Sign in to follow this  
Followers 0
melmac

Στο Ηρώδειο με την Εστουδιαντίνα 30/06/2017

10 posts in this topic

Άντε να σταθώ στα πόδια μου...

Διάλεξα αυτόν τον τίτλο από τα τραγούδια που ακούστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Ηρώδειο όπου γιορτάστηκαν με τον πιο ωραίο τρόπο τα 20χρονα της Εστουδιαντίνας. Όχι γιατί ήταν το σπουδαιότερο από τα σπουδαία που ακούστηκαν. Οι στίχοι του όμως και ο χορός πεντοζάλη που έχει στον ρυθμό του σηματοδότησε -θεωρώ- αυτήν την επέτειο όπως κι άλλα πράγματα που είδα σε αυτή τη συναυλία. Η σημαντική αυτή ορχήστρα,με μπροστάρη τον Ανδρέα Κατσιγιάννη,  ΕΥΤΥΧΩΣ στάθηκε στα πόδια της. Κι όχι μόνο στάθηκε αλλά έφτασε να θεωρείται από τις πιο σημαντικές και δικαίως. Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και οι ακροατές την στηρίξαμε με το χειροκρότημά μας.Την πλήρη αποδοχή μας!

Στη συναυλία στο Ηρώδειο με τη συγκεκριμένη θεματική στα τραγούδια με κεντρικο άξονα την προσφυγιά θέλησαν να δείξουν πως η ορχήστρα αυτή εξελίχθηκε και μπορεί να σταθεί με επιτυχία όχι μόνο στο παραδοσιακό τραγούδι αλλά και στον σύγχρονο ήχο και σε μουσικές από όλο τον κόσμο. Εξαιρετικοί μουσικοί που μπορούν και λειτουργούν ως σύνολο και βγάζουν τον πιο καθαρό και ωραίο ήχο. Δεν ξέρω πόσο πετυχημένες ήταν όλες οι επιλογές. Δεν είμαι ειδική κι άλλωστε δεν γράφω ως ειδικός αλλά ως ακροάτρια. Ξέρω πως αυτός ο ήχος αυτής της ορχήστρα είναι απαραίτητος για να σταθούν στα πόδια τους καλλιτέχνες και τραγούδια. Τι πιο σημαντικό λοιπόν;

Οι συγκυρίες πολύ δύσκολες. Ζέστη αποπνικτική ακόμα κι όταν έπεσε ο ήλιος. Αν σταθήκαμε στα πόδια μας ακροατές, καλλιτέχνες,τεχνικοί; Νομίζω πως ναι!Και με τον καλύτερο τρόπο. Και σωστά είπε από μικροφώνου ο Γ.Νταλάρας πως είμαστε ήρωες οι ακροατές. Δεν ήταν εύκολη η βραδιά. Ήρωες όμως και οι συντελεστές και οι τεχνικοί που έβγαλαν εις πέρας την αποστολή τους. Γιατί αν είπα το μεσημέρι που έφτασα στην Αθήνα ''μετάνιωσα που άφησα την θάλασσα της Χαλκιδικής'' το πήρα πίσω μετά το τέλος της συναυλίας και ειδικά μετά την ακρόαση του β' μέρους.

Με το προσωπικό μου κριτήριο ξεχώρισα τα παρακάτω τραγούδια και παρουσίες. ''Να σταθώ στα πόδια μου'' και το ντουέτο Νταλάρα και Μπαλάφα. Ενέργεια,δυναμική και ταλέντο και μόνο θετικά μπορώ να γράψω για την παρουσία του Λεωνίδα Μπαλάφα. ''Η φάμπρικα'' του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Γιώργου Σκούρτη κι επιτέλους την ακούσαμε από τον Γ.Νταλάρα. Ένας από τους  μουσικούς του σχολίασε ''η καλύτερη ερμηνεία ever''. Αυτό που θα πω εγώ είναι πως κάτι παραπάνω θα ξέρει ως μουσικός. Χωρίς να υποβαθμίζω την πρώτη και σπουδαία ερμηνεία αλλά κατανοώντας τη βαρύτητα της ερμηνείας του Νταλάρα. ''Πουλάκι ξένο'' και σείστηκε κυριολεκτικά το Ηρώδειο. Η ψυχή του Έλληνα (νεότερου και πιο ηλικιωμένου βρίσκεται εκεί). Κι εκείνη την ώρα θυμήθηκα την υπόσχεση του Γ.Νταλάρα για έναν δίσκο με δημοτικά τραγούδια. Ίσως η μόνη υπόσχεση που δεν κράτησε και μετά από το κελάιδισμά του σε αυτό το τραγούδι λυπήθηκα περισσότερο που δεν την κράτησε αυτή την υπόσχεση. Έχουμε καιρό ακόμη βέβαια. ''Μη μου θυμώνεις μάτια μου'' γιατί όσες φορές και να το ακούσω θα είναι σαν την πρώτη φορά. Και γιατί μου θύμισε τη σκηνή που έζησα πριν λίγο καιρό πάνω στο βράχο της Ακρόπολης. Νέα παιδιά λίγο πριν φύγουν αναγκαστικά -λόγω ανεργίας εδώ- για το εξωτερικό θέλησαν να αποχαιρετήσουν την πόλη και την πατρίδα τους τραγουδώντας στον ιερό βράχο αυτό το τραγούδι με δάκρυα στα μάτια. Και μου ήρθε αυτή η σκηνή στο μυαλό ακούγοντας το τραγούδι προχτές κάτω από τον ιερό βράχο και στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου. ''Βραδιάζει'' του ολύμπιου Μίκη, το τραγούδι που μου έμαθε ο παππούς μου.''Στο 'πα και στο ξαναλέω'' και το νανούρισμα της γιαγιάς μου Ελένης η οποία έκλαιγε στο σημείο ''μη μου γράφεις γράμματα γιατί γράμματα δεν ξεύρω και με πιάνουν κλάματα''. Δεν μίσησα το τραγούδι επειδή έκλαιγε η γιαγιά αλλά το λάτρεψα στην κυριολεξία. Και καθώς φαίνεται το λατρεύουν όλοι κι όλες! Μια χορωδία υπέροχη 5.000 θεατών σαν να νανούριζε τα μωρά της με τον πιο ωραίο τρόπο...

Η Ασπασία συνεργάτης από τα σπάργανα της ορχήστρας και πλήρης τραγουδίστρια αυτή τη στιγμή άλωσε τον χώρο κι έκλεψε τις καρδιές μας. Το ταλέντο του Μπαλάφα με κέρδισε, φρέσκα πρόσωπα που προσπαθούν να δώσουν το στίγμα τους στο τραγούδι κι εύχομαι να τα καταφέρουν(Μαρίνα Σάττι και Fones), Θ.Κοτονιάς στα κλειδιά του,οι Encardia, ο Τάσος Νούσιας. Και ο Γ.Νταλάρας. Θα πω μόνο πως είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε και τον ακούμε. Εξαιρετικός φωνητικά και σαν παρουσία και γενναιόδωρος στη σκηνή με τους νεότερους.Και από τα ουσιαστικά  στηρίγματα της ορχήστρας.  Πραγματικά συγκινήθηκα με την φοβερή ενέργεια αυτού του ανθρώπου.Κι εξεπλάγην συνάμα.Να είναι καλά!

Αν υπήρχαν αδυναμίες; Προσωπικά θεωρώ πως υπήρχαν αλλά ήταν έως ανεπαίσθητες και δεν υποβάθμισαν  το αποτέλεσμα. Έλειπαν π.χ. κάποια τραγούδια με τα οποία μάθαμε την ορχήστρα. Από το παραδοσιακό και το λαϊκό τραγούδι. Αλλά ίσως η θεματική περιόριζε το ρεπερτόριο; Δεν ξέρω. Όπως επίσης και υπήρχαν κάποιες υποτονικές ερμηνείες για τα δικά μου δεδομένα. Και -κυρίως- έλειπε το έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας. Κρίμα που οι περικοπές δαπανών οδήγησαν σε αυτή την λογική. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο έστω το δίφυλλο με τα τραγούδια και τους συντελεστές.

Στο 'πα και στο ξαναλέω μη μου γράφεις γράμματα γιατί γράμματα δεν ξεύρω και με πιάνουν κλάματα... Και εις άλλα έτη,πολλά κι επιτυχημένα, Εστουδιαντίνα!

Δεν ξέρω αν η πολυλογία μου δικαιολογείται από την ανάγκη να εξηγήσει με διαύγεια το συναίσθημα. Ελπίζω να μου την συγχωρήσετε...

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από κάτι τέτοιες περιγραφές συνειδητοποιούμε πόσο λείπει το forum από την καθημερινότητα μας... Σα να ήμαστε εκεί όσοι θέλαμε αλλά δεν μπορέσαμε!.. Να είσαι καλά Ελίνα!

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ κι εγώ!

Οι παρακάτω φωτογραφίες από την επίσημη σελίδα του Γ.Νταλάρα.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να πω κι εγώ (άργησα γιατί έφυγα για διημεράκι στη θάλασσα...) ότι ήταν από τις παραστάσεις που νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη όσων την παρακολούθησαν (και όχι λόγω ζέστης). Ήταν ο μοναδικός ήχος της ορχήστρας,  οι εξαιρετικές αποδόσεις του Νταλάρα (λες και πάτησε restart),  τα απρόσμενα και άγνωστα για μένα ωραία νέα τραγούδια,  το ωραίο φωνητικό σύνολο, η ζεστή φωνή του Κοτονιά και οι βεβαίως οι Encardia που έκαναν υπέροχη της βραδιά της Παρασκευής. Μου άρεσε που το ρεπερτόριο έφυγε από τα τετριμμένα και ήταν σε ένα σημαντικό βαθμό απρόσμενο. Μπορεί να ήθελα το "Μοιρολόι" στο Ηρώδειο αντί της "Νύχτας" ή να έλειψε το "Φεγγάρι μάγια μου'κανες" αλλά το ελληνικό ρεπερτόριο σχετικά με την ξενιτειά και την προσφυγιά είναι πραγματικά ανεξάντλητο και ό,τι και να είχε επιλεγεί πάντα κάτι θα έμενε έξω. Μου άρεσε, λοιπόν, που υπήρχαν επιλογές που δεν περιμέναμε και νομίζω ότι ήταν ένα από τα στοιχήματα της βραδιάς.

Ο Νταλάρας ήταν εντυπωσιακός και παρά την αδιανόητη ζέστη αεικίνητος ενώ έδειχνε να απολαμβάνει κάθε στιγμή της παράστασης.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές τόσο για τη σύλληψη όσο και για το αποτέλεσμα της δουλειάς! 

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mια συναυλία "σημείο αναφοράς" στην εικοσάχρονη πορεία της σπουδαίας ορχήστρας από τον Βόλο...

H μεγάλη γιορτή της Εστουδιαντίνας στο Ηρώδειο 

03/07/2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

http://www.ogdoo.gr/epikairotita/eimastan-ekei/h-megali-giorti-tis-estoudiantinas-sto-irodeio

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια εμπνευσμένη διασκευή του Ανδρέα Κατσιγιάννη σε ένα από τα κλασικά του Σταύρου Κουγιουμτζή, από τη γιορτή για τα 20χρονα της Εστουδιαντίνας στο Ηρώδειο την περασμένη Παρασκευή... Τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας με την Ασπασία Στρατηγού, τον Λεωνίδα Μπαλάφα και τον Θοδωρή Κοτονιά…

Η Εστουδιαντίνα στο «Μανέ της καληνυχτιάς» του… Σταύρου Κουγιουμτζή 

05/07/2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/i-estoudiantina-sto-mane-tis-kalinyxtias-tou-stayrou-kougioumtzi

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο ξεχωριστές στιγμές από τη μεγάλη συναυλία για τα 20χρονα της Εστουδιαντίνας στο Ηρώδειο στις 30 Ιουνίου...

Μια «προσευχή» για «να σταθώ στα πόδια μου» με Νταλάρα, Μπαλάφα & Εστουδιαντίνα

12/07/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/mia-prosefxi-gia-na-statho-sta-podia-mou-me-dalara-balafa-estoudiantina

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0