Sign in to follow this  
Followers 0
HARDET

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

3 posts in this topic

Την 11η Σεπτεμβρίου, τη Δευτέρα δηλαδή, επέλεξε συμβολικά το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ για να διοργανώσει τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά, στο θέατρο Πέτρας (9 μ.μ.), στην Πετρούπολη. «Με τα τραγούδια μας λέμε ένα μεγάλο όχι στον τρόμο του "πολέμου των πολιτισμών", ένα μεγάλο ναι στον πολιτισμό της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της συναδέλφωσης των λαών», σημειώνει το φόρουμ γι' αυτή τη συναυλία, «εκδήλωση πολιτιστικής αντίστασης στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και του Αφγανιστάν».

Δύο πολύ μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ταυτισμένες και με τις μεγάλες συναυλίες της μεταπολίτευσης, τα σπουδαία τραγούδια και την ατμόσφαιρα των σπουδαίων πολιτικών οραμάτων και των διεκδικήσεων, επιλέγουν μερικές κορυφαίες στιγμές από το ρεπερτόριό τους: Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λεοντή, Λοΐζο, Ξαρχάκο, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Λιβανελί. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός που είχαν ξανασυναντηθεί για την παρουσίαση της «Ερημιάς» του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην «απολιτίκ ατμόσφαιρα αυτής της εποχής», η Μαρία Φαραντούρη θεωρεί «πάρα πολύ βασική την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση. Ολοι ξέρουμε», λέει, «πόσο διαχρονικό είναι και το πρόβλημα του πολέμου και το αίτημα της ειρήνης. Ξέρουμε κι ότι πάντοτε οι πολλοί είναι υπέρ της ειρήνης που την καταλύουν οι λίγοι για τα συμφέροντά τους. Αυτοί οι λίγοι που θέλουν την εξουσία, που υπέρ των στόχων τους ακυρώνουν την ανάπτυξη μιας κοινωνίας, που σκοτώνουν αμάχους και παιδιά. Σήμερα, ξαφνικά βλέπουμε να μικραίνει ο πλανήτης γιατί αυτοί οι λίγοι αποφασίζουν να κάνουν πόλεμο και να ακυρώσουν μια χώρα. Και τι τεράστια σπατάλη χρημάτων που θα μπορούσαν να δοθούν για την ανάπτυξη του Τρίτου Κόσμου ή υπέρ της ιατρικής έρευνας! Ολα αυτά οφείλουμε να τα θυμόμαστε και να τα σκεφτόμαστε κι όταν ο εκάστοτε πόλεμος νομίζουμε ότι έχει λήξει».

Αλλωστε, όπως λέει κι ο Μανώλης Μητσιάς, «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, θα 'ρθει η στιγμή που θα κινδυνεύσει και το δικό μας». Και δηκτικά ως προς το... ερωτομανές τοπίο του ελληνικού τραγουδιού στο οποίο μια τέτοια αντιπολεμική συναυλία κοντεύει να μοιάζει παραφωνία, σημειώνει: «Αφού λύσαμε όλα μας τα ερωτικά προβλήματα, ας κάνουμε και μια αντιπολεμική συναυλία. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό σε μια εποχή που κανείς δεν αντιδρά να γίνει μια τέτοια και μάλιστα σε μια περιφέρεια της Αθήνας, όπως είναι η Πετρούπολη, σε μια σημαδιακή μέρα για να δηλώσουμε ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν ελεύθεροι χωρίς κανένα φόβο. Για να δείξουμε ότι το κριτήριο του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η ανθρώπινη ευτυχία κι όχι η ακρίβεια των βομβών».

Με όπλο πάλι το τραγούδι, αυτό που όπως λέει η Φαραντούρη «ήταν πάντα δίπλα μας, σε κάθε κίνηση συνηθισμένη αλλά και σε κάθε διεκδίκηση: εγώ μεγάλωσα πια για διαδηλώσεις αλλά όπου μπορώ να συμμετέχω σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις θα το κάνω. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μη χάνεις τα αντανακλαστικά σου, να μη σταματάς να ρωτάς "γιατί όλο αυτό το αίμα", να επιδιώκεις τον διάλογο και τον προβληματισμό, να μην αποχαυνώνεσαι στον καναπέ».

Στο ρεπερτόριό της η ίδια δίνοντας έμφαση στα τραγούδια του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, θα ερμηνεύσει και όλα τα τραγούδια από το «Μαουτχάουζεν» του Καμπανέλλη και του Μίκη. Συμβολικά γιατί «θέλουμε τη συνύπαρξη των λαών πέρα από χρώμα, θρησκεία, φυλή. Μακάρι κάποτε να δούμε τα παιδιά της Παλαιστίνης, του Ισραήλ και του Λιβάνου να χαμογελούν. Ρομαντικό; Ισως. Ο πολύς ρεαλισμός σκοτώνει, ενώ η τέχνη ευαισθητοποιεί».

Από το δικό του ρεπερτόριο κι ο Μανώλης Μητσιάς θα επιλέξει τις μεγάλες στιγμές. Θα είναι όμως ανοικτός και σε ό,τι ζητήσει ο κόσμος. Αλλωστε, αυτή η αντιπολεμική συναυλία είναι μια «μεγάλη, λαϊκή συναυλία».

* Τα εισιτήρια στοιχίζουν 10 ευρώ, προπωλούνται στο δημαρχείο Πετρούπολης καθώς και από την Ticketshop (210-9559900) και τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Δωρεάν εισιτήρια διατίθενται στους δικαιούχους στα σημεία διανομής της Εργατικής Εστίας στην Αθήνα (Πατησίων 125), στον Πειραιά (Ο. Σκυλίτση 19) και στο Περιστέρι (Θιέβης 7).

Ελευθεροτυπία, 8.9.2006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο διοργανώνει η αντιπολεμική οργάνωση "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ", το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006 στα Προπύλαια στις 13.00.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με ομιλίες, θα ακολουθήσει συναυλία με τους : Μαρία Φαραντούρη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα Ιμπραχήμ Φεζ(Πακιστάν) κ.ά. και θα κορυφωθεί με διαδήλωση στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα :

www.stop-the-war.gr

*

Με την ευκαιρία, λόγω του ότι είμαι απλό μέλος στη 'ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ", θα ήθελα να γνωρίσω στα μέλη του φόρουμ ότι από τους πρώτους που υπόγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της οργάνωσης(2002) ήταν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κρίμα που δεν θα είναι και ο Νταλάρας... B) Είναι ο πρώτος που θα έπρεπε να είναι σε μια τέτοια συναυλία!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0