Sign in to follow this  
Followers 0
Tasos

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Γκανά στον Ιανό (21/02/2007)

8 posts in this topic

Μια ανάλογη του δημιουργού στον οποίον ήταν αφιερωμένη βραδιά ζήσαμε χτες(21/2/2007) όσοι παραβρεθήκαμε στον ΙΑΝΟ.

Ο Μιχάλης Γκανάς είναι "ένας πολύ σημαντικός στιχουργός", όπως είπε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος και τον τίμησε με την παρουσία του.

Για τον ποιητή και στιχουργό Μιχάλη Γκανά μίλησαν οι : Γιάννης Ευσταθιάδης και Θοδωρής Γκόνης.

Η ταπεινή γνώμη του γράφοντα είναι ότι η πρωτοτυπία στους στίχους του Γκανά βρίσκεται στον μοναδικό συνδυασμό της δημοτικής παράδοσης με το υπερρεαλιστικό στοιχείο(που, εξάλλου, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει και στα δημοτικά τραγούδια). Έτσι, τα τραγούδια του, είτε ερωτικά είναι είτε κοινωνικά, έχουν μια "μαγεία" που αγγίζει τους πάντες.

Και αυτά τα όμορφα τραγούδια ερμήνευσαν εξαίσια χτες όλοι οι συμμετέχοντες : Έλλη Πασπαλά, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Nίκος Ξυδάκης και, φυσικά, ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Νταλάρας ερμήνευσε δύο τραγούδια το εξαιρετικό(με τον κοινωνικό στίχο, όπως επισήμανε) "Εσωτερικές ειδήσεις" και την γνωστή σε όλους επιτυχία("εξωστρεφές" , όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) "Καράβια βγήκαν στη στεριά".

Μοναδική μου ένσταση ο κακός συντονισμός της όλης βραδιάς από την Ζέλια Σταύρου. Το ανέβασμα του Νταλάρα στη σκηνή, όπως έγινε(με ευθύνη της), κατεβάζοντας κάτω(!) τον Ξυδάκη, ήταν ... εξτρεμιστικό!

Έφτιαξε όμως, νομίζω, την όλη ατμόσφαιρα, το πολύ όμορφο φινάλε της μικρής εμφάνισης του Νταλάρα, όπου κάλεσε τον Ανδρεάτο στη σκηνή και ερμήνευσαν μαζί το τελευταίο ρεφρέν στο τραγούδι "Καράβια βγήκαν στη στεριά"

Βέβαια είχε προηγηθεί μια άκρως "από ψυχής" ερμηνεία του Νταλάρα, συγκλονιστική κατά τη γνώμη μου, στο τραγούδι "Εσωτερικές ειδήσεις" που μας έδειξε, για άλλη μια φορά, τι σημαίνει να αγαπά ιδιαίτερα ο Νταλάρας κάποιο τραγούδι! Μόνο αυτό θα πω : ζήσαμε μια ολιγόλεπτη μυσταγωγία!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Από το επίσημο site της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...06/00b5ca6c.jpg

Μάλλον, Θάνο, κάτι έγινε γιατί ούτε από το site της Αρβανιτάκη μπορώ να δω τίποτα αλλά ούτε και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν ττην παρουσία σου στο forum εμφανίζονται. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θυμήθηκα αυτή την εκδήλωση πριν από λίγες μέρες, όταν η Ακαδημία Αθηνών κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας αποφάσισε να απορρίψει τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο, Νάσο Βαγενά και Μιχάλη Γκανά από τις τάξεις της μετά από ψηφοφορία των μελών της...

Και σταματώ εδώ, γιατί αν συνεχίσω θα γίνω κακός...

Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Έλλη Πασπαλά, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Ξυδάκης...

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Γκανά στον Ιανό (2007)

20/10/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/afieroma-ston-mixali-gana-ston-iano-2007

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0