Sign in to follow this  
Followers 0
konstantinos I.

"Lissitrati" in other cities

31 posts in this topic

Hi everyone,

well,as you know the opera play "Lisistrati" by Theodorakis,was succesfuly held in "Megaron" hall in Athens and in the next weeks or months the opera will also be held in Giannena and Thessaloniki (probably in Patra too).

Dalaras,for those who haven't heard it yet,participates in the opera as the linking poet character between the scenes and sings (or rather performs) the intermediate poems that link the acts.

I would like to gather some information,for all of us,about the performance dates and the Halls (in Thessaloniki is the "Megaron Mousikis" of the city)in the other cities.If anyone knows something please contribute!!!

Thanks  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

<<Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, ο Μίκης Θεοδωράκης, θα παρουσιάσει και στα Γιάννενα, μεταξύ άλλων πόλεων της Ελλάδας, την όπερα "Λυσιστράτη". Η ¨Λυσιστράτη", στηριγμένη πάνω στη γνωστή αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη, θα παρουσιαστεί στο τέλος του καλοκαιριού.>>

                                                  (από τοπική εφημερίδα)

        Ακόμα, ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδάει την Παρασκευή 14/6 στις 21:30 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, εδώ στα Γιάννενα. Μαζί του η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Εισητήρια θα βρείτε στο δισκοπωλείο "Rock Shop" και στα βιβλιοπωλεία "Δωδώνη" και "Σύγχρονη Εποχή" και κοστίζουν 12 ευρώ (έχουν και αυτόγραφο επάνω!) Νομίζω ότι είναι ευκαιρία για ένα πολύ καλό διάλειμμα από την εξεταστική :wow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antoni, isos na pame parea sta Giannena na doume tin Lysistrati :wow: !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και βέβαια θα πάμε Αποστόλη, αν είμαι τότε εδώ!

Η "Λυσιστράτη" θα παρουσιαστεί και στην Επίδαυρο στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2002, κλείνοντας έτσι τον φετεινό κύκλο των εκεί εκδηλώσεων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well,only rumours,Anna :D ...

It's said to be in the last week of september.

But nothing is certain yet :D

S Gursu

Share this post


Link to post
Share on other sites

28th of September would be great! It's a Saturday and at midnight we would sing 'Happy birthday'!  :D

Ps. congratulations for getting to the next round!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

You know, Dalaras doesn't take care about this! Last year he also performed the 28th of September and was very astonished when we wanted to congratulate after midnight!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would like to be there  as well, I hope they give me a passport because going to army is close... :sarcasm:

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Lysistrata' by Mikis Theodorakis and Dalaras as the poet will be performed at Megaro Mousikis Thessaloniki the 1st and 2nd of September 2002!!

More information at:

www.cultureguide.gr

I tried to add the website, once again it didn't work! Try on your own! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Still no details about the Istanbul tour...

S Gursu :):):)

No, sorry.....but now we know:

the 14th of September Lysistrata will be performed at Epidaurus!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

DON`T FORGET!!!!

today ,19th August

they start selling tickets for Lissistrati in the Thessaloniki Megaro of Music(1st and 2nd of September)

RENA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone knows something about the Lysistrata(Istanbul),is there a wrong information with the date of 28th September..?? :blink: :)

Oguz

Share this post


Link to post
Share on other sites
,is there a wrong information with the date of 28th September..?? :blink: :)

Oguz, it was not an information, just a wish!

We all wait for the date!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η «Λυσιστράτη» του Μίκη κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Με χειροκροτήματα και επιτυχία από τη Θεσσαλονίκη, η «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζεται να κατέβει στην Επίδαυρο.

Δύο βραδιές, την Κυριακή και τη Δευτέρα που πέρασε, το κοινό της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε στο εκεί Μέγαρο Μουσικής τη φιλόδοξη παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενταγμένη στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, με τον Γιώργο Νταλάρα, Ποιητή, και Λυσιστράτη τη Δάφνη Ευαγγελάτου και την Τζούλια Σουγλάκου. Μυρρίνη της παράστασης η Μαρίνα Βουλογιάννη από τη Θεσσαλονίκη, αποφασισμένη κι εκείνη να υπερασπίσει τα δίκαια των γυναικων και την ειρήνη.

Το μεγάλο χειροκρότημα το φύλαξαν οι Θεσσαλονικείς για τον συνθέτη. Συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης, μπροστά στους θεατές που όρθιοι χειροκροτούσαν, εισέπραττε την αγάπη τους για την παράσταση αλλά και την προσφορά του στη μουσική όλα αυτά τα χρόνια. Μετά την επιτυχία της στη Θεσσαλονίκη, η «Λυσιστράτη» θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες για τα εισιτήρια στα κεντρικά εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39, τηλ. 010-3221459.

ΤΑ ΝΕΑ , 04-09-2002 , Σελ.: P25

Κωδικός άρθρου: A17430P252

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Λυσιστράτη» το Σάββατο στην Επίδαυρο

«Ο Θεός αγαπάει τον Μίκη»

«Είμαι πιονέρος». Δεν είναι ούτε ο πολίτης Μίκης Θεοδωράκης ούτε ο τραγουδοποιός Μίκης που διεκδικεί την ιδιότητα. Είναι ο συνθέτης της «λαϊκής όπερας» «Λυσιστράτη». Διότι η παράσταση εκ Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης ορμώμενη, πάει το Σάββατο στην Επίδαυρο, κουβαλώντας μαζί με το θερμό χειροκρότημα του κοινού και τις επιφυλάξεις ορισμένων μουσικοκριτικών και τις «λανθασμένες» εκτιμήσεις ορισμένων δημοσιογράφων και μια γκρίνια περί του κόστους της.

«Δημιουργούμε παράδοση», είπε για τη «Λυσιστράτη» ο δημιουργός της. Στη φωτογραφία, εικόνα από την παράσταση, με τον Γιώργο Νταλάρα στο κέντρο

Συμπέρασμα; Ουδείς κατάλαβε ότι «όλοι προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα ελληνική σχολή στην όπερα», όπως τόνισε ο Ζάχος Τερζάκης. «Δημιουργούμε παράδοση», όπως διαβεβαίωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Και εξήγησε: «Εχουμε τις καλύτερες φωνές του κόσμου. Δεν είναι συναρπαστικό στο εκπληκτικό αυτό τραγουδιστικό υλικό να δώσουμε δικά μας πράγματα; Γιατί να ερμηνεύουν Αΐντα, Ναμπούκο, Τραβιάτα και όχι Μήδεια ή Λυσιστράτη; Ολη η δόξα της Ιταλίας οφείλεται σε 4-5 συνθέτες: Βέρντι, Πουτσίνι, Ροσίνι, Καβάλο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς, αλλά δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτά δεν γίνονται με... μανιφέστα. Πρέπει να προετοιμαστεί το κοινό». Η πρόθεση του Μίκη Θεοδωράκη υπήρξε άλλωστε εξαρχής η «επέκταση των ορίων του ελληνικού λαϊκού μουσικού πολιτισμού. Εκανα με τον Αριστοφάνη ό,τι είχα κάνει και με τον Ελύτη».

Φλας-μπακ πρώτο, λοιπόν: το 1962 στην «ακμή της λαϊκής μουσικής μου καριέρας, αποφάσισα να δημιουργήσω τη Μικρή Λαϊκή Ορχήστρα Αθηνών, διότι πίστευα ότι η λαϊκή μουσική πάει χέρι χέρι με τα μεγάλα μουσικά επιτεύγματα. Στη συνέντευξη Τύπου τότε κάλεσα και εκπροσώπους όλων των εργατικών συνδικάτων. "Ο Μπαχ", τους είπα, "έχει γράψει μουσική για εσάς, αλλά θα ζήσετε χωρίς να έχετε λάβει τα πνευματικά του δώρα...". Η μουσική είναι λοιπόν μία» και βεβαίως απευθύνεται σε όλους. Η συμφωνική μουσική όμως και η όπερα έχουν μεγάλο κόστος. Συνεπώς...

Φλας-μπακ, δεύτερο: «Το "Αξιον Εστί" πρωτοπαρουσιάστηκε το 1964. Καθυστέρησα: ποιος θα πλήρωνε 80 μουσικούς; Ποιος θα δεχόταν να καλύψει κόστος συναυλίας δεκαπλάσιο από ό,τι στοίχιζε μια συναυλία τότε; Καταχρεώθηκα κι αναγκάστηκα να βάλω κι ακριβό εισιτήριο. Το κοινό που ήρθε ήταν "άλλο" κοινό. Θυμάμαι τον Ελύτη να κλαίει και να τον παρηγορεί ο Κατράκης».

Θέλει χρόνο

Το χρόνο που χρειάστηκε το «Αξιον Εστί» για να κερδίσει την ευρεία λαϊκή αποδοχή θα χρειαστεί και η «Λυσιστράτη». «Σε λίγα χρόνια όταν θα παίζεται, το κοινό θα είναι πολύ πιο χαλαρό. Δεν θα διστάζει να γελάσει». Και όσο για το κόστος της «Λυσιστράτης», «είναι η πρώτη φορά από το 1962 που το κράτος επιχορηγεί έργο μου. Πίστευα ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι το αξίζω. Κι όμως όχι. Βγήκε ακόμα κι ένας βουλευτής εναντίον μου. Δηλαδή για τον Ροσίνι να δίνουμε 1 δισ., για τον Μίκη Θεοδωράκη, τίποτα...».

Στα όσα έχουν ειπωθεί για το κόστος αναφέρθηκε και ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Μιχαηλίδης. «Η κριτική για την αισθητική μιας παράστασης», σχολίασε, «οφείλει να είναι ελεύθερη. Αλλά τέτοια παραπληροφόρηση ως προς το οικονομικό σκέλος, καταντά χυδαιότητα. Μια όπερα είναι εξάλλου είδος υπερπολυτελείας. Οταν μάλιστα είπα ότι η "Λυσιστράτη" στοίχισε 800 εκατ. δρχ. στον Θόδωρο Αντωνίου, που ξέρει πολύ καλά την όπερα, μου είπε ότι ήταν και λίγα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε κατά τα άλλα στη δουλειά που κάνει για την προσαρμογή της παράστασης στην Επίδαυρο, με στόχο να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα στο κοινό «η εύφορη διάθεση αυτής της ευφάνταστης μουσικής».

Στις προσπάθειες των λυρικών ερμηνευτών να βρουν «μια άλλη τραγουδιστική γλώσσα που να δικαιώνει την αττική κωμωδία», αναφέρθηκε η «Λυσιστράτη»-Δάφνη Ευαγγελάτου.

Για την εμφάνιση στην Επίδαυρο - «αποκορύφωμα μιας καταπληκτικής περιπέτειας» μίλησε ο αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος. Ηταν ο ίδιος που διαβεβαίωσε πως όπως τουλάχιστον προβλέπουν οι μετεωρολόγοι «ο καιρός στην Επίδαυρο το Σάββατο θα είναι εξαιρετικός. Ο Θεός αγαπάει τον Μίκη...»

**Αν οι θεατές αυτής της παράστασης επιθυμούν να τη συνδυάσουν με μια κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό με δείπνο εν πλω, μπορούν να φτάσουν ώς το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου με το κρουαζιερόπλοιο της Ηπειρωτικής-Υδραϊκής Ν.Ε. που θα ξεκινήσει από το Τροκαντερό στις 5.30 μ.μ. του Σαββάτου. Πληροφορίες και γι' αυτό αλλά και για κρατήσεις θέσεων μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι από τα κεντρικά εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 010 3221459) και από τα γραφεία της Ηπειρωτικής-Υδραϊκής Ν.Ε. (τηλ. 010-4291501-10).

Ν.ΧΑΤΖ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αρχαία κόρη του Μίκη στην Επίδαυρο

Στην Επίδαυρο θα παρουσιασθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου η καινούργια όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Λυσιστράτη»

ΕΛΕΝΑ Δ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Η Μαρίνα Βουλογιάννη (Μυρρίνη), η Λουντμίλα Σεμτσούκ (κοκέτα φίλη της Κλεονίκης), η Αλεξάνδρα Παπατζιάκου (Λαμπιτώ) και η Δάφνη Ευαγγελάτου (Λυσιστράτη), οι δυναμικές γυναίκες της αριστοφανικής κωμωδίας, σε στιγμιότυπο από την παράσταση της όπερας του Μίκη Θεοδωράκη «Λυσιστράτη»

Η σημασία του χώρου, σε σχέση με το είδος της λυρικής κωμωδίας, προσδίδει στο γεγονός τη γοητεία της πρόκλησης και το ενδιαφέρον της αναμονής. Καιρού λοιπόν επιτρέποντος, το κοινό που αγαπάει τη μουσική του Μίκη, την όπερα, το αρχαίο δράμα, την εμπειρία μιας εκδρομής μετά θεάματος στην Επίδαυρο, θα παρακολουθήσει τη φιλόδοξη υπερπαραγωγή, μία παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής, με τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενταγμένη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2002.

Η «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη πρωτοπαρουσιάσθηκε τον περασμένο χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αν και στην Επίδαυρο θα επαναληφθεί χωρίς αλλαγές στη διανομή, την ορχήστρα, τη χορωδία, τα σκηνικά και τα κοστούμια, η γενική αίσθηση αναμένεται διαφορετική. Ο ανοιχτός χώρος, η σκηνή και η αρχαία ορχήστρα, το κοίλο με την τεράστια χωρητικότητα οδηγούν τον μαέστρο Νίκο Τσούχλο να μιλήσει για «στοίχημα».

Εξάλλου ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος έστησε μία αριστοφανική παράσταση και μία τυπική όπερα, ελπίζει πως «η ευφρόσυνη μουσική θα λειτουργήσει στην Επίδαυρο». Τον ρόλο της Λυσιστράτης ερμηνεύει η Δάφνη Ευαγγελάτου, η οποία πιστεύει πως «ο Μίκης έδωσε μιαν άλλη διάσταση στον τραγουδιστικό λόγο, ο οποίος έχει μεγάλη ένταση, πολλά χρώματα, χιούμορ, λαϊκότητα και δραματικότητα».

Με την άποψη πως η «Λυσιστράτη» αξίζει, και πρέπει να ανεβαίνει πολλές φορές και συχνά, γιατί το ελληνικό ρεπερτόριο είναι μικρό και κάθε καινούργια λυρική παραγωγή έχει τη σημασία της, συντάσσονται οι περισσότεροι λυρικοί τραγουδιστές. Υπερασπίζοντάς την μάλιστα, ο Ζάχος Τερζάκης μίλησε για την προσπάθεια των λυρικών τραγουδιστών να κάνουν μια Σχολή. Για να αναπτυχθεί μία Σχολή απαιτείται η υποστήριξή της από τον Τύπο, ο οποίος όμως, κατά τη γνώμη του, «δεν ενδιαφέρεται για την ουσία και ψάχνει τα σκάνδαλα».

Αν και άκομψα διατυπωμένη η απαίτησή του, βρήκε έδαφος στις απόψεις του Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μουσικός πολιτισμός ενός λαού δεν εξαντλείται στα τραγούδια του. Ειδικότερα ο λαϊκός, ελληνικός, μουσικός πολιτισμός δεν πρέπει να εξαντλείται στα τραγούδια του. Η "Λυσιστράτη" είναι με την ευρύτερη σημασία της λέξης ένα λαϊκό έργο. Πρέπει και ο Τύπος να βοηθήσει, ώστε "να σπάσει ο πάγος", να εξοικειωθεί το κοινό με την όπερα, το συμφωνικό έργο, τις χορωδίες.

Το 1962, στην ακμή της λαϊκής μουσικής καριέρας μου, έκανα τη Λαϊκή Ορχήστρα Αθηνών, που έπαιζε Βιβάλντι, Χέντελ, Μπαχ. Γιατί; Γιατί δεν ήθελα να ζήσουν και να πεθάνουν οι ακροατές χωρίς να πάρουν αυτό το δώρο. Το πρόβλημα είναι πως όχι μόνο δεν το παίρνουμε αυτό το δώρο, αλλά έχουμε και την προκατάληψη ότι είναι ξένο προς την ιδιοσυγκρασία μας».

Ο Μίκης θυμήθηκε τον καιρό που έγραφε το «’ξιον Εστί», ένα δύσκολο μουσικό έργο. «Χρειάστηκε μεγάλη προετοιμασία από τον Τύπο, ο Πηλιχός επί τέσσερα χρόνια έγραφε γι' αυτό στα "ΝΕΑ" κι έφθασε το κοινό να το περιμένει. Τώρα το μυαλό τού κόσμου πάει αλλού. Είμαστε 20 χρόνια πίσω. Το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Εγώ όμως επιμένω ελληνικά. Επιμένω να επεκτείνω τα όρια της ελληνικής μουσικής». Ο μονόλογός του κατέληξε στο παράπονο: «Τώρα, είναι η πρώτη φορά που το κράτος πληρώνει έργο μου. Τώρα! Όχι το '65, όχι το "’ξιον Εστί". Και όμως, δεν το δέχθηκαν».

Η αναφορά στη διαμαρτυρία του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη για το υψηλό κόστος παραγωγής, ήταν σαφής. Το διογκωμένο κονδύλι και η ψευδής πληροφορία για την «υψηλή αμοιβή που δόθηκε στον μουσικοσυνθέτη» οδήγησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην απορία: «Μα, δεν ρώταγε ποια είναι η αμοιβή μου;».

ΙΝFΟ

Η «Λυσιστράτη» θα παιχτεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ., στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Για κρατήσεις στα τηλ. 010-3221.459 και 010-42291.501-10.

ΤΑ ΝΕΑ , 11-09-2002 , Σελ.: P51

Κωδικός άρθρου: A17436P511

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και ακομα μια φορα συμερα¨"Ηθελα να'μουνα πουλι, να μουν' χελιδονακι..."

why is the world soo great. Dalaras in Epidauros and I can't be there (well, with my mind and wish.....) ;):huh::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I had today the opportunity to see Epidauros, too. Not during "Lysistrata", not, but in a 3-SAT- Programme made throught the festival of the ancient tragedies, mainly throught the German theatre ensemble from Duesseldorf. There were 4 regisseurs there, the one from Germany, the second from Russia, the 3rd from Greece (unfortunately, I can't remember his name, with T at the beginning), and the last one from Japan, I believe.

A nice thought: I can see, where Giorgos Dalaras in singing at the same time I am watching the programme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, nobody .... :) but I saw the night news in Mega Channel and there were a reportage from Epidavrus. It seemed to be fantastic. There were also some mini-interviews from Theodorakis, Dalaras and the mezzo-soprano who played the role of Lysistrata, and also some scenes from the performance. (Anna, the scenery (Σκηνικό) was finally the same ..even it is played in an open-air theatre !! )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you really think Dalaras is singing and no one of our communtity is there!! :)

Annemarie was at Epidaurus!

But as she's staying a little longer in Greece...we have to wait a bit!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0