Sign in to follow this  
Followers 0
EKOSTEL

Απολογισμός - Χρήστου Αηδόνη και Βάσου Λυσσαρίδη

5 posts in this topic

Αυτοβιογραφία ο τίτλος του τραγουδιού που ερμηνεύει ο Γ.Νταλάρας. Από τον δίσκο ''Απολογισμός'' σε μουσική Χρήστου Αηδόνη και ποίηση Βάσου Λυσσαρίδη. 

 

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.protothema.gr/life-style/article/791632/mia-mousiki-sunadisi-ekplixi-o-hristos-aidonis-melopoiei-vaso-lussaridi/

Ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Σταμάτης Κόκκοτας, Παντελής Θαλασσiνός, Μπάμπης Τσέρτος, Γιώργος Χατζής, Κώστας Χατζηχριστοδούλου

 
Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική σκηνή ο Χρήστος Αηδόνης ξαφνιάζει θετικά με την πρώτη απόπειρα του, να διεισδύσει στον χώρο της μουσικής. Ο ίδιος αναφέρει πως αυτό το ταξίδι στον κόσμο της μελωδίας ήταν ένα όνειρο που δεν πιστεύει ακόμη πως έγινε πραγματικότητα.

Η συνεργασία με τον Βάσο Λυσσαρίδη δεν είναι απλά μία απόπειρα μιας μελωδικής προσέγγισης, όπως λέει, αλλά μια κατάθεση ψυχής.

Το cd που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες φιλοξενεί επτά μελοποιημένα ποιήματα, τα οποία ερμηνεύουν κορυφαίοι τραγουδιστές: Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Σταμάτης Κόκκοτας, ο Παντελής Θαλασσίνός, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Γιώργος Χατζής, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.
  apologismos1
 


«Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Βάσο Λυσσαρίδη σε ηλικία 28 ετών. Η ευγένεια, ο σταθερός λόγος, η δύναμη έκφρασης των ιδεών και των απόψεων του δεν σε καθηλώνουν απλά, αλλά σε καθιστούν αιχμάλωτο της προσωπικότητας του» σημειώνει ο κ. Αηδόνης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι νιώθει τυχερός «γιατί όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις συνεχείς επισκέψεις μου στην Κύπρο μπόρεσα να συζητήσω μαζί του πολλές ώρες και να τον γνωρίσω καλύτερα. Όμως είχα και την τύχη να διαβάσω όλες σχεδόν τις ποιητικές του συλλογές και ιδιαίτερα αυτές που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί και να συνειδητοποιήσω το μέγεθος του ψυχικού του μεγαλείου».

Για τον Χρήστο Αηδόνη «ο Βάσος δεν είναι απλά ένας μεγάλος πολιτικός είναι μια σπουδαία προσωπικότητα» και γι’ αυτό ο νεοεμφανισθείς στο χώρο της μουσικής αποπειράθηκε, όπως αναφέρει να παρουσιάσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του, μέσα από τις επιλογές των θεμάτων της ποίησης του, που μελοποιήθηκαν.

Αυτή η προσπάθεια, προσθέτει, δεν περιορίστηκε να αναδείξει μόνο την πολιτική του οντότητα, αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο:

- Την δύναμη της ψυχής, που την καταθέτει με περίσσιο τρόπο με ένα ξεχωριστό αυτοσαρκασμό για όλες τις ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν με την αυτοβιογραφία, με ένα τραγούδι που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.

- Τον ασυμβίβαστο του χαρακτήρα που αποτυπώνεται με τον Ιούδα και Χριστό, με τραγούδι που ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς.

- Τον αγωνιστή και επαναστάτη πολιτικό, αλλά και την πίκρα που τον συνοδεύει από την πληγή της κατοχής και της διχοτόμησης. Η λευτεριά θέλει λεβεντιά τραγουδάει ο Κωστας Χατζηχριστοδούλου μεταφέροντας την κραυγή του Βάσου.

- Τον άνθρωπο της καθημερινότητας και της παρέας με τις ανησυχίες, τις φοβίες, τις χαρές και της ανασφάλειες, που ερμηνεύουν ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Μπάμπης Τσέρτος με τα τραγούδια, η ταβέρνα και η τελευταία μου βραδιά.

- Τον ερωτικό Βάσο με την ομολογία ψυχής με το τραγούδι «αλλιώτικα εγώ ξέρω να αγαπώ», που ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός και τον άνθρωπο -παιδαγωγό που με το «ακριβέ μου φίλε» μας θυμίζει πως ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να αγαπά και που ερμηνεύει ο Γιώργος Χατζής.

Το εγχείρημα της μελοποίησης ποιημάτων του Βάσου Λυσσαρίδη ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, όταν ο Χρήστος Αηδόνης ζήτησε από τον Κύπριο πολιτικό αυτή τη συνεργασία.

Χρειάστηκαν 3,5 χρόνια, μεγάλη προσπάθεια και κατάθεση ψυχής, αλλά και αρκετοί άνθρωποι για να προκύψει το εκπληκτικό αποτέλεσμα, που περιέχεται στο μοναδικής μελωδίας και αρμονίας μουσικό αποτέλεσμα.

Συνέβαλαν, όπως αναφέρει ο κ. Αηδόνης, η Άννα Νταλάρα που πίστεψε και υποστήριξε το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή, ο Χρύσης Πρέντζας που χωρίς την βοήθεια του θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, ο Τάσος Λεβέντης και το ίδρυμα Λεβέντη για την μοναδική αρωγή τους και ο Γιώργος Χατζής που συνέβαλε σε κάθε λεπτομέρεια για την πραγματοποίηση του. Φυσικά και όλοι οι καλλιτέχνες, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Στις αρχές Ιουνίου το cd θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στην Κύπρο και θα ακολουθήσει ανάλογη παρουσίαση στην Ελλάδα.

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια στην σελίδα https://www.xristosaidonis.gr  
 
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Σταμάτης Κόκοτας, Παντελής Θαλασσινός, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζηχριστοδούλου και ο Γιώργος Χατζής τραγουδούν στον «Απολογισμό» του πρώην βουλευτή Χρήστου Αηδόνη σε ποίηση του Κύπριου 98χρονου πολιτικού Βάσου Λυσσαρίδη, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες...

7 ξεχωριστοί ερμηνευτές στο δίσκο του πρώην βουλευτή Χρήστου Αηδόνη

30/05/2018

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω η παρουσίαση έχει γίνει στην Ελλάδα; 

Υπάρχει κάποια πληροφορία αν θα γίνει;

Σχετικά με την ποιητική συλλογή και το cd, επειδή η σελίδα xristosaidonis.gr δε λειτουργεί, έχουμε κάποια άλλη πηγή που να μπορούμε να μάθουμε πως μπορούμε να το προμηθευτούμε;

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kαλημέρα.

Νομίζω πως δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα σε φυσικό προϊόν, ούτε έχει γίνει κάποια παρουσίαση.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0