Sign in to follow this  
Followers 0
francois

Γλυκερία

377 posts in this topic

ΓΛΥΚΕΡΙΑ - Τα ρεμπέτικα της Γλυκερίας

Eros Music

Η Γλυκερία καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας έχει αποδείξει την αγάπη της για τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια. Από τα πρώτα χρόνια της πορείας της στο ελληνικό (λαϊκό) τραγούδι συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μιχάλης Γενίτσαρης κ.ά. και ακολούθως με την επόμενη γενιά των ρεμπετών. Ισως και για αυτό θεωρείται από τις πλέον αυθεντικές ερμηνεύτριες του λαϊκού τραγουδιού. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ ερμηνεύει τραγούδια από την προπολεμική περίοδο - της ανώνυμης δημιουργίας του ρεμπέτικου ­, την περίοδο του Μεσοπολέμου με τραγούδια του Τούντα, του Σκαρβέλη, του Βαμβακάρη κ.ά., τη μεταπολεμική περίοδο με κομμάτια του Χατζηχρήστου, του Καπλάνη, του Τσιτσάνη, του Μπάτη, του Μητσάκη, του Χιώτη και τέλος τα νεότερα τραγούδια που έχει γράψει ο Μιχάλης Γενίτσαρης. Στη συλλογή αυτή συμμετέχουν επίσης ο Αγάθωνας, ο Μπάμπης Γκολές, ο Μπάμπης Τσέρτος και οι Οπισθοδρομικοί καθώς επίσης και οι σολίστες Λάζαρος Κουλαξίλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος, Μανώλης Καραντίνης κ.ά. Οσον αφορά τα 32 τραγούδια που περιέχονται στο διπλό άλμπουμ, μεταξύ άλλων ο ακροατής θα βρει: «Το σκαλοπάτι σου», «Της γερακίνας γιος», «Οπου Γιώργος και μάλαμα», «Στη μαγεμένη αραπιά», «Ο μπουφετζής». Τέλος, η έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένθετο 24 σελίδων με τους στίχους των τραγουδιών, σημείωμα του Παναγιώτη Κουνάδη και βιογραφικό της Γλυκερίας.

TO BHMA, 21/07/2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have seen that album!!! I'll buy it for sure!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have seen that album!!! I'll buy it for sure!!!

I have only seen the article but I think I'll order the CD. I like the way Glykeria sings, very much. "Alexiou school" I'd say... Very good artist, no compromising with the "modern":confused: ... :D noise!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Η γλυκιά μελαγχολία των λαϊκών

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

«Με πλημμυρίζει μια γλυκιά μελαγχολία όταν μου έρχονται στη σκέψη τα όμορφα λόγια των λαϊκών και των ρεμπέτικων, οι ήχοι με την σπάνια ένταση», λέει η Γλυκερία

«Το τραγούδι είναι βασική πηγή της ζωής μου. Κυλά μες στις φλέβες μου σαν το αίμα. Ζω και αναπνέω με στίχους και ήχους». Η Γλυκερία, η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια που υπηρετεί με πάθος και συνέπεια το τραγούδι περισσότερο από 20 χρόνια, μιλά για το νέο διπλό της άλμπουμ με 32 κλασικά ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, αλλά και για τα σχέδιά της το καλοκαίρι και την ερχόμενη χειμερινή σεζόν.

«Με τους ήχους του ρεμπέτικου είμαι τόσο εξοικειωμένη που ήταν για μένα ανάγκη να κυκλοφορήσω αυτόν τον διπλό δίσκο με επιτυχίες των πιο γνωστών δημιουργών», λέει η Γλυκερία και τονίζει ότι τα 32 αυτά κλασικά τραγούδια τής θυμίζουν πολύ σημαντικές στιγμές από τη μεγάλη πορεία της στους δρόμους της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Εκτός από τους γνωστούς, μεγάλους συνθέτες (Τούντας, Χατζηχρήστος, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Μπάτης, Χιώτης), οι επιτυχίες των οποίων περιλαμβάνονται στα «Ρεμπέτικα της Γλυκερίας», υπάρχουν ανάμεσά τους και παραδοσιακά κομμάτια από την εποχή της ανώνυμης δημιουργίας.

Οι επιλογές αυτών των 32 τραγουδιών - κατά τη Γλυκερία - έχουν γίνει με αυστηρά κριτήρια και πολλά από αυτά τα έχει ερμηνεύσει με την ορχήστρα της σε συναυλίες και άλλες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - σε συναυλίες που έδωσε κατά καιρούς για τον ελληνισμό.

«Είναι τραγούδια που μιλούν από μόνα τους. Τα τραγουδώ και χαίρεται η ψυχή μου, ζωντανεύουν μέσα μου τα πιο ωραία χρόνια μου», λέει η Γλυκερία. «’λλωστε αυτά τα κομμάτια, τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά, αντιπροσωπεύουν μια πληθώρα συναισθημάτων και γεγονότων που έχουμε ζήσει. Με πλημμυρίζει μια γλυκιά μελαγχολία όταν μου έρχονται στη σκέψη αυτά τα όμορφα λόγια, αυτοί οι ήχοι με την σπάνια ένταση. "Τα ζηλιάρικά σου μάτια" του Βαμβακάρη, "Νύχτες μαγικές" του Τσιτάνη, "Όπου Γιώργος και μάλαμα" του Μητσάκη, "Ο Μποχώρης", "Κι από λίγο λίγο" (παραδοσιακά)».

Όμως η Γλυκερία, όσο και να είναι δεμένη με το σμυρναίικο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό, όσο κι αν η μακρά πορεία της είναι συνυφασμένη με αυτές τις μουσικές, δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος του καιρού μας, αλλά πάντοτε με σωστές μουσικές βάσεις και παγιωμένες αρχές ήθους και συμπεριφοράς προς τον κόσμο και τον χώρο του σύγχρονου, ποιοτικού τραγουδιού γενικότερα. Γι' αυτό τον λόγο, η επόμενη κίνησή της είναι ένας καινούργιος με τραγούδια της εποχής μας. Η ίδια δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της γι' αυτήν τη δουλειά που ήδη έχει αρχίσει να ετοιμάζει:

«Πιστεύω ότι το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει ο καινούργιος δίσκος με τραγούδια που μου γράφουν νέοι, σύγχρονοι δημιουργοί, άνθρωποι του καιρού μας, όπως: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ορφέας Περίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Παντελής Θαλασσινός, οι Νάμα και κάποιοι άλλοι νέοι συνθέτες και στιχουργοί. Στα καινούργια αυτά τραγούδια θα περιλαμβάνεται και ένα ανατολίτικο παραδοσιακό με ελληνικά λόγια. Το CD αυτό που ετοιμάζουμε με τους συνεργάτες μου είναι μια δουλειά ύστερα από 3½ χρόνια, όταν είχα κάνει τη "Μάσκα" του Στέλιου Φωτιάδη».

«Είμαι σίγουρη», λέει η Γλυκερία, «πως αυτά τα τραγούδια θα τα αφομοιώσει η σημερινή νεολαία, που έχει τη γνώση και τη δυνατότητα και να επιλέγει και να αγαπά την ποιοτική μουσική». Για την ερχόμενη χειμερινή σεζόν η Γλυκερία ετοιμάζεται με δικό της σχήμα να εμφανισθεί στο «Χάραμα» της Καισαριανής, όπου είχε ιδιαίτερη επιτυχία πριν από λίγα χρόνια: «Είναι ένα κέντρο, ένας χώρος όπου γεννήθηκε και ζει το καλό λαϊκό τραγούδι».

Η λατρεία του Ισραήλ

Αλησμόνητη θα μείνει στη σκέψη της Γλυκερίας η φιλειρηνική συναυλία στο Τελ Αβίβ, τον Νοέμβριο του 1998, στη μνήμη του Ισραηλινού ηγέτη Γιτζάκ (Ιτσχάκ) Ράμπιν, στην οποία συμμετείχε με πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελληνίδα ερμηνεύτρια.

Η Γλυκερία, γνωστή από τα τραγούδια της στον λαό του Ισραήλ, σε μία από τις περιοδείες της είχε γνωρίσει τον Ράμπιν τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία του, το 1995. Ένα χρόνο αργότερα (1996) τραγούδησε ένα συγκλονιστικό αντιπολεμικό τραγούδι «Οι τρεις μανάδες» με μουσική επένδυση από ένα δικό της κομμάτι του Αντώνη Βαρδή. Η χήρα τού Ράμπιν κάλεσε τη Γλυκερία τον Νοέμβριο 1998 σε μια μεγάλη ειρηνική εκδήλωση για να τραγουδήσει με την Ισραηλινή Γιούντιτ Ταμίρ, την Παλαιστίνια Αμάλ Μάρκες και πλήθος άλλων καλλιτεχνών. Τραγούδησαν ένα αντιπολεμικό τραγούδι που μιλάει για τρεις μάνες, το οποίο έχει γράψει η αριστερή συγγραφέας Τσράγια Λάαβ. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή, γιατί το μήνυμα ειρήνης που έστειλε η εκδήλωση μεταδόθηκε τηλεοπτικώς σε όλο τον κόσμο.

Ο λαός του Ισραήλ λατρεύει τη Γλυκερία και είναι γνωστό ότι πολλά τραγούδια της έχουν μεταφραστεί στα ισραηλινά, ενώ πολλές προσωπικότητες και παράγοντες της χώρας θεωρούν την Ελληνίδα ερμηνεύτρια ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του τραγουδιού σε όλο τον κόσμο.

ΙΝFΟ

Η Γλυκερία θα τραγουδήσει (με τον Πασχάλη Τερζή) στις 12 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού σε συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στις 2 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο, με τον Δημήτρη Μητροπάνο θα ερμηνεύσουν το έργο του Μάριου Τόκα «Αμμόχωστος βασιλεύουσα».

ΤΑ ΝΕΑ , 20-07-2002 , Σελ.: P31

Κωδικός άρθρου: A17392P311

Share this post


Link to post
Share on other sites
ΙΝFΟ

Η Γλυκερία θα τραγουδήσει (με τον Πασχάλη Τερζή) στις 12 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού σε συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

με τον Πασχάλη Τερζή?????? :D:confused:

I really don't like this singer!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D

Francois,

Terzis is a Laiko singer

and sings Laika as well as some Skiladika music too.

He sounds like a gypsy even though he has a strong high pitch voice.

and he has recently become famous the last 10 or so years.

He started off as a construction worker before turnging to a singing career.

He looks old enough to be a Pappous and probaby is.

And his face is a dead ringer for the Comic & talk show host (yes here in the United States of America) Jay Leno and just as fat with that big over size double chin.

He resides in Thessaloniki as thats where he's from.

And rumor has it now that he has become

"koumbari" with 'Dimitris Mitropanos'

as they sung together this year in "Iera Odos"

Na sai kale

O filos ap thn Amerikh

Christo

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

In fact the size of backcover above is just to small for proper reading.

NEXT I want to add one of her greatest successes

"Με την Γλυκερια στην ομορφη νυχτα" from 1983 but on CD since 1994.

post-6-1035925833.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Francois!!! NICE TO MEET Pasxalhs Terzhs

BTW the title of this Album reminds me of a song title":

"Καταλαβενω τιποτα"

Does anyone knows the singer of this song???

(in case you read previously! I had forgotten set back Greek fonts to Roman. Therefore it might have looked a bit weird)

post-6-1035926816.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το προσεχές Σάββατο στην εκπομπή ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ με τη Σ.ΔΙΓΕΝΗ στον ΑLPHA καλεσμένη θα είναι η ΓΛΥΚΕΡΙΑ.Μεταξύ των καλεσμένων θα είναι και η ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ, ο Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, ο ΑΝ.ΒΑΡΔΗΣ κ.α. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο τέλος της εκπομπής ο Γιώργος Νταλάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Γλυκερία. Προβλήθηκαν και αποσπάσματα από την συναυλία στο Ηρώδειο με την Εστουδιαντίνα. :):):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είπε χαρακτηριστικά για τη Γκυκερία:

"Αυτός ο τόπος ευτύχησε να έχει πάντα καλές τραγουδίστριες,δηλαδή όχι από την εποχή της Ρίτας, μην πάμε τόσο πίσω.Ας πούμε στα νεότερα χρόνια από την εποχή της Καίτης Γκρέυ, της Πόλυς Πάνου, της Γιώτας Λυδιας, και αργότερα στη δική μας την εποχή, όταν βγήκαμε και 'μεις στη δουλειά, συναντηθήκαμε περίπου το 1975-76 με τη Γλυκερία.

Η Γλυκερία μαζί με τη Χαρούλα την Αλεξίου και την Ελένη Βιτάλη,ξεχωρίζω αυτές τις τρεις φωνές, υπάρχει λόγος που το κάνω, όχι ότι δεν υπάρχουν άλλες πολύ καλές τραγουδίστριες,αλλά η Γλυκερία μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτές από πλευράς τεχνικής, σ'ένα αντικείμενο, σ'ένα τραγουδιστικό τοπίο που πολύ λίγοι μπορούν να εκφραστούν.Και πολλές φορές η Γλυκερία καταφέρνει όχι μόνο να συγκριθεί αλλά και να ξεπεράσει αυτές τις φωνές.Αυτοί που παρακολουθούν το τραγούδι, το ξέρουν.

Στη δεκαετία του '80 μας έδειξε τον καλύτερό της εαυτό και συνεχίζει.Είναι μια νέα ακόμα γυναίκα, μια κοπέλα που έχει πολύ δρόμο μπροστά της και κάθε φορά που την ακούω με αφήνει έκπληκτο!".

Share this post


Link to post
Share on other sites
About Glykeria, Dalaras said, characteristically:

«It has been the luck of this place to have always good women singers, that is not only from the time of Rita, don't lets go back as far as that. Let's take the later years, from the years of Kaiti Grey, Poly Panou, Giota Lydia, and later our own time, when we came into the workplace, and met, with Glykeria, some time in 1975 or '76.

Glykeria, together with Charoula Aleksiou and Eleni Vitali: I am distinguishing these three voices, and there is a reason why I do that; it's not that there are not many more very good women singers, but Glykeria may be compared only to these two when it comes to technique, objectively, on a point of singing which very few can express. And often, Glykeria manages not only to compare to those two voices, but to surpass them. Those who have been following the singing know this.

In the eighties she revealed to us the best of herself, and she hasn't stopped. She is still a young woman, a girl with a long way to go, and every time I listen to her, she leaves me astonished.»

Quoting Dalaras, who spoke in the tv show "Koita ti ekanes" which was dedicated to Glykeria, aired yesterday (saturday).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η "Σφεντόνα" παραφράζει φέτος τη γνωστή παροιμία και φέρνει "Τραγούδι απ' τον τόπο σου", αγαπημένο μα όχι χιλιοειπωμένο!

Μέσα από μια ιδιαίτερη μουσική συνύπαρξη φωνών και ερμηνευτών, στη "Σφεντόνα" θα συναντηθούν φέτος τραγούδια σοφά επιλεγμένα από όλες τις γωνιές της ελληνικής γης, σ' ένα παζλ ήχων και ρυθμών.

Η Γλυκερία συναντά για πρώτη φορά την Πίτσα Παπαδοπούλου, ενώ μαζί τους συμπράττουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Καίτη Κουλλιά και ο Μιχάλης Τζουγανάκης, σ' ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Τραγούδια από τον τόπο μας, έντεχνα και λαϊκά μπερδεύονται γλυκά με παραδοσιακά, αλλά και με σημερινά τραγούδια που έχουν δημοτικό χαρακτήρα, σε μια δημιουργική συνομιλία ανάμεσα στο χθες, το σήμερα και το αύριο του ελληνικού τραγουδιού. Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, καθώς ο κορυφαίος συνθέτης εξέφρασε καλύτερα από κάθε άλλον τη διαχρονικότητα του ελληνικού τραγουδιού.

Η Γλυκερία από τις πιο αγαπημένες ερμηνεύτριες, σταθερή αξία στις καρδιές του ελληνικού κοινού, παρουσιάζει τραγούδια απ όλη τη δισκογραφική της πορεία, καθώς και άλλα, από το φάσμα του ποιοτικού ελληνικού τραγούδια, που έχουμε όλοι σιγοτραγουδήσει. Επίσης μας δίνει μια γεύση από τα τραγούδια του επόμενου δίσκου της που ετοιμάζει αυτή την εποχή.

Η Πίτσα Παπαδοπούλου, μια αυθεντική λαϊκή φωνή, που χαράζει με συνέπεια το δρόμο της, παρουσιάζει τραγούδια που έχει χαρακτηρίσει με τη φωνή της, καθώς και από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο "Σεβντάς". Σ ένα δυναμικό ντουέτο-έκπληξη με τη Γλυκερία, οι δύο κυρίες δίνουν νόημα σ αυτό που σημαίνει λαϊκό δίδυμο.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, κάνει αισθητή την παρουσία του με τα δικά του τραγούδια, αλλά και με μεγάλα τραγούδια αγαπημένων ερμηνευτών και συνθετών που δεν είναι πια κοντά μας.

Η Καίτη Κουλλιά από τις άξιες παρουσίες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, μας ταξιδεύει στον "Ωκεανό" των τραγουδιών της και θα μας λέει ότι η "Αγάπη λάθη συγχωρεί".

Ο πολιτογραφημένος Κρητικός Μιχάλης Τζουγανάκης, εξαιρετικός σολίστ του λαούτου, φέρνει με τα τραγούδια του μυρωδιές και χρώματα του τόπου του, ενώ ακουμπάει και σε άλλες ελληνικές πατρίδες.

Μετά το τέλος του α' μέρους όλοι οι συντελεστές του προγράμματος θα βρεθούν στη σκηνή για να μοιραστούν τραγούδια παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα έντεχνα με δημοτικό χρώμα, έτσι όπως τα έδεσε μουσικά ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης που επιμελήθηκε το πρόγραμμα. Η αυλαία θα πέσει με το λαϊκό μέρος που θα δώσει και το τέλος στο τετράωρο και πλέον - γιατί στις after ώρες ποτέ δεν ξέρεις πότε θα μπει η τελεία και η παύλα - φετινό πρόγραμμα της "Σφεντόνας".

Έναρξη Παρασκευή: 9 Δεκεμβρίου.

Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 11.00 μ.μ. και Κυριακή στις 9.30 μ.μ.

Σφεντόνα

Λ. Αλεξάνδρας 22

Αθήνα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το γράφει το σημερινό "Βήμα" κάνοντας μία μικρή αναφορά.

Η διάλυση ήλθε στο παραπέντε. Όταν στο σχήμα της Γλυκερίας άρχισαν οι συζητήσεις για την αφίσα, βγήκαν τα μαχαίρια. Γνωστό άλλωστε το πεδίο όπου ναρκοθετούνται καλλιτεχνικές συνεργασίες ... Έτσι, δε θα εμφανιστούν τελικά μαζί, όπως επρόκειτο, η Γλυκερία, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Μα καλά, είναι δυνατόν; :blink: Μια ζωή τα ίδια ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το γράφει το σημερινό "Βήμα" κάνοντας μία μικρή αναφορά.

Η διάλυση ήλθε στο παραπέντε. Όταν στο σχήμα της Γλυκερίας άρχισαν οι συζητήσεις για την αφίσα, βγήκαν τα μαχαίρια. Γνωστό άλλωστε το πεδίο όπου ναρκοθετούνται καλλιτεχνικές συνεργασίες ... Έτσι, δε θα εμφανιστούν τελικά μαζί, όπως επρόκειτο, η Γλυκερία, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Μα καλά, είναι δυνατόν; :blink: Μια ζωή τα ίδια ...

:blink: Πρίν από κάποια ώρα άκουσα στο Μελωδία: "από αυτή την εβδομάδα η Γλυκερία στη Σφεντόνα..."

Μα τί γίνεται;; :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0