Sign in to follow this  
Followers 0
Anna

Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-21/11/18

9 posts in this topic

Εντυπώσεις, φωτογραφίες κι ένα μικρό ηχητικό απόσπασμα από τη χθεσινή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης...

Ο Γιώργος Νταλάρας στην Θεσσαλονίκη με το εμβληματικό «Άξιον Εστί»

22/11/2018
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

http://www.ogdoo.gr/epikairotita/eimastan-ekei/o-giorgos-dalaras-stin-thessaloniki-me-to-emvlimatiko-aksion-esti

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

''...εξόριστε Ποιητή,στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;''

''...Και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση, και θα σπείρουνε γενεές στους αιώνες των αιώνων''

''...και Αιέν ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας!''

ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ και ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ από το μνημειώδες ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Κάποιοι αποσπασματικοί στίχοι που κάθε φορά που τους ακούω -κυρίως- δονούμαι κι ας μην είναι η απαγγελία τους η ιδανική. Και δεν ήταν για μένα η ιδανική η απαγγελία του Γιάννη Αναστασάκη τη στιγμή που έχω στα αυτιά μου τον Κατράκη από τον δίσκο κι αργότερα τον Τσακίρογλου, τον Κιμούλη και πιο πρόσφατα ακόμη κι αυτή του Σακελλαρίου που την χαρακτήρισα ενδιαφέρουσα αλλιώς. Θα πει κάποιος τόση σημασία;Μεγάλη! Γιατί εκείνο το ''Όι,όι,όι, μάνα μου'' δεν το προσπερνάς έτσι απλά. Αυτή ήταν η μόνη μου σοβαρή ένσταση σε σχέση με την χτεσινή παρουσίαση του εμβληματικού αυτού έργου. Ενός έργου που μας θυμίζει την εποχή της  πολιτιστικής μας αναγέννησης. Για την οποία οι ποιητές είχαν τον κύριο λόγο. Όπως και ο ιδιοφυής Θεοδωράκης. Όσες φορές και να ακούσω αυτό το έργο πάντα νιώθω πως έχει να μου δώσει και κάτι καινούργιο. Αυτό που πάντα είναι ίδιο είναι το συναίσθημα που μου προκαλεί. Ίδιο κι απαράλλαχτο. Και δεν θα αναλύσω άλλο γι αυτό...

Στο ρόλο του βαρύτονου ή ψάλτη όπως τον αποκαλεί ο συνθέτης, προσπάθησε και στάθηκε αξιοπρεπώς ο Απόστολος Σωτηρούδης. Ιδιαίτερα σεμνή παρουσία.

Για τον Γιώργο Νταλάρα έχω να πω πως -στο κατώφλι της όγδοης δεκαετίας της γεμάτης ζωής του- ακόμη έχει την ενέργεια ενός νέου ανθρώπου μαζί πλέον με τη μεγάλη  εμπειρία των χρόνων. Αυτή η ενέργεια και η εμπειρία φάνηκε πολύ κι εχτές. Όπως και η αγάπη του για το έργο. Είναι σημαντικό ο ερμηνευτής να ξέρει τι και πώς τραγουδά. Και ο Νταλάρας ξέρει πολύ καλά και το ''τι'' και το ''πώς'' λες κι από πάντα. Δυνατός, ψυχωμένος! Αυτήν την ενέργειά του έχει και την ικανότητα να την περνά και στο ακροατήριο. Σε κάποιους σαν εμένα η τόση ενέργεια που πήρα εχτές με έκανε (για μια δουλειά 20 συνολικά λεπτών στο κέντρο) να περπατήσω από Καλαμαριά έως Αριστοτέλους για 1 ώρα και 20 λεπτά... Καλό κακό δεν ξέρω αν είναι. Εγώ μια χαρά ένιωσα.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην ορχήστρα των νέων παιδιών της ορχήστρας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ανάγκη και διάθεση για μάθηση. Εκμεταλλεύτηκαν την ευτυχή συγκυρία της συνεργασίας με φτασμένους μουσικούς και καλλιτέχνες και απέδωσαν με  επάρκεια το έργο και τα τραγούδια. Συνεπικουρούμενοι από τη Συμφωνική του Δήμου. Πολύ καλή αρχή έκαναν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους κι εύχομαι το ίδιο πολύ καλή συνέχεια!

Γέμισε η σκηνή καλλιτέχνες! Πόσοι συνολικά να ήταν; Εκατό; Διακόσιοι; Μπήκα στον πειρασμό να τους μετρήσω. Έχανα τον λογαριασμό. Οι μουσικοί. Μαζί και η λαϊκή ορχήστρα. Σπουδαίοι μουσικοί.

Οι χορωδοί (τέσσερις σημαντικές χορωδίες μαζί αν και νομίζω πως και δύο θα ήταν υπεραρκετές).

Οι τραγουδιστές. Ιδιαίτερη μνεία και στην Ασπασία Στρατηγού. Ένα μικρό λαθάκι δεν σβήνει την εξαιρετική παρουσία της. Ειδικά η Μαρίνα της ήταν εξαίσια! Και πήρε και το ανάλογο χειροκρότημα.

Οι τεχνικοί. Γιατί και οι τεχνικοί με τόσα μικρόφωνα και τόσες δυσκολίες καλλιτέχνες ήταν.

Το κοινό γέμισε την αίθουσα κι αυτό είναι αξιομνημόνευτο. Επίσημοι κι ανεπίσημοι. Γιατί έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις με προσκλήσεις να περιφρονούν την εκδήλωση, να μην έρχονται αλλά να κρατάνε τις προσκλήσεις και να μην τις επιστρέφουν ώστε να τις προμηθευτούν όσοι θέλουν να είναι παρόντες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως σημείωσε κι ο Θάνος στο άρθρο του, δεν είδαμε τέτοια κακή νοοτροπία. Το αντίθετο. Γέμισε η μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου. Μείναν αρκετοί εκτός της αίθουσας βέβαια.Κι αν ήταν κάπως σφιγμένοι οι ακροατές, δεν ήταν καθόλου μίζεροι στο χειροκρότημα.

Εμείς οι παλαβοί θα θέλαμε ένα ακόμη τραγούδι στο τέλος για το δρόμο.

''Άξιον εστί το τίμημα'' και με αυτούς τους στίχους ο επίλογος των εντυπώσεών μου.

*Επέλεξα αυτή τη φωτογραφία του Τ.Αναστασόπουλου. Εικονίζει την αγκαλιά του Γ.Νταλάρα προς τον καθηγητή του Αριστοτελείου κ.Γ.Παπανικολάου. Επέλεξα αυτή τη φωτογραφία γιατί αυτός ο άνθρωπος βοήθησε τα αυτιά των ακροατών στο θέμα του ήχου. Βοήθησε και τους καλλιτέχνες. Βοήθησε με την επιστημοσύνη του και την αγάπη του. Ο Νταλάρας εξήρε στο β' μέρος της συναυλίας την έννοια της φιλίας στο πρόσωπο του Γ.Παπανικολάου. Και ήταν η αιτία να γίνει αυτή η συναυλία στο ΜΜΘ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, περιλαμβάνεται ο George Papachristoudis, άτομα στη σκηνή, άτομα παίζουν μουσικά όργανα και νύχτα

 

 

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακούγοντας το β' μέρος της συναυλίας με τα τραγούδια με συμφωνικό ήχο, θαύμασα ξανά τη εξαιρετική δουλειά του Κώστα Γανωσέλη. Δεν ξέρω αν αυτός ο σπουδαίος μουσικός κι ενορχηστρωτής είναι ενεργός ακόμη. Τι ωραία θα ήταν να προσθέτανε σε αυτή τη λίστα των τραγουδιών και δυο-τρία νέα τραγούδια. Για ανανέωση. Είτε ο ίδιος ο κ.Γανωσέλης είτε ο Γ.Παπαχριστούδης.

Και να θυμηθώ πως όταν πρώτος ο Νταλάρας είχε την ιδέα να παιχτούν κάποια τραγούδια με ορχήστρες (συμφωνικές και φιλαρμονικές) πέσανε να τον φάνε στην κυριολεξία. Μετά ,βέβαια.κάνανε οι συνάδελφοί του  αντίστοιχες συνεργασίες και όλα καλά κι όλα ωραία...Ξεχάσανε τι λέγανε στα προσκήνια και στα παρασκήνια.

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστούμε πολύ, Άγγελε!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρονια Πολλα Μεγαλη Μπουγατσα,

Ωραιες φωτογραφιες !  και σε ειδα  ;-) 

ενα μεγαλο ευχαριστωωωω !

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0