Sign in to follow this  
Followers 0
EKOSTEL

Βραδιά Τιμής στον Σταύρο Κουγιουμτζή, 24-6-2017

13 posts in this topic

https://www.voria.gr/article/kosmosirroi-sti-sinavlia-gia-ton-kougioumtzi-video

Μέσα σε μια εβδομάδα είχα την ευκαιρία και την τύχη να είμαι σε δύο συναυλίες σε αυτή στο Περιστέρι και στη συναυλία που έγινε εχτές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Και οι δύο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ήταν σημαντικές. Εδώ θα σταθώ στη χτεσινή συναυλία.

Κάθε φορά που ανακοινώνεται μια συναυλία-αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή για όσους ακούνε τον Γιώργο Νταλάρα ειδικά είναι κάτι σαν μια γιορτή. Αλλά και τιμή ακόμη κι αν δεν δοθεί ο όρος αυτός στον τίτλο. Είναι γιορτή και τιμή για τους ακροατές. Είναι γιορτή και τιμή για τους συντελεστές. Είναι γιορτή και τιμή για το ελληνικό τραγούδι. Για τον Γιώργο Νταλάρα ειδικά έχω την αίσθηση πως είναι κι ένα χρέος προς τον άνθρωπο που τον πίστεψε και του έδωσε ισχυρή υπόσταση μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσε. Γιορτή, τιμή και χρέος που δεν ''ξεχρεώνει'' μόνο με λόγια αλλά και με συνεχή παρουσία όποτε του ζητηθεί να είναι παρών σε ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο του συνθέτη. 

Ειδικά για τη χτεσινή βραδιά, επέλεξα μαζί με τις εντυπώσεις μου να αναρτήσω ένα ρεπορτάζ κυρίως για τον τίτλο του. Κοσμοσυρροή στη συναυλία για τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Έτσι ακριβώς. Του άξιζε η τιμή και αυτή η διοργάνωση στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και χωρίς πολιτικολογίες, όταν κάποιος υπεύθυνος αποφασίζει να τιμήσει ανθρώπους του πολιτισμού από εμένα μόνο εύσημα θα λάβει. Και θα τον προτρέψω να συνεχίσει να το κάνει και στους εν ζωή καλλιτέχνες μας. Για να νιώθουν το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη όσο είναι εδώ μαζί μας. Του άξιζε η τιμή του Σταύρου Κουγιουμτζή από τον κόσμο που κατέκλυσε το λιμάνι. Ένα χώρο όμορφο και οικείο με θέα τον Λευκό Πύργο και τα καραβάκια στον Θερμαϊκό.

Τα τραγούδια και μόνο γέμισαν τις ψυχές μας γιατί δεν χρειάζονται εφέ όταν υπάρχει η ουσία. Στην περίπτωση την χτεσινή όμως χρειαζόταν και κάτι ακόμα που αποδείχτηκε ουσιώδες και θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική γιατί εκείνος που ασχολήθηκε είναι χρόνια φίλος μας. Αναφέρομαι στο αρχειακό υλικό που βλέπαμε στην κεντρική οθόνη της σκηνής. Ανέκδοτο υλικό, συνεντεύξεις από τον ίδιο τον συνθέτη, τον Μάνο Ελευθερίου και τον ''τραγουδιστή του'' Γιώργο Νταλάρα. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος χειροκρότησε και στάθηκε σε αυτά τα αποσπάσματα. Όταν κάτι γίνεται με μεράκι κι αγάπη αυτό το αποτέλεσμα έχει. Συγχαρητήρια στον Θάνο για την επιμέλεια του υλικού που είδαμε και στον Θοδωρή για την τεχνική κάλυψη.

Δεν με ενδιαφέρει να γράψω πόσο πολύ καλοί ήταν οι τραγουδιστές. Στάθηκα πιο πολύ στο κομμάτι της τιμής και της γιορτής. Γιατί αυτό αισθάνονταν και οι συντελεστές και οι ακροατές. Υπήρχε λόγος που ήταν στη σκηνή αυτοί οι άνθρωποι. Όπως και οι μουσικοί αρκετοί από τους οποίους αποτελούσαν και χρόνια συνεργάτες του συνθέτη και που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και οι τεχνικοί με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Εν κατακλείδι αν κι έγινε η συναυλία το πιο ζεστό και υγρό Σάββατο όπου στη διασταύρωση για τη Χαλκιδική γινόταν ο κακός χαμός... Αν και υπήρχε ημιτελικός στην τηλεόραση... Δυο ομολογουμένως  αποθαρρυντικοί παράγοντες που όμως δεν απέτρεψαν τον κόσμο να συρρεύσει, να κατακλύσει τον χώρο και να χαρεί ή να συγκινηθεί με τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες που τα υποστήριζαν.

Θα γκρινιάξω μόνο σε ένα σημείο.Είναι καθεστώς πλέον αυτό σε όλες τις συναυλίες χωρίς εισιτήριο. Αντιλαμβάνομαι  πως οι διοργανωτές θα κάνουν τις δημόσιες σχέσεις τους. Μπορώ να κατανοήσω  τις προσκλήσεις που διαχωρίζουν  κι επισήμους από ανεπισήμους. Δεν κατανοώ την λογική να βάζεις ένα ντερέκι σεκιουριτά στον διάδρομο όρθιο μπροστά στην ''πλέμπα'' των ανεπισήμων και κάποιοι που ήρθαν από νωρίς να βλέπουν την φάτσα του σεκιουριτά σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Δεν είναι ωραίο πώς να το κάνουμε. Θα μπορούσε να κάτσει σε μια καρέκλα και να μην ενοχλεί. Αυτό λυπάμαι δεν το κατανοώ. Και θα το λέω. 

 

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Η νύχτα κατέβηκε» το περασμένο Σάββατο στη Σαλονίκη με 6.000 θεατές να τραγουδούν τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.
Video, φωτογραφίες, εντυπώσεις φίλων και κατάλογος τραγουδιών από τη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στο συνθέτη, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο λιμάνι της πόλης...

Το αδιαχώρητο στη «Βραδιά Τιμής» για τον Σταύρο Κουγιουμτζή στη Σαλονίκη

26/06/2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ 

Θανάσης Γιώγλου

http://www.ogdoo.gr/epikairotita/eimastan-ekei/to-adiaxorito-sti-vradia-timis-gia-ton-stayro-kougioumtzi-sti-saloniki

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη βραδιά και ένα πραγματικά πολύ καλοδουλεμένο αφιέρωμα (όλοι ξέρουμε ποιος έβαλε το χεράκι του). Ο Νταλάρας ήταν σε εξαιρετική φόρμα και μας χάρισε υπέροχες ερμηνείες ενώ το κοινό ακολουθούσε από το πρώτο τραγούδι δημιουργώντας μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Θα ήθελα να ακούσω τα Γλυκοχαράματα αλλά δεν πειράζει. Η βραδιά ήταν τόσο όμορφη που όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες για την ιστορία. Πολύ ωραία και η κίνηση του Νταλάρα να καλέσει την Αιμιλία Κουγιουμτζή στη σκηνή να τραγουδήσουν μαζί του "Μη μου θυμώνεις μάτια μου". 

Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους συντελεστές!

Ευχαριστούμε για τα βιντεάκια και τις φωτογραφίες.

Υ.Γ. Το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι οι σεκιουριτάδες είναι χρήσιμο να τους κόβει κιόλας λίγο. Μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και καθισμένοι. Δεν χρειάζεται να είναι όρθιοι κόβοντας την οπτική επαφή με τη σκηνή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προς το τέλος της μεγάλης συναυλίας για τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Νταλάρας κάλεσε στη σκηνή την Αιμιλία Κουγιουμτζή, για να τραγουδήσει μαζί τους, συγκινημένη, δυο από τα αθάνατα τραγούδια του συνθέτη...

Το φινάλε της συναυλίας για τον Σταύρο Κουγιουμτζή στη Σαλονίκη

28/06/2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

http://www.ogdoo.gr/epikairotita/eimastan-ekei/to-finale-tis-synavlias-gia-ton-stayro-kougioumtzi-sti-saloniki

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου του 2005 καθόμουν αμέριμνος στο σπίτι, παρακολουθώντας ένα από τα πρώτα, τότε, επεισόδια του «Στην υγειά μας» στη ΝΕΤ. Γύρω στις 12 παρά τέταρτο χτύπησε το κινητό…
«Ποιος να ’ναι τέτοια ώρα;» σκέφτηκα…
Ήταν μια φίλη που μου ανακοίνωνε το μοιραίο: «Πέθανε ο Σταύρος Κουγιουμτζής!».
Με την αφορμή της συμπλήρωσης 13 χρόνων από τη «φυγή» του και μετά από επίμονα «αιτήματα» πολλών φίλων που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη συναυλία, αλλά και αρκετών από τους παρόντες που ήθελαν να ξαναθυμηθούν εκείνες τις στιγμές, σήμερα δεν έχουμε παρά να σας παρουσιάσουμε το βίντεο με ολόκληρη τη συναυλία που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 24 Ιουνίου 2017 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης…Τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Ανδρέας Καρακότας, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαρία Κουγιουμτζή και η Χορωδία του Ωδείου Τούμπας του Κωνσταντίνου Ματσίγκου, ενώ παράλληλα, προβάλλονταν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από τη διαδρομή του Σταύρου Κουγιουμτζή, σε επιλογή και επιμέλεια του υπογράφοντα...

Η συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

12/03/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/i-synavlia-afieroma-ston-stayro-kougioumtzi-sto-limani-tis-thessalonikis

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0