ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Οιδίπους Τύραννος - Θεσσαλονίκη

13 posts in this topic

Δεν έχω να γράψω κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό απ'αυτά που έγραψα για την παράσταση της Επιδαύρου.’λλωστε σε τέτοιες παραστάσεις δεν υπάρχουν περιθώρια να παρουσιαστεί κάτι διαφορετικό , όπως γίνεται στις συναυλίες.Παρ'ολα αυτά δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι ο Νταλάρας ήταν και χθες αυτός που όλοι ξέρουμε.Ήταν ακόμη πιο άνετος από τις πρώτες παραστάσεις, ενώ φαίνεται καθαρά ότι του αρέσει πραγματικά αυτό που κάνει.

Οφείλω επίσης να επισημάνω την πολύ καλύτερη ποιότητα του ήχου από την Επίδαυρο όπως και το ότι το θέατρο δυστυχώς δεν γέμισε.Και σε μας που έχουμε μάθει τον Νταλάρα σε άλλους χώρους , αυτό φάνηκε κάπως περίεργο.Βέβαια σ'αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες.Λίγο το καλοκαίρι και το ότι ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να φεύγει για διακοπές (πιστεύω ότι το Σάββατο στη Σίβηρη το θέατρο θα γεμίσει), λίγο οι διάφορες "κριτικές", λίγο ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών , λίγο το ότι οι τρεις παραστάσεις ίσως να ήταν τελικά πολλές, λίγο το ότι το θεατρόφιλο κοινό της Θεσ/νίκης εκτός από περιορισμένο , είναι και ιδιαίτερα επιφυλακτικό, συνετέλεσαν στο να μη γεμίσει το θέατρο.

Κάτι που μου έκανε επίσης ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση ειναι ότι το πρόγραμμα χθες κόστιζε 5 euro σε αντίθεση με την Επίδαυρο που κόστιζε 10.Απαράδεκτο.

Και βέβαια να μην ξεχάσω να σημειώσω ότι μετά το τέλος της παράστασης ο Νταλάρας ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και ομιλητικός με τους φίλους του , ενώ απορούσε και ο ίδιος ψάχνοντας να βρει τις αιτίες που δεν γέμισε το θέατρο.

Αυτά για σήμερα.Τα λέμε αύριο με εντυπώσεις από την σημερινή παράσταση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η πρώτη μέρα από προσέλευση κόσμου Θανάση ξέρεις πως πήγε στη Θεσσαλονίκη;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρακολουθώντας για πρώτη φορά χτες στο Θέατρο Δάσους την παράσταση-αφού δεν είχα την τύχη να είμαι παρών στην Επίδαυρο- ομολογώ πως έμεινα εντυπωσιασμένος τόσο από τη σκηνοθετική απόδοση του Κιμούλη όσο και από την παρουσία ως κορυφαίου του χορού,του Νταλάρα.

Ο Κιμούλης καταφέρνει πολύ πετυχημένα να εντάξει όλους τους νεωτερισμούς που είχε κατα νου δίνοντας μια σύγρονη ματιά στο κλασικό έργο και επιπροσθέτως με την συγλονιστική του ερμηνεία να καθηλώσει και να οδηγήσει τον θεατή στην τελική λύτρωση μέσα από το προσωπικό υπαρξιακό του δράμα.

Τα τραγούδια του Bregovic περισσότερο και λιγότερο γνωστα αποκτούν νέα διάσταση με τα λόγια της Νικολακοπούλου και την υπέροχη ερμηνεία του Νταλάρα, -που χτες ήταν για άλλη μια φορά άψογος- και νομίζω πως δένουν πολύ καλά με την όλη εξέλιξη του δράματος.Σιγουρα μπορουν να λειτουργήσουν και αυτόνομα και νομίζω πως σύντομα θα τα ακούσουμε κι έτσι.Η ζωντανή ορχήστρα και η παρουσία του Νταλάρα μαζί με τον χορό σίγουρα είναι πρωτοποριακά στοιχεία από τον Κιμούλη αλλά νομίζω πως είναι μια άλλη πρόταση που έχει παρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και άδικα πολεμήθηκε τόσο πολύ.Στο κάτω κάτω η ματιά του Κιμούλη προκαλεί συζητήσεις και αυτό είναι θετικό για το ίδιο το θέατρο, από το να είχαμε μια από τα ίδια, επανάληψη χωρίς κενένα ενδιαφέρον.

Πολύ καλές και οι υπόλοιπες ερμηνείες-προσωπικά θαύμασα τον Αρτό Απαρτιάν, με έξαιρεση την κυρία Γαληνέα που έδειξε να δυσκολεύεται στην προσπάθειά της να ακουστεί.

Οι επιμέρους πιθανές ενστάσεις για τα ενδύματα ή τα σκηνικά, νομίζω πως δεν είναι ικανές να χαλάσουν τη γενική εικόνα και τη συγκίνηση που προκαλείται από το έργο και τις ερμηνείες.

Στα αρνητικά η κατώτερη του αναμενομένου προσέλευση όπως σημειώνει και παραπάνω ο Θανάσης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, από τη μεριά μου. Οι προλαλήσαντες ήταν ακριβέστατοι στις παρατηρήσεις τους. Να πω μόνο πως η Σίβηρη ίσως να έκανε τη ζημιά όσον αφορά στην προσέλευση του κόσμου. Μου είπε κάποιος φίλος:<<Αφού θα το δω στη Σίβηρη>>. Πάντως λυπάμαι που επηρεάστηκε ο κόσμος. Έχασε -τουλάχιστον- να κρίνει.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η  πρώτη μέρα   από προσέλευση κόσμου Θανάση ξέρεις πως πήγε  στη Θεσσαλονίκη;

Την πρώτη μέρα, απ'όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω κόπηκαν γύρω στα 1500 εισητήρια.Συν τις γνωστές προσκλήσεις κλπ... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αρκετά μεγαλύτερη ήταν η προσέλευση του κοινού της Θεσσαλονίκης στη χθεσινή παράσταση. ;)

Χωρίς ιδιαίτερες διαφορές από την παράσταση της Τρίτης .Ένα ψιλομπέρδεμα μόνο μεταξύ ορχήστρας και Νταλάρα στο 3ο ή 4ο χορικό, καλύφθηκε αμέσως χάρη στην ετοιμότητα και εμπειρία του Νταλάρα.

Η βροχή που άρχισε στο τελευταίο τραγούδι , :mad: στέρησε από το κοινό την επανάληψη του τελευταίου χορικού. :razz: Πάλι καλά βέβαια που ξεκίνησε να βρέχει στο τέλος κι έτσι ολοκληρώθηκε η παράσταση.

Αυτά και για σήμερα.Τα ξαναλέμε αύριο... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είχα την τύχη-ατυχία να είμαι κι εγώ στη χθεσινή παράσταση που μόλις περιέγραψε ο Θανάσης.

Τύχη γιατί κατα τη γνώμη μου ήταν μία πολύ καλή απόδοση της τραγωδίας του Σοφοκλή με ανανεωμένη αντίληψη. [τα κουστούμια ας τα ξεχάσουμε.....]

Τύχη γιατί για πρώτη φορά είδα τον Νταλάρα σε έναν τέτοιο -δύσκολο- ρόλο και ενθουσιάστηκα.

Τύχη γιατί ο Κιμούλης έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία παρά την άνευρη παρουσία της κυρίας Νόνικας Γαληνέας

Ατυχία γιατι το μπουρίνι που έποιασε στο τέλος της παράστασης μας ανάγκασε [εμένα και την κοπελιά μου] να περπατήσουμε μέχρι τον -κρατηθήτε...- λευκό πύργο !!! και γίναμε κυριολεκτικά μούσκεμα μέχρι το κόκκαλο. Αλλα πιστεύω πως άξιζε. Αυτή την παράσταση δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στα επίπεδα της πρώτης μέρας η προσέλευση του κόσμου και χθες.Ο καιρός τελικά μας έκανε το κέφι και το "ξανασκέφτηκε" κι έτσι η παράσταση πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ίσως η χθεσινή παράσταση να ήταν και η αρτιότερη , απ'όλες τις απόψεις.

Θα ήθελα επίσης , σε συνέχεια των όσων έγραψα την πρώτη μέρα για την περιορισμένη προσέλευση του κοινού σ'αυτές τις παραστάσεις, να σημειώσω οτι όσοι δεν τις παρακολούθησαν, πραγματικά έχασαν.

Σαν κατακλείδα, νομίζω ότι ίσως τελικά τρεις παραστάσεις να ήταν πολλές.Πιστεύω όμως ότι αν τελικά θέλουμε να έχουμε την απαίτηση να παρουσιάζονται συχνότερα τέτοια θεάματα (μουσικά και θεατρικά)και εκτός Αθηνών, θα πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να δείξουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση και λόγος να παρουσιάζονται, γεμίζοντας τα θέατρα.

Αλλιώς γιατί να γκρινιάζουμε;Υπάρχει λόγος;

Share this post


Link to post
Share on other sites

<<Θα έρθω να συμφωνήσω>> με τον Θανάση σχετικά με το σχόλιό του πως όσοι δεν παρακολούθησαν τις παραστάσεις ΕΧΑΣΑΝ!!!

Να προσθέσω κάτι ,ως προς την προσέλευση του κόσμου. Το πόσο δυσφήμιση έγινε στην παράσταση από ανθρώπους που στελεχώνουν τα τοπικά ραδιόφωνα ημέρες πριν την παράσταση και χωρίς να την έχουν δει καν!!! Είναι κρίμα και ντροπή... Το κοινό του Θ.Δάσους υποδέχτηκε εξαιρετικά θερμά τους συντελεστές, αποθεώνοντάς τους στο φινάλε. Καλή συνέχεια!! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mias kai epestrepsa kai ego apo to taksidi Athina-Thessalonikh-Karditsa-Athina na ertho kai ego sta ths parastashs.Tha symfonhso me tous prohgoumenous.Kataplhktikh skhnothesia kai paiksimo apo thn pleiopshfeia ton ithopoion (eksairountai: h Galhnea, pou sygxoreitai logo hlikias, kai autos ekei me to mpez(:music: koustoumi kai th gravata).Gia ton Dalara den syzhtame.Apla apsogos.Kai an kapoioi eixan amfivolies gia to poso diathreitai h fonh tou mallon tous xreiazetai mia zontanh emfanish gia na anatheorhsoun plhrws.Tha htan adiko na mhn doso sygxarhthria kai sthn kataplhktikh orxhstra.Tora pou eidane oi kritikoi oti ta tragoudia htan asxeta den to katalavaino.An variontousan na akousoune tous stixous kai arkesthkan sthn epishs polu oraia mousikh gia na grapsoun ta pikroxola kai gemata kakia sxolia, tote to provlhma einai diko tous kai oxi ths Nikolakopoulou, tou Kimoulh i tou Dalara.Oi teleutaioi aksizoun polla sygxarhthria.Oson afora thn proselefsh tou kosmou nomizo oti allo ena plhn htan to gegonos oti htan kathimerinh.An htan savvatokuriako isos htan allios ta pragmata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oson afora thn proselefsh tou kosmou nomizo oti allo ena plhn htan to gegonos oti htan kathimerinh.An htan savvatokuriako isos htan allios ta pragmata.

Νεφέλη , μάλλον χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν οι παραστάσεις της Θεσ/νίκης γινόταν Σαββατοκύριακο. Μην ξεχνάς ότι από την Παρασκευή το απόγευμα και από το Σάββατο το πρωί οι Θεσσαλονικείς εξορμούν στις παραλίες της Χαλκιδικής (ή της Κατερίνης), οπότε... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετα απο 4,5 χρονια(αφου ειμαι καινουρια) θα ηθελα να πω οτι αυτο που με ειχε εντυπωσιασει απιστευτα ηταν τα τρομερα τραγουδια!!!! φοβερη ποιοτητα αψογος στιχος εντονη μουσικη!!!! ηχογραφησα κατι αποσπασματα στο κινητο αλλα δεν μου φτανουν!!!!! λατρευω τον νταλαρα σε τετοιες καινοτομιες και θελω να δω κατι αναλογο και τωρα!!!!! το πιο εντυπωσιακο στο γιωργο ειναι οι ερμηνευτικες του δυνατοτητες!!!!!!! η σκηνικη του παρουσια δεν με ξετρελανε αλλα επαθα σοκ απτο ποσο θεατρικη και εκφραστικη φωνη ολοκληρωνε την παρασταση!! αν καποιος ανεβασε η εχει καποια τραγουδια ας κανει ενα κοπο να τα ανεβασει....... καπου...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...