "αλλά μόνο το αηδόνι κάνει μουσική".

Στο διάλειμμα όλοι κάτι τσιμπάνε, ο Νταλάρας "κλέβει" φουντούκια, αλλά μόνο τα γλυκά μπορούν να του κλέψουν την καρδιά: "Έφερε ο Γεράσιμος από τον Κωτσόλη, εδώ στην Αδριανού, φοβερά αμυγδαλωτά, δοκίμασε...". Όταν ο Ανδρέατος ανεβαίνει να προβάρουν πάλι "Το σταυροδρόμι", ανοίγεται:

"Ο Γεράσιμος, όταν τον βλέπεις, σου δίνει την εντύπωση ενός καλού παιδιού. Και είναι με το παραπάνω. Από την πρώτη φορά που τον γνώρισα το κατάλαβα. Είναι φίλος μου είπα. Όχι με την έννοια της παρέας. Αυτό που λέμε, δικός μου άνθρωπος, που μπορεί να ταιριάξεις. Εμένα με ενδιαφέρουν οι κουρδισμένοι τραγουδιστές. Δεν αντέχω τους ξεκούρδιστους. Και ο Ανδρεάτος είναι όαση. Είναι μουσικός καταρχήν. Δουλέψαμε στο Μέγαρο για τον Τσιτσάνη και τα κατάφερε τέλεια. Ξέρεις τον χρειαζόμουν. εγώ έκανα λίγο Στράτο Παγιουμπζή, Μπιθικώτση. Αυτό είναι το στυλ μου. Εκείνος έκανε τον Τσαουσάκη, τον Καζαντζίδη. Είμαι ευτυχής που δουλεύουμε πάλι μαζί. Λέει τραγούδια που δεν θα 'λεγα, και μου αρέσουν. "Παλιατζής", "Αγριολούλουδο", "Σταυροδρόμι". Πάει σε κάτι πιο "εξωτικό" από μένα. Έχει μια δροσιά και μια θερμότητα μαζί. Τον παρακολουθώ τώρα και νιώθω πως ακούω έναν Καζαντζίδη 20 χρόνων".

andreatos.jpg

Ο Νταλάρας ανεβαίνει πάλι στη σκηνή. Βυθίζεται με τον Γανωσέλη σε παρτιτούρες και σημειώσεις. Ζητά από τον Κωνσταντινόπουλο κάτι για τον ήχο. Έχει μανία! Λένε "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά" του Κουγιουμτζή. Εισπράττεις τη μαγεία του προγράμματος, έστω κι αν βλέπεις πρόβα. Θα πάμε, θα το δούμε και θα (σας) τα πούμε αναλυτικότερα. Μιλάμε με την ’ννα, την Όλγα, τον Ιωαννίδη (ελληνικό τραγούδι επί της ουσίας σε Ζυγό και Μέδουσα) και τον Μπάμπη Στόκα για τα live του στο Σταυρό του Νότου και ο Νταλάρας γυρίζει. Η πρόβα έχει τελειώσει. "Αύριο παιδιά 8.30 πέφτει η πρώτη νότα". Το λέει σχεδόν αυστηρά και το εννοεί. Τους καληνυχτίζει όλους. Μόνο ο Σπάθας μένει κοντά μας, γιατί έχουν δουλειά μετά να συνεχίσουν! ’ρα δεν σε ξενυχτάω πάλι εγώ, του λέω...

"Για τα δύο διαφορετικά μέρη του προγράμματος τα γράψατε. Σχηματικά σου λέω: Παίζουμε με τα τραγούδια και τις εποχές τους. Το συναίσθημα που βγάζουν και σήμερα. Την αναπνοή τους απελευθερώνουμε. Στην αρχή παίζω 7-8 τραγούδια από την ’σφαλτο...".

Τελικά ήταν μεγάλη η "’σφαλτος που τρέχει", τον διακόπτω...

"Ναι, ήταν πολλά τα τραγούδια. Μπορεί κακώς. Το σκέφτηκα κι αλλιώς μετά... Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου (λέει με στόμφο, γελώντας). Αλλά σου είχα ξαναπεί: Δεν ήταν, για να καταναλωθούν όλα μαζί. Ζήτησα ακρόαση. Προσεκτική. Για να λειτουργήσουν. Έπρεπε κάποια να πάνε μαζί. Είναι η ερμηνεία του κενού της εποχής ή καλύτερα της ανηχανίας της εποχής. Δυο-τρία τρέξαν αμέσως, αλλά κι εγώ δεν τα υποστήριξα όσο χρειαζόταν. Θα το κάνω εδώ. Λιτά κι από πίσω θα ξετυλίγονται οι εικόνες τους.

Η Μαρία η Σκόκα (σ.σ. δική της ιδέα και εκτέλεση το οπτικό background) έκανε ωραία δουλειά".

Και το δεύτερο μέρος;

"Θα πούνε δυο-τρία, μόνα τους τα παιδιά και πάμε μετά όλοι μαζί, σε ένα 2ωρο και φωτεινό, εξωστρεφές, διασκεδαστικό πρόγραμμα".

Η ώρα, η κούραση, η καλή επικοινωνία επιτρέπουν και πιο συγκινητικές προσεγγίσεις. Έως και μεταφυσικές.

’κουσα την ’ννα στο "Χαμάμ" με τον πατέρα της...

"Αχ, η Αννούλα! Την ξέρω από μωράκι. Γυρνάγαμε με τον Τάκη, τον πατέρα της, φίλο στενό από τα παλιά, από περιοδείες πολυήμερες, συναυλίες στο εξωτερικό και τρέχαμε μαζί στο σπίτι να δούμε πόσο μεγάλωσε. Είμαι πολυ συγκινημένος που την έχω τώρα κοντά μου. Δεν μπορείς να το καταλάβεις... Είναι 23 χρόνων πια, καθηγήτρια μουσικής, στο πιάνο. Έχει τόσο ωραία φωνή, γελαστή πάντα, με χιούμορ, ευγενική...".

bourma.jpg

Και η Αρετή. Κι άλλο παιδί-θαύμα κοντά σου. Την άκουσα στην εκπομπή του Γιάννη Πολίτη...

"Αυτά είναι τα μεταφυσικά αντίδοτα που σού 'λεγα. Το παράξενο και σε κάποιο βαθμό φαινόμενο ανεξήγητο, είναι πως ένα παιδί επέλεξε να εκφράσει με τον ήχο του, τη ζωή και τον πόνο μιας άλλης εποχής. Είναι μόλις 12 χρόνων (δύο χρόνια μικρότερη από τη Γεωργιάννα μου), πάει πρώτη γυμνασίου στον ’λιμο, οι γονείς της κατάγονται από την περιοχή του Μεσολογγίου, απλοί άνθρωποι, την παίρνουν μαζί τους σε πανηγύρια κι έχει τέτοια ακούσματα αλλά δεν αρκεί αυτό. δεν τα εξηγεί. Το χάρισμα είναι θεϊκό. Υπάρχει στη φύση. Βρέθηκε και δόθηκε σε αυτό το ιδιαίτερο παιδί. Σου λέω αλήθεια: είναι ιδιαίτερος άνθρωπος. Ήταν μαθήτρια στο σαντούρι του αξέχαστου Αριστείδη Μόσχου και την είδα τυχαία στην ΕΡΤ. Ξέρεις, σε αυτές τις εκπομπές που κανένα άλλο κανάλι δεν παίζει... Τραγουδούσε κι έπαιζε: "Μιας χήρας γιος ψυχορραγεί". Τρελάθηκα! Δεν μπορούσα να το εξηγήσω... Είπα: Τι μας περιβάλλει, θάλασσα, βράχοι, άνθρωποι. Και τι είναι το τραγούδι; Η έκρηξη... Αυτής της πυραμίδας, θα λέγαμε... Αυτό εξέφραζε..."

Δεν άκουσα την Αρετούλα εκεί. Έχει σχολείο και ο Γιώργος τη φροντίζει. Πώς θα κάνει μεταμεσονύχτιες πρόβες; "Θα ξεκινάει το πρόγραμμα με το σαντούρι της και (εναλλάξ κάθε μέρα) θα λέει 2-3 παραδοσιακά τραγούδια. Όποια θέλει...". Και μόνο για τη μικρή θα 'ρθω σύντομα, του είπα μαζί με την... καλημέρα. Είχαμε βγει στο δρόμο κι ήμουν βέβαιος κι εγώ από καρδιάς - όπως "βάφτισαν" το φετινό πρόγραμμά τους - πως η επιτυχία είναι εδώ! Καλή ακρόαση.

Νίκος Τσάκαλος

ntsakalos@athinorama.gr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0