Sign in to follow this  
Followers 0
HARDET

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

4 posts in this topic

ΚΟΡΟΪΔΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ : Τα τραγούδια της νίκης

Τηλεόραση ΕΡΤ3, Παρασκευή 28-10-2005, 6-7μ.μ.

Ένα έκτακτο πρόγραμμα , παραγωγής ΕΤ-3 , με αφορμή την εθνική επέτειο .

Με την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28.10.1940 ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε όσο μπορούσε με όλα τα μέσα.

Οι άνθρωποι του τραγουδιού (συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές) είχαν κι αυτοί τη δική τους συμμετοχή στην αντίσταση, έχοντας σαν όπλο τη σάτιρα μέσω του τραγουδιού.

Έτσι άρχισαν αμέσως να κυκλοφορούν δίσκοι με τραγούδια που σατίριζαν το Μουσολίνι και το καθεστώς του αλλά και τραγούδια που εμψύχωναν τόσο τον Ελληνικό λαό όσο και τους στρατευμένους στο μέτωπο.Τραγούδια όπως: «Κορόιδο Μουσολίνι», «Πω πω τι έπαθε ο Μουσολίνι», «Ντούτσε-Ντούτσε», «Παιδιά της Ελλάδας», από τους συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού, αλλά και «Στης Αλβανίας τα βουνά», «Γεια σας φανταράκια μας», «Της Αλβανίας ξέγραψε», «Ο τραυματίας» κ.α από τους ρεμπέτες δημιουργούς έγιναν αμέσως πασίγνωστα.

Την εκπομπή πλαισιώνει οπτικό και ακουστικό υλικό της εποχής ενώ οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη Σοφία Βέμπο από αυθεντικούς δίσκους γραμμοφώνου του 1940-41, να τραγουδάει: «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» και «Πώπω τι έπαθε ο Μουσολίνι».

Τα υπόλοιπα 10 τραγούδια σε σύγχρονες ηχογραφήσεις, τα ερμηνεύει ο Αγάθων Ιακωβίδης με το συγκρότημα του και τους συνεργάτες του τραγουδιστές.

Σοφία Βέμπο: η τραγουδίστρια της νίκης

Τηλεόραση ΕΡΤ3, Παρασκευή 28-10-2005, 8-9μ.μ.

Ένα ντοκιμαντέρ με καινούργιες μαρτυρίες για τη ζωή της τραγουδίστριας που σφράγισε με τη φωνή της την ελληνική αντίσταση ενάντια στο φασισμό. Νέες πτυχές της προσωπικής ζωής της Σοφίας Βέμπο φωτίζουν ένα ακόμη «φαινόμενο» του ελληνικού πολιτισμού μέσα στον 20ο αιώνα και προσθέτουν μια ψηφίδα στη μελέτη του αλβανικού έπους του 1940.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σπάνια χειρόγραφα, γράμματα, ανέκδοτες φωτογραφίες, παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, προγράμματα θεάτρου, λευκώματα και προσωπικά αντικείμενα της "τραγουδίστριας της νίκης" Σοφίας Βέμπο συμπεριλαμβάνει η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, αντλεί το υλικό της από το προσωπικό αρχείο της προσωπικής φίλης της τραγουδίστριας, Κατερίνας Πετρίδου. "Η έκθεση είναι μια συνάντηση με τον πολιτισμό και την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μια διαφορετική γνωριμία μας με τη γυναίκα - σύμβολο, τη γυναίκα - θρύλο, τη Σοφία Βέμπο. Την έκθεση που φέρει τον τίτλο "Σοφία Βέμπο-Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της" επιμελήθηκε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία και διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Νικόλτσιος. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 9 π.μ. με 2 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ. - 2 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το βιογραφικό της Σοφίας Βέμπο

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε το 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έφη Μπέμπο. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε με την οικογένεια της στην Ελλάδα (στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και στη συνέχεια στο Βόλο )όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία στη Θεσσαλονίκη το 1930.

Η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου του 1940. Πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επαναγράφονταν με πατριωτικούς στίχους.

Η Βέμπο τραγούδησε σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της έγινε "εθνική", εμψυχώνοντας τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Το 1957 παντρεύεται τον θεατρικό συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο.

Η "τραγουδίστρια της νίκης" πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε πάνδημο συλλαλητήριο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα τραγούδια του έπους

Το «έπος του '40» δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για τον ηρωισμό των στρατιωτών μας, αλλά και για τα τραγούδια που τους συνόδευαν στον αγώνα τους. Με μία κασετίνα, λοιπόν, με αυτά ακριβώς τα κομμάτια, που κυκλοφορεί ένεκα των ημερών, μπορούμε να γιορτάσουμε την αυριανή επέτειο.

Η κασετίνα αποτελείται συνολικά από τρία cd κι ένα dvd. Τα cd περιέχουν όλα εκείνα τα σπουδαία τραγούδια που ερμήνευε η Σοφία Βέμπο κι έχουν γράψει μεταξύ άλλων ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Μιχάλης Σουγιούλ κ.ά. Στο dvd παρουσιάζεται η τελευταία συνέντευξη (στον Ηλία Μαλανδρή) της Σοφίας Βέμπο καθώς και του δημιουργού του «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» Μίμη Τραϊφόρου. Παράλληλα, σκηνές από την επιθεώρηση της εποχής εκείνης θυμάται και αναβιώνει η Αννα Καλουτά. Το κουτί κυκλοφορεί υπό μορφή βιβλίου, σε εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση που περιέχει κι αναλυτικό πολυσέλιδο ένθετο με φωτογραφίες και σκίτσα της εποχής.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Εχει γούστο" ΕΤ1 28/10/05 στις 16.00

Τα τραγούδια της Νίκης

Μια μουσική περιήγηση στις φωνές και στα τραγούδια που

σημάδεψαν την εποχή του 1940

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο Γιάννης Καιροφύλας, ιστορικός συγγραφέας συγγραφέας του βιβλίου «Η Αθήνα του ΄40 και της κατοχής» - και ο Πάνος Σαββόπουλος, μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο μιλούν στην Μπήλιω Τσουκαλά

* Για την ατμόσφαιρα και τη ζωή της Αθήνας κατά τη διάρκεια της κατοχής, για τις μουσικές επιθεωρήσεις της εποχής και τα τραγούδια που ξεπήδησαν μέσα από το θέατρο για την τόνωση του έθνους, για την Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο, την Μαρία Κάλλας, που έκανε στην Αθήνα τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, για τον Αττίκ, το Νίκο Γούναρη, το ρεμπέτικο και τα λαϊκό τραγούδι μέσα από τα κλασικά τραγούδια που έγραψαν στα σκοτεινά εκείνα χρόνια ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Παναγιώτης Τούντας, ο Απόστολος Καλδάρας.

* Τραγούδια της εποχής «Ψηλά στης Πίνδου τα βουνά», «Την Αλβανία ξέγραψε», «Γεια σας φανταράκια μας», «Μάνα έχει την Ελλάδα», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» - ερμηνεύει ζωντανά στο πλατό της εκπομπής ο Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Μαζί του τραγουδούν η Θεοδώρα Νταλγκά και ο Κώστας Βουτηράς.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0