francois

Μίκης Θεοδωράκης

1,388 posts in this topic

Αφιέρωμα στα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη /"Tα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης

Πότε: 5/9/2005

Ώρα 9:00

Πού: Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών

ΑΘΗΝΑ, Πλάκα

Πόσο: είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Η έννοια της αγάπης στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι το θέμα της συναυλίας που οργανώνει η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Η αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της: ο έρωτας, η αγάπη της μάνας, η αδελφική αγάπη, η αγάπη-φιλία, η αγάπη ως ο Πυρήνας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη η ζωή μας, ένας Κύκλος στο κέντρο της Σκηνής, μέσα στον οποίο εξελίσσεται και ολοκληρώνεται όλη η παράσταση.

Η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιώργος Θεοδωράκης με τη συμμετοχή και της Σόνιας Θεοδωρίδου και του Ζάχου Τερζάκη συναντούν τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και κάτω από τη σκηνοθετική επιμέλεια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη διατρέχουν μαζί όλο το έργο του Θεοδωράκη με Κέντρο την έννοια της Αγάπης σε όλες της τις εκφάνσεις σ ένα συνεχή διάλογο με την οθόνη που μας θυμίζει τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται σήμερα η Αγάπη σ όλο τον κόσμο να παλέψει και να επιβιώσει.

Βρίσκουν το μυστικό νήμα που ενώνει αποσπάσματα από έργα λαϊκά, όπως ο Επιτάφιος, Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού, το Αρχιπέλαγος, οι Λιποτάκτες και το Ραντάρ, έργα λυρικά, όπως οι Μπαλάντες και το Mauthausen, ορατόρια όπως η Κατάσταση Πολιορκίας, έργα συμφωνικά όπως η Τρίτη Συμφωνία, το Adagio και ο Ελικών, μπαλέτα όπως ο Ζορμπάς, ακόμα και άριες από όπερες όπως η Αντιγόνη. Το μυστικό νήμα που είναι η Αγάπη από τον θρήνο της Μάνας του Επιτάφιου ως το κύκνειο άσμα της Αντιγόνης. Από το αθάνατο έργο του Σοφοκλή μέχρι τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

http://www.in.gr/agenda/AgendaEvent.asp?ln...gAgendaID=64632

Share this post


Link to post
Share on other sites

«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρωμαϊκή Αγορά

5 Σεπτεμβρίου 2005, ώρα 21.00΄

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Η έννοια της αγάπης στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι το θέμα της συναυλίας που οργανώνει η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στην Ρωμαϊκή Αγορά στις 5 Σεπτεμβρίου 2005.

Η αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της: ο έρωτας, η αγάπη της μάνας, η αδελφική αγάπη, η αγάπη-φιλία, η αγάπη ως ο Πυρήνας γύρω απ τον οποίο περιστρέφεται όλη η ζωή μας, ένας Κύκλος στο κέντρο της Σκηνής, μέσα στον οποίο εξελίσσεται και ολοκληρώνεται όλη η παράσταση.

Η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιώργος Θεοδωράκης με τη συμμετοχή και της Σόνιας Θεοδωρίδου και του Ζάχου Τερζάκη συναντούν την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και κάτω από την σκηνοθετική επιμέλεια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη διατρέχουν μαζί όλο το έργο του Θεοδωράκη με Κέντρο την έννοια της Αγάπης σε όλες της τις εκφάνσεις σ ένα συνεχή διάλογο με την οθόνη που μας θυμίζει τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται σήμερα η Αγάπη σ όλο τον κόσμο να παλέψει και να επιβιώσει.

Βρίσκουν το μυστικό νήμα που ενώνει αποσπάσματα από έργα λαϊκά, όπως ο Επιτάφιος, Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού, το Αρχιπέλαγος, οι Λιποτάκτες και το Ραντάρ, έργα λυρικά, όπως οι Μπαλάντες και το Mauthausen, ορατόρια όπως η Κατάσταση Πολιορκίας, έργα συμφωνικά όπως η Τρίτη Συμφωνία, το Adagio και ο Ελικών, μπαλέτα όπως ο Ζορμπάς, ακόμα και άριες από όπερες όπως η Αντιγόνη. Το μυστικό νήμα που είναι η Αγάπη από τον θρήνο της Μάνας του Επιτάφιου ως το κύκνειο άσμα της Αντιγόνης. Από το αθάνατο έργο του Σοφοκλή μέχρι τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Η παράσταση διαρκεί 2:00 ώρες

και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Είσοδος ελεύθερη.

Χορηγός της παράστασης: INFOTE

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΣΚΑΪ 100,3 FM - ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2 FM - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

http://orchestra.mikistheodorakis.gr/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συναυλίες Θεοδωράκη - Λιβανελί σε Τσεσμέ και Χίο

«Εχθρός ο φόβος, όχι ο γείτονας»

«Οι λαοί δεν είναι εχθροί. Εχθρός είναι ο φόβος και αυτοί που καλλιεργούν το φόβο. Ομως ο Τσεσμές και η Χίος δείχνουν ότι δεν φοβούνται!».

Τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη σκεπάστηκαν από τα χειροκροτήματα των Τούρκων θεατών που κατέκλυσαν το βράδυ της Τετάρτης το αμφιθέατρο του Τσεσμέ. Περίπου 8.000 άτομα, μαζί και τα 300 μέλη της χιώτικης αντιπροσωπείας, «γεύτηκαν» ένα προς ένα τα τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Ζουλφί Λιβανελί στη συναυλία που πραγματοποίησαν οι χορωδίες των δύο καλλιτεχνών.

Μίκης Θεοδωράκης και Ζουλφί Λιβανελί στη συναυλία στον Τσεσμέ

Οι φωνές του Γιώργου Θεοδωράκη, της Νένας Βενετσάνου, της Μαρίας Δημητριάδη, του Δημήτρη Μπάση και του «Τρίφωνου» συγκίνησαν και ενθουσίασαν το κοινό που από νωρίς είχε κατακλύσει τις εξέδρες του αμφιθεάτρου, ανεμίζοντας ελληνοτουρκικά σημαιάκια. Και όταν ο Μίκης με την ξεχωριστή φωνή του, παρέα με τον Ζουλφί Λιβανελί, τους Ελληνες και Τούρκους τραγουδιστές άρχισαν να τραγουδούν το «είμαστε δύο - είμαστε τρεις», φάνηκε η μεγάλη σημασία που έχουν τα «Θεοδωράκεια» των Δήμων Χίου και Τσεσμέ για τον «Πολιτισμό στις ακτές του Αιγαίου», έναν ύμνο για την ειρήνη και τη συνεργασία των δύο λαών.

Μετά το δεύτερο μέρος της συναυλίας με τον Τούρκο καλλιτέχνη ο Μίκης Θεοδωράκης από την εξέδρα κάλεσε τους λαούς να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο. Πρότεινε μάλιστα προς την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τη βίζα, ώστε πιο εύκολα οι Τούρκοι του Τσεσμέ να επισκέπτονται τη Χίο.

«Αγαπώ τους Ελληνες και τους σέβομαι και η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Θέλω αυτές οι χώρες να μην έχουν διαμάχες αλλά να αναπτύξουν πολιτισμό», σημείωσε εξάλλου ο Λιβανελί.

Και... σύνορα αγάπης

Οι Τούρκοι διοργανωτές φρόντισαν πάντως να δώσουν και ένα άλλο τόνο στην εκδήλωση, με προσκεκλημένους τους βασικούς πρωταγωνιστές στην τουρκική σειρά «Τα σύνορα της αγάπης» που προβλήθηκε φέτος το καλοκαίρι. Η Ναζλί, ο Νίκος και ο Μεμίκ ανέβηκαν στην εξέδρα κρατώντας ρυθμό με παλαμάκια στο τραγούδι «είμαστε δυο, είμαστε τρεις» που με τη χαρακτηριστική του φωνή απέδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, χαρίζοντας απλόχερα χαμόγελα στα φλας των φωτογράφων, αλλά χωρίς να τους αφήσει η υπεύθυνη παραγωγής να κάνουν την παραμικρή δήλωση!

Χθες βράδυ οι εκδηλώσεις για τα «Θεοδωράκεια 2005» συνεχίστηκαν στη Χίο με συναυλία του Ζουλφί Λιβανελί και προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη του Γιώργου Λογοθέτη. Παράλληλα ο Δήμος Χίου έδωσε το όνομα του μεγάλου Ελληνα συνθέτη στο ανοικτό θέατρο όπου σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί και η συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΥΛΙΩΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/09/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο δήμος Ρέντη πραγματοποιεί αφιέρωμα στα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με τους Δημήτρη Μπάση και Ιωάννα Φόρτη. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του δήμου Ρέντη, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18-9-2005, στο ανοιχτό θέατρο του δήμου (Νάξου & Σταυράκη), το οποίο φέρει και το όνομα του συνθέτη στις 8:30 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Την εκδήλωση θα παρακολουθήσει και θα τιμήσει με την παρουσία του και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.

Να πω ακόμη ότι η εκδήλωση αναφέρεται και στο αθηνόραμα.gr με διαφορετική όμως ημερομηνία, αυτή της προσεχούς Κυριακής 11-9. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία για ακριβή ενημέρωση (τηλ. 210-4830115).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και μετάλλιο από τον Δήμο Πειραιά

Το χρυσό μετάλλιο Α' τάξεως της πόλης του Πειραιά απένειμε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στον Μίκη Θεοδωράκη.

Συμπληρώντας 170 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Δήμος Πειραιά, ύστερα από εισήγηση του προέδρου Κωνσταντίνου Γραβέρα, αλλά και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να τιμήσει τον μεγάλο συνθέτη για τη σπουδαία πνευματική και πολιτική προσφορά του στο ελληνικό έθνος.

Η φετινή επέτειος της πόλης χαρακτηρίζεται ως ευτυχής συγκυρία, καθώς συμπίπτει με την 80ή επέτειο των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη.

Ως πρώην βουλευτής Πειραιά, ο Ελληνας συνθέτης έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη του Πειραιά και φέτος ήταν η κατάλληλη στιγμή για να τιμηθεί με την ύψιστη διάκριση.

Ο.Μ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/09/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

From Eleftherotypia 12.09.2005

Μίκης: Από τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής μου

ΧΙΟΣ

«Εζησα μία από τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής μου. Πρώτα απ' όλα με την υπέροχη, τη συναρπαστική ελληνοτουρκική συναυλία που έγινε στον Τσεσμέ. Δεύτερον, με τα εγκαίνια αυτού του μαγικού θεάτρου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει στον κόσμο άλλο θέατρο με αυτό το υπέροχο ντεκόρ. Ηθελα να πάω στον παράδεισο, αλλά τώρα που είδα το θέατρο αυτό, θέλω να κάθομαι εδώ και να παρακολουθώ συναυλίες», είπε, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που είχε κατακλύσει το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», ο μεγάλος μας συνθέτης, στη συναυλία με την ομώνυμη Λαϊκή Ορχήστρα.

Πράγματι, με φόντο το μικρό δασάκι και στην πλαγιά το εκκλησάκι, που φωτιζόταν σύμφωνα με τις οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» ήταν μαγευτικό και φιλοξένησε δύο θαυμάσιες συναυλίες, με τον Ζουλφί Λιβανελί και τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Ηταν ενταγμένες και οι δύο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεοδωράκεια 2005 - Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου» από τους Δήμους Χίου (γενέθλια γη του Θεοδωράκη) και Τσεσμέ (τον τόπο όπου γεννήθηκε η μητέρα του), για τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

http://www.enet.gr/online/online_text?c=11...113&id=18356360

Share this post


Link to post
Share on other sites

’κουσα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης θα τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Μουσικής για το 2005. Η βράβευση θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου στη Γερμανία.

Share this post


Link to post
Share on other sites
’κουσα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης θα τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Μουσικής για το 2005

Πράγματι. Σας μεταφέρω επακριβώς την αναφορά των σημερινών "Νέων" στο θέμα: Την Παρασκευή 4 Νοε΅βρίου στην ιστορική γερ΅ανική πόλη του ’αχεν θα απονε΅ηθεί στον Μίκη Θεοδωράκη το Διεθνές Βραβείο 2005 για τη Μουσική του Διεθνούς Συ΅βουλίου Μουσικής της Oυνέσκο, ανακοινώθηκε χθες από τον ΅όνι΅ο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο διεθνή Oργανισ΅ό, πρέσβη Γιώργο Αναστασόπουλο. Το βραβείο ΅ε το διεθνές κύρος που θεσπίσθηκε ύστερα από πρόταση του ΅εγάλου του βιολιού,

λόρδου Γιεχούντι Μενουχίν (για να τι΅ώνται «οι ΅ουσικοί που συ΅βάλλουν

στον ε΅πλουτισ΅ό και την ανάπτυξη της ΅ουσικής και υπηρετούν την ειρήνη, την κατανόηση ανά΅εσα στους λαούς και τη διεθνή συνεργασία»), έχει απονε΅ηθεί στο παρελθόν σε προσωπικότητες όπως οι Ντ΅ίτρι Σοστακόβιτς, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Σβιάτοσλαβ Ρίχτερ, Μπένι Γκούντ΅αν, Μερσέντες Σόσα, Χέρ΅περτ φον Κάραγιαν και πρόσφατα η Σεζάρια

Εβόρα από το Πράσινο Ακρωτήρι. O Μίκης Θεοδωράκης επελέγη ανά΅εσα σε σαράντα υποψηφίους για το βραβείο (το οποίο συνοδεύεται και από ση΅αντικό ποσόν).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διεθνές βραβείο στον Θεοδωράκη

Από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής και την UNESCO

Κορυφαία αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο, η βράβευση του Μίκη Θεοδωράκη από την UNESCO

Στον Μίκη Θεοδωράκη θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο 2005 για τη Μουσική, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής και της UNESCO. Την είδηση ανήγγειλε επισήμως χθες στο Παρίσι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρέσβης Γιώργος Αναστασόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η τελετή απονομής θα γίνει στην ιστορική γερμανική πόλη Ααχεν στις 4 Νοεμβρίου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επελέγη ανάμεσα σε σαράντα συνυποψήφιους συναδέλφους του και η πρόκρισή του αποτελεί, όπως επισημαίνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής, «κορυφαία αναγνώριση της αξίας του σε παγκόσμιο επίπεδο». Της επιτροπής που εξέτασε τις υποψηφιότητες προήδρευε ο πρέσβης του Κονγκό στη Γαλλία και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής πολιτισμού της UNESCO, Ενρί Λοπές και μετείχαν ο διευθυντής μουσικής στο «Ραντιό Φρανς», Ζακ Ταντί, η διευθύντρια του πολιτιστικού ινστιτούτου της Σλοβακίας στο Παρίσι, Βιέρα Πολακοβίκοβα, και η Τερέζα Βάγκνερ, εκπρόσωπος του γενικού διευθυντή της UNESCO, Κοϊχίρο Ματσούρα. Ο τελευταίος αποκάλεσε τον Μίκη «μουσικό και συνθέτη διεθνούς φήμης, που διακρίθηκε για την εξαιρετική του προσήλωση στην υπόθεση της ελευθερίας μέσω της μουσικής δημιουργίας». Και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής, Κιφά Φακούρι, αναγνώρισε «το έργο μιας ολόκληρης ζωής για την ανάπτυξη της μουσικής διαφορετικότητας και του εσωπολιτιστικού διαλόγου, όπως και τη μόνιμη αφοσίωσή του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον Μίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η μουσική και τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη συνοδεύουν τις καθημερινές ζωές και τις μεγάλες στιγμές όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά όλων των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συνεχείς αγώνες του για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεπερνάνε τα εθνικά σύνορα και δημιουργούν μια κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα».

Το βραβείο θεσπίστηκε το 1975 με πρωτοβουλία του Γεχούντι Μενουχίν ώστε να τιμώνται οι μουσικοί που οι δραστηριότητές τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μουσικής και υπηρέτησαν την ειρήνη, την κατανόηση ανάμεσα στους λαούς, τη διεθνή συνεργασία και γενικά τις αξίες που διακηρύσσονται στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO. Από τους κατά καιρούς αποδέκτες του βραβείου (που περιλαμβάνει δίπλωμα, μετάλλιο της UNESCO και σημαντικό χρηματικό ποσό), και οι Ντ. Σοστακόβιτς, Λ. Μπερνστάιν, Χ. Φ. Κάραγιαν, Σ. Εβόρα, Μπ. Γκούντμαν, Μ. Σόζα, Σ. Ρίχτερ.

Ελευθεροτυπία, 15-9-2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως γράφει το σημερινό "Βήμα", για τη συναυλία - αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία θα γιορτάσει η ΑΕΚ τα 80 της χρόνια και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30-9-2005, στο κλειστό του ΟΑΚΑ στην Αθήνα: την επιμέλεια της παράστασης έχει η κόρη του συνθέτη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ενώ ο ίδιος ο συνθέτης θα τιμηθεί για την προσφορά του. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και στο πρώτο μέρος ο Δημήτρης Μπάσης και η Μαριλένα Λευκιμμιάτη μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μίκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ακολούθως, οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Μαρία Δημητριάδη, Γιώργος Θεοδωράκης, Μελίνα Κανά, Κώστας Μακεδόνας, Αναστασία Μουτσάτσου, Ελένη Πέτα και Τρίφωνο θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια του συνθέτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το Αθηνόραμα:

Την προσεχή Δευτέρα 26-9-2005, πραγματοποιείται αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, 210-4194550). Ο Δημήτρης Μπάσης και η Ιωάννα Φόρτη ερμηνεύουν γνωστές κινηματογραφικές και θεατρικές μουσικές του συνθέτη, ενώ σε οθόνη στο φόντο θα προβάλλονται αποσπάσματα από ανάλογα έργα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες: 2104148473.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πράγματι, με το πρώτο (από τα δύο συνολικά) αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη θα ξεκινήσει η εκπομπή "Στην υγειά μας" στη ΝΕΤ τη φετινή τηλεοπτική σεζόν, το προσεχές Σάββατο 1-9-2005 στις 10 το βράδυ. Η ΝΕΤ ήδη δείχνει το τρέϊλερ από την πρώτη εκπομπή.

Όπως αναφέρεται στο site της ΕΡΤ, πρεμιέρα κάνει η εκπομπή «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ», με καλεσμένο τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο οικοδεσπότης Σπύρος Παπαδόπουλος φιλοξενεί τον κορυφαίο δημιουργό και ξεδιπλώνουν μαζί, σε δυο συνεχόμενα αφιερώματα, μια από τις πιο σημαντικές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού.

Συμπρωταγωνιστές οι φίλοι, οι συνεργάτες και τα σπουδαία τραγούδια.

Εκλεκτοί καλεσμένοι θα παρελάσουν και στις δύο εκπομπές μιλώντας για το συνθέτη, τον αγωνιστή, τον άνθρωπο Μίκη.

Στο πλατώ της εκπομπής θα συναντηθούν συνθέτες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος , ο Γιάννης Σπανός , ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Νότης Μαυρουδής, ο Κώστας Χατζής, ο Μάριος Τόκας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιάννης Σπάθας.

Επίσης, στιχουργοί όπως η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Μανώλης Ρασούλης, αλλά και πολιτικοί όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πέτρος Τατούλης, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Έλενα Ράπτη και η Σοφία Σακοράφα, οι φίλοι του Κώστας Γεωργουσόπουλος και Αδαμάντιος Πεπελάσης, η ηθοποιός Ιωάννα Παππά και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Τραγούδια του μεγάλου δημιουργού ερμηνεύουν οι: Μαίρη Λίντα, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Δημητριάδη, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Μάριος Φραγκούλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σόνια Θεοδωρίδου, Λάκης Χαλκιάς, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μπάσης, Σωτηρία Λεονάρδου, Αλέξια και Γιώργος Θεοδωράκης.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...ο Λουκιανός Κηλαηδόνης,......ο Σταμάτης Κραουνάκης......ο Μανώλης Ρασούλης.

Κάποιος λείπει από την παρέα.

Αναμένουμε την εκπομπή... Θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, όπως και οι περσινές φαντάζομαι.. :wow:

Share this post


Link to post
Share on other sites
...ο Λουκιανός Κηλαηδόνης,......ο Σταμάτης Κραουνάκης......ο Μανώλης Ρασούλης.

Κάποιος λείπει από την παρέα.

Ο Μανώλης Λιδάκης μήπως; :razz: :lol: :wow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτές τις μέρες προμηθεύτηκα από τη Νομαρχία Χανίων ένα εξαιρετικό cd το οποίο διανεμήθηκε στους συνέδρους που παραβρέθηκαν στο συνέδριο "Μίκης Θεοδωράκης" στα Χανιά.Το cd έχει τον τίτλο "Μαρτυρίες" και περιέχει τα παρακάτω σπάνια ντοκουμέντα.

1)Τίτλοι

(Πρόζα με υπόκρουση τον Ζορμπά)

2)Σωτήρης Πέτρουλας

(Ηχογράφηση διαδηλώσεων της Νεολαίας Λαμπράκη και μια στροφή του τραγουδιού "Σωτήρης Πέτρουλας" με τον Μίκη Θεοδωράκη στο πιάνο)

3)Δικτατορία

(Ραδιοφωνικός σταθμός ενόπλων δυνάμεων το πρωί της 21ης Απριλίου 1967, ανακοινώσεις περί στρατιωτικού νόμου)

4)Το παληκάρι έχει καημό

(Ο Μίκης Θεοδωράκης στο πιάνο τραγουδά σε πρόβα)

5)Η νυχτερίδα

(Ο Μίκης Θεοδωράκης στο πιάνο τραγουδά σε πρόβα)

6)Η διαταγή

(Η διαταγή του αρχηγού Γενικού επιτελείου στρατού Οδυσσέα Αγγελή περί απαγορεύσεως της μουσικής του Μ.Θεοδωράκη , όπως μελοποιήθηκε από τον Γερμανό συνθέτη Paul Dessau).

7)Toν ένα τον επήρε ο νόμος.

(Ο Μίκης Θεοδωράκης στο πιάνο τραγουδά-Ζάτουνα 1968)

8)Μήνυμα προς ΠΑ.Μ.Αγγλίας

(23 Απριλίου 1969.Μήνυμα του Μ.Θεοδωράκη προς τα μέλη του Πατριωτικού Μετώπου που βρίσκονται στην Αγγλία)

9)Ο γιος μου είναι 9 χρονών

(Ο Μίκης Θεοδωράκης στο πιάνο τραγουδά-Ζάτουνα 1969)

10)Πνευματικό Εμβατήριο

(Ο Μίκης Θεοδωράκης στο πιάνο τραγουδά-συνθέτει το μέρος "Η μοίρα")

11)Κηδεία Σεφέρη

(Ηχογράφηση του πλήθους που τραγουδά "Στο περιγιάλι")

12)Στο περιγιάλι το κρυφό

(Ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία-διαδήλωση στο Παρίσι.Τραγουδά ο Μ.Θεοδωράκης και το κοινό της αίθουσας).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απόψε στο κλειστό του ΟΑΚΑ η συναυλία-αφιέρωμα

Η ΑΕΚ συναντά τον Μίκη

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ναι μεν όλοι συμφωνούν πως πολιτισμός και αθλητισμός είναι έννοιες αλληλένδετες, αλλά τελικά, με τις πράξεις τους, το κάνουν να μοιάζει κενός λόγος, Απόψε πάντως, η ερασιτεχνική ΑΕΚ κάνει την αρχή για να αποκτήσει (επιτέλους) νόημα αυτή η σύνδεση με μια μεγάλη συναυλία στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη. Αφορμή η συμπλήρωση, φέτος, οχτώ δεκαετιών ζωής τόσο της ομάδας όσο και του μεγάλου Ελληνα συνθέτη.

Στόχος τα μικρά παιδιά

«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της νέας διοίκησης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αχιλλέας Κουρέπης. «Στόχος μας είναι τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν στα τμήματα του συλλόγου να αποκτούν ευρύτερη παιδεία. Να ασχολούνται όχι μόνο με τον αθλητισμό, αλλά και με τον πολιτισμό. Επιδιώκουμε ο ρόλος μας να είναι καθαρά παιδαγωγικός».

- Πού ακριβώς συναντώνται πολιτισμός και αθλητισμός;

«Στη νοοτροπία που πρέπει να αποκτά ο αθλητής από νεαρή ηλικία. Η νίκη δεν είναι το παν και το πνεύμα που θέλουμε να εμφυσήσουμε (και) στους οπαδούς μας είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αθέμιτα μέσα προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου. Το ευ αγωνίζεσθαι είναι το σύνθημά μας».

- Ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν έχει στοιχεία πολιτισμού;

«Είναι δύσκολο να το καταφέρεις με κάποιους που έχουν διαφορετικά ιδεώδη, ή, έστω, που ξεκινούν από διαφορετική βάση. Είναι θέμα παιδείας και σίγουρα όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή».

- Παλιότερα οι άνθρωποι της τέχνης κρατούσαν μια απαξιωτική στάση για τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο αλλά και τα υπόλοιπα αθλήματα...

«Πάντως στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές απολάμβαναν πολλές τιμές. Αρα η απαξιωτική στάση του πνευματικού κόσμου δεν υπήρχε από παλιά. Προφανώς έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως με τον αθλητισμό ασχολήθηκαν πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής. Ευτυχώς που αυτό αλλάζει εσχάτως και λόγω των μεγάλων εθνικών επιτυχιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πολιτισμός; Επίσης και όσα κατάφερε πέρσι η ΠΑΕ ΑΕΚ, με μια εξέδρα γεμάτη από οικογένειες και παιδιά, δεν είναι πολιτισμός;».

- Ενας οπαδός μιας άλλης ομάδας μήπως νιώσει κάπως άβολα αν έρθει απόψε στο ΟΑΚΑ;

«Οχι βέβαια. Δεν είναι γιορτή μόνο της ΑΕΚ, αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη. Αλλωστε και ο Μίκης δεν έχει κρύψει τα "ερυθρόλευκα" αισθήματά του».

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η «Ελευθεροτυπία» που, πέραν της (γνωστής) αγάπης της για τον πολιτισμό, διαθέτει στις τάξεις της και σεβαστό αριθμό φιλάθλων της ΑΕΚ.

Το πρόγραμμα

* Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, στις 9, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Πρόκειται για μουσικά θέματα και τραγούδια του μεγάλου Ελληνα συνθέτη που έντυσαν κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης και η Μαριλένα Λευκιμμιάτη.

Στο δεύτερο μέρος, γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Γλυκερία, η Μαρία Δημητριάδη, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιώργος Θεοδωράκης, η Μελίνα Κανά, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Ελένη Πέτα και το «Τρίφωνο».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με αθλητικές επιδείξεις, ενώ θα υπάρχουν και περίπτερα από όλα τα τμήματα της ερασιτεχνικής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/09/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δρόμοι παράλληλοι

Ο Γρηγόρης Ψαριανός διατρέχει τους παράλληλους δρόμους Μίκη και ΑΕΚ:

«Ενα είδος ταυτόχρονου συμβολισμού σε μια στάση ζωής που έχει πάθος και φανατισμό αλλά δεν είναι καθόλου δογματική. Σε μια στάση ζωής που είναι πολύ σταθερή και ταυτισμένη με μιαν αντίληψη για την έννοια του αγώνα και τελείως αντισυμβατική. Συμβολίζουν ταυτόχρονα χαμένη πατρίδα, προσφυγιά, χωρίς κανένα στοιχείο εθνικισμού και πατριδοκαπηλείας. Με απλό, άδολο και ασυμβίβαστο πατριωτισμό. Συμβολίζουν και οι δύο τη, χωρίς εκπτώσεις, έννοια του ευ αγωνίζεσθαι».

- Νομίζω ότι και οι οπαδοί της ΑΕΚ κατέχουν κάποια, τρόπον τινά, πρωτεία;

«Για πρώτη φορά στα ελληνικά γήπεδα, στην εξέδρα της ΑΕΚ ακούστηκαν τραγούδια του γηπέδου, διασκευές σε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη όπως, λόγου χάριν, το "Είμαστε δυο, είμαστε τρεις" και "Το γελαστό παιδί"...».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/09/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χτες(1/10) το πρώτο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής "Στην υγειά μας" της ΝΕΤ για τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν σχέτη απόλαυση. Δεν χόρταινες να ακούς ιστορίες, έτσι όπως τις διηγούνταν ο Μίκης και μεγάλα τραγούδια από άξιους ερμηνευτές. Τελικά καλά το είπε ο Χαλκιάς, "η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός". Και ο Μίκης, μόνο και μόνο σαν εικόνα, εξέπεμπε το μοναδικό μεγαλείο του. Όταν βλέπεις πόσο τεράστιους δημιουργούς διαθέτουμε και πόσα σκουπίδια μας περιτριγυρίζουν, θέλεις δε θέλεις, σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με το βρόμικο παιχνίδι που παίζεται από τις εταιρείες και τα ΜΜΕ των βαρώνων στις πλάτες του Λαού. Και επικίνδυνοι συμμέτοχοι σε όλα αυτά είναι και οι δήθεν ανατρεπτικοί του συστήματος που μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Και πολλές φορές και απαίσια, χωρίς ντροπή, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Βλέποντας λοιπόν χτες αυτή την ατμόσφαιρα που 'χε δημιουργηθεί στην εκπομπή με τα λόγια και τα τραγούδια, σκοτείνιασε τη σκέψη μου η θύμηση της πληροφορίας φίλου συνάδελφου δημοσιογράφου, για το πως τελείωνε , πέρσι, το πρόγραμμά του ο Τζίμης Πανούσης : αυνανιζόταν εικονικά στη σκηνή υπό τους ήχους του "Ζορμπά" του Θεοδωράκη!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τάσο και θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω μαζί σου.Πραγματικά ήταν μια πολύ ξεχωριστή εκπομπή.Οι ερμηνείες των νέων τραγουδιστών ήταν εξαιρετικές.Είχα πάει και στη γιορτή της ΑΕΚ την Παρασκευή και τους είχα ακούσει και ζωντανα.(’σχετο αλλά πρέπει να τονιστεί.Ο κόσμος ήταν ελάχιστος.Ζήτημα αν ήταν 1000 άτομα και όντας διασκορπισμένοι δεν γέμιζε και το μάτι.Κρίμα γιατί η συτναυλία ήταν εξαιρετική με videowall να δείχνου σκήνες από τις ταινίες για τις οποίες είχε γράψει τραγούδια ο Μίκης.)Αυτό που θα ήθελα όμως από την εκπομπή ήταν λίγη περισσότερη κουβέντα και όχι από τους παρευρισκόμενους που-πλην ελαχίστων- έλεγαν τετριμμένα πράγματα αλλά από τον ίδιο τον Μίκη.Θα προτιμούσα δηλαδή να είχαμε λίγο λιγότερο τραγούδι και περισσότερες ιστορίες από τον ίδιο τον Μίκη.Πάντως ήταν πραμγατικά μια υπέροχη εκπομπή που θα μείνει στην μνήμη μας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ με την Νεφέλη. Νομίζω από ένα σημείο και μετά το ρίξανε πολύ στο τραγούδι. Εμένα προσωπικά με καθηλώνει ο Θεοδωράκης με τον τρόπο που διηγείται τις ιστορίες του και λέει τις απόψεις του. Ήλπιζα ότι θα μιλούσαν περισσότερο. Αλλά Σαββατόβραδο είναι αυτό, πρέπει να γίνει και κέφι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως με τα όσα έγραψε ο Τάσος.

Όσον αφορα την εκπομπή , πραγματικά κάποιες από τις ερμηνείες των τραγουδιών ήταν εξαιρετικές.

Εξίσου μοναδικές ήταν και οι αφηγήσεις του Μίκη.Έίχα την τύχη πριν από 2 χρόνια να ακούσω από κοντά τον Μίκη , σε εστιατόριο της Καλαμαριάς , να αφηγείται τέτοιες ιστορίες.Ήταν πραγματικά μια εμπειρία ζωής απ'αυτές που δύσκολα περιγράφονται και επαναλαμβάνονται... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ όμορφη εκπομπή, με εξαιρετικές μουσικές στιγμές. Όσον αφορά το βάρος του μουσικού μέρους σε σχέση με το αφηγηματικό, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν στο καθημερινό τους ρεπερτόριο το Θεοδωράκη και έτσι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα ακούσουν και να τα χαρούν. Οι αφηγήσεις δε, του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη ήταν πραγματικά μοναδικές. Κε Παπαδόπουλε, πάντα τέτοια! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια γεύση για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο Μίκη Θεοδωράκη πήραμε μετά το τέλος της πρώτης εκπομπής. Σύμφωνα με την ενημέρωση στο site της ΕΡΤ, θα δούμε και θα ακούσουμε τα ακόλουθα στην εκπομπή της προσεχούς Κυριακής 9-10-2005:

Πρωταγωνιστές οι φίλοι , οι συνεργάτες και τα σπουδαία τραγούδια και στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για το Μίκη Θεοδωράκη.

Αποκαλυπτικός και χειμαρρώδης ο Μίκης κάνει την έκπληξη και τραγουδάει... Χατζιδάκι.

Οι φίλοι του: Κώστας Γεωργουσόπουλος και Αδαμάντιος Πεπελάσης θυμίζουν ιστορίες από τα παλιά , ενώ ο Γιάννης Σπανός στο πιάνο και ο Χρήστος Νικολόπουλος στο μπουζούκι ερμηνεύουν τραγούδια του.

Ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζει τη δική του εκδοχή στην « Μαργαρίτα Μαγιοπούλα ». Ο Μάριος Τόκας τραγουδάει το «χρυσοπράσινο φύλλο » και ο Κώστας Χατζής αυτοσχεδιάζει.

Η κόρη του Μίκη ,Μαργαρίτα, τραγουδάει για πρώτη φορά στην τηλεόραση και του αφιερώνει κάτι που αγαπά ιδιαίτερα. Ο Νότης Μαυρουδής και ο Μανώλης Μητσιάς δημιουργούν ένα ενδιαφέρον ντουέτο. Επίσης ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας συμπράττουν μουσικά με το «Ασίκικο Πουλάκη », ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου καταθέτουν το θαυμασμό τους για το μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Τέλος, τραγουδιστικά ενώνουν τις δυνάμεις τους οι : Λαυρέντης Μαχαιρίτσας , Παντελής Θαλασσινός , Σόνια Θεοδωρίδου , Καλλιόπη Βέττα, Τρίφωνο και Νατάσα Μανίσαλη.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ζήτημα αν ήταν 1000 άτομα και όντας διασκορπισμένοι δεν γέμιζε και το μάτι.

:) :blink:

1000 άτομα μόνο? Λίγο περίεργο μου φαίνεται γιατί το γύπεδο χωράει πάνω από 15.000... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχέστατα Χρήστο μόνο.Μπορεί να σου λέω και πολλά.Αφού σε κάθε κερκίδα κάθονταν 2-3 παρέες με εξαίρεση αυτήν που έιναι απέναντι ακριβώς από τη σκηνή που το κάτω μέρος ήταν γεμάτο και το πάνω μισογεμάτο/μισοάδειο. Αφού και στο δάπεδο κάτω από το επίπεσο της σκηνης ήταν μόνο το μισό γεμάτο.Το υπόλοιπο ήταν άδειο.Αληθηνά κρίμα. :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...