francois

Βασίλης Τσιτσάνης

209 posts in this topic

«Oυζερί Tσιτσάνης» στη Σκηνή Kαραντινού

Tης Γιωτας Mυρτσιωτη

«Θεσσαλονίκη, πρώτο τρίμηνο του 43. Kατοχή, αντίσταση, εβραϊκά γκέτο. Kατασκοπεία, ένας κυνηγημένος έρωτας, EAM, ταγματασφαλίτες, πείνα, εξωφρενικά γλέντια. Tο «Oυζερί Tσιτσάνης», Παύλου Mελά 22, δουλεύει στο κέντρο της κατεχόμενης πόλης στο μάτι του κυκλώνα. Kαι ο Bασίλης Tσιτσάνης, 28 χρόνων τότε, μέσα σ όλον αυτόν τον εφιάλτη, ίσως και εξαιτίας του, συνθέτει τα καλύτερα τραγούδια του»

Tο οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος «Oυζερί Tσιτσάνης» συνοψίζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, που αναβιώνει στη σκηνή Σωκράτη Kαραντινού (μονή Λαζαριστών) από τις 4 Φεβρουαρίου, στην ομότιτλη παράσταση του Kρατικού Θεάτρου Bορείου Eλλάδος. O βραβευμένος συγγραφέας του Γιώργος Σκαμπαρδώνης μετά το «Γερνάω επιτυχώς», επανέρχεται στο θέατρο, τούτη τη φορά για να μετατρέψει ένα ακόμη μυθιστόρημά του σε διαλογικό κείμενο.

H διασκευή, προσανατολισμένη στην σκηνοθετική αντίληψη του Σωτήρη Xατζάκη, δεν ήταν εύκολη σ αυτήν την παράσταση· ο συγκεκριμένος θεατρικός χρόνος, η πληθώρα των προσώπων που έπρεπε να μειωθούν κατά το ήμισυ (από 80 - 85 σε περίπου 40), η ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής να εκτελεί τα τραγούδια του Tσιτσάνη που έγραψε εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη (φθινόπωρο του 43 ώς τον Oκτώβριο του 44), ήταν τα περιοριστικά στοιχεία μέσα από τα οποία ο συγγραφέας έπρεπε να κινηθεί για να μεταπλάσει το περιεχόμενο του βιβλίου σε θεατρική παράσταση με τις εξελίξεις και τις εντάσεις, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή.

«Δεν είναι ένας είδος ντοκιμαντέρ. Oύτε μια σκέτη αφήγηση, αλλά μια αναβίωση με λοξό ποιητικό τρόπο εκείνης της εποχής, όχι αναπαραστατικά αλλά ελλειπτικά, με μια προσωπική ματιά, ένα προσωπικό συλλογισμό πάνω στη μοίρα των ανθρώπων και ειδικά ενός μεγάλου καλλιτέχνη που περνάει μέσα από τις τραγικές μυλόπετρες της Iστορίας», διευκρινίζει ο συγγραφέας.

Eνοποιητικό σκηνικό στοιχείο της παράστασης αποτελεί το ουζερί όπου συναντώνται αντιστασιακοί, μαυραγορίτες, ξετυλίγονται μονόλογοι, τα όνειρα και οι επαφές. Bασικός πρωταγωνιστής είναι ο Tσιτσάνης που υποδύεται ο Aλέξανδρος Mούκανος και πλασματικός ο κουνιάδος του Aνδρέας Σαμαράς (Aντώνης Φραγκάκης), γκαρσόν του ουζερί και ξυλουργός που ανήκει στην αντίσταση, ενώ έχει ερωμένη μια Eβραία. Mέσα από τη διπλή ιδιότητα και τις παράλληλες δράσεις του προκύπτει μια καλειδοσκοπική αφήγηση για τα γεγονότα της πόλης εκείνη την εποχή. «Tο έργο δεν είναι μια απλή, ευθύγραμμη αφήγηση», εξηγεί ο συγγραφέας. «Tα ερωτήματα πάνω στην τέχνη, στον πόλεμο και στην ιστορία αλλά και η μετάπτωση από το γλέντι στη μεγάλη τραγωδία, από την ποίηση στη φρίκη κι από την αδήριτη λογική στον σουρεαλισμό -τα οποία για μένα αυτά είναι η ζωή- είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».

H παράσταση δεν εικονογραφεί ούτε αγιογραφεί τον Tσιτσάνη αλλά τον διαπερνά με στοιχεία από την πραγματικότητα και τη μυθοπλασία. «Aνάμεσα από τις συμπληγάδες του πολέμου, το ερώτημα των ιδεολογιών, τη δημιουργία και τη συμμετοχή, τη μοναξιά και την πατρίδα, τον έρωτα και την καθημερινή παραφροσύνη, τον σουρεαλισμό της επιβίωσης σε μια πολεμική κατάσταση, εφιαλτική και ταυτόχρονα εμφυλιακή, τάγματα ασφαλείας, όπλα, αντίσταση, εξόντωση Eβραίων, ένας καλλιτέχνης προσπαθεί να συλλογιστεί και να δημιουργήσει ένα έργο που κουβαλάει ως πεπρωμένο, μέσα στον κλήδονα της πολεμικής τρέλας, της πείνας, των εκτελέσεων, της ζοφερής καθημερινότητας».

Tις εντάσεις αυτής της ατμόσφαιρας εισπράττει ο Tσιτσάνης και τις μεταπλάθει σε τραγούδια... H μουσική, κατά συνέπειαν, είναι ένας ακόμη πρωταγωνιστής. Δεκαπέντε τραγούδια του Tσιτσάνη ερμηνεύονται αυτούσια επί σκηνής από μουσικούς και ηθοποιούς, ενώ η μουσική της Eυανθίας Pεμπούτσικα που γράφτηκε ειδικά για το έργο λειτουργεί ως υπόβαθρο της θεατρικής αφήγησης, ενοποιεί τις μεταβάσεις, υποβαστάζει τη δράση και την ενισχύει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22-1-2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μνήμη Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, επ'ευκαιρία του οποίου θα παρουσιαστεί ένα dvd για τη ζωή και το έργο του, πραγματοποιείται σήμερα, στις 7 μ.μ., από το «Κέντρο Ερευνας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Β. Τσιτσάνης», σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία «Λύρα» στον Μύλο Ματσοπούλου, στα Τρίκαλα. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο Στέλιος Ελληνιάδης.

Το dvd, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό, περιλαμβάνει ηχογραφημένη ζωντανά τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού του λαϊκού τραγουδιού, που πραγματοποίησε η ΔΕΚΑ Τρικάλων στον Μύλο Ματσοπούλου, στις 21 Ιουνίου του 2004, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Ρένου Χαραλαμπίδη. Στο dvd, εκτός από τα αποσπάσματα της συναυλίας, παρουσιάζονται και συνεντεύξεις με ιστορικούς και ερευνητές, όπως ο ποιητής και συγγραφέας Ντίνος Χριστιανόπουλος, αφηγήσεις από συμπολίτες φίλους του Τσιτσάνη καθώς και πολλές εικόνες της πόλης των Τρικάλων, κυρίως από τα μέρη στα οποία έζησε και εμπνεύστηκε ο δημιουργός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλά όλα αυτά , αλλά βλέπω να γίνεται με τον ΤΣΙΤΣΑΝΗ ότι γίνεται και με τον ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Κάθε μήνα κι ένα νέο βιβλίο ή ένας νέος δίσκος .Καλά που πρόλαβε ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ κι έβγαλε το Cd του ΤΣΙΤΣΑΝΗ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΣTΟ «ΟYZEPI» TΟY KPATIKΟY ΘEATPΟY BΟPEIΟY EΛΛAΔΟΣ

Tσιτσάνης στη σκηνή!

ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Γύρω από τον Τσιτσάνη (αριστερά, ο Αλέξανδρος Μούκανος) κινούνται, ως μνήμες, Εβραίοι, μαυραγορίτες, αντιστασιακοί, ο διευθυντής Ασφαλείας Νίκος Μουσχουντής, Γερμανοί, γυναίκες, μπουζούκια και χειροβομβίδες, στο «Ουζερί Τσιτσάνης» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Τρεις μήνες του '43, νύχτες σκοτεινές, ζοφερές και συνάμα γλεντζέδικες και δημιουργικές, γεμάτες καπνούς, ούζα, βαριά ζεϊμπέκικα, χασίσι και χειροβομβίδες. H ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης γραμμένη με νότες και αίμα, σε ρυθμό 9/8, έγινε θέατρο. Και φέρνει και τον Βασίλη Τσιτσάνη στη σκηνή!

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «προκαλεί». Κάνει θέατρο ένα μυθιστόρημα, κάνει θεατρικό συγγραφέα έναν δις βραβευμένο λογοτέχνη, αναβιώνει στη σκηνή μια εποχή αμφιλεγόμενη κι ακόμα διχαστική και βάζει για πρωταγωνιστή έναν «ζωντανό» μύθο τού ρεμπέτικου.

Το «Ουζερί Τσιτσάνης, Παύλου Μελά 22» ευτυχεί, τέσσερα σχεδόν χρόνια από την έκδοσή του ως μυθιστόρημα, να ανέβει στη σκηνή, ενώ συζητείται ήδη και η κινηματογραφική μεταφορά του.

«Ο Τσιτσάνης είναι ένα πρόσωπο φανερό και σκοτεινό, κατανοητό και ακατανόητο, όπως όλοι μας», λέει ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. «Μια ματιά λοξή, σχεδόν φευγαλέα είναι το έργο και θέτει ερωτήματα για τον καλλιτέχνη και τον πόλεμο, τη δημιουργία και την ιδεολογία στη δίνη της Ιστορίας, τον έρωτα, την οικογένεια, τη μοναξιά και την τέχνη... Δεν κάνω ένα ντοκιμαντέρ. Προσπαθώ να ακτινογραφήσω φευγαλέα, να συλλογισθώ πώς κατόρθωσε να διασχίσει την παραφροσύνη τού φασισμού και του πολέμου μέσα από το έργο του, να επιβιώσει και να αυτοπραγματωθεί. Όλα αυτά όχι μόνο με τη νόηση, αλλά και τα σκοτάδια του εαυτού του».

Και εξηγείται: «Ο Τσιτσάνης μου ενέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό αυθαιρεσίας. Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά δεν έγινε με μόνο υλικό τον μύθο του συγγραφέα. Ο Τσιτσάνης δεν είναι μονοδιάστατη ιδεολογική φιγούρα. Είναι διανοούμενος, δεν είναι φιγούρα ναΐφ όπως ο Μάρκος».

Οι 422 σελίδες του μυθιστορήματος διασκευάστηκαν σε 80 σελίδες θεατρικών διαλόγων, 14 τραγούδια, 40 σελίδες με σκηνικές οδηγίες και 140 λεπτά παράστασης.

«Είναι παγίδα η μίμηση. Προσπαθώ να παραμερίσω τον μύθο του Τσιτσάνη. Είναι ένας ακόμη ρόλος», λέει στα «NEA» ο πρωταγωνιστής Αλέξανδρος Μούκανος, ηθοποιός 20 χρόνια (Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, ΚΘΒΕ, Εθνικό, Θέατρο Πολιτεία και ξανά ΚΘΒΕ για το «Ουζερί», «ταγμένος όχι στις κρατικές σκηνές αλλά στο ρεπερτόριο», όπως διευκρινίζει). «Έψαξα μέσα μου, στην καταγωγή, στα ακούσματα, στους ήχους. Έψαξα στα κύτταρα - όχι του ηθοποιού, αλλά του επαρχιώτη Έλληνα, του ακροατή των τραγουδιών του». Ο θεατρικός Τσιτσάνης παίρνει στους ώμους αλλά και στα... δάχτυλά του (έμαθε μπουζούκι, παίζει και τραγουδά σ' όλη τη διάρκεια της παράστασης) τον Τσιτσάνη του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη, αλλά επιχειρεί αποστασιοποίηση από το είδωλο.

«Ένας παρατηρητής της ζωής»

«Ένας ήρωας είναι όλοι: ο Ιάγος, ο Δικαιόπολις, ο Χάρος, ο Κωνσταντής, ο Τσιτσάνης κι εγώ ο ηθοποιός που νιώθω πιο πλούσιος μαζί τους», λέει ο Αλέξανδρος Μούκανος, ο Τσιτσάνης του θεατρικού «Ουζερί». «Είναι οι ρόλοι που με δυναμώνουν, είναι και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης (σ.σ.: είναι η τέταρτη συνεργασία) που με έκανε να γειωθώ, να με γνωρίσω μέσα από τη δική μου καταγωγή κι από αυτήν των ρόλων μου. Ο Τσιτσάνης είναι τελικά ένας παρατηρητής της ζωής, που επιχειρεί τη δική του αντίσταση, καταγράφοντας όλη τη συννεφιά της Κατοχής στη "Συννεφιασμένη Κυριακή"...».

INFO

«Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, σε διασκευή-σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά-κοστούμια Έρσης Δρίνη, μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης (Σταυρούπολη, τηλ. 2310-652.020). Εισιτήρια: 20 και 10 ευρώ. Θα περιοδεύσει στα καλοκαιρινά φεστιβάλ. Τον Ιούλιο στο Ηρώδειο.

ΤΑ ΝΕΑ , 02-02-2005 , Σελ.: P17

Κωδικός άρθρου: A18155P171

ID:452130

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακουσα πριν λιγο οτι μολις κυκλοφορησε μια κασσετινα με 5 cd αφιερωμενη στον Βασσιλη Τσιτσανη. Τα τραγουδια ειναι σε πρωτες εκτελεσεις και την εχει επιμεληθει ο Γιωργος Τσαμπρας.

Μαλιστα στο ραδιο ακουσα πως σημερα εγινε η παρουσιαση της στη Θεσσαλονικη :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ακουσα πριν λιγο οτι μολις κυκλοφορησε μια κασσετινα με 5 cd αφιερωμενη στον Βασσιλη Τσιτσανη. Τα τραγουδια ειναι σε πρωτες εκτελεσεις και την εχει επιμεληθει ο Γιωργος Τσαμπρας.

Μαλιστα στο ραδιο ακουσα πως σημερα εγινε η παρουσιαση της στη Θεσσαλονικη :D

Γωγώ , πρόκειται για το ακριβώς προηγούμενο post. :D

http://www.musical.gr/cddetails.scr?gui_la...de=094637815120

Share this post


Link to post
Share on other sites

Α,καλαα.... :blink: :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

οπότε, Θανάση, την επόμενη φορά στο δισκάδικο δεν θα υπάρχει αναγκη να με βοηθήσεις να ψάξουμε, θα πάρω την κασσετίνα και τελείωσε;

ώραια... αν το καταφέρω πριν ερθει καμια πορεία και κλείσουν το μαγαζί (θυμάσαι; ) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα , στην εκπομπή ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ , έγινε αφιέρωμα στον Β.Τσιτσάνη. Καλεσμένοι οι Π.Κουνάδης, Γ.Λιάνης και η Β.Μαργαρώνη. Στο τραγούδι ο Μπ.Τσέρτος. Μεταξύ άλλων , ο Κουνάδης μας έκανε γνωστό και μας ξάφνιασε, ότι επειδή η κα Μαργαρώνη δεν μιλάει πολύ για τη ζωή του Τσιτσάνη και δε λέει πολλά "ζουμερά" περιστατικά , έβαλαν πριν μερικά χρόνια τον...δημοσιογράφο :music: Γ.ΝΤΑΛΑΡΑ να της πάρει συνέντευξη με σκοπό να της εκμαιεύσει περισσότερα περιστατικά. Η συνέντευξη αυτή όμως δε βγήκε ποτέ γιατί το περιοδικό δεν κυκλοφόρησε.... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Τσιτσάνης" στην Τεχνόπολη

Στις 8 και 9 Ιουνίου

Μια μουσικη παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τη σταδιοδρομία του Βασίλη Τσιτσάνη παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, 8 και 9 Ιουνίου

Στη ζωή και τη σταδιοδρομία του Βασίλη Τσιτσάνη, από την παιδική του ηλικία στα Τρίκαλα του 1925 μέχρι τη δεκαετία του ΄80, είναι αφιερωμένη η ομώνυμη παράσταση που διοργανώνουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Μουσικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικών Αναπαραστάσεων την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουνίου 2007 στις 21.00 στους χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Στο πλαίσιο της παράστασης ζωντανεύουν και ορισμένα από τα κορυφαία κοινωνικό-ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τραγούδια του Τσιτσάνη στη διαδρομή όλων αυτών των δεκαετιών.

http://news.pathfinder.gr/culture/news/405992.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

Μία μοναδική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τη σταδιοδρομία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, παρουσιάστηκε την Παρασκευή και το Σάββατο (8 και 9 Ιουνίου), στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό, από την παιδική του ηλικία - στα Τρίκαλα του 1925 - μέχρι τη δεκαετία του 1980. Στο πλαίσιο της, ζωντάνεψαν παράλληλα και ορισμένα από τα κορυφαία κοινωνικό-ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τραγούδια του Τσιτσάνη στη διαδρομή όλων αυτών των δεκαετιών

Τα τραγούδια του εμβληματικού αυτού λαϊκού βάρδου ερμηνεύθηκαν από τον Γιώργο Ξηντάρη και την Κατερίνα Τσιρίδου, με τη συνοδεία ζωντανής λαϊκής ορχήστρας με μπουζούκι, μπαγλαμά, κιθάρα, ακορντεόν, βιολί και κλαρίνο σε διάταξη λαϊκού πάλκου, ομάδας κρουστών του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και μικρής ορχήστρας jazz, με σαξόφωνο, τρομπέτα, μπάσο και πιάνο. Οι χορωδίες Νέων, Γυναικεία, Παιδική, αλλά και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, του Μουσικού Τμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων ερμήνευσαν τραγούδια του Β. Τσιτσάνη.

Στην Τεχνόπολη, στήθηκε και ένας τεράστιος μπερντές Θεάτρου Σκιών, όπου θα εμφανίζονται οι φιγούρες του Βασίλη Τσιτσάνη και των θρυλικών συνεργατών του, όπως του Στράτου, του Παπαϊωάννου, της Μαρίκας Νίνου, κ.ά. Τις φιγούρες πίσω από τον μπερντέ χειρίστηκε ο καραγκιοζοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς, ενώ τη σύνδεση με το πάλκο-σκηνή ανέλαβε ο ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης, στο ρόλο ενός ζωντανού Καραγκιόζη, "κονφερανσιέ" και αφηγητή της ιστορίας.

Η "Μεταπολίτευση" εμφανίστηκε και αυτή προσωποποιημένη επί σκηνής, ερμηνευμένη από την Αιμιλία Βάλβη. Στην παράσταση επίσης μετείχαν και μικρές χορευτικές ομάδες, που συμπλήρωσαν και έδεσαν αυτό το θεατρικό, εικαστικό και μουσικό σύνολο.

http://news.pathfinder.gr/culture/news/406350.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτή η κασετινά με τα 5 cd του Τσιτσάνη αξίζει;Υπάρχει κάποια άλλη συλλογή που να έχει πιο πολλά τραγούδια (δηλαδή κάτι σαν άπαντα);

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αναφέρω μερικά τραγούδια που εμφανίζεται το όνομα του Τσιτσάνη:

Η ΖΗΜΙΑ(Β.Τσιτσάνη)

ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ(Β.Τσιτσάνη)

ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ(Μ.Θεοδωράκη-Τ.Λειβαδίτη)

ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΚΑΙ ΡΟΚ ΓΩΝΙΑ(Ν.Μαυρουδή-Τ.Σαμαρτζή)

Ο ΞΑΚΟΥΣΤΟΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ(Χρ.Νικολόπουλου-Η.Κατσούλη)

ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ Η ΣΥΝΝΕΦΙΑ(Δ.Τσακνή-Κ.Τριπολίτη)

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ(Μ.Θεοδωράκη)

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ(Θ.Μικρούτσικος-Χ.Αλεξίου)

Με ενός Τσιτσάνη τ'άρωμα θα πεις τις προσευχές σου...

Οποιος θυμάται κι άλλα ας συμπληρώσει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτός ο κόσμος (Σταύρος Κουγιουμτζής)

Δέκα παλικάρια (Λοίζος / Παπαδόπουλος)

Χαράματα στο Χάραμα (Φωτιάδης / Χαψιάδης)

Η ζωή μου τραγούδι (Νικολόπουλος / Χαψιάδης)

Δίχως πρωταγωνιστή (Μιτζέλος)

Απόψε κάνεις μπαμ (Τσιτσάνης)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θέλω να ρωτήσω κάτι,και αν ξέρει κάποιος ας μου πει

Το τραγούδι "ΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΣΟΥ",έχει 3 στροφές.

Η τελευταία λέει:

"Το σκαλοπάτι σου να ξέρεις

μου'χει κάνει

απ'τα ξενύχτια το κεφάλι μου βαρύ

ούτε το κρύο που σε σκέπτομαι

με πιάνει

και η βροχή να με λυγίσει δεν μπορεί."

Το ένθετο του δίσκου Γ.Νταλάρας~Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ

γράφει πως δεν έχει ηχογραφηθεί,μήπως όμως ξέρει κανείς αν υπάρχει τελικά σε μιά νεώτερη ηχογράφηση απο κάποιον τραγουδιστή;

(Υποψιάζομαι μήπως ξέρει ο Θανάσης κάτι)

Το συγκεκριμένο το άκουσα πριν λίγες μέρες στην εκπομπή "Κυριακάτικο τραπέζι" απο τον Ανδρέα Καρακότα και την Ελένη Φωτιάδου,μα ήταν απλά φαντάζομαι μιά τηλεοπτική εκτέλεση και δεν πρόλαβα να το γράψω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω υπόψη μου κάποια δισκογραφημένη εκτέλεση με την τρίτη στροφή.

Όντως στην εκπομπή "Κυριακάτικο τραπέζι" ο Ανδρέας Καρακότας είπε και τρίτη στροφή αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν αυτά τα λόγια.Σύντομα θα ανατρέξω στο αρχείο μου και θα ενημερώσω σχετικά... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ Θανάση απο καρδιάς,μακάρι πάντως να το είχε πεί ο Γιώργος Νταλάρας ολόκληρο στο αφιέρωμα για τον Τσιτσάνη στο Μέγαρο,θα ήταν μιά πολύ σημαντική και Ιστορική καταγραφή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aυτό το Σάββατο στην εκπομπή "Στην υγειά μας" θα προβληθεί σε επανάληψη το αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη που είχε προβληθεί πριν από λίγους μήνες.Τραγουδούν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαρία Σουλτάτου, Γιώργος Κοινούσης, Λιζέτα Καλημέρη, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Μαρία Σταφυλοπάτη και Αντώνης Αινίτης.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου "Αξίζει να το δεις" στις 15.45 στον ΑΝΤ1 θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη.Συμμετέχουν ο Δημήτρης Μπάσης και η Λένα Αλκαίου.

Ελπίζω μόνο να "Αξίζει να το ξαναδείς..." ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για να μην ανοίξω νέο topic το γράφω εδώ:

Τα μέλη του φορουμ εδώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε μία απορία σχετικά με το πού ηταν το ουζερί του Βασίλη Τσιτσάνη στη Διαγώνιο. Την απάντηση τη βρήκα βλέποντας το "Και με φώς και με θάνατον..."

Πως;

Καταρχήν δείτε αυτήν τη φωτογραφία:

Capture απο το Και με φώς

Το ουζερί βρισκόταν από την αριστερή πλευρά της οδού. (όπως κατεβαίνει το ρεύμα προς την παραλία, αριστερά.)

Να γιατι:

Παρατηρήστε πως ο ήλιος τους χτυπάει στο δεξιό μέρος του προσώπου τους, όπως το βλέπουμε εμείς, δικό τους αριστερό. ’ρα ο ήλιος πέφτει από δεξιά. Και όπως είναι η Διαγώνιος (Παύλου Μελά) στον ορίζοντα το μόνο μέρος του δρόμου που μπορεί να σε πετύχει ο ήλιος στα δεξιά του προσώπου σου, είναι το αριστερό και μάλιστα μεσημέρι προς απόγευμα.

Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα!!!

Κρατώ μόνο μία επιφύλαξη για το μήπως ο φωτισμός είναι τεχνητός...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...