Sign in to follow this  
Followers 0
EKOSTEL

Όσοι περπάτησαν μαζί μου, Θέατρο Βράχων, 7 & 8 Ιουνίου 2018

15 posts in this topic

 

Με την σειρά που ακούστηκαν από τον Γ.Νταλάρα τα τραγούδια

 

 

 

 

Το αφιέρωμα στον Καββαδία κλείνει ο ίδιος ο συνθέτης

 

Κι επιλέγω και τη Δίκοπη ζωή γιατί το θεωρώ υπέροχο τραγούδι

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι αφού δεν γράφει κάποιος άλλος εντυπώσεις ας γράψω εγώ. Δυο βραδιές αφιερωμένες στο έργο του Θάνο Μικρούτσικου. Μόνο που κάποιες συναυλίες για τους δημιουργούς αλλά και για το κοινό παίρνουν άλλη διάσταση. Έτσι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχει μιλήσει ο ίδιος για το πρόβλημα υγείας του και δεν θα ξεπεράσω τα όρια λέγοντας πως περισσότερη εντύπωση μου έκανε η ενέργεια αυτού του ανθρώπου. Τρεις ώρες πάνω στη σκηνή και τα έδωσε ΟΛΑ. Και για τον ίδιο αλλά και για τους χιλιάδες ακροατές-θεατές. Και πραγματικά ήταν πολλές χιλιάδες. Γέμισαν τα πάντα στο Θέατρο Βράχων. Δεν υπήρχε γωνίτσα και διάδρομος κενός. Κι αυτό ήταν ένα πρόβλημα για την ασφάλεια των ακροατών και πρέπει να το χρεώσουμε στα αρνητικά της διοργάνωσης. Μπορεί να πιέστηκαν από την μεγάλη ζήτηση ώστε να έχουν όσο λιγότερους παραπονεμένους γίνεται. Τελικά όμως υπήρξαμε παραπονεμένοι οι θεατές γιατί ζοριστήκαμε πολύ. Δεν έπρεπε να διατεθούν τόσα υπεράριθμα εισιτήρια. Τέλος με το αρνητικό αλλά σοβαρό σημείο. Πάμε στα άλλα. Έντεκα καλλιτέχνες που περπάτησαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και -κυρίως- ψυχή! Κι αν δεν είναι το φόρτε μου οι πολυσυμμετοχικές συναυλίες θα τονίσω πως όλοι καταλάβαμε πως ήταν εκεί με την καρδιά τους κι όχι επειδή έπρεπε ή όφειλαν. 

Εύχομαι ολόψυχα περαστικά στον Θάνο Μικρούτσικο! Κι ελπίζω όση αγάπη έλαβε αυτές τις δυο βραδιές (από καλλιτέχνες και κοινό) να τη μετατρέψει σε δύναμη και ίαση. Άλλωστε η ψυχολογία παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο. 

Και του χρόνου ή και πιο σύντομα στη σκηνή με συγκίνηση και πολύ χειροκρότημα.

(Η πρώτη βραδιά μαγνητοσκοπήθηκε και θα προβληθεί από το κανάλι της Βουλής).

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήταν η ωραιότερη-ίσως-πολυσυμμετοχική συναυλία που έχω παρακολουθήσει. Ένα πρόγραμμα τριών ωρών που τα είχε όλα. Έκανε ένα πέρασμα σε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του Θ.Μικρούτσικου σε όλο τα φάσμα της μουσικής. Ακούγοντας όλα αυτά τα τραγούδια μαζεμένα και με εξαιρετικές από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες ερμηνείες, καταλάβαινε κανείς νομίζω γιατί δικαίως ο Μικρούτσικος συγκαταλέγεται στους σημανικότερους Έλληνες συνθέτες. Η φυσική παρουσία δε του ιδίου ήταν εντυπωσιακή γεμάτη ένταση, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του την περιπέτεια της υγείας του. Οι ερμηνείες των τραγουδιστών ήταν αντάξιες τόσο του συνθέτη όσο του ονόματός τους.  

Ο δε κόσμος ήταν παρών από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι δημιουργώντας μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Συγχαρητήρια σε όσους σκέφτηκαν την πραγματοποίηση της συναυλίας, συμμετείχαν σε αυτή και δούλεψαν για την διοργάνωσή της.

Να είναι καλά και να συνεχίζει το ίδιο δυναμικά!   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Μικρούτσικος αποτελούσε πάντα μια αμφιλεγόμενη παρουσία στο μυαλό μου. Δε χωράει αμφιβολία ότι δεν μπορούσα παρά να τρέφω απεριόριστο σεβασμό στο συνθέτη του Σταυρού του Νότου και της Πιρόγας. Από την άλλη, λίγο μια υπερβολή που μου έβγαζε όταν επιχειρούσε να πει ο ίδιος τα τραγούδια του (και το έκανε συχνά...), λίγο η εμπλοκή του με την πολιτική (όταν δεν είναι Θεοδωράκης για να του συγχωρείς τα πάντα...), ακόμα και -όσο κι αν ακούγεται και είναι άδικο- η ενοχλητικά αντιαισθητική παρουσία του αδερφού του όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, με αποθάρρυναν, επί σειρά ετών, από το να επιδιώξω να τον δω ζωντανά. Η πρώτη βραδιά που παρακολούθησα, αν και ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας του συνθέτη, χωρίς όμως να επιτρέπει ο ίδιος ούτε στιγμή να τον λυπηθείς, είχε απ´ όλα!! Είχε απίστευτες μουσικές, είχε πάθος, παλμό, ενθουσιασμό, μοναδικές ερμηνείες, είχε κόσμο ακόμα και στα βραχάκια, είχε Γιώργο, Χαρούλα και Βασίλη, που για εμάς τους πιο μεγάλους θα είναι πάντα ένα προσκλητήριο της νιότης μας και ένα επιπλέον κίνητρο να είμαστε εκεί!!.. Να είναι δυνατός και τυχερός στη δοκιμασία που περνάει!!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τη δεύτερη βραδιά

 

 

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσωπικά θα συμφωνήσω με το απόσπασμα παρακάτω. Ήμουν στη συναυλία και πρέπει να συστήσω (σιγά τον παράγοντα της μουσικής αλλά ως ακροάτρια) λίγη υπομονή στους νεότερους, δουλειά περισσότερη, ρεπερτόριο καλύτερο και μη φορτώνουν τα λάθη τους στους παλαιότερους αλλά ας συνεχίσουν εκεί που το άφησαν εκείνοι. Ας τους αγαπήσουν κι ας τους μελετήσουν, κέρδος τους θα είναι. Και ίσως έτσι  κάποτε τους φτάσουν.

 http://www.avopolis.gr/live/live-greek/64107-thanos-mikroutsikos-osoi-perpatisan-18

28Mikrts_11.png

28Mikrts_12.png

Αλλά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Βύρωνα ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος. Δυστυχώς για τους επιγόνους, δυστυχώς για όσους συναδέλφους πασχίζουν να τους «ψηλώσουν» μη και τους βγει λειψό το παρόν του ελληνικού τραγουδιού (και τι θα απογίνουν...), δυστυχώς για τους παροικούντες το Εναλλακτικόν που προσδοκούν την πτώση και καταστροφή των μόσχων των χωνευτών, ο γηπεδικός Παπακωνσταντίνου του "Ένας Νέγρος Θερμαστής Από Το Τζιμπουτί", ο υπερηχητικός Νταλάρας του "Καραντί", η Χαρούλα που ξέρει πώς να σε κάνει να δακρύζεις με ένα "Φεύγω Και Μη Με Περιμένεις" –κι ας μην μπορεί πια να πει την "Ελένη" χωρίς ενισχύσεις στις ψηλές νότες– και ο συνθέτης που κολάζεται ακόμα μόνος στο πιάνο με το «μάνα θα πάω στα καράβια» του Νίκου Καββαδία, παραμένουν οι θεματοφύλακες του «σπουδαίου» στην εποχή που όλοι σχεδόν προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη της έννοιας.

28Mikrts_13.png

28Mikrts_14.png

Όπως έγραψα όμως και πιο πάνω, δεν είναι ο τόπος και ο χρόνος για να ανοίξουμε τέτοιες κουβέντες. Στον Βύρωνα τιμήθηκε η παρακαταθήκη του Θάνου Μικρούτσικου, του συνθέτη εκείνου που μετρά εμβριθή έργα για μικρή ορχήστρα & μαγνητοταινία άγνωστα στο ευρύ κοινό, μα την ίδια στιγμή πέτυχε να κάνει και μεγάλα λαϊκά σουξέ με τραγούδια τα οποία μιλούσαν για περίεργα έως και ολίγον ακατάληπτα πράγματα : για άτομα που δεν χωρούσαν στην ύλη, για το πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία (και η ιστορία σιωπή), για νικημένους που τραύλιζαν άριες κάποιας όπερας, για μαχαίρια βγαλμένα θαρρείς από horror νουβέλες. Η υποδειγματικώς ομαδική εκτέλεση της "Ρόζας", με όλο σχεδόν το θέατρο να τραγουδά συγκινημένο τους στίχους, υπήρξειδανικό φινάλε καρδιάς και για μας και για τον Μικρούτσικο. Ό,τι και να γίνει στο εξής –και όλοι ευχόμαστε τα  καλύτερα– η αγάπη καταγράφηκε με τον πλέον ηχηρό και αδιαφιλονίκητο τρόπο. 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τη δεύτερη βραδιά στα παρασκήνια του Θεάτρου Βράχων με την Χαρούλα.

https://postimg.cc/image/5yi3922hl/

35224197_1990124641006771_75668761351668

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα «φωτογραφικός» τύπος (πάντα έλεγα πως οι φωτογραφίες δεν τραγουδούν και προτιμούσα να αποτυπώνω τις στιγμές σε video ή ηχητικά ντοκουμέντα), δεν μπορώ να μη σταθώ σε μια φωτογραφία από τα παρασκήνια της δεύτερης συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου στο θέατρο Βράχων, που έκανε χθες την εμφάνισή της...

«Αν σε ρωτήσουν τι ομάδα αίματος έχει αυτή η χώρα, δείξε αυτή τη φωτογραφία»

14/06/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

http://www.ogdoo.gr/epikairotita/mousika-nea/an-se-rotisoun-ti-omada-aimatos-exei-afti-i-xora-deikse-afti-ti-fotografia

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου  στο Κανάλι της Βουλής στις 9 το βράδυ η συναυλία του Θ.Μικρούτσικου στο Θέατρο Βράχων.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0