Sign in to follow this  
Followers 0
francois

Μαρία Κάλλας (Καλογεροπούλου)

7 posts in this topic

Τη Δευτέρα στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Τιμώντας τη Μαρία Κάλλας

Πέρασαν κιόλας είκοσι πέντε χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας και η καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση μνήμης του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου «Athenaeum» θα δοθεί στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

«Με την επίπονη προσπάθεια του "Athenaeum" έχουμε την Κάλλας πιο κοντά μας απ' ό,τι την είχαμε πριν από το θάνατό της», σχολίασε, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η μαέστρος Λούλη Ψυχούλη. Η φετινή εκδήλωση, μάλιστα, αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς θα μας συστήσει και μια νέα, πολυεθνική, ορχήστρα.

Η Λούλη Ψυχούλη θ' ανεβεί στο πόντιουμ διευθύνοντας, για πρώτη φορά στην Αθήνα, τη Συμφωνική Ορχήστρα των Βαλκανίων, ορχήστρα που δημιούργησε κι οργάνωσε σε πείσμα δυσκολιών το «Athenaeum», με τη στήριξη του ΥΠΠΟ και τη χορηγία της τράπεζας HSBC. Στην ορχήστρα συμμετέχουν μουσικοί από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Κροατία, FYROM, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία.

Στη συναυλία που εντάσσεται, για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών κι έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, θα ακουστούν έργα Μπαχ, Μότσαρτ και Βέρντι. Σολίστ θα είναι οι: Ειρήνη Τσιρακίδου (σοπράνο), Μαρκέλλα Χατζιάνο (μέτζο σοπράνο), Σεζάρ Γκουτιέρεζ (τενόρος), βραβευμένος στο Διεθνές Grand Prix Maria Callas, και ο Δημήτρης Καβράκος (μπάσος). Θα συμμετέχει η Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας.

«Ευχή και κατάρα» χαρακτήρισε, χθες, τη Μαρία Κάλλας για τους Ελληνες λυρικούς καλλιτέχνες η Ειρήνη Τσιρακίδου, ένα από τα ικανά παιδιά του «Athenaeum» που κάνει καριέρα στο εξωτερικό και σύντομα θα ντεμπουτάρει στη Σκάλα του Μιλάνου. Είναι ευχή, όπως είπε η σοπράνο, το να διαθέτουμε ένα «ιερό τέρας». Είναι, όμως, και κατάρα γιατί «συγκρινόμαστε μαζί της»...

Εισιτήρια πωλούνται προς 90, 70, 50, 35 και 26 ευρώ στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 010-3221459) και στο Ηρώδειο (τηλ. 010-3232771, 010-3235582. Τηλεφωνική προπώληση με πιστωτική κάρτα στο τηλ. 010-3221459).

Και στη Θεσσαλονίκη

Γκαλά όπερας αφιερωμένο στην Κάλλας οργανώνεται, επίσης την ερχόμενη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Υπήρξε είδωλο για τη σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, που θα ερμηνεύσει τις άριες της μεγάλης ντίβας, ενώ ο Κάρλο Τάντζι υπήρξε θαυμαστής της και συγκέντρωνε υλικό από το 1955.

Η Δήμητρα Θεοδοσίου θα ερμηνεύσει μια σειρά από άριες, από ρόλους που ενσάρκωσε η Μαρία Κάλλας, όπως «Τραβιάτα» και «Νόρμα» των Βέρντι, Πουτσίνι, Μπελίνι και Ντονιζέτι, ενώ την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.

Περίπου 350 φωτογραφίες από τη συλλογή του Κάρλο Τάντζι συνθέτουν την έκθεση «Maria Kallas la divina», που παρουσιάζεται στο ΜΜΘ ώς τις 10 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο Κ. Τάντζι έχει ακόμη πολύ υλικό, όπως έγγραφα, εισιτήρια κ.λπ. που αφορούν την Κάλλας. Ενα από αυτά τα έγγραφα αφορούν μια συναυλία της Μ. Κάλλας, το 1945, στο θέατρο «Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, όπου, αντί για εισιτήριο, το κοινό εκλήθη να πληρώσει τους μουσικούς σε είδος, μια και η χώρα μόλις είχε βγει από την Κατοχή. Και το κοινό πλήρωσε με ρύζι, μπιζέλια κ.λπ.

Η έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζεται στο ΜΜΘ είχε πρωτοπαρουσιαστεί πριν από δύο μήνες στη Βιέννη. Επρόκειτο να παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στο Πάρκο Ελευθερίας, αλλά -όπως είπε ο Κάρλο Τάντζι- έπεσε θύμα των εκλογών και των εξόδων του προεκλογικού αγώνα.

Στο γκαλά όπερας θα παραβρεθούν καλλιτέχνες όπως οι Αγνή Μπάλτσα, Νίκος Ζαχαρίου, Αρντα Μαντικιάν και Κική Μορφονιού.

Εγινε, επίσης, γνωστό ότι ο δρόμος μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονικής θα ονομαστεί «οδός Μαρίας Κάλλας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/09/2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

Very nice programme about Maria Callas on the French television just now, showing Maria and Visconti speaking together... both very good French indeed... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I did. It was a very interesting broadcast about Maria Callas, with interviews in French and English and large extracts from concerts (Paris, Hamburg and Covent Garden mainly). The part with Visconti is not very long, but we hear Visconti tell Maria about their first meeting, in a rather funny way... Pistevo na ksereis oti o Visconti skhnothethse arketes operes me thn Maria Callas, his best one being Verdi's Traviata in 1955, with Giuseppe di Stefano in the role of Alfredo Germont. Traviata is my favourite Callas opera, together with her last Tosca and her Medea with John Vickers.

I used to listen to her very much some time ago, but now, I am more reasonable :blush: , listening to Dalaras... :blush: and to other ones... :pity::blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0