Sign in to follow this  
Followers 0
EKOSTEL

''...και το καλοκαίρι κρυώνω'' εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβρης 2018

18 posts in this topic

https://armosbooks.gr/shop/recentlypublished/giorgos-ntalaras/

50 χρόνια τρανής ιστορίας. Αρκετές φορές παρεξηγημένος ίσως από όσους δεν κατανοούν το πολύ πάνω από τη μετριότητα των καιρών. Το μόνο που με στενοχωρεί με τέτοιες εκδόσεις είναι ότι αντιλαμβάνομαι πως αρχίζει να σκέφτεται την αποχώρηση από την ενεργό δράση. Είναι πολύ ακμαίος φωνητικά ακόμη κι ευελπιστώ αυτές οι εκδόσεις να είναι απλά μια υπενθύμιση ότι ζουν ανάμεσά μας κάποιοι άνθρωποι που αξίζουν του σεβασμού μας και της αγάπης μας. Τόσα πολλά χρόνια που τον ακούω και όσα τον γνώρισα από κοντά καλύτερα, για μένα παρεξηγημένος ΔΕΝ είναι. Είναι από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες ο πιο αγαπημένος. Με κράτησε στα δύσκολα και με απογείωσε στα εύκολα. Και είναι ένας καλός κι ευαίσθητος άνθρωπος...Καλοτάξιδο κι αυτό το δώρο του!
''Και το καλοκαίρι κρυώνω'' και πρέπει να είχε πολύ κρύο στο πολυβολείο που το είχαν για σπίτι όταν ήταν μικρούλης κι έκλειναν τα παράθυρα με χαρτόνια...Μέχρι και τον τίτλο του βιβλίου όρισε εκείνο το κρύο.
Κρίμα που λείπουν κάποιοι από κοντά μας. Θα χαιρότανε πολύ με αυτήν την έκδοση!

 

giorgos ntalaras
  • giorgos ntalaras
  • 1.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpeg

Γιώργος Νταλάρας….και το καλοκαίρι κρυώνω!

 
 

Λάλας Θανάσης

Μισός αιώνας ελληνικό τραγούδι
121 ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
112 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
18 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

ΜIΑ ΖΩH ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤOΡΗΜΑ!
50 χρόνια ελληνικό τραγούδι!
Ο Γιώργος Νταλάρας έχει κουσούρια που ίσως να προκαλούν και παρεξηγήσεις. Αλλά υπάρχει άνθρωπος χωρίς κουσούρια; Τα καλά του, όπως στον καθένα, πάνε με τα κουσούρια του παρέα…
Ο «θείος», έτσι τον φωνάζουν οι κοντινοί του συνεργάτες, έχει αλλεργία στον καπνό του τσιγάρου, πίνει νεράκι του Θεού, κοιμάται νωρίς, όλη μέρα κάθε μέρα με τα μουσικά όργανα παρέα, δεν αντέχει τα δείπνα και τα κοσμικά, δεν τον χωράει ο τόπος, κάνει πάντα μια προβίτσα πέντε ωρών πριν την κανονική πρόβα έξι ωρών, είναι στο πλευρό των φίλων του στη γιορτή αλλά και στα δύσκολα, δεν ξεχνάει πού γεννήθηκε, ποιοι τον έφεραν στον κόσμο και ιδιαιτέρως δεν ξεχνά πόσο τον έχει επηρεάσει το φυσικό κρύο που έζησε στα παιδικά του χρόνια:
«…δεν το άντεχα το κρύο, υπέφερα σαν παιδί… Να σκεφτείς ότι αυτό μού έμεινε κουσούρι και μεγάλος τώρα πια… είναι καλοκαίρι και κρυώνω!»

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εκτός απροόπτου, η παρουσίαση θα γίνει στη Στοά του βιβλίου, 21 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

5 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ελπίζω να είναι ένα βιβλίο που πραγματικά να του αξίζει γιατί πραγματικά του αξίζει. Εγώ χαίρομαι που το βιβλίο βγαίνει όσο είναι ενεργός και όρθιος και όχι "κατόπιν εορτής". Καλο τάξιδο και είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσαμε να έχουμε και να κάνουμε και δώρα! 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξωτερικά, λογω design, επιλογης φωτογραφιών, αλλά και σε συνδυασμο με το concept, δειχνει εναν υψηλο βαθμο προχειρότητας, που δεν ταιριάζει με τον άνθρωπο Νταλάρα. Μακάρι το περιεχόμενο να διαψεύσει...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ σωστή παρατήρηση.όντως με χαλάει η εμφάνιση. επρεπε να ειναι μια υπερπολυτελης εκδοση με πολλές σελίδες.Σε μεγάλο μέγεθος

με γυαλιστερες ΕΓΧΡΩΜΕΣ και πιο πολλες φωτογραφιες.

τελωσπαντων καλύτερο είναι από το τίποτα!! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το βιβλίο είναι στα χέρια μου απο την Δευτέρα. Συμφωνώ με τους προηγούμενους ,όσο αφορά την εξωτερική εμφάνιση και τις φωτογραφίες.. Όμως και το περιεχόμενο του βιβλίου ,δεν μας λέει κάτι καινούργιο!!λίγο -πολύ ,πάνω-κάτω πληροφορίες και γνωστά περιστατικά που εμείς που ακολουθούμε τον Γιώργο πολλά χρόνια τα γνωρίζαμε! ΟΚ!!! Δεν απευθύνεται σε εμάς!!!!Εύχομαι να μπορέσει να συστήσει τον ΄΄Ανθρωπο και Μουσικό¨ ΝΤΑΛΑΡΑ  σε όλους εκείνους που αμφισβητούν την καλλιτεχνική και ανθρώπινη αξία,υπόσταση και προσφορά !!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια πολύ ειλικρινή και γενναιόδωρη ματιά στην ζωή του Γιώργου Νταλάρα ! Πολύ ζεστό βιβλίο, πολύ συγκινητικό! Των ευχαριστούμε πολύ που άνοιξε την καρδιά του και το μοιράστηκε μαζί μας. 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συνέντευξη που καταγράφει στοιχεία αυτοβιογραφικά. Και τα αποσπάσματά της επιλέχθηκαν με ευθύνη του Θ.Λάλα, όπως αναφέρει ο ίδιος. Γι αυτό και κάποια εμμονή ίσως σε αναφορές πιο φιλοσοφικού περιεχομένου π.χ.Δεν ξέρω βέβαια αν ο Γ.Νταλάρας θα ήθελε ποτέ ή τώρα έστω μια αυτοβιογραφία με τον παραδοσιακό τρόπο που έχουμε συνηθίσει (πολλοί θα το θέλαμε). Υπάρχουν στοιχεία ενδιαφέροντα και χρήσιμα ειδικά για τον αναγνώστη που δεν τον γνωρίζει ή έχει αμφιβολίες. Με αρκετές αδημοσίευτες φωτογραφίες. Εν γένει θετικό το πρόσημο για μένα. Και απαραίτητο για νταλαρικούς, ουδέτερους ή και εχθρούς. Για να μάθουν πώς συμπεριφέρονται ή πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Γιατί όσον αφορά εμένα επικύρωσε -και μέσω αυτού του βιβλίου- την θετική άποψη που είχα για το πώς ένας καλλιτέχνης  σαν τον Γ.Νταλάρα διαχειρίστηκε τη ζωή και τις αρχές του.

Η έκφραση ''μια ζωή σαν μυθιστόρημα'' δεν είναι απλά για να τη λέμε για ορισμένους ανθρώπους. Για τον Γ.Νταλάρα αυτή η μυθιστορηματική ζωή είναι η ζωή του. Επιπλέον τα παιδικά του χρόνια είναι ταινία ολόκληρη νομίζω.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα βιβλίο για τον Γιώργο Νταλάρα,  τον αγαπημένο μας ''θείο'' είναι πάντα χρήσιμο , είναι πάντα καλό και ευπρόσδεκτο και εννοείται ότι το αγόρασα 

και εννοείται ότι μου αρέσει και μας αρέσει. Όμως όταν βγάζεις --όταν δημιουργείς ένα τέτοιο βιβλίο (που τέτοια βιβλία δεν βγαίνουν κάθε μέρα)--- και που τέτοια βιβλία μένουν στην ιστορία,  οφείλεις να έχεις μέσα σε αυτό και έγχρωμες φωτογραφίες ---illustation---

και συνοδευτικά dvd από συνεντεύξεις και πιο σκληρές σελίδες πιο πολυτελείς και σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Παράδειγμα θα βάλω από ένα φανταστικό βιβλίο για τους rolling stones πως είναι η σωστή εμφάνιση ενός βιβλίουsearch?q=rolling+stones+deluxe+book&sour

Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!!! όλοι μας θα θέλαμε ένα βιβλιο-album με πολλες φωτογραφίες.Τόσα κυκλοφορούν ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ μεγεθος με σπίτια , με θάλασσες , με best hotels. ....με......με.......με...........κλπ

Τελωσπάντων...........  τι να  πει κανείς.................

αυτα όλα τα γράφω γιατι φαντάζομαι δεν θα κυκλοφορήσει πάλι αύριο άλλο βιβλίο για τον θείο,

οπότε αφού αποφάσισε να φτιάξει  (οποιος το αποφάσισε)  αςε το φτιάξει ωραίο και μεγάλο!!!!!

 

Τελωσπάντων...........  τι να  πει κανείς.................

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολλά μπορεί να πει κανείς. Και -κυρίως- να αναμένει κι άλλες εκδόσεις. Πολλοί επίδοξοι εκδότες και συγγραφείς υπάρχουν άλλωστε. 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.in.gr/2018/12/10/culture/o-giorgos-ntalaras-mesa-apo-ta-matia-tou-thanasi-lala/

O Γιώργος Νταλάρας μέσα από τα μάτια του Θανάση Λάλα

Ο δημοσιογράφος που καθιέρωσε τις μεγάλες σε έκταση συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες, επανέρχεται με ένα αρκετά διαφορετικό εγχείρημα
O Γιώργος Νταλάρας μέσα από τα μάτια του Θανάση Λάλα | in.gr
10 Δεκεμβρίου 2018, 13:04
 
  •     
     
     
  •  
  •  
  • Facebook Share
  • Twitter Share
  • Email Share

Ένα διήγημα διαλόγου ήθελε να δημιουργήσει ο Θανάσης Λαλάς με το βιβλίο του «Γιώργος Νταλάρας… και το καλοκαίρι κρυώνω! Ή αλλιώς: Μισός αιώνας ελληνικό τραγούδι» και το πέτυχε απόλυτα.

 

Ο δημοσιογράφος, που καθιέρωσε τις μεγάλες σε έκταση συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες, επανέρχεται με ένα αρκετά διαφορετικό εγχείρημα. Τουλάχιστον όσον αφορά τις εκδοτικές προσπάθειες αυτοβιογραφίας προσώπων που για διαφορετικούς ο καθένας λόγους απασχολεί την κοινή γνώμη για δεκαετίες.

Το βιβλίο του Λαλά –κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός- έχει διαφορές από τις κλασικές αυτοβιογραφίες στην δομή και στην ουσία του.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο συγγραφέας έχει τον πρώτο ρόλο και όχι ο αυτοβιογραφούμενος. Όπως εξηγεί στο in.gr ο κ. Λάλας, το βιβλίο «δεν στηρίζεται στο τι λέει ο αυτοβιογραφούμενος για τη ζωή του, αλλά τι επιλέγει να πει για τη ζωή του ένας άλλος άνθρωπος. Αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που λέμε κλασική αυτοβιογραφία».

Από τα περιεχόμενα κι όλας καταλαβαίνει κανείς ακριβώς αυτό που ήθελε να πετύχει ο συγγραφέας. 121 αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγου, 112 μοναδικές φωτογραφικές αφηγήσεις και 18 προσωπικές λίστες. Όλα αυτά σε 410 σελίδες που διαβάζονται απνευστί αλλά και αποσπασματικά.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος του συγγραφέας. «Προσπάθησα να κάνω ένα είδος που μπορεί να διαβαστεί από διαφορετική σελίδα κάθε φορά. Σε όποια σελίδα και να ανοίξει ο αναγνώστης μπορεί να μάθει κάτι για τον άνθρωπο για τον οποίο μιλάμε. Μπορείς να επιλέξεις να διαβάσεις μόνο τέσσερις σελίδες, μπορείς όμως και ολόκληρο με τον κλασικό τρόπο».

 dalaras_lalas.jpg

Μιλώντας με τον κ. Λαλά καταλαβαίνω ότι η συγκεκριμένη φόρμα γραφής τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Πολύ περισσότερο από την δημιουργία μιας ακόμα αυτοβιογραφίας. Άλλωστε ο ίδιος μετά από 3.500 συνεντεύξεις έχει πλούσιο υλικό για δεκάδες ανθρώπους και θα μπορούσε πολύ εύκολα να φτιάξεις αυτοβιογραφίες κλασικής δομής.

Αλλά ο δικός του στόχος ήταν μια περισσότερο φωτογραφική αφήγηση. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Είναι σαν να πέφτουμε μέσα σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ και μέσα από αυτό να αφηγούμαστε πράγματα και καταστάσεις». Για αυτό και οι 112 μοναδικές φωτογραφικές αφηγήσεις μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε με τρόπο στον ζωή αλλά και τον ψυχισμό του Νταλάρα που θα ήταν πολύ δύσκολο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις λίστες, κατά τη γνώμη μου στο πιο ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου. Λίστες τις οποίες αποφάσισε ο κ. Λάλας και ο Νταλάρας συμπλήρωσε με προθυμία. Λίστες για τα αγαπημένα του τραγούδια, τις φωνές που ξεπερνούν τα όρια, όσα θέλει να κάνει πριν πεθάνει. «Λίστες που έχουν μια ελαφράδα αλλά και κάτι πολύ ουσιαστικό.

Η ιδέα για το συγκεκριμένο είδος αυτοβιογραφίας ανήκει στον ίδιο τον συγγραφέα. Μετά το βιβλίο του «Στην πεδιάδα του Ιονίου» για τον Κουνέλλη επιστρέφει με αυτό για τον Νταλάρα και η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια. «Με ενδιαφέρει πολύ να κάνω μια σειρά από βιβλία που να τα διαβάζει κανείς σαν μικρά διηγήματα διαλόγου. Η ζωή σαν μυθιστόρημα με αφορμή ένα πρόσωπο» μας εξηγεί ο κ. Λάλας.dalaras2.jpg

Γιατί όμως η αρχή έγινε με τον Νταλάρα; «Γιατί είναι ο Νταλάρας» μας απαντάει γελώντας και συνεχίζει: «Από 1982 τον έχω συναντήσει 20-30 φορές και έχει την ιδιομορφία ότι ο είναι ένας βαθιά εξελισσόμενος συνομιλητής. Ενώ κάνεις μια κουβέντα μαζί του για ένα θέμα και έχει πλήρη άγνοια όταν τον ξανασυναντάς βλέπεις ότι εκεί που υστερούσε πριν τώρα έχει εντρυφήσει. Έχει φροντίσει να μάθει τα πάντα. Έτσι αντιμετωπίζει τα θέματα που αγνοεί. Είναι φιλομαθής και κοιτάει πως μπορεί να προχωρήσει ο εαυτός του».

Αναρωτιέμαι πως κατάφερε ο κ. Λάλας να γράψει 410 σελίδες για τον Νταλάρα χωρίς σε καμία περίπτωση να τον αγιοποιεί. Οι περισσότερες αυτοβιογραφίες έχουν την τάση να αφήνουν στην άκρη αδυναμίες και ελαττώματα και να φτιάχνουν ένα προφίλ που μοιάζει εξωπραγματικό.

Αντίθετα σε αυτήν την περίπτωση τα «κουσούρια» του καλλιτέχνης είναι μέρος της προσωπικότητας που σκιαγραφείται. «Έχω την εντύπωση ότι κάποιος είναι άγιος, επειδή κατοικείται από έναν διάβολο» αναφέρει ο συγγραφέας και εξηγεί: «Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι ελαττωματικοί. Είναι ακριβώς το αντίγραφο της ανθρώπινης φύσης που κουβαλάει όλα τα ελαττώματα, αλλά έχουν μια εσωτερική βιοτεχνία μετατροπής των ελαττωμάτων σε προτέρημα». Για αυτό άλλωστε μας κεντρίζει τόσο πολύ το ενδιαφέρον η ζωή και το έργο. Οι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν με έναν μοναδικό τρόπο μεταφέρει μεγάλα έργα στο κοινό.

«Τα μεγάλα έργα μας συγκινούν γιατί μας επιτρέπουν να είμαστε ευάλωτοι, να είμαστε φθαρτοί, ενοχικοί και φοβισμένοι. Να τρέμουμε μπροστά στην ανυπαρξία. Αλλιώς ποιος ο λόγος να διαβάσει κάποιος τον Σαίξπηρ, τον Πλάτωνα, τον Τζειμς Τζόις; Όλη η ιστορία της τέχνης έχει να κάνει με τα 5-6 μεγάλα ερωτήματα που μας απασχολούν όλους. Από τον άνθρωπο που καθαρίζει το δρόμο μπροστά από το σπίτι μας, μέχρι αυτόν που συμμετέχει σε διαστημικό πρόγραμμα στη NASA. Η ιστορία της λογοτεχνίας δεν απευθύνεται σε ειδικούς, αλλά σε ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στην άγνοια, στην αγωνία, στην περιέργεια».dalaras3-483x600.jpg

Επαναφέρουμε την συζήτηση στον Γιώργο Νταλάρα και στα στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό καλλιτέχνη μετά από 50 χρόνια πορείας. «Και στην περίπτωση του Νταλάρα και στις άλλες συνεντεύξεις που έχω κάνει, όλοι είχαν κάτι καταφέρει στη ζωή τους. Έχω καταλήξει ότι ο χαρακτήρας τους είναι αυτό που τους οδηγεί. Ο χαρακτήρας τους κάνει αυτό που είναι. Ο Νταλάρας είναι ένας άνθρωπος που έχει τεράστια αγωνία για αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δική του πατρίδα. Μια πατρίδα που έχει σύνορα, ελαττώματα, ιμπεριλιαστικές διαθέσεις, μια φιλάνθρωπη εστίαση, αλλά όλο αυτό είναι ο χαρακτήρας του Νταλάρα. Με αυτό έχει υπογράψει το έργο του».

Με τον ίδιο τρόπο, όσον αφορά τη δομή αλλά και την ειλικρινή προσέγγιση, ο κ. Λάλας θέλει να γράψει και για άλλες προσωπικότητες. Ο ίδιος πιστεύει αυτό το είδος γραφής και θεωρεί ότι έτσι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την ιστορία ενός ήρωα. Και όσον αφορά αυτούς που θα ακολουθήσουν: «Σίγουρα ένα από τα όνειρα μου είναι να ολοκληρώσω την δουλειά που έχω κάνει για τον Ανδρέα Παπανδρέου και να γράψω ένα βιβλίο για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Από τον Παπανδρέου έχω συγκεντρώσει 54 ώρες συζήτησης. Θέλω πολύ να βγει αυτή η δουλειά γιατί δείχνει ακριβώς τι γίνεται στο δωμάτιο εξουσίας. Είναι βέβαια μια πολύ σημαντική προσωπικότητα αλλά μέσα από αυτόν αποκαλύπτονται όλα τα καλά και τα κακά που γίνονται σε ένα δωμάτιο εξουσίας»

Ακόμα και από τις εκατοντάδες συνεντεύξεις του κ. Λάλα διαπιστώνει κανείς ότι το πρόσωπο είναι για αυτόν μια αφορμή για να δημιουργήσει έναν ήρωα και να ταξιδέψει μαζί του. Αυτή την προσέγγιση ακριβώς κρατάει και στο βιβλίο για τον Νταλάρα αλλά και σε αυτά που ονειρεύεται να ακολουθήσουν. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δίνει περισσότερη σημασία σε αυτά που λέει ο άνθρωπος και όχι στο ποιος είναι.

Άλλωστε ο κ. Λάλας ήταν και ο αυτός που καθιέρωσε τις μεγάλης έκτασης συνεντεύξεις στα έντυπα. Ο ίδιος θυμάται ότι την πρώτη φορά που δημοσίευσε συνέντευξη στο Βήμα ήταν 9 σελίδες, μια εποχή που οι περισσότερες συνεντεύξεις έπιαναν με τα βίας μισή σελίδα.

Ο κ. Λαλάς δεν παραλείπει ποτέ να ευχαριστεί τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν και στήριξαν τη δουλειά του, έτσι ώστε να μπορεί κάθε φορά να έχει την πολυτέλεια να δημιουργεί ήρωες και να αναδεικνύει την ψυχή τους. Όπως ακριβώς κάνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον Γιώργο Νταλάρα.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μιας και το ΣΚ το τέλειωσα μπορώ να πω ότι τα αισθήματά μου είναι μπερδεμένα με θετικό τελικά πρόσημο. Να ξεκινήσω από τα θετικά. Επιβεβαίωσε σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του και γιατί τον παρακολουθώ τόσο συστηματικά. Όλα τα κεφάλαια τα συνδέει το πάθος για τη μουσική με την ευρεία έννοια και όχι με την έννοια που προσδίδουν οι τραγουδιστές σε αυτήν. Ως αυτοσκοπό, δηλαδή, και όχι ως ένα απλό μέσο για την "τραγουδιστική" επιτυχία.Σε κάθε κεφάλαιο επιβεβαιώνει επίσης την αξία της αυτοβελτίωσης και το να γινόμαστε κάθε στιγμή καλύτεροι θέτοντας στους εαυτούς μας νέα όρια για να τα ξεπεράσουμε, που σε κάποιους από εμάς-όσο βαρύγδουπο κι αν ακούγεται-έχει παίξει κάποιο ρόλο και στις δικές μας ζωές. Όσοι τον παρακαλουθούν και διαβάζουν συστηματικά τις συνεντεύξεις του ίσως δεν βρουν κάτι πολύ διαφορετικό αλλά είναι σημαντικό για μένα ότι υπάρχει ένα συνδετικό νήμα σε μια τόσο εκτενή "αυτοαφήγηση" που δείχνει ότι οι προσωπικές του αξίες είναι όντως αυτές. Θετική έκπληξη επίσης η αναφορά σε μη τετριμμένες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Giordano Bruno που αποδεικνύει την φιλομάθειά του που επίσης για μένα είναι εξαιρετικά σημαντική πτυχή του Νταλάρα.

Στα αρνητικά (που μάλλον αφού έγινε η επιιλογή αυτού του είδους της αυτοβιογραφίας δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς) η έλλειψη σε μια ουσιαστικότερη έρευνα στο τι έχει κάνει μέχρι σήμερα στον χώρο της μουσικής ο Νταλάρας. Λείπει -μέχρι στιγμής-μια καταγραφή των εμφανίσεων και ηχογραφήσεων που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Μόνο σε αυτό το φόρουμ και στις καταγραφές που έχουν κάνει σε site παιδιά του forum υπάρχουν. Είναι πραγματικά κρίμα να μην υπάρχει σε βιβλιογραφική πλέον αναφορά μαζεμένο το υλικό αυτό μαζί ίσως και με ιστορίες ηχογραφήσεων κλπ κλπ. Ίσως μια μελλοντική έκδοση καλύψει το κενό αυτό.

Εν κατακλείδι, ένα από τα πιο εύστοχα χριστουγεννιάτικα δώρα τόσο σε ανθρώπους που τον ακούνε συστηματικά όσο και σε ανθρώπους που έχουν μια αποστασιοποιημένη-πλην ανεκτική-στάση. Εάν το διαβάσει κανείς χωρίς προκαταλήψεις μπορεί να καταλάβει πολλές από τις επιλογές του κατά τη διάρκεια της πορείας του στον χώρο και να κατανοήσει την στάση του σε πολλά ζητήματα. Το έχω πάρει ήδη σε τρεις ανθρώπους και νομίζω θα διευρυνθούν. Όπως είπα και στην μητέρα μου όταν με ρώτησε εάν μου άρεσε: "Ναι φυσικά. Γιατί επιβεβαίωσε πόσο δίκιο έχω που μ'αρέσει τόσο πολύ":D.

 

 

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραία ανάλυση, Νεφέλη!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετική ανάλυση, ειδικά πώς το ξεπέρασμα των ορίων μεταφράστηκε στις ζωές μας, είναι ένα σημείο που αγγίζει πολλούς που βλέπουν και πίσω από τις μουσικες και τα τραγούδια... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δευτέρα 4 Μαρτίου παρουσίαση του βιβλίου στο Public Συντάγματος.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0