francois

Μίκης Θεοδωράκης

1,387 posts in this topic

I would like to remind the fact that Theodorakis himself has sung the original version of "Όμορφη Πόλη" (Omorfi Poli). I have not included it on my list of CDs because the other songs (Mikres Kyklades) are sung by a singer I don't appreciate that much, but the four songs by Theodorakis may be regarded as a major interpretation of a work by its author.

Λυποτάκτες του Μίκη Θεοδωράκη (4 τραγούδια)

Πρώτη εκτέλεση : Μίκης Θεοδωράκης (Minos Emi GREECE 1966)

- Όμορφη Πόλη

- Χάθηκα

- Δακρυσμένα μάτια

- Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας

Share this post


Link to post
Share on other sites

Francois I bought "Mikres kyklades" some months ago, and I too didn't like much the first singer.

But I was very very touched by Theodorakis' performance

Knowing who he is really (the greatest Greek musician ever), it's very exciting to listen to his young soft voice...

I must add that the original title of Omorfi Poli is "Tha gineis dikia mou" (Θα γίνεις δικιά μου)

By the way, if you are interested in Theodorakis' CDs I can suggest "Ballantes" (Μπαλλάντες) with lyrics of Manolis Anagnostakis

(Singers: Petros Pandis and Margarita Zorbala)

It includes the original version of Dromoi Palioi (by Margarita Zorbala). It also includes the song "To navagio" (Το ναυάγιο) which as Dalaras said (in the interview to the turkish journalist-posted by s. gursu) describes his life best.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your post, Pavlo...

It's nice to see that young people appreciate Theodorakis that much!

As for the record with Zorbala and Pandis, I'll include it in my list, as it is a major work too, although I am not too fond of Zorbala's voice! But I must say that Anagnostakis is one of my favorite poets and Pandis' voice is so great! I heard him once in Lille, he was always looking Mikis in the eyes while singing, and the second time I heard him was at the Plakenteias Palace in Athens. I was with Farantouri and my friends (Maria was singing too that night), and Pandis sang all the songs of "Enas Omiros"... wonderful!!!

I don't know if he is still singing...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τι είπε ο Τζακ Λανγκ στη Βόννη για τον Μίκη Θεοδωράκη

«Οι Αρχάγγελοι νικούν πάντα»

Ενας ύμνος για τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν η ομιλία που εκφώνησε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Τζακ Λανγκ στην εκδήλωση που έγινε, παρουσία του συνθέτη, την Παρασκευή το βράδυ σε πλαίσιο της Διεθνούς Μπιενάλε Κινηματογραφικής Μουσικής στη Βόννη.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Τζακ Λανγκ είναι το ακόλουθο:

«Θα πρέπει να ήμουν μεθυσμένος από ούζο και κρασί -τα ποτά αυτά που συνηθίζει κανείς να πίνει κάτω από τον πιο ωραίο ουρανό- όταν δέχθηκα να μιλήσω για σας, αγαπητέ Μίκη Θεοδωράκη.

Το καθήκον αυτό θα ταίριαζε πιο πολύ σε έναν ποιητή ή έναν τραγουδοποιό. Ναι, πιστεύω ότι ήμουν εντελώς μεθυσμένος. Μεθυσμένος από φιλιά, μεθυσμένος από Ελλάδα. Και είμαι ακόμα αυτή τη στιγμή που μιλώ.

Μίκης Θεοδωράκης...

Μουσικός και ποιητής. Ενας άνθρωπος που αντιστέκεται και αγωνίζεται. Που κυνηγήθηκε και βασανίστηκε. Υπουργός και βουλευτής. Αγωνιστής της ειρήνης.

Αυτός που ανακάλυψε ξανά έναν πολιτισμό.

Για τι να πρωτομιλήσει κανείς; Ποιες λέξεις μπορούν να φέρουν στη μνήμη όλους του κύκλους τραγουδιών σας, τη μουσική για μπαλέτο, τα μηνύματά σας, τους αγώνες σας, τις πληγές σας, τα ορατόριά σας και τα τραγούδια σας...

Το τελευταίο κεφάλαιο της πιο πρόσφατης βιογραφίας σας φέρει τον τίτλο "Ενας ζωντανός μύθος". Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς στη ζωή ενός ανθρώπου που έγραψε την πρώτη σύνθεση στην ηλικία των 13 ετών;

Ενός ανθρώπου που δεν ήταν ούτε 18 ετών όταν για πρώτη φορά συνελήφθη και βασανίστηκε, γιατί αγωνιζόταν για την ελευθερία.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, μέσα από την καρδιά μου, να υπενθυμίσω κάποιους σταθμούς της πορείας σας.

Πώς να μην απορροφηθεί κανείς από τους "Δρόμους του Αρχάγγελου" (την αυτοβιογραφία του, της οποίας ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1987). Ενας Αργάγγελος. Ναι, αυτό είστε εσείς που το όνομά σας σημαίνει "Θεού δώρο".

Που το μικρό σας όνομα -Μιχαήλ- είναι το όνομα του Αρχάγγελου. Ισως είναι αυτό ένας τρόπος να συμπυκνωθεί για μια στιγμή η πολυκύμαντη ζωή σας σε ένα όνομα: Το τραγούδι και το σπαθί (που εικονίζεται πάντα να κρατά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ). Η Δικαιοσύνη και η Ομορφιά. Κάποτε είχατε πει: «Τα τραγούδια μου είναι πιο δυνατά από τα τανκς». Κι αλήθεια, ήταν. Οι Αρχάγγελοι νικούν πάντα.

Οι άγγελοι που πιστεύουν στον ουρανό κι εκείνοι που δεν τον πιστεύουν...

Οπως ο Αραγκόν, είδατε τον ήλιο να βγαίνει στην Ανατολή. Ομως πριν από πολλούς άλλους συνειδητοποιήσατε ότι η δύση του ήλιου ήταν οφθαλμαπάτη. Οτι αυτό δεν μπορούσε να είναι το χάραμα ενός ωραίου πρωινού στον καιρό του Οδυσσέα. Ανήκετε σ' αυτούς που ξέρουν ότι η πίστη μπορεί να μετακινήσει όρη.

Την άνοιξη του 1936 ήσασταν μόλις 11 ετών. Και ο Γιάννης Ρίτσος σας ανέφερε ήδη στον "Επιτάφιο", εκεί που μιλά για τον ίσκιο που «σαν Αρχάγγελος πλημμύριζε το σπίτι κι εκεί στ' αυτί σου σπίθιζε η γαζία του αποσπερίτη».

Ολοι οι Ελληνες τραγουδούν τον "Επιτάφιο". Η αναγέννηση της ελληνικής μουσικής αρχίζει. Ακόμη περισσότερο, πρόκειται για μια πολιτιστική επανάσταση που δεν θα σταματήσει, όπου μπολιάζονται το παλιό με το σύγχρονο, η διανόηση με τη λαϊκότητα και αντίστροφα.

Προσπάθησα τις τελευταίες μέρες στο Παρίσι να βρω ένα χαρακτηρισμό, μια περιγραφή αντάξιά σας. Ηταν τόσο απλό, που δεν πήγε ο νους μου: Είστε Ελληνας. Που σημαίνει, παγκόσμιος. Μία από τις φωνές, μία από τις συνειδήσεις του κόσμου.

Ο Φρανσουά Μιτεράν το γνώριζε αυτό. Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να ξαναθυμίσω αυτά που είχε γράψει μετά από ένα βράδυ που πέρασε μαζί σας:

"Μπροστά στους φίλους του ο Μίκης εξαϋλώθηκε μέσα στη μουσική. Με τ' ακροδάχτυλα άγγιζε κάθε νότα από το μπουζούκι και την κιθάρα, τις έδενε σε θημωνιές που μετά πάλι λυνόταν με μια μουσική φράση".

Η επιβλητική μορφή έσκυβε, ορθωνόταν, σαν να ετοιμαζόταν για μια μοναδική μάχη. Στο πρόσωπό του αποτυπωμένα τα ίχνη του ανθρώπου που υποφέρει, τα ίχνη του καημού, του γέλιου, της επίθεσης, της άμυνας κι έδειχνε ολότελα απορροφημένος απ' αυτόν τον αδελφικό αγώνα σώμα με σώμα τη στιγμή που γύρισε προς το μέρος μας και άρχισε να τραγουδά.

Η συμφιλίωση, το αίμα και το γέλιο, η επαγρύπνηση και ο αγώνας, όλες οι λέξεις που θα μπορούσε να βρει κανείς για σας, ζωντανεύουν από τον Φρανσουά Μιτεράν.

Θα μπορούσα, μάλλον θα έπρεπε να θυμίσω τις εποχές που ήσασταν μαζί με τον Σεμπρούν, τον Νερούδα ή τον Ελύτη, τον αγώνα σας για τη συμφιλίωση Ελλήνων και Τούρκων, μαζί με το φίλο σας, τον μεγάλο μουσικό Ζουλφί Λιβανελί. Θα έπρεπε να μιλήσω για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που αξίζετε να πάρετε και για το μεγαλείο της τέχνης σας. Αλλά τότε θα είχα την αίσθηση ότι τιμώ κάποιον που έχει πεθάνει. Ομως εσείς, Μίκη Θεοδωράκη, είστε παρών, βρίσκεστε ανάμεσά μας, ζωντανός όσο ποτέ άλλοτε.

Το 1948 ο Γιάννης Ρίτσος ενώ βρισκόταν σε ένα από τα στρατόπεδα των οποίων τη φρίκη και την τιμή μαζί κι εσείς μοιραστήκατε, έλαβε την εντολή: "Γράψε για να ξημερώσει". Κι ακόμα σήμερα εσείς γράφετε, σκέπτεστε, αγωνίζεστε για ένα καινούργιο Αύριο.

Επιτρέψτε μου στο όνομα της Ευρώπης, στο όνομα των ανθρώπων, στο όνομα μιας συγκεκριμένης αντίληψης για την Ευρώπη, αυτού του οράματος της ανθρωπότητας το οποίο μας ενώνει και του οποίου είστε η προσωποποίηση, να πω: Ευχαριστώ, ευχαριστώ πάρα πολύ Μίκη Θεοδωράκη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/07/2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

Currently I'm reading the biography of Mikis Theodorakis by Guy Wagner...

You have to buy this book, 620 pages through which the modern Greek history is revealed along with the life of our greatest composer.

The price is 25 Euros.

Title: Μια Ζωή Για Την Ελλάδα

Editions: Τυπωθήτω

Share this post


Link to post
Share on other sites

To all who are interested, the biographie from Guy Wagner about Theodorakis is also avialable in German.

Mikis Theodorakis

Ein Leben fuer Griechenland

ISBN 3-88865-125-5

I don't remember the price, but it's worth it!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the reference, Anna. I'll give it to our German teachers when we are back to school in September.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θεοδωράκης με διαφορετική «ματιά»...

Το Σάββατο 20/7 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού θα παρουσιαστούν τραγούδια από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ο Ηλιος και ο Χρόνος», «Αρκαδία VIII» και «Τα τραγούδια του Αντρέα». Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται έργα του συνθέτη στο Ηρώδειο. Για πρώτη φορά όμως επιχειρείται να δοθεί στα έργα αυτά μια διαφορετική μουσική και ερμηνευτική χροιά. Ο Μανώλης Φάμελλος, εκ των συνθετών της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής, έχει αναλάβει την ενορχήστρωση των τραγουδιών τα οποία θα ερμηνεύσουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γιάννης Μπέζος και η Ναταλί Ελευθερίου, μέλος του συγκροτήματος Η Ορχήστρα του V Γαλαξία.

Κατά μία έννοια η συναυλία του Σαββάτου φαντάζει σαν στοίχημα, παρ' όλο που η όλη πρωτοβουλία χαίρει της συμπαράστασης του Μίκη Θεοδωράκη. Θα μπορέσει όμως να δέσει ο σύγχρονος ηλεκτρικός ήχος του Μανώλη Φάμελλου με τα κλασικά κομμάτια που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη του κοινού με ένα διαφορετικό ήχο; Ο Μανώλης Φάμελλος κάνει λόγο για μια προσέγγιση του έργου «μέσα από τη δική μας (σ.σ.: των συντελεστών) σκοπιά». Και συνεχίζει: «Σε μία συναυλία στο Γκάζι είχαμε παρουσιάσει τα "Λυρικά" του Τάσου Λειβαδίτη, με τον δικό μας ηλεκτρικό ήχο. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν παρών, βρήκε την ενορχήστρωση ενδιαφέρουσα και φθάσαμε στη συναυλία του Ηρωδείου. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε στους ακροατές ότι οικειοποιηθήκαμε το έργο, το κάναμε δικό μας. Από 'κεί και πέρα ας κρίνουν οι ίδιοι το αποτέλεσμα».

Και τα τρία έργα του συνθέτη έχουν γραφτεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σε κρατητήρια, φυλακές και εξορίες. Εικόνες που η γενιά των τριαντάρηδων τις γνωρίζει μόνο έμμεσα. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη Ναταλί Ελευθερίου να συμμετάσχει στη συναυλία, παρ' όλο που, όπως σημειώνει η ίδια, δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με το έργο του συνθέτη. «Θα ερμηνεύσω μόνο δύο τραγούδια αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτε το δέος που νιώθω. Πιστεύω ότι ο μοντέρνος ήχος και το beat των κομματιών θα βοηθήσει ώστε τα έργα αυτά να "περάσουν" και σε πιο νέους ανθρώπους»».

Εκ των συμμετεχόντων, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι από τους πιο παλιούς ερμηνευτές του Μίκη Θεοδωράκη. «Τα τραγούδια του Αντρέα» τα έχει τραγουδήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτό λοιπόν που τον «ιντριγκάρει» είναι η συμμετοχή στον «Ηλιο και τον Χρόνο». «Και αυτό επειδή θα κρατώ τον κεντρικό ρόλο. Είναι κάτι καινούργιο για μένα, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρω τον δρόμο μου πάνω στη σκηνή».

Στη συναυλία του προσεχούς Σαββάτου συμμετέχουν επίσης δύο ορχήστρες. Η μία με σύγχρονο ήχο συνδυασμένο με σύνολο εγχόρδων και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Η συναυλία του Ηρωδείου αρχίζει στις 21.00. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός της στοάς, τηλ. 010 3221.459).

ΤΟ ΒΗΜΑ , 14-07-2002

Κωδικός άρθρου: B13611Z262

Share this post


Link to post
Share on other sites
To all who are interested, the biographie from Guy Wagner about Theodorakis is also avialable in German.

Was it originally written in French? And if so, does anyone have an ISBN of the French edition, please?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μίκης σε «Τραγούδια του Αντρέα»

Το «ανκόρ» βρήκε τον Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή να ερμηνεύει τα γνωστά «Τραγούδια του Αντρέα» σε στίχους δικούς του, μαζί με όλους τους ερμηνευτές της συναυλίας, προχθές Σάββατο σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδάει σε έξαρση. Μαζί του ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Γιάννης Μπέζος

Η συναυλία άλλωστε είχε ξεπουλήσει μέρες πριν. Τα τέσσερα «Τραγούδια του Ανδρέα», ερμηνευμένα από τον συνθέτη, ξεσήκωσαν το κοινό του Ηρωδείου, που αποτελούνταν κυρίως από νεολαίους.

Ηταν μια διαφορετική συναυλία. Στο πρώτο μέρος, παρουσιάστηκε το έργο «Ηλιος και Χρόνος», ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Τα 16 τραγούδια του κύκλου γράφτηκαν στην απομόνωση της Γενικής Ασφάλειας (Μπουμπουλίνας), τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του '67, και παρουσιάζουν αρκετές διαφορές από τα υπόλοιπα έργα του. Εχουν μια περισσότερο ροκ κατεύθυνση, γι' αυτό άλλωστε και επιλέχτηκε ο Μανώλης Φάμελλος για να τα ενορχηστρώσει. Το συγκρότημα των μουσικών του συνέπραξε με ένα σύνολο εγχόρδων με επικεφαλής τον Κυριάκο Γκουβέντα, ενώ ερμηνευτής ήταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε σ' αυτό το μέρος με κάποια αμηχανία.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη από το έργο «Αρκαδία VIII», ο «Χάρης», που ερμήνευσε ο Γιάννης Κότσιρας, και το «Μιλώ» με ερμηνευτή τον Γιάννη Μπέζο και τη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης». Στο τέλος τα «Τραγούδια του Αντρέα» ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, για να τα επαναλάβει ο ίδιος ο συνθέτης στο «ανκόρ» με όλους τους ερμηνευτές επί σκηνής. Το κοινό τούς καταχειροκρότησε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/07/2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

From "Eleftherotypia":

Μίκης Θεοδωράκης

Εφτά χρόνια, όσο διήρκεσε η χούντα, ο Μίκης Θεοδωράκης γνώρισε τη φυλακή, τα βασανιστήρια, την απομόνωση, την εξορία... έτσι η επιστροφή του από το Παρίσι, δυο μέρες μετά την πτώση της χούντας, είχε την υποδοχή που του έπρεπε, του ήρωα.

Ο Μίκης δεν ήταν τώρα μόνο ο διάσημος δημιουργός, αλλά και μια προσωπικότητα με πολιτική σκέψη, που πολλοί θέλησαν να αξιοποιήσουν έμπρακτα.

Δέχτηκε πολιτικές θέσεις, απέρριψε και πολλές, αλλά πάντα είναι το μεγάλο κεφάλαιο για τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ταξίδεψε, έκανε συναυλίες, συνέθεσε καινούργια έργα και τιμήθηκε σε κάθε γωνιά της γης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/07/2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, let's all raise our glass to the health of Mr. Theodorakis!

It's his birthday today and he's getting 77! All the best to him, although I'm sure he's not a member of this forum, but I'm very sure every member has at least one of his songs! :D

χρόνια πολλά!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και Δημοτικό Θέατρο Δημητσάνας - Ζάτουνας «Μίκης Θεοδωράκης»

Ενα (ακόμη) θέατρο με τ' όνομά του

Ενα ακόμη θέατρο πήρε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, τις ίδιες μέρες, στην ίδια περίπου γεωγραφική περιοχή.

Ο,τι ωραιότερο του έχει συμβεί στη ζωή του, δηλώνει για το υπαίθριο θέατρο Δημητσάνας που πήρε τ' όνομά του ο Μίκης Θεοδωράκης

Μετά το «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης», στα Εξαμίλια της Κορινθίας, για το οποίο γράψαμε στο χθεσινό φύλλο, ένα ακόμη θέατρο, ένα υπαίθριο θέατρο, που δημιουργήθηκε στην ιστορική Δημητσάνα της Αρκαδίας, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, έλαβε την περασμένη Παρασκευή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού της Συμβουλίου το όνομα του συνθέτη: «Δημοτικό Θεάτρο Δημητσάνας - Ζάτουνας Μίκης Θεοδωράκης» η πλήρης ονομασία του.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 17 Αυγούστου, παρουσία του συνθέτη και θα συνοδευτούν από συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, προσφορά του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος κατάγεται από το κοντινό χωριό Ελληνικό και ο οποίος θα παραστεί επίσης.

Της ψηφοφορίας για την ονομασία προηγήθηκε η ακόλουθη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του δημάρχου Δημητσάνας Σπύρου Μαλεβίτη και του Μίκη Θεοδωράκη:

* Η επιστολή του δημάρχου:

«Αγαπητέ κ. Θεοδωράκη, με ιδιαίτερη χαρά σας γνωστοποιώ ότι αυτό που σας είχα υποσχεθεί πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, κατά την επίσκεψή σας στη Ζάτουνα και τη Δημητσάνα, είναι πια πραγματικότητα.

Ενα καλαίσθητο θέατρο χτίστηκε αντίκρυ της Ζάτουνας, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, στον ευρύτερο ιστορικό χώρο της Δημητσάνας. Το θέατρο αυτό θα φέρει το όνομά σας, σαν μια ένδειξη αναγνώρισης τιμής και αγάπης στον πρόσωπό σας αλλά και σαν μια διαρκή υπενθύμιση στο μέλλον, για τους αγώνες στο όνομα της Δημοκρατίας και της προσφοράς σας στον πολιτισμό μας».

»Θα είναι μεγάλη τιμή για την ιστορική Ζάτουνα και τη Δημητσάνα να παραστείτε στην τελετή των εγκαινίων την 17η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία και θα σας τιμήσουμε. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετάσχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ως ευγενική προσφορά της πρωτεύουσας της Ελλάδος προς εσάς και προς την ιστορική αυτή γωνιά της πατρίδος μας. Ο δήμαρχος Αθηναίων, συμπατριώτης μας και φίλος σας, Δ. Αβραμόπουλος θα είναι επίσης κοντά μας, συντελεστής και αυτός της ιδέας ενός θεάτρου που από κοινού οραματιστήκαμε κατά το ταξίδι επιστροφής στη Ζάτουνα. Σας περιμένουμε με αγάπη».

* Και η απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη:

«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε. Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Προσπαθώ να γυρίσω με τη φαντασία μου πίσω στα σκληρά χρόνια βάζοντας το ερώτημα στον εαυτό μου:

"Φανταζόσουν τότε μια τέτοια εξέλιξη; Εσύ που δεν είχες δικαίωμα να βγεις ούτε στο μπαλκόνι του σπιτιού σου, πίστευες ότι θα ερχόταν κάποτε η ώρα να έχεις αντίκρυ στη Ζάτουνα ένα θέατρο στο όνομά σου; Και μάλιστα φτιαγμένο με τα υλικά της αγάπης των απλών και γνήσιων κατοίκων της περιοχής; Και ποιας περιοχής; Της τυλιγμένης στα φτερά της ιστορίας... Μιας ιστορίας κυριολεκτικά μπαρουτοκαπνισμένης...".

Είναι οπωσδήποτε αυτό το θέατρο ό,τι ωραιότερο μου έχει συμβεί στη ζωή και για αυτό σας είμαι ευγνώμων, σε σας, στους συμπολίτες σας και στο φίλο Δημήτρη Αβραμόπουλο».

»Φυσικά θα είμαι κοντά σας ν'αγναντεύω μαζί σας την αγαπημένη μου Ζάτουνα με τη σκέψη στις μέρες της δοκιμασίας, που όμως νομίζω ότι δεν πήγαν χαμένες, μιας και πάνω σ' αυτούς τους αγώνες όλων των Ελλήνων που μισούσαν την τυραννία θεμελιώθηκαν η Δημοκρατία του σήμερα και η οπουδήποτε καλλίτερη Ελλάδα του αύριο. Σας χαιρετώ με αγάπη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/07/2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μίκης στο γαλλικό ραδιόφωνο

Ενα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζει το γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο (France Culture) την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. Το αφιέρωμα -διάρκειας μιάμισης ώρας- επιμελήθηκε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Προσκαλεσμένοι στην εκπομπή του είναι ο βιογράφος του συνθέτη Guy Wagner, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και η Νένα Βενετσάνου. Η εκπομπή προσεγγίζει τις κατευθύνσεις της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τους αγώνες του και τις μυστικές του διαδρομές. Ο Guy Wagner μιλά για τη ζωή του συνθέτη από την παιδική του ηλικία ώς σήμερα, με σταθμούς τα μεγάλα έργα του, καθώς ακούγονται: Επιτάφιος, Αξιον Εστί, Ζορμπάς, Canto General, Αντιγόνη κ.ά. Ο Κώστας Γαβράς μιλά για την περίοδο της χούντας και την ταινία «Ζ». Μιλά επίσης για το πώς έφθασε ο Μίκης στο Παρίσι και ταυτόχρονα ακούγεται η δήλωση του συνθέτη κατά της χούντας. Η Νένα Βενετσάνου διηγείται την επιστροφή του συνθέτη στην Ελλάδα το 1974 και περιγράφει τη μαγεία των πρώτων του συναυλιών. Μιλά ακόμα για τον «Επιτάφιο» και τα τραγούδια του Ελιάρ, που πρώτη φορά ηχογραφούνται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/01/2003

Share this post


Link to post
Share on other sites

:music: Like this short passage in Theodorakis' memories (Oi dromoi tou Archangelou), in my German edition Page 64 (Insel Verlag 2001):

The 100 yers old Uncle Therianos saying to the father of Mikis, after his son came heavy mutilated from the jail, Spring 1949:

"du wirst ihn bei mir lassen, Giorgos, bis er wieder ganz gesund ist. Bis er wieder tanzt. Dann kannst du ihn mitnehmen...."

("You let him remain by me, till he would be completely healthy again. Till he dances again. Then you can take him with you...")

Anna, θυμάσαι :)

PS. Just now: Margarita Margaro in my radio....

:music::music::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...