francois

Μίκης Θεοδωράκης

1,388 posts in this topic

Στο σημερινό Βήμα υπάρχει και η εξής καταχώρηση:

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου τιμά το Μίκη Θεοδωράκη σε μία ειδική εκδήλωση στην παραλία του Μπάτη. Ως γνωστόν, οι "Χαρταετοί" κεντρικό ορχηστρικό θέμα της "Γειτονιάς των Αγγέλων" αποτελεί πλέον κληρονομιά του Παλαιού Φαλήρου. Για να τιμηθεί ο συνθέτης αλλά και να εορταστεί το γεγονός, με πρωτοβουλία του δημάρχου κου Διονύση Χατζηδάκη προκηρύχθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής στα δημοτικά σχολεία με θέμα "Ο Χαρταετός - Ο Μίκης - Το Φάληρο". Μία επιτροπή ζωγράφων με επικεφαλής τον Αλέκο Φασιανό επέλεξε το καλύτερο έργο, το οποίο -εκτός της βράβευσης- θα ανατυπωθεί σε χίλιους λευκούς χαρταετούς που θα μοιραστούν δωρεάν και θα πετάξουν την Καθαρή Δευτέρα στο Παλαιό Φάληρο. Επίσης, την ίδια μέρα στο χώρο των εκδηλώσεων στην παραλία του Μπάτη, η Φιλαρμονική του δήμου θα αποδώσει αυτό και άλλα έργα του συνθέτη, ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι για τα κούλουμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο "ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ" ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Από τη στήλη "Ματιές" του Λευτέρη Παπαδόπουλου στα χτεσινά(11/3/2006) "ΝΕΑ"(σελ. 6) :

"ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

"Τη στήλη αυτή εγώ την δημιούργησα - και την γράφω εδώ και 30 χρόνια, σχεδόν. Ουδέποτε, φυσικά, τη χρησιμοποίησα για "να σπρώξω" τα τραγούδια μου, τα βιβλία μου κ.λπ. Είναι αντιδεολογικό, πρώτον. Δεν το καταδέχομαι, δεύτερον. Και, τρίτον, δεν το έχω κι ανάγκη.

Ωστόσο, σήμερα θα γράψω για ένα ζήτημα που είναι γενικότερο - μουσικές εκπομπές του ραδιοφώνου και της ΤV - αλλά, η περίπτωση που θα θίξω αγγίζει κι εμένα.

Πριν από δύο μήνες ο Μίκης Θεοδωράκης - ο σημαντικότερος κατά τη γνώμη μου, εν ζωή, Έλληνας δημιουργός - έβγαλε έναν δίσκο με τίτλο "Ερημιά". Οι στίχοι είναι δικοί μου. Η ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου. Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς. Για τον δίσκο αυτόν έχουν γραφτεί, ίσαμε τώρα, ύμνοι. Για παράδειγμα : "Ερημιά", που μοιάζει με όαση"(Απογευματινή), "Η "Ερημιά" του Μίκη ερημώνει το κιτς"(πάλι Απογευματινή), "Δημιουργία σε καιρούς ερημιάς"(Ριζοσπάστης), "Συνάντηση κορυφής για μια μουσική "Ερημιά"(Καθημερινή). "Γιατί βγήκε αυτός ο δίσκος ; Για να επικυρώσει με την υπογραφή όλων τους το αίτημα για καθαρότητα, ειλικρίνεια, σεβασμό στο κοινό..."(Στέλλα Βλαχογιάννη, @ Hridanos,gr). "Ακούστε το "Δεν πειράζει" με τη Φαραντούρη. Χωρίς υπερβολή, ένα αριστούργημα...(Αυγή). Και λοιπά και λοιπά...

Ο δίσκος αυτός πάει πολύ καλά. Είναι μέσα στους δέκα πρώτους σε πωλήσεις, κάθε εβδομάδα. Πριν από 15 ημέρες ήταν στην κορυφή. Έχοντας πίσω του όλα τα "αστέρια" της εποχής, που ακούγονται συνεχώς από τα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις(Βίσση, Πλούταρχος, Ρέμος, Χατζηγιάννης, Βανδή, Κοκκίνου, Ζήνα, Παπαρίζου κ.ά.)!

Πιστεύω ότι ένας καινούργιος δίσκος του Θεοδωράκη - ο οποιοσδήποτε δίσκος - αν δεν αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός, είναι, οπωσδήποτε, αξιοπρόσεχτο γεγονός. Απόδειξη ότι στην παρουσίασή του πήγαν δεκάδες δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί ρεπόρτερ, συνθέτες και τραγουδιστές. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δίσκος δεν παίχτηκε, ίσαμε τώρα, σε καμιά ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή! Οι μουσικοί παραγωγοί του ραδιοφώνου έχουν σηκώσει ένα τείχος σιωπής ολόγυρά του!

Θέλω να ρωτήσω : τι συμβαίνει ; Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι... απαγορευμένος για τους ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς ; Δεν με ενδιαφέρει για εμένα. Εγώ με Λοϊζο, Πλέσσα, Σπανό κ.λπ. "παίζομαι" πολύ συχνά. Για τον Μίκη διαμαρτύρομαι. Και ας το λάβουν υπόψη τους και ο Μαρκόπουλος και ο Πάριος και ο Νταλάρας και η Αλεξίου και ο Μητσιάς - οι πάντες : αύριο, θα "απαγορευτούν" κι αυτοί!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ''απαγορευμένοι'' είναι και οι τελευταίοι στους οποίους αναφέρεται ο Παπαδόπουλος(άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο). Βολεύει κάποιους να ακούγονται ''ανώδυνα'' τραγουδάκια.

Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως επανακυκλοφορεί ο σπουδαίος δίσκος ''Ο Δρόμος'' των Πλέσσα-Παπαδόπουλου με τον Κότσιρα. Να δούμε τι καινούργιο έχει να προσθέσει, πέρα από τις επιζητούμενες πωλήσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E όχι και όλοι απαγορευμένοι...να λέμε και την αλήθεια, και ο Πάριος και η Αλεξίου και κυρίως ο Νταλάρας παίζονται πάρα πολύ...Τουλάχιστον στον Μελωδία και στο Δεύτερο πρόγραμμα και στον Δίεση εγώ ακούω κάθε μέρα τραγούδια του και παλιά και απ' τα τελευταία του και απ' τη Μεσόγειο...Επομένως, μάλλον "Δόξα τω Θεώ" πρέπει να λέμε εμείς εδώ, τουλάχιστον για το Γιώργο...

τώρα που το σκέφτομαι, απ' τον καινούργιο Θεοδωράκη δεν έχω ακούσει τίποτε... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν συμφωνω... :blush: εγω που ακουω συνεχεια ραδιοφωνο,υπαρχουν φορες που για ν'ακουσω ενα τραγουδι με τον Γιωργο(οταν με πιανει το πολυ Νταλαρικο μου) ψαχνω,οχι ωρα,ωρες και τιποτα :D:razz: Κυριως στο Δευτερο ή στον Μελωδια... :rolleyes: Πιο ευκολα, μερικες φορες ακουω τραγουδι στον Σφαιρα π.χ ή στον Λαμψη :blink: :blink:Μαλλον λοιπον εχει δικιο ο Λευτερης... Ενα μικρο παραδειγμα: σημερα τον Σταυρο Κουγιουμτζη τον θυμηθηκαν ο 90.2 και ο Alpha με ενα ωριαιο αφιερωμα ο καθενας.Θα μου πειτε,φτανει; οχι βεβαια αλλα που ειναι οι υπολοιποι σταθμοι; Σταματαω εδω γιατι συγχιστηκα! :blush::music:

Ευτυχως που τωρα το ραδιο εχει ωραια τραγουδια... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διήμερο 10 - 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: "Μουσική και Συμπαντική Αρμονία" Εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής του συμποσίου αυτού, ο καθηγητής Γιάννης Κουγιουμουτζάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει σχετική εισήγηση στους επιστήμονες ώστε το επόμενο μεγάλο αστέρι που θα ανακαλυφθεί να ονομαστεί Μίκης Θεοδωράκης!

On March 10th, 11th an international symposium took place at Crete, organized by Univercity of Crete, School of Philosophy with the subject: "Music and Universal Harmony". During symposium's works it was announced that as suggested to astrophysics scientists, a new star is going to be named after Mikis Theodorakis, when discovered!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλά για τους τραγουδιστές να το καταλάβω.Πάντα είχε ένα μικρό άχτι ο Παπαδόπολος απέναντί τους.Αλλά ο Μαρκόπουλος τι του έφταιξε;Έκανε καμμία δήλωση περίεργη;Το θεωρώ λίγο παράξενο που τον αναφέρει.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δεν συμφωνω... ;) εγω που ακουω συνεχεια ραδιοφωνο,υπαρχουν φορες που για ν'ακουσω ενα τραγουδι με τον Γιωργο(οταν με πιανει το πολυ Νταλαρικο μου) ψαχνω,οχι ωρα,ωρες και τιποτα :rolleyes:;) Κυριως στο Δευτερο ή στον Μελωδια... ;)

Για τον Σφαίρα και τον άλλον σταθμό που λες δεν ξέρω, αλλά το Δεύτερο και ο Μελωδία, ευτυχώς τον μεταδίδουν πολύ συχνά τον Γιώργο...Εγώ ακούω όλη τη μέρα Μελωδία και σχεδόν όλοι οι παραγωγοί βάζουν από ένα ή και δύο τραγούδια του. Και στο Δεύτερο που ακούει ο συνάδελφος στο γραφείο. το ίδιο γίνεται..Αλλά πρέπει να έχεις υπομονή, μην γυρνάς συνέχεια τη βελόνα να τον πετύχεις...σίγουρα πάντως τον τιμούν αρκετά...

Τώρα από κάτι άλλους σταθμούς, έ ας μην έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις....

Δεν συμφωνω... ;) εγω που ακουω συνεχεια ραδιοφωνο,υπαρχουν φορες που για ν'ακουσω ενα τραγουδι με τον Γιωργο(οταν με πιανει το πολυ Νταλαρικο μου) ψαχνω,οχι ωρα,ωρες και τιποτα :blush:;) Κυριως στο Δευτερο ή στον Μελωδια... ;)

Για τον Σφαίρα και τον άλλον σταθμό που λες δεν ξέρω, αλλά το Δεύτερο και ο Μελωδία, ευτυχώς τον μεταδίδουν πολύ συχνά τον Γιώργο...Εγώ ακούω όλη τη μέρα Μελωδία και σχεδόν όλοι οι παραγωγοί βάζουν από ένα ή και δύο τραγούδια του. Και στο Δεύτερο που ακούει ο συνάδελφος στο γραφείο, το ίδιο γίνεται..Αλλά πρέπει να έχεις υπομονή, μην γυρνάς συνέχεια τη βελόνα να τον πετύχεις...σίγουρα πάντως τον τιμούν αρκετά...

Τώρα από κάτι άλλους σταθμούς, έ ας μην έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις....

Τώρα για τον Μαρκόπουλο π.χ. που αναφέρει ο Παπαδόπουλος και για κάτι άλλους, μάλλον εχει δίκαιο...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σόρι, δεν κατάλαβα γιατί βγήκε έτσι το πιό πάνω μήνυμα...αυτό που είπε ο Λευτέρης δεν κρύβει, απ' όσο το κατάλαβα εγώ, καμιά κακία για τον Μαρκόπουλο...Απλά επεσήμανε ότι και αυτός ο συνθέτης κινδυνεύει να γίνει απαγορευμένος...Σπάνια ακούγονται τα τραγούδια του πιά....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Canto General αύριο στη Θεσσαλονίκη

Το "Canto General", του Μίκη Θεοδωράκη, με τη Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αύριο Παρασκευή, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Θα παρουσιαστούν τα επτά ολοκληρωμένα συμφωνικά μέρη από το διάσημο έργο του Μ. Θεοδωράκη, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΘ, Μύρωνα Μιχαηλίδη. Συμμετέχουν η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή, η χορωδία «Fons Musicalis» υπό τον Κωστή Κωνσταντάρα και η χορωδία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Κρίσιλα.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maria Farandouri will perform Mikis Theodorakis' Canto General tomorrow at Thessaloniki's Concert Hall.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα τιμηθεί τη Δευτέρα 10 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, σε μουσική εκδήλωση που διοργανώνεται από φορείς την εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, στο Παλαί ντε Σπορ, στις 8:30 το βράδυ. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι Παντελής Θεοχαρίδης, Λιζέττα Καλημέρη, Θωμάς Κοροβίνης, Ανδρέας Καρακότας, Σωτηρία Λεονάρδου, Δημήτρης Νικολούδης, Μανώλης Ρασούλης και κάποιοι ακόμη που δεν είναι ακόμη γνωστά τα ονόματά τους. Στην εκδήλωση θα προβληθούν στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του, θα υπάρξουν απαγγελίες ποιημάτων και χορογραφίες μουσικών θεμάτων του συνθέτη. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ (10 ευρώ φοιτητικό) και τα έσοδα θα διατεθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η πληροφορία μου μεταφέρθηκε από δημοσίευμα του "Βήματος".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απόψε το βράδυ στις 00.00 στην ΕΤ1 στα πλαίσια της εκπομπής Θεματική βραδιά θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Mikis Theodorakis, Eine Stimme fur die Freiheit, της Vivien Treuleben .

Με το Στέλιο Κούλογλου

Αρχισυνταξία: Δάφνη Σκαλιώνη

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μακαρωνάς

Έρευνα: Μαρία Λιβανού, Ανεζίνα Θεοδωράκη

Στις 29 Ιουλίου του 2005, ο Μίκης Θεοδωράκης γιόρτασε τα ογδοηκοστά του γενέθλια. Η μορφή του και το έργο του διανύουν και συνοδεύουν μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας και σίγουρα επηρεάζουν την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής. Διαρκώς στην αναζήτηση νέων εκφραστικών μορφών, εξελίσσει τη μουσική του από απλά λαϊκά τραγούδια μέχρι τις σύνθετες φόρμες της συμφωνίας.

Στη σκέψη του αφήνεται να επηρεαστεί τόσο από τους έλληνες φιλοσόφους, όσο και από τον ινδικό μυστικισμό.

«Τα πάντα ρει» δήλωσε στη συζήτησή του με την σκηνοθέτιδα. Ο άνθρωπος, ο καλλιτέχνης και ο πολιτικός Θεοδωράκης αποδεικνύει με τη βιογραφία του την αλήθεια αυτής της αρχαίας ελληνικής σοφίας, καθώς εκείνος μέσα από την ικανότητά του να αλλάζει, προκάλεσε πολλές ενοχλήσεις. Στο επίκεντρο των πιστεύω του και των πράξεών του βρίσκεται ανέκαθεν η αγάπη για την πατρίδα και η πίστη του σε μια κοινωνική ουτοπία που θα φέρει στα άτομα πνευματική και οικονομική ευτυχία. Την πίστη του αυτή αναγκάστηκε να την πληρώσει με φυλακή, βασανιστήρια και μακρόχρονη εξορία. Και ο αγώνας του αυτός συνέβαλε στο να εξελιχθεί σε ένα είδωλο.

Μάκη, ευχαριστούμε για την πληροφορία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eκτός από τις δυο πασίγνωστες εκτελέσεις του "’ξιον Εστί" με τον Μπιθικώτση και τον Νταλάρα , έχουν πέσει στην αντίληψή μου άλλες πέντε εκδόσεις, οι παρακάτω:

1)Στο Ηρώδειο.

Λαικός τραγουδιστής: Γιάννης Κότσιρας

Βαρύτονος: Ανδρέας Κουλουμπής

Αφηγητής: Γιάννης Φέρτης

Minos-Emi 2002

2)Zωντανή ηχογράφηση στην Groben Saal της Δρέσδης στη Γερμανία στις 25 Μαίου 1982 (Το έργο ακούγεται στα Γερμανικά)

Τραγουδιστής: Gunter Emmerlich

Βαρύτονος: Gothart Stier

Αφηγητής: Friedrich Wilhelm

Μπουζούκι : Λάκης Καρνέζης

ETERNA RECORDS 1982

3)Zωντανή ηχογράφηση στο Stocholm Konserthaus στην Σουηδία στις 26 Νοεμβρίου 1979

(Το έργο ακούγεται στα Σουηδικά)

Σολίστ: Βjorn Thulin-Rolf Leanderson-Collegium Musicum under ledning Sam Claeson

Αφηγητής: Bjorn Gedda

Μπουζούκι : Ale Moller-Χρήστος Μητρέντζης

LYRA 1979

4)Παιδική χορωδία και ορχήστρα Πνευματικού κέντρου Δήμου Μοσχάτου

Διεύθυνση Δημήτρης Τυπάλδος

MOTIVO RECORDS 1989

5)Αποσπάσματα του έργου από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Μάνο Κατράκη σε ζωντανή ηχογράφηση από τον Λυκαβηττό το 1979 νομίζω, (αυτό που έχει προβάλλει η ΕΡΤ αρκετές φορές), υπάρχουν στη συλλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη "’πονες Εξουσίες" που κυκλοφόρησε από την MBI το 1993.

Θέλω να ρωτήσω αν έχει πέσει στην αντίληψη κάποιου φίλου και κάποια άλλη δισκογραφημένη έκδοση του έργου.

(Υπάρχουν κάποιες εκδόσεις στο εξωτερικό αλλά δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με την υψηλότερη διάκριση της γαλλικής Δημοκρατίας που απονέμεται σε ξένες προσωπικότητες θα τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης, για την προσφορά τους στις Τέχνες, την Πολιτική και τις Επιστήμες. Η απονομή θα γίνει σε ειδική τελετή στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα στις 17 Μαίου.

Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καθερίν Κολονά, η οποία θα έλθει ειδικά γι' αυτό το σκοπό στην Ελλάδα, θα απονείμει στο μουσικοσυνθέτη το βαθμό του Commandeur της Λεγεώνας της Τιμής, για τη σημαντική συμβολή του στους τομείς της Τέχνης και της Πολιτικής.

Η απόφαση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας να προάγει το Μίκη Θεοδωράκη στο βαθμό του Commandeur -τον ανώτατο βαθμό της Λεγεώνας της Τιμής- ανακοινώθηκε από το Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας και το διδάκτορα της Σορβόνης, σύμβουλο σε θέματα Tέχνης και Πολιτισμού, Γιώργο Αρχιμανδρίτη, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στη γαλλική πρωτεύουσα, του Ζακ Λανγκ και πολλών ακόμα προσωπικοτήτων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ήδη τιμηθεί με τη Λεγεώνα της Τιμής στο βαθμό του Offisier το 1996, με απόφαση του τότε προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας, για την προσφορά του στην Τέχνη και τη συμβολή του στον αγώνα για την ειρήνη, τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγή: in.gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η Aleida Guevara, η μεγαλύτερη κόρη του θρυλικού επαναστάτη Ernesto "Che" Guevara, συνάντησε το Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του το απόγευμα της 4ης Μαίου 2006, συνοδευόμενη από τη γενική γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα. Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε με θερμά λόγια για τον Che τον οποίο είχε γνωρίζει προσωπικά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη ζωή και στις μάχες που έδωσε ο Che και για την κατάσταση στην Κούβα και στη Λατινική Αμερική γενικότερα.

Η Aleida Guevara, 46 ετών, γιατρός στο επάγγελμα που ζει στην Αβάνα, εξέφρασε την εκτίμησή της στο πρόσωπο του Θεοδωράκη για το καλλιτεχνικό του έργο, καθώς και για τη συμπαράστασή του στο λαό της Κούβας στη μάχη ενάντια στην περιθωριοποίηση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης". Η αναφορά στα αγγλικά είναι από το site του Guy Vagner.

In english

Aleida Guevara, eldest daughter of legendary revolutionary Ernesto "Che" Guevara, met with world renowned Greek composer Mikis Theodorakis at his house during the afternoon of 4 May 2006. She was accompanied by the General Secretary of the Greek Communist Party, Aleka Papariga. Theodorakis spoke warmly about the Che, whom he had personally met. Significant interest was expressed in the life and struggles of Che and in the developments in Cuba as well as throughout Latin America.

Aleida Guevara, a 46-year-old doctor working in Havana, expressed her appreciation for Theodorakis' artistic work and for his particular contribution to the solidarity movement with the people of Cuba "in the struggle against the exclusion and the imperialistic interventions.

The info was published in newspaper "Rizospastis". The english version is from Guy Vagner's site.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 28-5-2006, στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας Μονογραφίες, ο Μίκης Θεοδωράκης συνομιλεί με το Γιώργο Αρχιμανδρίτη για την τριλογία του, δηλαδή τις τρεις όπερες Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη. Η εκπομπή της Κυριακής είναι το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να ζήσεις χίλια χρόνια, Ψηλορείτη της μουσικής!! Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν κι αντιστέκονται, ακόμη...

Share this post


Link to post
Share on other sites

TA AΠANTA TΟY ΨHΦIΟΠΟIΟYNTAI EΩΣ TΟN ΔEKEMBPIΟ

Όλος ο Mίκης στο Ίντερνετ

«Εύχομαι το υλικό του Αρχείου μου να γίνει αντικείμενο προσοχής από τις νεώτερες γενιές», έλεγε χθες ο Μίκης. «Το Αρχείο εκφράζει την αγωνία ενός ανθρώπου να είναι ελεύθερος δημιουργός. Και όσον αφορά στην πατρίδα, την αγωνία μου να της προσφέρω όσα μπορούσα για να είναι ελεύθερη και πολιτισμένη»

«Ένας βασικός λόγος που φυλάσσω και κατατάσσω τα έγγραφά μου είναι ότι κάθε φορά που ήθελα να κάνω ένα βήμα μπροστά, φυλλομετρούσα το παρελθόν. Έτσι αισθανόμουν σιγουριά πριν από το άλμα στο σκοτεινό άγνωστο», είπε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης. Το μεγάλο Αρχείο του, το οποίο δώρισε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο σε φάση ψηφιοποίησης. Και τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώπιον του ίδιου του συνθέτη, της συζύγου του Μυρτώς και της κόρης του Μαργαρίτας, του προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Χρήστου Δ. Λαμπράκη αλλά και ανθρώπων της μουσικής και των γραμμάτων - ήταν εκεί, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Γιώργος Κουρουπός, Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

«Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης ο μελετητής του έργου του Μίκη θα μπορεί να δει όλο αυτό το υλικό μέσα από το Διαδίκτυο», εξήγησε η Στεφανία Μεράκου, της Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη». Το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη συνίσταται στο Μουσικό Αρχείο (36.000 φύλλα), το Αρχείο Κειμένων (56.000 φύλλα), το Αρχείο Αποκομμάτων Τύπου (400 τόμοι) και το Αρχείο Ποικίλου Υλικού με 120 αφίσες, 270 προγράμματα, οπτικοακουστικό υλικό (15 video, 91 DVD, 245 CD), διατριβές και μελέτες με θέμα το έργο του, φωτογραφίες.

«Τα 9/10 του έργου μου είναι σχέδια και όχι μόνο στη μουσική», είπε ο Μίκης. «Όλα αυτά τα σχέδια έργων τα φύλαγα στο Παρίσι και στο Βραχάτι. Ήξερα πού βρίσκεται η κάθε σελίδα ώστε να την αναζητήσω όταν θα ερχόταν η ώρα. Όταν, κάποια στιγμή, ο όγκος των χαρτιών κινδύνευε να μας πνίξει, η Μυρτώ έβαλε μια τάξη. Πελώρια ντοσιέ με μπλε και κόκκινους αριθμούς (για μουσικές και κείμενα) τοποθετήθηκαν στους τοίχους. Αυτή η τάξη δημιούργησε μέσα μου αταξία. Αλλά συνέχιζαν να υπάρχουν γύρω μου και να αποτελούν μέρος της συμπαντικής αρμονίας που με περιέβαλλε πάντα.

Το 1997 φορτώθηκαν σε καμιόνια για τη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη". Αυτό, καταλαβαίνετε, ήταν απόφαση ζωής για μένα και τη Μυρτώ. Αλλά σταθήκαμε τυχεροί. Το Αρχείο έπεσε σε καλά χέρια, απολύτως υπεύθυνα και σοβαρά. Αυτό το γνώριζα καλά, δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι ειδικοί επιστήμονες, εξαιρετικά καταρτισμένοι, θα έσκυβαν με τέτοια αγάπη στο Αρχείο, ούτε ότι θα βρίσκονταν τα χρήματα που απαιτεί μια τέτοια επιμέλεια».

Οι άνθρωποι της Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» έδειξαν σε γιγαντοοθόνη εικόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου έχουν σκαναριστεί χειρόγραφα, έχουν περαστεί κείμενα και συναυλίες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις, εικόνες της πολιτικής του δράσης.

Πριν αρχίσει η ψηφιοποίηση το Αρχείο έπρεπε να ταξινομηθεί, καταγραφεί, αριθμηθεί και αναπαραχθεί σε μικροφίλμ, ενώ δημιουργήθηκε βάση αναζήτησης στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης στο Διαδίκτυο. H ψηφιοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο και είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της πληροφορίας» του Γ' ΚΠΣ όπου εντάσσονται έξι ακόμη αρχεία: Τα Αρχεία Δόμνας Σαμίου, Αιμίλιου Ριάδη, Γεωργίου Πονηρίδη, Καμαράδου - Βλαχόπουλου, Φρανκ Σουαζί και Ελληνικών Τραγουδιών

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?...8550&m=P19&aa=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

TPAΓOYΔIA TOY MIKH

Σήμερα στις 20.30 μεγάλη λαϊκή συναυλία με τη συμμετοχή της Λαϊκής Oρχήστρας «Mίκης Θεοδωράκης» διοργανώνει ο Δήμος Aναβύσσου, στην πλατεία Eλευθερίου Bενιζέλου. H Γλυκερία και ο Δημήτρης Mπάσης θα ερμηνεύσουν τα πιο γνωστά λαϊκά και λυρικά τραγούδια του Mίκη Θεοδωράκη.

Εφημερίδα "Έθνος"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στην Απαγορευμένη Πόλη

Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη θα πλημμυρίσει την ερχόμενη εβδομάδα η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

Η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ηλία Βουδούρη, η Νένα Βενετσάνου, ο Νίκος Κουρουπάκης, ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης και η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου θα συμπράξουν στη σκηνή του κινεζικού Μεγάρου Μουσικής με τη Συμφωνική Oρχήστρα του Πεκίνου και τη χορωδία της Εθνικής Όπερας της Κίνας.

Θα ερμηνεύσουν μελοποιημένη ποίηση των Μανώλη Αναγνωστάκη (Όταν μιαν άνοιξη), Γιάννη Ρίτσου (Πού πέταξε τ' αγόρι μου), Ιάκωβου Καμπανέλλη (’σμα ασμάτων), Κώστα Βίρβου (Κοιμήσου αγγελούδι μου), μελωδίες της Συμφωνιέτας, μουσική από τον ερωτικό χορό του «Ζορμπά», αλλά και άριες από όπερες (Αντιγόνη).

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η μουσική μου θα ακουγόταν στην Απαγορευμένη Πόλη και ότι ένα από τα μεγάλα είδωλα της ζωής μου, ο Μάο Τσε Τουνγκ, κάπου εκεί κοντά, έστω και νεκρός, θα ακούσει τους ήχους μιας μουσικής που γράφτηκε από έναν άνθρωπο που, αν και απειροελάχιστος μπροστά του, πάλεψε μαζί του για τα ίδια ακριβώς ιδανικά» εκμυστηρεύτηκε ο κορυφαίος μας συνθέτης, κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Η συναυλία έχει τίτλο Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης και, σύμφωνα με τα Νέα, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της BITE 2006, της 3ης διεθνούς τουριστικής έκθεσης του Πεκίνου, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα.

news.in.gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φοβερό!! Η μουσική του Μίκη αξίζει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο! Μπράβο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα τραγούδια του Μίκη στο Πεκίνο!..

Η έννοια της αγάπης στο έργο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη θα είναι το θέμα της συναυλίας που θα δοθεί στις 22 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής της Απαγορευμένης Πόλης» στο Πεκίνο, εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΒΙΤΕ 2006, που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Κίνας από 22 έως 24 Ιουνίου και στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.

Τα Τραγούδια του Ερωτα και της Αγάπης» -που είναι και ο τίτλος της συναυλίας θα ερμηνεύσουν οι σολίστ Νένα Βενετσάνου, Νίκος Κουρουπάκης, Τζούλια Σουγλάκου και Ζάχος Τερζάκης, με τη μουσική σύμπραξη της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης», της Συμφωνικής Ορχήστρας Πεκίνου και τη συμμετοχή της Χορωδίας της Εθνικής Οπερας της Κίνας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, που υπογράφει τη καλλιτεχνική επιμέλεια του όλου concept.

Πρόκειται για μία αναδρομή στο έργο του Μ. Θεοδωράκη, όπου αποσπάσματα έργων ενώνονται, για να σχηματίσουν ένα μυστικό νήμα, που συνδέει τον Επιτάφιο», Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού», το Αρχιπέλαγος», τους Λιποτάκτες» και το Ραντάρ», με τα λυρικά έργα Μπαλλάντες» και Mauthausen», με τα ορατόρια Κατάσταση Πολιορκίας», τα συμφωνικά έργα όπως η 3η Συμφωνία», η Συμφωνιέτα», το Adagio» και ο Ελικών», τα μπαλέτα όπως ο Ζορμπάς» και τις άριες από όπερες όπως η Αντιγόνη».

Πιστεύουμε ότι ο μεγάλος μας δημιουργός είναι ο καλύτερος πρέσβης του πολιτισμού μας και γι αυτό αποφασίσαμε να του προτείνουμε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας με το έργο του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, που ευχαρίστησε τον συνθέτη για τη θετική του ανταπόκριση. Τέλος, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την ευκαιρία που του δίνεται μέσα από αυτήν την συναυλία να παρουσιάσει το έργο του, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Δ. ΠΑΝΟΥ

http://www.adesmeytos.gr/content/content.asp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με Μίκη Θεοδωράκη στο Πεκίνο

Η ελληνική συμμετοχή στη διεθνή τουριστική έκθεση της Κίνας

«Δεν φανταζόμουν ότι η μουσική μου θα ακουστεί στην Απαγορευμένη Πόλη και ότι ένα από τα μεγάλα μου είδωλα, ο Μάο Τσε Τουνγκ, που βρίσκεται κάπου εκεί κοντά, έστω και πεθαμένος, θα ακούσει τη μουσική μου...», έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης στη χθεσινή παρουσίαση του συναυλιακού προγράμματος στο Πεκίνο, την ερχόμενη Πέμπτη, με τίτλο «Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης».

Πρόκειται για την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή τουριστική έκθεση της κινεζικής πρωτεύουσας, στην οποία θα συμμετέχει ο Ελληνας συνθέτης με παρουσίαση έργων του από τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στην Απαγορευμένη Πόλη. «Χαίρομαι που αποφασίστηκε να παρουσιαστεί δείγμα της μουσικής μου σε αυτό το πρώτο πολιστικό βήμα της χώρας μας σε μια μυθική χώρα όπως η Κίνα, γιατί περιέχει αυτό που είμαι, την ενότητα της λαϊκής και της συμφωνικής μουσικής μου...», εξήγησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η υπουργός Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επισήμανε την «πράξη αναγνώρισης της προσφοράς του ελληνικού πολιτισμού, μια πράξη τιμής στη σύγχρονη, δυναμική Ελλάδα» που, όπως εμφαντικά δήλωσε, «ως ζώσα αγιότητα, χρόνια τώρα, ο Μίκης Θεοδωράκης εμβολιάζει όχι μόνον εμάς, αλλά και τους πολίτες όλου του κόσμου, στο υψηλό και το ευγενικό...».

Η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιάσει αποσπάσματα έργων όπως το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Επιτάφιος», «Το Αρχιπέλαγος», «Οι λιποτάκτες», «Το ραντάρ» με την ερμηνεία των Νένας Βενετσάνου και Νίκου Κουρουπάκη. Από την άλλη πλευρά, η Τζούλια Σουγλάκου και ο Ζάχος Τερζάκης θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από λυρικά έργα όπως τα «Μπαλάντες» και «Μαουτχάουζεν», ορατόρια όπως η «Κατάσταση πολιορκίας» και έργα συμφωνικά όπως «3η Συμφωνία» και «Συμφωνιέτα», το μπαλέτο του «Ζορμπά» και η όπερα της «Αντιγόνης». Θα συμμετέχει το Λύκειο Ελληνίδων με παρουσίαση χορών και ενδυμασιών από όλη την Ελλάδα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τη μουσική διεύθυνση ο Ηλίας Βουδούρης και θα συμμετάσχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Πεκίνου και η Χορωδία της Εθνικής Οπερας του Πεκίνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/06/2006

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=...&a=&id=19199268

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δύο εκδόσεις από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων

Μάθημα Μίκη στα σχολεία της Κρήτης

«Ο Μίκης διδάσκει παιδεία», τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή δύο σημαντικές εκδόσεις στις οποίες προχώρησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Η πρώτη είναι τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου για τον Μίκη Θεοδωράκη που έγινε πέρσι τον Ιούλιο στα Χανιά. Η δεύτερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς θα συντελέσει στο να γίνουν οι νεότερες γενιές κοινωνοί του έργου του Μίκη Θεοδωράκη έχει τίτλο: «Μίκη Θεοδωράκη Ιστορίες». Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα μοιραστεί σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης.

Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από ένα βιβλίο που περιέχει ένα διπλό ηχητικό, ψηφιακό δίσκο (cd). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σήμερα στα σχολεία αλλά και στην ίδια τη διαδικασία μάθησης. Το cd περιλαμβάνει προσωπικές ιστορίες του Μίκη Θεοδωράκη, τις οποίες αφηγείται ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης, και οι οποίες συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά μουσικά δείγματα από το πολύπλευρο έργο του συνθέτη αλλά και αποσπάσματα μουσικών έργων που επηρέασαν αποφασιστικά τη μουσική του πορεία, όπως χαρακτηριστικά η Ωδή στη Χαρά από την 9η συμφωνία του Μπετόβεν.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Τώρα, ο στόχος της Νομαρχίας Χανίων είναι, μέσω του υπουργείου Παιδείας, να μοιραστεί στα σχολεία όλης της Ελλάδας αφού έχει καθαρά εκπαιδευτική χρήση και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή το παγκρήτιο σωματείο Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζει στα Χανιά βιβλιοθήκη και δισκοθήκη για τον μεγάλο συνθέτη που θα είναι χρήσιμη σε μουσικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές όλης της χώρας.

Χθες, ο νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης έδωσε συμβολικά το εκπαιδευτικό υλικό (βιβλίο-cd) στους προϊσταμένους Επιστημονικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης. Επίσης, κοινοποιήθηκε μήνυμα του μεγάλου συνθέτη όπου ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει: «Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εγχείρημα με την ταυτόχρονη έκδοση και κυκλοφορία σε βιβλίο και cd. Κάτι που για πρώτη φορά νομίζω ότι γίνεται στη χώρα μας και που αφορά ένα σύγχρονο και ζώντα Ελληνα καλλιτέχνη. Από την άποψη αυτή θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο και τυχερό ανάμεσα σε τόσους και τόσους συναδέλφους μου ποιητές, συνθέτες, ζωγράφους, συγγραφείς κ.λπ. που με το έργο τους έχουν αναδείξει τη σύγχρονη Ελλάδα σε μια χώρα με πλούσιο, μοναδικό, πρωτότυπο και προπαντός ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος θα έπρεπε από καιρό να διδάσκεται στα σχολεία της πατρίδας μας σαν μια πολύτιμη πνευματική τροφή και μοναδικό όπλο για τη διαμόρφωση του ελληνικού χαρακτήρα και ήθους. Δηλαδή αυτών των δύο στοιχείων που βάλλονται και κακοποιούνται σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Στη συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης, αφού συγχαίρει και ευχαριστεί όλους τους συντελεστές αυτού του εκπαιδευτικού βιβλίου, καταλήγει: «Και πρέπει να ομολογήσω ότι έχοντας το προνόμιο να είμαι από τους πρώτους αναγνώστες-ακροατές, σαν ένα... νέο παιδί που είμαι, μόλις... 81 ετών, ένιωσα υπέροχα! Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα νιώσουν και όλοι οι συνομήλικοί μου, ανεξαρτήτως ηλικίας, προπαντός όμως οι μαθητές και οι μαθήτριες της Κρήτης, στους οποίους και απευθύνεται».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/06/2006

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...