francois

Μίκης Θεοδωράκης

1,388 posts in this topic

Στο "7 Μέρες ΤV" ξεκινάει η διανομή κασετίνας 6 cd's με τίτλο "Μεγάλοι Έλληνες Συνθέτες" (Fm Records). Τα cd's θα έχουν τραγούδια των

Μίκη Θεοδωράκη

Βασίλη Τσιτσάνη

Γιώργου Μητσάκη

Μάνου Λοίζου

Μανώλη Χιώτη

Γιάννη Σπανού

ενώ μαζί με το 6ο cd θα υπάρχει και λεύκωμα 60 σελίδων.

Το πρώτο cd του περιέχει 17 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη:

1)Αστέρι μου φεγγάρι μου

Mελίνα Μερκούρη

2)Το παλικάρι έχει καημό

Μαρία Φαραντούρη

3)Σ'αυτή τη γειτονιά

Μίκης Θεοδωράκης

4)Μην ξεχνάς τον Ωρωπό

Μ.Φαραντούρη-Μ.Δημητριάδη-Λ.Καραλής-Μ.Θεοδωράκης

5)Οι πρώτοι νεκροί

Μ.Φαραντούρη-Μ.Θεοδωράκης-Λ.Καραλής

6)Ο θρήνος

Μαρία Φαραντούρη

7)Η αυλή

Μ.Φαραντούρη-Μ.Θεοδωράκης-Μ.Δημητριάδη

8)Ποιος τη ζωή μου

Μαρία Φαραντούρη

9)Μνημόσυνο

Αχ.Κωστούλης

10)Ο ταμένος

Μίκης Θεοδωράκης

11)Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις

Μίκης Θεοδωράκης

12)Μια μέρα θα στο πω

Μίκης Θεοδωράκης

13)Δρόμοι που χάθηκα

Μίκης Θεοδωράκης

14)Μοιρολόι της βροχής

Μίκης Θεοδωράκης

15)La mia eta (Την πόρτα ανοίγω το βράδυ)

Milva

16)Fine Settimana (Δόξα τω Θεώ)

Μilva

17)Come spiegarti (Το τρένο φεύγει στις 8)

Milva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κυκλοφόρησαν τρεις εκδόσεις βινυλίου 10 ιντσών, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα από τη Minos-Emi.

H πρώτη έχει τα 8 τραγούδια από την "Πολιτεία Α'" με τον Καζαντζίδη και τον Μπιθικώτση , η δεύτερη τα 10 τραγούδια από το "Αρχιπέλαγος" με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και η τρίτη τα 10 τραγούδια από το "Αρχιπέλαγος" στις εκτελέσεις με τη Μαίρη Λίντα.

Το μόνο που έχω να πω είναι πως , οι ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ, για μια ακόμη φορά , τα τραγούδια από την "Πολιτεία Α'" ("Παράπονο", "Έχω μια αγάπη" και "Σαββατόβραδο") τα έβαλαν με το γνωστό fade-out στο τέλος....

Στο "Είχα φυτέψει μια καρδιά" από το "Αρχιπέλαγος" επίσης, γράφει πως β'φωνή κάνει ο Μανώλης Χιώτης...Ό,τι νά'ναι....

ΑΙΣΧΟΣ!!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στη νέα Ράδιοτηλεόραση στη σειρά των cd's με τα θεατρικά έργα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας , αυτή την εβδομάδα υπάρχει το έργο "Κάρμεν" (1956) του Προσπέρ Μερμιέ σε μετάφραση και διασκευή για το ραδιόφωνο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σκηνοθεσία του Μήτσου Λυγίζου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.Κιθάρα παίζει ο Δημήτρης Φάμπας και αγγλικό κόρνο ο Γιώργος Ευαγγελίδης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τη Ραδιοτηλεόραση:

Σήμερα στις 9μμ στο Γ'Πρόγραμμα ΕΡΑ:

"Τα παιχνίδια του χρόνου

Μεταδίδεται στις 21.00 ο "Επιτάφιος" του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.Ο Κώστας Φασουλάς "ρίχνει άγκυρα" στο 1960 (χρονιά έκδοσης του εν λόγω ηχογραφήματος) και διηγείται χαρακτηριστικά γεγονότα, καλλιτεχνικά ή μη, που περιέβαλαν την εποχή που κυκλοφόρησε η ιδιαίτερη αυτή δισκογραφική εργασία".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μέσα στο Μάη θα κυκλοφορήσει η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκμε τη Γλυκερία .

Τα τραγούδια του 2πλου cd είναι τα εξής:

CD 1

1 ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΗΜΟΣ ΜΟΥ ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ

2 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΙΟΥ

3 ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ

4 ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ

5 ΤΑ ΠΙΚΡΟΣΑΒΒΑΤΑ

6 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ

7 ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ

8 ΜΕΣ ΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ

9 ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ

10 ΣΤΟ ΕΡΗΜΟ ΛΙΜΑΝΙ

11 ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΟΥΝΟ

12 ΑΠΟΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

13 ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΙΑ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ

14 ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

15 ΚΟΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

16 ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ

CD 2

1 ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

2 ΣΤΡΑΤΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΑ

3 ΒΡΑΔΥΑΖΕΙ

4 ΑΓΑΠΗ ΔΙΧΩΣ ΑΚΡΗ

5 ΤΑΞΙΔΙ

6 ΓΕΡΑΚΙ

7 ΝΑΥΑΓΟΣ

8 ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ

9 ΠΕΤΡΑ

10 ΜΑΝΑ ΤΟ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

11 ΟΝΕΙΡΟ

12 ΜΠΗΚΕ Ο ΧΑΡΟΣ ΣΤΟ ΚΕΛΛΙ

13 ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ

14 ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΚΕΠΗ

15 Η ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ

16 ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΗΠΟ ΚΑΘΗΣΑ

17 ΡΟΔΟΣΤΑΜΟ

18 ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ

Στο cd θα συμμετέχει επίσης τιμητικά και ο Πασχάλης Τερζής (είχε συμμετάσχει πριν πέντε χρόνια μαζί με τη Γλυκερία σε συναυλία αφιερωμένη στα λαϊκά τραγούδια του Θεοδωράκη) ερμηνεύοντας 2 τραγούδια! ΤΗΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ και ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ.

Αφορμή για αυτόν το δίσκο ήταν το τραγούδι ’πονες Εξουσίες!

Το είχε τραγουδήσει η Γλυκερία σε μια συναυλία με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη στη Νίκαια, στην οποία είχαν τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, όπου ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης "ανακάλυψε" (έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια:razz: τη Γλυκερία και της ζήτησε να τραγουδήσει τα λαϊκά του τραγούδια!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεόραση, την προσεχή Πέμπτη 15 Μαίου καλεσμένος της εκπομπής "Εξιστορείν και ιστορείν" στην ΕΤ-1 στις 21.10, με το Γιάννη Τζαννετάκο, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.Η εκπομπή χωρίζεται σε δυο μέρη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πατάκη", το βιβλίο "Ο Συμφωνικός Θεοδωράκης" Από την Κασσιανή ως τη Λυσιστράτη.

Δεν το έχω διαβάσει ακόμη αλλά με μια πρώτη ματιά φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.Περιέχει κείμενα τόσο του Μίκη Θεοδωράκη όσο και άλλων για όλα του τα έργα αλλά περισσότερο εστιάζει στα "Συμφωνικά".

Το βιβλίο προλογίζουν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Θάνος Μικρούτσικος. Μια περίληψη των όσων λένε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"O όρος "έντεχνο λαϊκό τραγούδι" φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη. [...] Το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, αντίθετα με το λαϊκό, θα μιλήσει καθαρά και θα περάσει και στον δρόμο και στο γήπεδο και στο συλλαλητήριο και στην πορεία. Θα είναι ένα μαζικό τραγούδι. Που θα αγκαλιάζει όλες τις στιγμές και όλα τα προβλήματα της δεκαετίας του '60. Την ανεργία. Τη μιζέρια. Το αυθαίρετο. Το εκτός σχεδίου. Το όνειρο ενός καινούριου κόσμου. Τη συντροφικότητα. Τον αγώνα για τη δημοκρατία. Και φυσικά τον έρωτα. Και τη γειτονιά. Και τις απλές χαρές της ζωής".

Λευτέρης Παπαδόπουλος

"Eάν ακούσετε την 3η Συμφωνία, στην εκδοχή του 1992, θα ανακαλύψετε στοιχεία που υπάρχουν, ως σχεδιάσματα του 1941. Παρατηρείς στον Θεοδωράκη τα εξής: Η ίδια ιδέα μέσα από μια αλληλουχία σχεδιασμάτων που αναπτύσσεται στον χρόνο μπορεί να βρεθεί σε τραγούδια, σε κύκλους τραγουδιών, σε μετασυμφωνικά έργα, σε μουσική δωματίου, σε μπαλέτα, σε συμφωνικά έργα, σε όπερες. Ο Μίκης δε λειτουργεί όπως εγώ που είμαι ένα είδος Δρ. Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ. Δε συνθέτει τραγούδια και μετά από 3 μήνες ένα συμφωνικό έργο, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με αυτά. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το έργο του Μίκη ως μια πλήρως αδιάσπαστη ενότητα. [...] Και αυτό νομίζω ότι καθιστά τον Μίκη μια από τις μοναδικές περιπτώσεις στην Ελληνική Τέχνη και στον Πολιτισμό μας".

Θάνος Μικρούτσικος - Βιβλία για την Τέχνη Μουσική

Μέσα στο βιβλίο υπάρχει μια αφίσα με το Μουσικό Γαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη

Το εξώφυλλό του

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...006/b131069.jpg

Σύντομα θα καταθέσω τις εντυπώσεις μου.

Y.Γ: ’ρη , ευχαριστώ πολύ και πάλι.... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεόραση, την προσεχή Πέμπτη 15 Μαίου καλεσμένος της εκπομπής "Εξιστορείν και ιστορείν" στην ΕΤ-1 στις 21.10, με το Γιάννη Τζαννετάκο, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.Η εκπομπή χωρίζεται σε δυο μέρη.

Υπενθύμιση για αύριο. :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα στις 21.00 το Β'μέρος του αφιερώματος στο Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή "Εξιστορείν και ιστορείν".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεσα στις προσεχείς ημέρες, ο Μάκης Τριανταφυλόπουλος θα κάνει ένα αφιέρωμα σε δυο εκπομπές στον Μίκη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιάννη, γνωρίζεις κάτι για ενδεχόμενη συμμετοχή του Νταλάρα?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε μία από τις δύο εκπομπές-αφιέρωμα του Τριανταφυλλόπουλου στον Θεοδωράκη θα τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας.

Επίσης, θα τραγουδήσει τραγούδια του μεγάλου μας Μίκη σε κάποια από τις εκπομπές και η Γλυκερία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο άλλος Θεοδωράκης: Τα συμφωνικά του έργα

Μία ματιά στο ΄΄συμφωνικό΄΄ έργο του Μίκη Θεοδωράκη επιχειρούν οι εκδόσεις Πατάκη μέσα από το συλλογικό έργο ΄΄Ο Συμφωνικός Θεοδωράκης: Από την Κασσιανή στη Λυσιστράτη΄΄. Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται για πρώτη φορά αναλύσεις των συμφωνικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με συνεντεύξεις και αναμνήσεις του ίδιου. Επίσης, ο τόμος συνοδεύεται από το «Μουσικό Γαλαξία», που είναι δημιούργημα του ίδιου του συνθέτη και προέρχεται από το αρχείο του, το οποίο φυλάσσεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη».

Χωρισμένο σε πέντε ενότητες, που αντιστοιχούν στις δημιουργικές περιόδους του, το βιβλίο προσφέρει συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος ενός υλικού που βρισκόταν διάσπαρτο σε εφημερίδες και προγράμματα συναυλιών, και δίνει έτσι μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο δημιουργίας των συμφωνικών έργων του Θεοδωράκη.

Ορισμένες άλλες πτυχές του δημιουργού που αναλύονται στο βιβλίο είναι η σχέση του με την όπερα, ο τρόπος που μελοποίησε ποιητικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων ποιητών και επένδυσε μουσικά γνωστά έργα της αρχαίας τραγωδίας. Παράλληλα, ο συνθέτης αναφέρεται και στις πολιτικές περιπέτειες της νεότερης Ελλάδας που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή και το έργο του.

Η έκδοση συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παλαιότερο και νεότερο, από το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, με το δυσεύρετο λιμπρέτο της Λυσιστράτης σε δική του απόδοση, καθώς και με τα προλογικά σημειώματα του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του Θάνου Μικρούτσικου.

«Ο μεγαλοφυής και θαρραλέος Θεοδωράκης θέλει ένα τραγούδι υψηλής ποιότητας, που θα μιλήσει για τα πράγματα και τις καταστάσεις χωρίς υπαινιγμούς. Θέλει ένα τραγούδι αλλιώτικο. Καινούριο. Που ίσως σταθεί αφετηρία για ένα τεράστιο και γεμάτο οράματα πολιτιστικό κίνημα. Δεν αμφιταλαντεύεται καθόλου. Επιλέγει ένα εξαίσιο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, εμπνευσμένο από ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός στη Θεσσαλονίκη του 1936, και δημιουργεί ένα υπέροχο μουσικοποιητικό γεγονός που στηρίζεται στη λαϊκή μουσική και μας αφορά όλους».

Από τον «Πρόλογο» του Λευτέρη Παπαδόπουλου

«Το λάθος που κάνουν αρκετοί μουσικολόγοι και κριτικοί είναι το εξής: Λένε, ΄΄ο Μίκης είναι μέγας τραγουδοποιός, που μέχρι το ΄60 κι απ΄ το ΄80 και μετά έγραψε και κάποια συμφωνικά έργα. Κι επειδή είχε αυτή τη διακοπή των είκοσι χρόνων, δεν υπάρχει μια συνθετική συνέχεια, όπως για παράδειγμα στον Στραβίνσκυ ή τον Σοστακόβιτς΄΄. Υπονοούν επίσης ότι ο συμφωνικός Μίκης είναι συντηρητικός, αφού ποτέ δεν αποδέχτηκε τον μοντερνισμό ή τον μεταμοντερνισμό. Είναι μέγα λάθος στη μουσική να βάζεις πρόσωπα και πράγματα σε προϋπάρχοντα κουτάκια. Οι μεγάλες προσωπικότητες ανοίγουν καινούριες σελίδες και καινούριους δρόμους. Τα βολικά κουτάκια δε χωράνε πρόσωπα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης κι έτσι δεν μπορείς να μιλήσεις με σιγουριά ότι εδώ έχουμε τραγούδι, εκεί συμφωνία, από δω όπερα κι από κει μπαλέτο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι απ το ΄΄Δυο γιους είχες., μανούλα μου΄΄ μέχρι την περίφημη ΄΄Αντιγόνη΄΄, που παίχτηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν το 1959, ή απ΄ το ΄΄Ανοιξε λίγο το παράθυρο΄΄ -ένα από τα αριστουργηματικότερα τραγούδια της ελληνικής μουσικής- μέχρι την 3η Συμφωνία ή τις όπερές του υπάρχει μια αδιάσπαστη ενότητα. Και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα έργα του».

Από τον προλογικό κείμενο του Θάνου Μικρούτσικου

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ / ΜΟΥΣΙΚΗ

ΤΙΤΛΟΣ: Ο συμφωνικός Θεοδωράκης. Από την Κασσιανή ως τη Λυσιστράτη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Συλλογικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δέσποινα Ζηλφίδου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος

ΣΧΗΜΑ: 17x24

ΣΕΛΙΔΕΣ: 432

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 24

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

http://entertainment.flash.gr/book/books/2...08/6/4/24352id/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο άνθρωπος, ο μύθος

Ντοκιμαντέρ για τον Μίκη Θεοδωράκη ετοίμασε ομογενής από την Αυστραλία

Τρία ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε η ομογενής από το Περθ της Αυστραλίας Ελένη Ευαγγέλου, προκειμένου να ετοιμάσει το ντοκιμαντέρ Μίκης Θεοδωράκης ο άνθρωπος, ο μύθος, ο επιφανής.

«Πρόκειται για μια έρευνα βάθους» δηλώνει η κ. Ευαγγέλου, τηλεπαρουσιάστρια και παραγωγός με σπουδές στην Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.

Η κ. Ευαγγέλου ταξίδεψε πέντε φορές στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη.

«Σε κάθε συνάντηση κατέθετα τις πληροφορίες και τα νέα στοιχεία που συγκέντρωνα. Εισέπραττα ότι ο συνθέτης παρακολουθούσε με αγάπη την πρόοδο της δουλειάς μου και αυτό μου έδινε δύναμη να συνεχίσω. Στην τελευταία μας συνάντηση, όταν τελείωσε το ντοκιμαντέρ, καθίσαμε στο σαλόνι και μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες. Φάνηκε ενθουσιασμένος. Όπως καταλαβαίνετε, η ικανοποίησή μου ήταν και είναι μεγάλη» δηλώνει.

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με τον μουσικοσυνθέτη στο σπίτι του, συνεχίζει με εικόνες και αναφορές στη Χίο, το νησί που γέννησε τον μέγα δημιουργό, και μέσα από το φακό γίνεται η καταγραφή ενός μεγάλου ταξιδιού στο χρόνο. Με τον Μίκη να αποκαλύπτει προσωπικές πτυχές και να αφηγείται με μοναδικό τρόπο σταθμούς της πορείας του.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τις τρεις μεγάλες του αγάπες. Τη θάλασσα, τη μουσική και την Ελλάδα» λέει η κ. Ευαγγέλου.

Η ομογενής, που εργάζεται στο τηλεοπτικό κανάλι 9, είχε, επίσης, συναντήσεις με φίλους και συνεργάτες του μουσικοσυνθέτη. Μεταξύ αυτών, η Μαρία Φαραντούρη, που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ, αναφέρει: «Όπου κι αν βρεθώ, επιστρέφω στο δρόμο που μου χάραξε ο Μίκης Θεοδωράκης. Με συνδέει μαζί του ο απόλυτος έρωτας».

«Θαυμάζω τη δύναμη εσάς των Ελλήνων της διασποράς, που αφήσατε την πατρίδα σας Ελλάδα και φτιάξατε τη ζωή σας σε ξένη χώρα. Είμαστε περήφανοι, γιατί με τις πράξεις σας, τιμάτε την Ελλάδα. Θέλουμε να μαθαίνουμε για την πρόοδό σας» ακούγεται σαν επίλογος η φωνή του Θεοδωράκη, ενώ για τους νέους λέει: «Μαθαίνω ότι η νεολαία της Αυστραλίας είναι κοντά στις ρίζες. Ευχή μου, ν' αγαπάτε την καινούργια σας πατρίδα και να μην ξεχάσετε ποτέ την Ελλάδα».

Το ντοκιμαντέρ έγινε σε συνεργασία με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Ράσελ Γκούντρικ και αυτόν τον καιρό βρίσκεται στο στούντιο της SBS για την ετοιμασία ελληνικών υποτίτλων.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...06&lngDtrID=253

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η Universal επανακυκλοφορεί κάποια από τα κλασσικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

1)"Ο ήλιος και ο χρόνος"

"Επιφάνια-Αβέρωφ"

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...e=0602498483909

2)"Τα λαικά"

"Νύχτα θανάτου"

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...498449523&cat=2

3) 4 Κύκλοι τραγουδιών

"Romancero Gitano"

"Τα τραγούδια του Αντρέα"

"Μυθιστόρημα"

"18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας"

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...e=0602498449516

4)"Πνευματικό εμβατήριο"

"Κατάσταση πολιορκίας"

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...753018477&cat=2

5)"Πρώτη Συμφωνία"

"Οιδίπους Τύραννος"

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...e=0600753018460

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Μουσικές συναντήσεις Σταύρος Κουγιουμτζής" που θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμαριά, η Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα πραγματοποιήσει συναυλία τη Δευτέρα 25 Αυγούστου. Σύντομα θα ανακοινωθεί και η ομάδα των τραγουδιστών που θα συμμετέχουν.Ένας απ'αυτούς είναι ο Δημήτρης Μπάσης.

Αυτή θα είναι η εναρκτήρια εκδήλωση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Avopolis"

Μίκης Θεοδωράκης: Η Γοητεία Της Ζωής Είναι Να Προχωρά Με Γρίφους

Χάρης Συμβουλίδης - Διονύσης Κοτταρίδης

04/07/2008

Τους τελευταίους μήνες ο μεγαλύτερος εν ζωή συνθέτης της χώρας μας επέστρεψε δισκογραφικά χάρη με δύο cd μουσικής δωματίου (έπεται και τρίτο), τα οποία φανέρωσαν, ένα λιγότερο γνωστό - στο ευρύ τουλάχιστον κοινό - δημιουργικό του πρόσωπο. Το Avopolis θέλησε λοιπόν να μιλήσει με τον Μίκη Θεοδωράκη για το τώρα και το μέλλον κι εκείνος μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη

Πρόσφατα, η Legend Classics κυκλοφόρησε δύο cd με μια λιγότερο γνωστή πλευρά του έργου σας στο ευρύτερο κοινό, αυτή δηλαδή η οποία αφορά τη δουλειά σας πάνω στη μουσική δωματίου. Θεωρείτε ότι πρόκειται για μια πλευρά σας πιο «δύσκολη» για το κοινό που σας έμαθε από τα τραγούδια σας;

«Ασφαλώς. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα σοβαρή προσπάθεια για να γνωρίσει τη συμφωνική μουσική το πλατύ κοινό. Και φυσικά απολύτως καμιά για τη διάδοση της Μουσικής Δωματίου, η οποία, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί την πεμπτουσία της. Πράγματι, εδώ ο συνθέτης, χωρίς να διαθέτει τα ηχοχρώματα της μεγάλης ορχήστρας, πρέπει να είναι απολύτως ουσιαστικός, συμπυκνωμένος, καίριος, λόγω ακριβώς της μεγάλης λιτότητας των μέσων που διαθέτει».

Έχει ακουστεί πως ο βιρτουόζος του βιολιού Γιώργος Δεμερτζής, ο οποίος συμμετείχε τόσο στο album Μουσική Δωματίου I όσο και στο II, δουλεύει και σε μία τρίτη «συνέχεια». Να αναμένουμε λοιπόν κι άλλες κυκλοφορίες στο μέλλον που να αφορούν το ρεπερτόριό σας το οποίο είναι εγγύτερα σε ό,τι ονομάζουμε κλασική μουσική;

«Αυτήν ακριβώς τη στιγμή που μιλάμε, ο Γιώργος Δεμερτζής τελείωσε με τους συνεργάτες του την ηχογράφηση των έργων μου Σεξτέτο (για φλάουτο, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων), Ελικών (για πιάνο και κουαρτέτο) και Χορός Ασίκικος για σόλο τσέλο, που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς. Επίσης η Τατιάνα Παπαγεωργίου, από τη μεριά της, τελειώνει την ηχογράφηση των Απάντων του πιανιστικού μου έργου, που θα κυκλοφορήσουν κι αυτά σε 2 ή 3 CDs».

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί Γερμανοί μουσικοί έχουν σκύψει πάνω στο έργο σας και μάλιστα έχουν υπάρξει και δουλειές σας μαζί τους, όπως το album Mikis (Peregrina, 1997), οι οποίες ελάχιστα έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα. Τί είναι αυτό που τράβηξε την προσοχή των Γερμανών και γιατί δουλειές όπως το Mikis ή το Poetica πέρασαν τόσο απαρατήρητες στην ίδια σας τη χώρα;

«Μπορώ να πω ότι η Γερμανία, με τη μεγάλη μουσική της παράδοση και τους εξαίσιους μουσικούς της, αποτελεί ένα μικρό παράδεισο για τη μουσική μου. Και δεν είναι μόνο αυτά τα δύο έργα ο μοναδικός καρπός των σχέσεών μου. Επιπλέον κι εγώ προσωπικά έχω δώσει εκεί εκατοντάδες συναυλίες με όλα τα είδη της μουσικής μου, με συνεργάτες κυρίως Γερμανούς μουσικούς. Και είναι γεγονός ότι όλη αυτή η δραστηριότητά μου (και όχι μόνο στην Γερμανία) παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα. Κατατοπιστικές πληροφορίες για τα έργα μου που παίχτηκαν, παίζονται και κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες σε δίσκους και CDs στη Γερμανία μπορούν να βρεθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://s221292458.online.de/Sites/Meine-Th...s-Konzerte.php».

Σκοπεύετε να εμπιστευτείτε στο μέλλον νέους κύκλους τραγουδιών σε νεότερους ερμηνευτές, όπως πράξατε ας πούμε με τον Πέτρο Γαϊτάνο ή την Αλέξια; Και, αν ναι, ποιες φωνές στο σύγχρονο σκηνικό θα σας ιντρίγκαραν για κάτι τέτοιο;

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στις τελικές διορθώσεις για την προσεχή κυκλοφορία 2 CDs με 33 τραγούδια μου από την εταιρία Legend, με βασική ερμηνεύτρια την Γλυκερία. Ο τίτλος του είναι Ζεϊμπέκικα-Ασίκικα-Απτάλικα-Χασάπικα και περιλαμβάνει τα λιγότερο γνωστά ή και άγνωστα τραγούδια αυτού του είδους από το 1960 έως σήμερα. Συμμετέχει η Λαϊκή μου Ορχήστρα και πρέπει να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα».

Ήδη από την εφηβεία σας, πλάσατε μια προσωπική θεωρία για τη Συμπαντική Αρμονία, η οποία άγγιξε αρκετούς ανθρώπους έκτοτε, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα και θέμα διεθνές συμποσίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Μάρτιο του 2006, αλλά και επίκεντρο διαφόρων άλλων εκδηλώσεων (όπως αυτή του Φεβρουαρίου στον Γαλατά). Σε πολλά όμως νέα παιδιά η θεωρία αυτή παραμένει κάτι το ολότελα άγνωστο. Πώς θα τη σκιαγραφούσατε, συνοπτικά, αν σας ρωτούσε π.χ. σχετικά κάποιος έφηβος;

«Αναφέρθηκα για πρώτη φορά στο θέμα αυτό στον πρώτο τόμο της αυτοβιογραφίας μου Οι Δρόμοι Του Αρχάγγελου, μ έναν τρόπο σαν να είχα απέναντί μου κάποιον έφηβο. Δηλαδή απλά και κατανοητά. Μήπως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κείμενο αυτό; Θα χαιρόμουν πάντως αν επιχειρούσατε εσείς να την αναλύσετε και να την εξηγήσετε με τον δικό σας τρόπο, που οπωσδήποτε βρίσκεται πολύ πιο κοντά από μένα στη σύγχρονη νεολαία».

Αν υποθέσουμε πως υπάρχει ένας μίτος της ελληνικής μουσικής που ξεκινάει απ την αρχαία Ελλάδα, περνάει απ το Βυζάντιο και φτάνει στις μέρες μας, πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον του;

«Αυτό εξαρτάται από σας, τους νεότερους, που έχετε πάρει ήδη την σκυτάλη του μέλλοντος στα χέρια σας. Εμείς ακουμπήσαμε όσο γινόταν πιο βαθειά και πιο πλατειά επάνω σε όσα μας κληρονόμησαν οι προηγούμενες γενιές, προσπαθώντας τόσο να τα αξιοποιήσουμε, όσο και να τα εμπλουτίσουμε. Φυσικά, για να το κάνει κανείς αυτό, θα πρέπει, αφού γνωρίσει το σύνολο της εθνικής κληρονομιάς, να την αγαπήσει και να την πιστέψει και να είναι περήφανος γι αυτήν».

Σε παλιότερη συνέντευξή σας, στην ερώτηση τι σημαίνει για σας να είστε Έλληνας, έχετε δηλώσει: «Πρώτον να είμαι ελεύθερος και δεύτερον να μισώ και να πολεμώ τη βία και την αδικία σε οποιαδήποτε μορφή της μέσα κι έξω από τη χώρα μου. Να έχω πίστη στον άνθρωπο και στις μεγάλες διανοητικές του δυνατότητες, έτσι που να μη γίνομαι δούλος βασιλιάδων και Θεών. Γιατί ξέρω από πού έρχομαι, γιατί έρχομαι και πού πάω». Ο μέσος Έλληνας των ημερών μας, πόσο κοντά βρίσκεται στην παραπάνω περιγραφή;

«Θέλω να πιστεύω ότι ο πυρήνας του Έλληνα παραμένει αλώβητος. Και δεν με επηρεάζουν οι διάφορες «μόδες» που κυριαρχούν - ειδικά σε περιόδους παρακμής. Το κακό με μας είναι ότι ο Έλληνας βγάζει στην επιφάνεια τον καλό εαυτό του μονάχα όταν αισθανθεί ότι είναι στριμωγμένος. Όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο».

Ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει την Αριστερά σε όλες της τις εκφάνσεις μεταπολεμικά και έχετε διακριθεί για την ανεξαρτησία σας απέναντι στους δογματισμούς της, βλέπετε με αισιοδοξία τη συσπείρωση ενός νεανικού και ανήσυχου κόσμου γύρω από τον Συνασπισμό του Αλέξη Τσίπρα; Ή πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο;

«Γνώρισα προ ημερών τον Τσίπρα και οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές. Νομίζω ότι πιστεύει αυτά που λέει και που κάνει. Και επί πλέον λόγω και της ηλικίας του βρίσκεται πολύ κοντά στη σημερινή πραγματικότητα. Οι διαφωνίες μου μαζί του σε ζωτικά θέματα είναι μεγάλες και του τις είπα. Ποιος έχει δίκιο; Η ζωή θα δείξει».

Πιστεύετε, σε διεθνές επίπεδο, στη νεολαία του 21ου αιώνα; Ή τη βλέπετε να αποχαυνώνεται από την τηλεόραση, το ίντερνετ και τις εργασιακές επιταγές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας;

«Δεν είναι μόνο η σύγχρονη νεολαία αλλά όλοι οι άνθρωποι που προβληματίζονται από τη σημερινή πραγματικότητα. Όμως, από μια διαφορετική σκοπιά, θεωρώ ότι αυτή είναι η γοητεία της ζωής. Να προχωρά με γρίφους. Σαν τον Οιδίποδα, ο άνθρωπος σε κάθε του βήμα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα Σφίγγα. Και το χειρότερο είναι ότι, αν κατά τύχη λύσει το νέο αίνιγμα, τον περιμένουν νέες συμφορές. Ίσως αυτή η πορεία να είναι η αληθινή Μοίρα του Ανθρώπου».

http://www.avopolis.gr/greek/interviews/de...ault.asp?ID=203

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θεοδωράκης: Supermarket μιας εποχής

Παρασκευη, 11 Ιουλιου 2008 07:00

Τριάντα επτά χρόνια μετά, κυκλοφορούν σε CD μαζί με πρόσθετο υλικό, ακυκλοφόρητα τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη (στη φωτογραφία0 και Λάκη Καραλή σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, Περικλή Κοροβέση και Λάκη Καραλή.

Το CD που τιτλοφορείται «Supermarket», κυκλοφόρησε το 1971 σε δίσκο βινυλίου σε 500 αντίτυπα στο Λονδίνο και περιέχει 14 τραγούδια του Λάκη Καραλή. Η ηχογράφηση έγινε σ' ένα στούντιο της Camden Street στο Λονδίνο.

Τρία χρόνια πριν από την κυκλοφορία του δίσκου είχε προηγηθεί στη Βουδαπέστη η διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και οι αντιδράσεις στο δίσκο που κυκλοφορούσε χέρι με χέρι στους αντιδικτατορικούς κύκλους των Ελλήνων ήταν ποικίλες, αφού τα τραγούδια του Καραλή δεν έπαιρναν θέση καμιάς από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά σχολίαζαν ειρωνικά την πάλη για τη «σφραγίδα», την ίδια στιγμή που η επίσημη αριστερά παρακολουθούσε τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει ουσιαστικά.

Ο τίτλος «Supermarket» προήλθε από μια φράση κάποιου κομματικού στελέχους τότε, που είπε πως «το κόμμα, έτσι όπως διασπάται και διαλύεται, έχει καταντήσει σούπερ μάρκετ».

Χθες έγινε η παρουσίαση του CD από τους Περικλή Κοροβέση, Θοδωρή Δρίτσα, Γρηγόρη Ψαριανό, Γιώργη Χριστοφιλάκη, Στέφανο Ληναίο, Βαγγέλη Βέκιο και Δημήτρη Παπαχρήστο

http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1537886

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο ακόμη επανεκδόσεις έργων του Μίκη Θεοδωράκη.

"Ταξίδι μέσα στη νύχτα" με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...e=5202483765383

"Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων"

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...e=5202846670378

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δυο ακόμη επανεκδόσεις έργων του Μίκη Θεοδωράκη.

...

"Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων"

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...e=5202846670378

Αυτό το CD είναι επανέκδοση;;; ....Δεν το γνωρίζω!

Επίσης, ένα ακόμα καινούργιο CD του Μίκη Θεοδωράκη που θα κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό. East of the Aegean.

Εξώφυλλο

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...