Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Χρήστος Νικολόπουλος - Η Ζωή Μου, Τα Τραγούδια Μου

5 posts in this topic

Κυκλοφορεί η βιογραφία του Χρήστου Νικολόπουλου

 

Γράφτηκε από  Γιάννης Κέρκης

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

 

Συνοδεύεται από συλλεκτικό cd με σπάνιες ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Χρήστου Νικολόπουλου.


Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας ("Μία είναι η ουσία"), Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Πασχάλης Τερζής, Λεωνίδας Βελής, Κώστας Μακεδόνας και ο ίδιος ο συνθέτης.

 

Οι δισκογραφικές εταιρείες θα έπρεπε να του στήσουν ανδριάντα… Ο Χρήστος είναι αναµφισβήτητα ο σπουδαιότερος λαϊκός συνθέτης της γενιάς του.


Γιώργος Νταλάρας

 

http://www.ogdoo.gr/politismos/vivlio/kykloforei-i-viografia-tou-xristou-nikolopoulou

5 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή εδώ μας ενδιαφέρει ο Νταλάρας λίγα λόγια μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Αναφέρει ο συνθέτης και στέκεται ιδιαίτερα στα τραβήγματα που είχαν την περίοδο της χούντας και πως ο Νταλάρας ενεργούσε εναντίον της χούντας  καρφώνοντας τους εξυπνάκηδες, όπως λέει, που διέδιδαν τα αντίθετα. Ο Νικολόπουλος δεν ξέχασε τις κοινές στιγμές στο τραγούδι και στη φιλία. Έτσι είναι οι πραγματικές φιλίες άλλωστε -δίνεις αγάπη και παίρνεις. Ακόμα κι αν ήταν κάπως υπερβολικός στις συχνές αναφορές του. Έτσι ένιωθε όμως. Χρόνια έλεγα για κάποιον που στη μίξη του ''Υπάρχω'' χαμήλωσε πολύ τον Νταλάρα σε σχέση με τον Καζαντζίδη ώστε να μην ακούγεται ο πρώτος. Έρχεται ο Νικολόπουλος και το επιβεβαιώνει. Εν αγνοία του συνθέτη έγινε η ''δολιοφθορά''. Ποιος  βρωμύλος ήταν ήθελα να ήξερα... Επιπλέον η ιστορία που -στα χρόνια της Πλάκας- ο Νταλάρας τα λεφτά από την τρίτη παράσταση τα έδινε στους μουσικούς (το σταμάτησε αυτό όταν οι μουσικοί στη μοιρασιά μάλωσαν μεταξύ τους). Όπως και η εν γένει γενναιοδωρία του Νταλάρα σε σχέση με τις δωρεάν συναυλίες και τα γιαούρτια που έφαγαν κάποτε επειδή δεν ήταν αρεστοί αλλού τότε...Και σε σχέση με τον πατέρα του όμως ο Νικολόπουλος περιγράφει την πραγματική διάσταση κι όχι την παραφιλολογία: την βοήθεια και την χρηματική προς τον Λουκά, την συμπαράσταση και την αγάπη αλλά και την αδιαφορία που ένιωσε ως γιος.Τον Ρασούλη και τις Κυβερνήσεις πέφτουνε που έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του  μακαρίτη. Αναφέρει και την ιστορία με τα Μεθυσμένα τραγούδια και την όχι όσο θα ήθελε υποστήριξη από τον Νταλάρα λόγω των πολλών δίσκων εκείνη την περίοδο. Έχει δίκιο ως συνθέτης σε αυτό. Ο Νικολόπουλος νομίζω ακόμη και στην αποτύπωση της σχέσης με τον Καζαντζίδη είναι έντιμος και δεν φέρθηκε Ματσέικα ακόμα κι αν είχε δίκιο.Μπράβο του  γιατί δεν φοβήθηκε να πει τα πράγματα όπως τα ήξερε και τα έζησε. Ως φίλος εν τιμή.-

6 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε όλο το βιβλίο αποτυπώνεται σε υπέρμετρο βαθμό μια βαθιά φιλία, χτισμένη πάνω σε μια πολυετή κοινή πορεία τριών ανθρώπων της ίδιας γενιάς: Νικολόπουλου, Νταλάρα και Χαρουλας. Αν και ο Νικολόπουλος έχει γράψει τραγούδια για όποιον ... τραγουδάει ελληνικά, είναι παραπάνω από προφανές ότι αυτούς τους δύο θεωρεί κομμάτι του εαυτού του. Επιβεβαιώνει πόσο ξεχωριστή και φορτισμένη ήταν η περίοδος της Πλάκας, ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από τις αντιδικίες για τα συνδικαλιστικά του χώρου και τις απαγορεύσεις των συνθετών, λέει την αλήθεια που υποπτευόμαστε για την ηχογράφηση του Υπάρχω, αποκαλύπτει ότι ήταν ιδέα του Ρασούλη να πει ο Νταλάρας τις κυβερνήσεις (χαρακτηριστικά αναφέρει ότι όλοι οι δημιουργοί της εποχής παρακαλούσαν να πει τα τραγούδια τους) και δίνει ένα δύο στιγμιότυπα που δεν γνώριζα και μου έκαναν εντύπωση, όπως τα ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών στα καμαρίνια των Δειλινών, τα έσοδα της τρίτης παράστασης για τους μουσικούς ή οι νυχτερινές εξορμήσεις, μετά τη δική τους παράσταση, στα β´ εθνικής μπουζουξίδικα, για να ανακαλύψουν ό,τι πιο φρέσκο και άξιο κυκλοφορεί στον ευρύτερο χώρο σε φωνή ή μουσικό (κάπως έτσι προέκυψε η Γλυκερία). Στα του Καζαντζίδη αποδίδει με αξιοπρέπεια και σεβασμό τη δική του αλήθεια, μακριά από την εύκολη λύση του "οι νεκροί δεδικαίωνται". Συνολικά μου άρεσε και μου φάνηκε αρκετά αληθινή κατάθεση από έναν άνθρωπο που έχουμε ακούσει ελάχιστα τη φωνή του τόσα χρόνια.

5 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0