Sign in to follow this  
Followers 0
francois

Φλέρυ Νταντωνάκη

5 posts in this topic

GREAT, GREAT SINGER AND ARTIST...

Η Φλέρυ σε «μυστική» εξομολόγηση

Ένα ντοκιμαντέρ έρχεται να θυμίσει τη φωνή που συνδέθηκε όσο καμιά άλλη με την ποίηση της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

«Κινδύνεψα να χάσω την ψυχή μου. Έβλεπα δαίμονες και τέρατα» εξομολογήθηκε πριν χρόνια η Φλέρυ Νταντωνάκη στον φακό. Μία εξομολόγηση, που μαζί με μαρτυρίες συνεργατών και φίλων της, περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοίτη, «Φλέρυ, Τρελή του Φεγγαριού»

«Πέρασα κλινικές, φυλακές... για να βρω τον εαυτό μου. Και κινδύνεψα να χάσω την ψυχή μου. Έβλεπα δαίμονες και τέρατα, πνεύματα και αγγέλους. Αυτά τα πράγματα όταν τα ζεις είναι τρομερά, γιατί ξεφεύγουν από τα ανθρώπινα. Σ' αυτή την κατάσταση ήρθα το 1971 από την Αμερική να τραγουδήσω τον «Μεγάλο Ερωτικό».

Η φωνή που συνδέθηκε όσο καμιά άλλη με τον λυρισμό και την ποίηση της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, που ανήγαγε το τραγούδι σε απόλυτη τέχνη, η Φλέρυ Νταντωνάκη, έφυγε αθόρυβα στις 18 Ιουλίου του 1998 γράφοντας έτσι την τελευταία πράξη μιας ζωής ανήσυχης, που είχε το θάρρος να τα βάλει με το άγνωστο. Τέσσερα χρόνια μετά ο σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοίτης μας παραδίδει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φλέρυ, Τρελή του Φεγγαριού», μια δουλειά που μέσα από μαρτυρίες συνεργατών και φίλων της αλλά και μέσα από δικές της εξομολογήσεις (παρμένες από τηλεοπτικές συνεντεύξεις) σκιαγραφεί την προσωπικότητα μιας γυναίκας που υπήρξε καλλιτέχνις με όλη τη σημασία της λέξης. Η ταινία, που έχει γυριστεί σε φιλμ 35 μιλιμέτρ με οπερατέρ τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τον Σεπτέμβριο και Καλαμάτας τον Οκτώβριο «κι αν είμαστε τυχεροί και πάει καλά», λέει ο Αντώνης που μας συστήνεται ως επαγγελματίας σκηνοθέτης με αυτό το ντοκιμαντέρ, «θα δοθεί για διανομή μαζί με κάποια μεγάλου μήκους ταινία».

Η Φλέρυ Νταντωνάκη δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι στην Αμερική, η Φλέρυ πρώτη φορά στο στούντιο, στην Αθήνα (στην ηχογράφηση του «Μεγάλου Ερωτικού»), με τη Ζωίτσα, την κόρη της, να τρέχει πίσω από το ποδηλατάκι της μικρής, σε κινηματογραφικά πλάνα από την ταινία του Φωτόπουλου «Ορέστης», η Φλέρυ στο μικρόφωνο, η Φλέρυ χρόνια αργότερα, αποτραβηγμένη πλέον από το τραγούδι, μια ηλικιωμένη γυναίκα που κοιτάζει τον φακό κατάματα και μιλάει με μια ηρεμία και μια ειλικρίνεια που σε καθηλώνουν.

Κάποια στιγμή ακούμε τη φωνή της να λέει: «’ντρες με ερωτεύονταν, γυναίκες ζητούσαν τη φιλία μου, μουσικοί τη συνεργασία μου... Αλλά εγώ ήμουν αλλού. Ένιωθα ότι κάτι με καθοδηγούσε... Μέσα μου πίστευα ότι δεν ήμουν τίμια και ήθελα να τιμωρήσω τον εαυτό μου. Έζησα στην Κρήτη πίνοντας γάλα και τρώγοντας χόρτα... Εκεί αντιλήφθηκα ότι πρέπει να συνυπάρξω με ανθρώπους που υποφέρουν...

Έζησα με τα παιδιά που ζούσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, τα ρούχα μου έγιναν κουρέλια... Αλλά δεν χάθηκα εντελώς γιατί σκεφτόμουν ότι έπρεπε να ζήσω για να μιλήσω για όλα αυτά».

Τα λόγια της ίδιας αλλά και οι διηγήσεις και οι απόψεις των φίλων της, των συνεργατών της, των ανθρώπων που ένιωσαν τα αδιέξοδά της. Η Δήμητρα Γαλάνη διηγείται ένα περιστατικό από την τελευταία της εμφάνιση στη Ρωμαϊκή Αγορά το 1985. Η Κρίστη Στασινοπούλου θυμάται την εποχή που συνυπήρξαν στο μπαρ «Τιπούκειτος» της οδού Βαλτετσίου, ο Νίκος Κυπουργός τη συνάντησή τους στην ηχογράφηση του «Μεγάλου Ερωτικού», ο Θανάσης Μωραΐτης μιλάει για τις μεταφυσικές της ανησυχίες, η Μαρίζα Κωχ για την αύρα της και το μεγαλείο της ως καλλιτέχνις, ο Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ απαγγέλλει μπροστά στο πιάνο...

Αλλά γιατί ασχολήθηκε ειδικά με τη Φλέρυ Νταντωνάκη ο Αντώνης Μποσκοίτης; «Δεν μπόρεσα να πάω στην κηδεία της τότε γιατί ήμουν φαντάρος και το έταξα στον εαυτό μου. Από τα 19 μου μάζευα τα πάντα γι' αυτήν. Είναι μία καλλιτέχνις, ένας άνθρωπος, που με έχει συγκινήσει πολύ. Μακάρι να έχω καταφέρει να αποδώσω αυτό που αισθάνομαι».

ΙΝFΟ

Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της Φλέρυς Νταντωνάκη

ΤΑ ΝΕΑ , 18-07-2002 , Σελ.: P26

Κωδικός άρθρου: A17390P262

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή μια μεγάλη ερμηνεύτρια...Χάρις στην προνοητικότητα, την ετοιμότητα και το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων, μια  μοναδική συλλογή, στην οποία τραγουδά από "Yesterday", μέχρι "Καλημέρα ήλιε", βρίσκεται σήμερα στα χέρια μας…

 

Φλέρυ Νταντωνάκη - «Η αιώνια εφηβεία της φωνής» (Αρχείο ΕΡΑ)
 
Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου
18/07/2013

 

 

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=7372&Itemid=40

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την Παρασκευή 19/7, 9 με 11 το βράδυ, μαζί με τον Νίκο Αϊβαλή, θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στη φωνή της... μαζί με κάποιες από τις ηχογραφήσεις που στο σημείωμα που συνόδευε το παραπάνω cd θεωρούνταν χαμένες.

Στην Ελληνική Ραδιοφωνία φυσικά.

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Καράλης και Ελπίδα μιλούν για τη σπουδαία ερμηνεύτρια, που έφυγε σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια...

Τη μέρα που «έφυγε» η Φλέρυ – Δηλώσεις καλλιτεχνών

18/07/2020
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/ti-mera-pou-efyge-i-flery-diloseis-kallitexnon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0