francois

Μίκης Θεοδωράκης

1,387 posts in this topic

Το "πέρασμα" του σημαντικού μηνύματος στη νεολαία,όπως λέει και ο καλός μου φίλος ο Πέτρος εδώ πιό πάνω.

Των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη φυσικά,μόνο ένας μπορεί να το επιτύχει.

Ο Γιώργος Νταλάρας.

Και το ξέρουμε όλοι μας αυτό,και ξέρουμε πολύ καλά τι έγινε με τον δίσκο "50 χρόνια Ρεμπέτικο" όταν παιδί τότε ο ίδιος ρισκάρησε απο το ρεπερτόριο του χρόνο για να κάνει όλη την Ελλάδα για χρόνια να παραμιλάει με τα αθάνατα αυτά τραγούδια,και να ψάχνει μα και να "γεννάει" και κάποιους αυτοαποκαλούμενους ειδήμονες,ειδικούς και ξερόλες περι αυτού του περιθωριακού τραγουδιού.Γιατί τα ρεμπέτικα δεν ήταν "γάμος και χαρά",ήταν περιθώριο,στέρηση,πόνος και ανεκπλήρωτοι ποθοι και πάθη.

Τα μεγάλα τραγούδια του Μίκη θα περάσουν στην γενιά των δεκαοχτάρηδων μόνο απο τον Νταλάρα.Απο οποιονδήποτε άλλον θα ειναι μόνο μιά παράγραφος στη δισκογραφία του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετική εκπομπή!!!Τυχεροί όσοι από εμάς μπορέσαμε και την αποκτήσαμε και ατυχείς οι υπόλοιποι ακροατές του Β'Προγράμματος που δεν θα μπορέσουν ποτέ να την ακούσουν.Πραγματικά αξίζει ένα τεράστιο "μπράβο" στο Θανάση αλλά και ένα "ευχαριστώ".

Share this post


Link to post
Share on other sites
«Να σεβόμαστε τους θεσμούς»

Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου ο Μ.Θεοδωράκης, με αφορμή το βιβλίο Ιστορίας

Σύμμαχο στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη βρήκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με αφορμή τις συζητήσεις για το βιβλίο Ιστορίας της Στ' τάξης του Δημοτικού.

«Έχουμε δύο μεγάλους θεσμούς στην Ελλάδα. Του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρχηγού της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επαναστατώ όταν βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν σέβονται αυτούς τους θεσμούς. Όταν μιλάς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον αρχηγό της Εκκλησίας, πρέπει πρώτα να πλένεις το στόμα σου» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Πρέπει να σέβεσαι τους θεσμούς για τους οποίους πεθάναμε εμείς. Αυτοί σήμερα που δεν σέβονται απολαμβάνουν τους καρπούς των δικών μας θυσιών. Εγώ δεν είμαι κάποιος άγνωστος και έχω το δικαίωμα να κάνω τέτοια κριτική. Ας έρθει ο οποιοσδήποτε να με αντικρούσει» συνέχισε.

Αναφερόμενος στους επικριτές του κ. Χριστόδουλου, ο Μ.Θεοδωράκης υποστήριξε πως αντί να αντικρούσουν τις απόψεις του με επιχειρήματα, τον αντιμετωπίζουν με «κραυγές και αναθέματα λάσπης» και «τον χτυπούν, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να έχει γνώμη, όπως έχει ο κάθε πολίτης».

Ο Μ.Θεοδωράκης στράφηκε και κατά των συγγραφέων του βιβλίου Ιστορίας της Στ' τάξης του Δημοτικού, επικρίνοντας το περιεχόμενό του.

«Ακόμη και ο Βελουχιώτης έβαζε στη σειρά τους αγωνιστές και έμπαιναν στα χωριά με την ελληνική σημαία, και αφού τους μιλούσε για τον αγώνα, τους καλούσε όλους να μπουν μέσα στην Εκκλησία. Και μπροστά σε όλους τους κατοίκους του χωριού και τους αντάρτες, παρακαλούσε τον παπά να ευλογήσει τη σημαία και τον αγώνα τους. Αυτοί ήταν επαναστάτες. Ποιοι είναι αυτοί οι σημερινοί που λένε ότι είναι προοδευτικοί; Τι σχέση έχουν αυτοί με όλα αυτά;» είπε χαρακτηριστικά.

«Τους πειράζει η 25η Μαρτίου. Γιατί όμως; Γιατί οι ελευθερωτές μας ήταν οι φουστανελάδες, τους οποίους κατηγορούν ως αγράμματους. Αυτοί όμως μας απελευθέρωσαν. Είναι μύθος, λένε, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Δεν κρατούσε, υποστηρίζουν, με το ένα χέρι ο Κολοκοτρώνης την ελληνική σημαία και με το άλλο τον Σταυρό και δεν ευλογούσε η Εκκλησία τη σημαία. Αυτά είναι γι αυτούς αντιδραστικά. Και δεν πρέπει να τα ξέρουν τα παιδιά μας. Γι' αυτό πρέπει, κατ αυτούς, να φύγει από την εθνική μας μνήμη η 25η Μαρτίου» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να έχουμε βάσεις και ρίζες, να είμαστε περήφανοι για τη γενιά μας, για την πατρίδα και το έθνος. Γι' αυτό το καταπληκτικό πάντρεμα της ουσίας της ελληνικότητας με την ουσία του Χριστιανισμού. Δεν ξέρουν όμως όλοι αυτοί τι σημαίνει Ορθοδοξία. Λένε ότι δεν υπήρχε Κρυφό Σχολειό. Μέσα όμως στις εκκλησίες οι παπάδες διάβαζαν τα Ευαγγέλια, τα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά».

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν την Πέμπτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσίαση της μουσικής του σύνθεσης για το έργο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Ακολουθία εις Κεκοιμημένους, την Παρασκευή (ώρα 7 μ.μ.) στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...07&lngDtrID=253

Δε μας τα λέει καλά ο Μίκης.

Καταρχήν οπαδικά σχόλια καφενειακού τύπου ότι όταν μιλάς γι αυτό, για εκείνο, για τον τάδε κλπ, κλπ , πρέπει να πλένεις το στόμα σου (!) αδυνατίζουν την ορθότητα των όποιων επιχειρημάτων ακολουθούν.

Για να πάμε και λίγο στην ουσίά.Το οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Αρχιεπίσκοπος είναι θεσμοί δεν σημαίνει ότι δεν υποκεινται σε κριτική.Αλίμονο αν συμβαίνει το αντίθετο.

Τώρα γιατί η οποιαδήποτε κριτική τους ασκηθεί πάνω στα λόγια και τα έργα τους βαφτίζεται από τον Μίκη ασέβεια, είναι κάτι που δεν το κατανοώ.

Και η Βασιλεία (όταν πολίτευμα της Ελλάδας ήταν η Βασιλευομένη Δημοκρατία) ήταν θεσμός.Ηταν ασέβεια μήπως η κριτική που της ασκούνταν; Μα αν έλειπε αυτή η κριτική και ο αγώνας του λαού (με πρωτεργάτη μάλιστα τον Μίκη και τους Λαμπράκηδες) μπορεί ακόμα να είχαμε βασιλειάδες στο σβέρκο μας.

Δεν αμφισβητησε κανένας το δικαίωμα στον Χριστόδουλο να έχει γνώμη, όπως ισχυρίζεται ο Μίκης.

Επείδη όμως όταν μιλάει δεν ομιλεί ως Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης, αλλά ως Αρχιεπίσκοπος, θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός, αναλογιζόμενος ότι δεν εκπροσωπεί μόνο τον ευατό του αλλά και το ποίμνιο του που τον ακολουθεί.

Αλλά αυτό επιδιώκει ο ίδιος, να χειραγωγεί το πλήθος που τον ακούει στους ναούς,με κραυγές και συνθήματα.Χωρίς αντίλογο και συζήτηση.

Λίγο μπερδεμένα τα έχει ο Μίκης.Εγώ δεν είδα ποτέ οι επικριτές του Χριστόδουλου να μην έχουν επιχειρήματα στην κριτική που του ασκούν.

Αντίθετα με τον ίδιο που είναι αυτός που μονίμως καταφευγει σε "κραυγές και αναθέματα λάσπης".Αλήθεια έχει παρακολουθήσει ποτέ ο κύριος Χριστόδουλος τη συμπεριφορά, τον λόγο και τη δράση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου; Ας το κάνει για να δει πως μπορεί να προσφέρει πραγματικά στο κοινωνικό σύνολο ένας θρησκευτικός ηγέτης και να αποτελεί πόλο ηρεμίας και σύνεσης σε μια δύσκολη περιοχή, χωρίς να μεταβάλεται σε τηλεαστέρα, όπως ο ίδιος που προσπαθεί μονό να δημιουργεί εντυπώσεις.

Γιαυτά που λέει ο Μίκης για το βιβλίο της ιστορίας.Δέχομαι την κριτική και τις ενστάσεις των δασκάλων και καθηγητών που έχουν άμεση γνώση και αναπτύσουν τα επιχειρήματα τους.Δέχομαι τις ενστάσεις των ιστορικών, ως καθ ύλην αρμοδίων.

Δεν δέχομαι όμως να υποκαθιστά τους ιστορικούς ο Χριστόδουλος.Μήπως θέλει ο Μίκης να πέρνουμε την άδεια του Χριστόδουλου για κάθε βιβλίο που θα δίνοιυμε στα σχολεία; Να φτιάξουμε τότε μια Θεοκρατία, όπως οι μουσουλμανικές χώρες.

Τι άλλο λέει ο Μίκης; Για το καταπληκτικό πάντρεμα ελληνικότητας και Χριστιανισμού;

Γιαυτό καταστράφηκαν τόσο μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, στο όνομα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας (ήταν ειδολωλάτρες οι αρχαίοι, έτσι δικαιολογούσαν τις πράξεις τους) λόγω αυτού του καταπληκτικού παντρέματος;

Ας είναι, ας παραμένουμε ασεβείς εμείς που τολμάμε να πιάνουμε στο στόμα μας τον Χριστόδουλο.

Βλέπεις δεν είναι ασέβεια προς τους αγώνες της γενιάς του Μίκη, και της επόμενης, να υπερασπίζεσαι με σθένος έναν άνθρωπο που όταν ρωτήθηκε για την περίοδο της δικτατορίας, και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι πολιτικοί κρατούμενοι, αυτός απάντησε πως δεν κατάλαβε τι έγινε τότε γιατί...διάβαζε εκείνη την περίοδο!

Το επαναφέρω για να ξαναδιαβαστεί. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρασκευή 27/3/2009 22:40-24:00

Κανάλι της Βουλής

Canto General

Συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ανατολικό Βερολίνο

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το Musical.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η Μαρία Φαραντούρη μαζί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη ερμηνεύει 14 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ηχογράφηση έγινε στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΤΙΤΛΟΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Κατηγορία: ΕΝΤΕΧΝΟ - ΕΛΛ. ΣΥΝΘΕΤΕΣ

Ερμηνευτής: ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

Συνθέτης: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Στιχουργός: ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ, FEDERICO GARCIA LORCA, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ, ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΛΕΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗΣ

Συμμετοχές: ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Εταιρεία: LEGEND - MODERN TIMES

Κυκλοφορία: 26/03/2009

1 ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

2 ANTONIO TORRES HEREDIA I

3 Η ΠΟΛΙΣ

4 ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ

5 ΔΕΝΤΡΑ ΝΕΡΟΥ

6 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ

7 ΧΑΘΗΚΑ

8 ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

9 ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ ΣΤΕΚΟΣΟΥΝ

10 ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΜΟΥ ΜΙΣΕΨΕΣ

11 ΒΑΣΙΛΕΨΕΣ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ

12 ΕΠΟΥΡΑΝΙΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ

13 Ο ΑΝΤΩΝΗΣ

14 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΦΕΔΡΟΥ ΜΗΝΟΣ

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...e=5202846565223

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα, Σάββατο 11.4.2009 και στις 21.45 μ.μ., προβάλλεται -σε απανάληψη- η εκπομπή ''Φώτα πορείας'' της Έλ.Ακρίτα με καλεσμένο τον Μίκη Θεοδωράκη. Από το κανάλι της Βουλής.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σήμερα, Σάββατο 11.4.2009 και στις 21.45 μ.μ., προβάλλεται -σε απανάληψη- η εκπομπή ''Φώτα πορείας'' της Έλ.Ακρίτα με καλεσμένο τον Μίκη Θεοδωράκη. Από το κανάλι της Βουλής.

Mήπως και τυχόν το έγραψε κανείς;

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Ο Μίκης της παρανομίας"

Καλο! :music: ...και καλή ιδέα για μια "δική μας" συλλογή. :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ιδιοφυής και Μουσικός πάνω απ' όλα... Το διάβασα κι εγώ εχτές, ειλικρινά ενθουσιάστηκα! :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

πςςςς!!

Πολύ μου άρεσε κι εμένα αυτό!

Εμ, αμ έχει τέτους δασκάλους ο θείος πως να μην πάει μπροστα;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι ρε γοργόνες και μάγκες,το διάβασα κι εγώ και μπορώ να πω πως ένοιωσα περηφάνια.Γιατι έτσι είναι οι πραγματικά ογκόλιθοι,όπως ο Μίκης και βέβαια ο Νταλάρας.Την ψυχή τους δεν την άφησαν ποτέ στην τύχη,και πόσο περισσότερο την μουσική τους.

Παρακολουθούσα γνωστό τραγουδιστή που τραγουδούσε σε εκπομπή με μεγάλη ακροαματικότητα εχτές,και καθώς τραγουδούσε τα χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια του και χαιρόταν βεβαίως που το κοινό ανταποκρινόταν η ορχήστρα είχε πάει ...εκδρομή.Δεν γύρισε να τους ρίξει ούτε μιά ματιά,που αν ήταν ο Γιώργος θα τους εξηγούσε καλά την λιμανιάτικη αργκό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συναυλία

«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»

Την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με το λαϊκό ορατόριο των Μίκη Θεοδωράκη Οδυσσέα Ελύτη «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Μανόλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα που κατέβασαν, το Μάιο του 1941, τη ναζιστική σημαία από το Βράχο της Ακρόπολης.

Στη συναυλία, που διοργανώνεται από δεκάδες φορείς, δήμους και συλλόγους της πόλης μας, ανάμεσά τους και η Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ, παίρνουν μέρος:

η Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας,

λαϊκή ορχήστρα με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδόπουλο, τραγουδιστή τον Μανόλη Μητσιά, ψάλτη τον Γιώργο Ματθαιακάκη, αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό,

οι χορωδίες του συλλόγου «ΚΟΡΑΗΣ», της ΔΕΗ Αθηνών καθώς και πανελλαδική χορωδία.

Τη συναυλία θα διευθύνει ο μαέστρος Κωστής Κωνσταντάρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δήμου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, καθώς και με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής και της Αριστοτέλους, στην τιμή των 20 και 15 τα φοιτητικά.

http://gerontakos.blogspot.com/2009/05/blo...-post_3121.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το "Βήμα της Κυριακής" σήμερα έχει την ταινία "Serpico" με τον Αλ Πατσίνο και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τη νέα "Ραδιοτηλεόραση"

ΣΚΑΪ

Σειρά για τον Μίκη

Νέα ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιουνίου στον ΣΚΑΪ. Η σειρά, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.Βασίζεται στην κινηματογραφική ταινία του Νίκου Κατωμερή και θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 11 το βράδυ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Παρακολουθούσα γνωστό τραγουδιστή που τραγουδούσε σε εκπομπή με μεγάλη ακροαματικότητα εχτές,και καθώς τραγουδούσε τα χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια του και χαιρόταν βεβαίως που το κοινό ανταποκρινόταν η ορχήστρα είχε πάει ...εκδρομή.Δεν γύρισε να τους ρίξει ούτε μιά ματιά,που αν ήταν ο Γιώργος θα τους εξηγούσε καλά την λιμανιάτικη αργκό.

Εδώ δεν είμαστε ούτε περιοδικό ούτε εφημερίδα ούτε τηλεόραση .. και ίσως θα μπορουσαμε να είμαστε πιο ανέτοι .. να μιλάμε καθαρα με ονόματα δηλαδή ...

δεν συμφωνείτε ;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως η σελίδα δεν είναι περιοδικό ή τηλεόραση, δεν παύει όμως να είναι ένας χώρος όπου ότι γράφεται είναι σε κοινή θέα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε ψευδώνυμα, κάποιοι ενδεχομένως να είναι γνωστοί σε κάποιους χώρους ή ανθρώπους και να μην θέλουν, για τους δικούς τους λόγους, να γράψουν δημόσια κάποια πράγματα...Και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως το forum έχει γίνει γνωστό (ήδη έχει γίνει εκπομπή στο ραδιόφωνο, παρουσίαση στο "Δίφωνο" και στο νέο "Όασις" που κυκλοφορεί αύριο) και μπαίνουν διάφοροι άνθρωποι, τόσο από τον καλλιτεχνικό όσο και από τον δημοσιογραφικό χώρο και το διαβάζουν.

Οπότε νομίζω πως ο καθένας λειτουργεί σύμφωνα με την τακτική που ο ίδιος νομίζει σωστή. Όλοι οι τρόποι είναι αποδεκτοί. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εκδήλωση στο Μέγαρο για τον Μίκη Θεοδωράκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

&

η MΕΓΑΛΗ MΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ

«Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Mουσικής»

διοργανώνουν εκδήλωση

για τον Μίκη Θεοδωράκη, τη ζωή και το έργο του,

με αφορμή την έκδοση από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του βιβλίου

"ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ"

την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, ώρα 19:30

στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

(Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1)

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Λεωνίδας Κύρκος

Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής της «Νέας Εστίας»

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κριτικός λογοτεχνίας, εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Στεφανία Μεράκου, Μουσικολόγος, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη

και

ο Μίκης Θεοδωράκης

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση

με την Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο), τον Νίκο Κουρουπάκη (φωνή),

τον Γιώργο Δεμερτζή, τον Θανάση Αποστολόπουλο

και το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο»

Η είσοδος είναι ελεύθερη

(Έναρξη προσέλευσης στις 19:00)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ

Ν. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ.: 2810-391083, e-mail: info@cup.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21 Αθήνα, τηλ. 210 7282757

Περιγραφή της έκδοσης

Μίκης Θεοδωράκης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, Τόμοι Α, Β

Αυτοβιογραφία

Στους Δρόμους του Αρχάγγελου ο Μίκης Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται. Κάνει μια κατάδυση στο χρόνο και τις μνήμες του και αφηγείται τα γεγονότα και τα συναισθήματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του.

Ζει τα παιδικά του χρόνια περιπλανώμενος στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας τον πατέρα του, ανώτατο κρατικό υπάλληλο. Γνωρίζει τον τρόπο ζωής και τη μουσική των περιοχών όπου εγκαθίστανται, όμως αισθάνεται παντού διαφορετικός και μόνος. Νομάς και ξένος, βρίσκει καταφύγιο στη μουσική. Στη διάρκεια της εφηβείας, αποφασίζει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική, και αρχίζει να συνθέτει, ενώ βρίσκει ένα άλλο σημαντικό στήριγμα, την ποίηση. Εκείνα τα χρόνια ανακαλύπτει και τον Μαρξισμό. Από μαθητής του Γυμνασίου οργανώνεται στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών. Κυνηγημένος, διαφεύγει στην Αθήνα όπου το 1943 οργανώνεται στο ΕΑΜ. Φοιτά στη Νομική για ένα σύντομο διάστημα, ενώ γράφεται και στο Ωδείο Αθηνών. Οργανωμένος στην αριστερά, συμμετέχει στα Δεκεμβριανά, τραυματίζεται σοβαρά, ζει στη συνέχεια το κυνηγητό των αριστερών στον Εμφύλιο, εξορίζεται στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Μέσα στα βασανιστήρια και την ταπείνωση, συνεχίζει να συνθέτει μουσική καθώς και το όραμά του για το δημοκρατικό πολιτικό μέλλον της Ελλάδας. Με την υγεία του βαριά κλονισμένη, καταφεύγει στην Κρήτη όπου γνωρίζει τις ρίζες του και γιατρεύει της πληγές του.

Η δεκαετία του 50 είναι ιδιαίτερα δημιουργική για τον Μίκη Θεοδωράκη: φεύγει για σπουδές στο Παρίσι· βραβεύεται και γίνεται διεθνώς γνωστός για το συμφωνικό του έργο· επιστρέφει στην Ελλάδα το 1959. Το αίτημά του για εθνική συμφιλίωση φέρνει σε δύσκολη θέση τους συντρόφους του και προβληματίζει τους αντιπάλους του. Το 1960 παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Επιτάφιο, ενώ συνθέτει Tο τραγούδι του νεκρού αδελφού και το ’ξιον εστί. Τις δεκαετίες 1960-1970, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας. Το 1963 ηγείται της Νεολαίας Λαμπράκη και εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Τον Απρίλιο του 1967 αφού απευθύνει πρώτος έκκληση για αντίσταση στη Χούντα περνά στην παρανομία και συλλαμβάνεται. Αυτή την περίοδο της ζωής τού συνθέτη καλύπτει η επίτομη αναθεωρημένη έκδοση των Δρόμων του Αρχάγγελου, που γράφηκαν στο διάστημα 1986-1995.

ISBN 978-960-524-272-5 | 16 X 24 εκ. | σελ. 1232 | 2 τόμοι σε κασετίνα | Λιανική τιμή: 60,00

Η πλήρης έκδοση του αυτοβιογραφικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί το σημαντικότερο εκδοτικό εγχείρημα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης γι αυτή τη χρονιά. Επιδιώκοντας μια έκδοση αυτού του έργου με τα υψηλότερα ακαδημαϊκά και εκδοτικά κριτήρια, φιλοδοξούμε να το κάνουμε προσιτό στον έλληνα αναγνώστη, αλλά και τον αυριανό ερευνητή, που νοιάζονται για την πολιτική και πολιτιστική ιστορία του τόπου καθώς και για τις πηγές της δημιουργικής έμπνευσης μιας μεγάλης μουσικής προσωπικότητας.

Δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρήτη μια σχέση στην οποία είναι αφιερωμένο σημαντικό μέρος των Δρόμων του Αρχάγγελου θεωρούμε ότι η έκδοση της αυτοβιογραφίας του από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχει τη δική της συμβολική σημασία.

Την έκδοση προλογίζει ο διευθυντής της Νέας Εστίας Σταύρος Ζουμπουλάκης.

«Τι είναι αυτό άραγε που θα φέρει τον αρχάγγελο Μιχαήλ στον τίτλο της αυτοβιογραφίας του συνονόματού του Μιχαήλ Θεοδωράκη; Γιατί δεν την ονόμασε Η Μουσική μου Αφήγημα ή απλώς Αυτοβιογραφικά, καταπώς αρχικά σκεφτόταν, ή όπως αλλιώς; Να η απάντησή του:

[] το μυστηριακό και ακαθόριστο: Οι δρόμοι του Αρχάγγελου νομίζω ότι ταιριάζει πιο πολύ. Μήπως, στο κάτω κάτω, είμαστε εμείς που διαλέγουμε τα μονοπάτια της ζωής; Όλο και κάποιος Αρχάγγελος μάς οδηγεί με τις αόρατες φτερούγες του.

Ο Θεοδωράκης πιάνει να γράψει την αυτοβιογραφία του το 1985, σε ηλικία εξήντα χρονών, σε μια εποχή που αισθάνεται δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία μόνος, αυτοφυλακισμένος και διωκόμενος, με σκοπό να φωτίσει τη μουσική δημιουργία του, ειδικότερα τα τραγούδια του.

Έχοντας λοιπόν ως αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των τραγουδιών του και της μελοποιημένης από αυτόν ποίησης, είναι αποφασισμένος να μην κάνει λόγο παρά ελάχιστα για την πολιτική πλευρά της ζωής του, τότε μοναχά που είναι εντελώς απαραίτητο.

Διαβάζοντας σήμερα την Αυτοβιογραφία, βλέπουμε ότι η αρχική πρόθεση δεν επιβεβαιώνεται στις σελίδες της, με την έννοια ότι η αναφορά στην εξωμουσική δράση όχι μόνο δεν είναι ξώφαλτση αλλά, αντίθετα, κυριαρχεί. Αναπόφευκτα και ορμητικά, η πολιτική δράση του συγγραφέα, ξεπερνώντας κάθε αρχική πρόθεση, κατακλύζει το βιβλίο. Και πώς αλλιώς; Η πολιτική και η μουσική στη ζωή αυτού του ανθρώπου είναι αξεχώριστες σαν τις δύο σελίδες ενός φύλλου, όσο και αν ο ίδιος νιώθει συχνά διχασμένος ανάμεσα στις δύο. Αυτή ωστόσο η ποσοτική κυριαρχία της πολιτικής στις σελίδες του βιβλίου διόλου δεν σημαίνει ότι δεν υπηρετείται η αρχική πρόθεση. Τουναντίον. Υπηρετείται, θα έλεγα, με έναν πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο από ό,τι αν ιστορούνταν αναλυτικά οι συγκεκριμένες συνθήκες γέννησης του τάδε ή του δείνα τραγουδιού.»

Από τον Πρόλογο του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Μια αφήγηση που αφορά τον ίδιο τον συνθέτη και το έργο του, όπως ο ίδιος θέλει να τα προσδιορίσει. Προσωπική του κατάθεση, οι δύο αυτοί τόμοι αποτελούν μοναδικό πρωτογενές υλικό, δείγμα γραφής ενός μεγάλου αφηγητή, που η καλλιτεχνική και πολιτική παρουσία του σημάδεψαν την Ελλάδα του 20ού αιώνα.

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php...8661&gotolast=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

να κάνω και μια ερώτηση ... ξερετε που μπορουμε να βρούμε το soundtrack του θεοδωράκη για την ταινια "το μπλόκο" ;

ευχαριστώ !!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...