s gursu

Μελίνα Μερκούρη

62 posts in this topic

At last,after a very long period,I finished reading the Turkish edition of Melina Mercouri's memories;"Cuntayla Savasim" (The name of the original book is;Je Suis Nιe Grecque).

"I'm in love with Greece.I love her.Her mountains,sea,colour of her sky..." says she in the beginning of the book.

Her memories are very interesting.She tells her life,her family,her struggle against the junta,her thoughts about Greece and her relations with other artists such as Hadjidakis and Theodorakis.

Through her memories,some of her words about Hadjidakis took my attention.

"...One of his greatest contributions to Greek music was introducing Tsitsanis to Greek people..."

I didn't know that it was Hadjidakis who made Tsitsanis famous.Is this information true?

Anyway,I highly recommend this book to anybody who hasn't read it yet.

"...I was born Greek.And will die as a Greek..."

And she did so :razz:

S Gursu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Melina's book is very nice indeed!

Well, Hadjidakis contributed to make Tsitsanis famous during a famous conference in which he presented composers like Tsitsanis, Vamvakaris and Papaioannou as being the Mozarts of modern Greece.

Of course, Tsitsanis would have become very famous without the conference, but people like Hadjidakis made their best to focus the Greek "upper classes" attention on that type of music which became a basis for almost all modern composers (remember "Epitafios").

Share this post


Link to post
Share on other sites

You have to listen to "Έξι λαϊκές ζωγραφιές" to understand how much Hadjidakis liked Tsitsanis and the rebetiko song.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.xrefer.com/entry/173038

"Mercouri lived in exile in Paris and the United States during the 1967-74 rule of the Greek military junta. Her autobiography, I Was Born Greek, was published in 1971, the title a gesture of protest at the revoking of her Greek citizenship by the military regime."

post-6-18326-melinas.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, she is a most remarquable woman. I like biographies and autobiographies usually, and from what I can see this one is going to be a hit!

also, Francois, thanks for xrefer, I didn't know that particular site yet and it seems excellent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I read it quite a lot of years ago, and it was VERY nice indeed. The pages about Tsitsanis and Hadjidakis are great!

Melina is one of those human beings that I will always have in my mind.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good luck, to both of you. It would take me a lifetime trying to read this in Greek or half my life even in French.  :)

Micki

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Μελίνα-Κυριακή για πάντα» είναι ο τίτλος του υπερπολυτελούς λευκώματος με κείμενα, ανέκδοτες φωτογραφίες και αφίσες από 19 ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε η Μελίνα Μερκούρη.

Εκδοση που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κέρκυρα» προς 210 ευρώ και περιλαμβάνει την ιδιωτική συλλογή του ιστορικού τέχνης Γιώργου Πηλιχού, ενώ τα εισαγωγικά του σημειώματα υπογράφουν ο Αγγελος Δεληβορριάς, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και η Ντένη Βαχλιώτη. Πολλές από τις κινηματογραφικές αφίσες της έκδοσης, σημειωτέον, έχουν ήδη παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και τελευταίως και στο Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό το βιβλίο είναι εντυπωσιακό λεύκωμα, μνήμης και τέχνης. Συγκινεί τους πάντες και αφυπνίζει», υπογράμμισε κατά τη χθεσινή παρουσίασή του στο νέο Μουσείο Μπενάκη ο Κώστας Λαλιώτης. «Οι σπάνιες αυτές αφίσες αποτυπώνουν τα βήματα της Μελίνας σε αυτή την ιδιαίτερα ανταγωνιστική τέχνη. Μπράβο στον Πηλιχό, αλλά και σε αυτούς που τον πίστεψαν και ήταν αρωγοί στην προσπάθειά του», συμπλήρωσε ο Λαλιώτης, για να καταλήξει: «Η Μελίνα συγχωρούσε τα πάντα, εκτός από την προδοσία. Ηταν μια παθιασμένη Ελληνίδα, με μια διαρκή αγωνία για την Ελλάδα».

«Ξεφυλλίζοντας το εξαιρετικό αυτό λεύκωμα νιώθεις μια γλυκιά ζεστασιά και θέλεις να το κοιτάξεις ξανά και ξανά», διαπίστωσε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, που γνώρισε τη Μελίνα με την ιδιότητα του γιατρού στο «Αρεταίειο» λίγο πριν από το τέλος της. «Η Μελίνα της Ελλάδας έζησε, αγάπησε, ερωτεύτηκε και δημιούργησε άθελά της την Ελλάδα της Μελίνας», συνέχισε.

Στο «μεγάλο ένστικτο» και τις γνώσεις του Πηλιχού αναφέρθηκε, εν συνεχεία, ο Σπύρος Μερκούρης. «Το βιβλίο ξετυλίγει την παγκόσμια παρουσία της Μελίνας στον κινηματογράφο, αλλά και τη μεγάλη αποδοχή που είχε από το παγκόσμιο κοινό», ανέφερε ο αδελφός της αλησμόνητης πρωταγωνίστριας.

«Εκδοση-τραγούδι», αποκάλεσε το λεύκωμα που επιμελήθηκε ο Γ. Πηλιχός. «Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της», ανέφερε, «η Μελίνα είχε πει ότι όταν πεθάνει, θέλει να γίνει ένα τραγούδι. Οταν συνέθεσα αυτή την έκδοση, ακριβώς αυτό είχα στον νου μου».

Το λεύκωμα, τέλος, που υποστηρίχθηκε από τον «Σκάι 100,3» και εμπλουτίζεται από lobby cards, credits ταινιών, καθώς και επιλεγμένες μακέτες και κοστούμια που σχεδίασε ειδικά για τη Μελίνα η Ντ. Βαχλιώτη, σύμφωνα με την εκδότρια Αλεξάνδρα Βοβολίνη Λασκαρίδη, είναι «ένα πανηγύρι-ύμνος στην καλλιτεχνική δημιουργία και συμπίπτει με τα 10 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας».

Παρόντες στην παρουσίαση και οι Νίκος Παπανδρέου, Κώστας Γείτονας, Αναστάσιος Πεπονής, Μανουέλα Παυλίδου κ.ά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/12/2004

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Οταν πεθάνω θέλω να γίνω τραγούδι» είχε δηλώσει σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις η Μελίνα Μερκούρη. Ενα «τραγούδι για τη Μελίνα» χαρακτήρισε, με τη σειρά του, το λεύκωμα «Μελίνα, Κυριακή για πάντα» (εκδόσεις «Κέρκυρα») ο εμπνευστής και δημιουργός του Γιώργος Πηλιχός, χθες στη διάρκεια της παρουσίασής του στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο λόγος για μια πολυτελή έκδοση 600 σελίδων, αφιερωμένη στη μεγάλη Ελληνίδα, που περιλαμβάνει τις κινηματογραφικές αφίσες από όλες τις χώρες όπου προβλήθηκαν οι 19 ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κριτικές, καθώς επίσης και επιλεγμένες μακέτες από τα κοστούμια που σχεδίασε ειδικά για τη Μελίνα η Ντένη Βαχλιώτη.

Αφορμή για την έκδοση υπήρξε η έκθεση με τις αφίσες της Μελίνας από τη συλλογή του Γιώργου Πηλιχού στο Μακεδονικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζεται στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.

Ο Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, μίλησε για έναν «μνημειακό τόμο, που δεν θα μπορούσε παρά να παρουσιαστεί στο συγκεκριμένο μουσείο, αφού, χάρη στη Μελίνα, πραγματώθηκε το έργο της επέκτασής του».

Λόγοι υγείας κράτησαν τον Ζυλ Ντασσέν μακριά από την παρουσίαση του λευκώματος, ο οποίος μίλησε για την αγαπημένη του Μελίνα μέσα από ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο.

Στο πάνελ των ομιλητών, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Καλαμάνης περιέγραψε τη γνωριμία του με τη Μελίνα και την ξεχωριστή σχέση του μαζί της, καθώς υπήρξε γιατρός της. Ο Ν. Κακλαμάνης, συγκινημένος, ανέφερε πως «είναι οξύμωρα πολλές φορές τα πράγματα στη ζωή, μια στιγμή άσχημη για τη Μελίνα ήταν μια από τις πιο ωραίες δικές μου, γιατί έτσι τη γνώρισα. Μόνο τα λόγια του Καβάφη μπορούν να μεταφέρουν την τρυφερή και συναισθηματική αίσθηση της Μελίνας» συμπλήρωσε ο υπουργός, διαβάζοντας αποσπάσματα από το ποίημα «Επέστρεφε».

Ο Σπύρος Μερκούρης και ο Νίκος Παπανδρέου μοιράστηκαν στιγμές και μνήμες από την αξέχαστη ηθοποιό και πολιτικό, ενώ ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι «η Μελίνα ήταν μια ατίθαση και χειραφετημένη γυναίκα, άξια καλλιτέχνις, δημιουργική πολιτικός και παθιασμένη Ελληνίδα. Για όλους μας παραμένει μεγάλη πρωταγωνίστρια σε όλα τα πεδία της δράσης».

"H ΑΠΟΦΑΣΗ" 9-12-2004

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tο Tοπ Kαπί «γέμισε» Mελίνα

H Mελίνα μάς κλείνει το μάτι μέσα από τις αφίσες των ταινιών της, σε λεύκωμα που μόλις κυκλοφόρησε αλλά και σε έκθεση στο Tοπ Kαπί

Τη Μελίνα Μερκούρη ηθοποιό, τη λαμπερή, την αστείρευτη, την αγαπημένη τού φακού, την αλησμόνητη πρωταγωνίστρια 19 ταινιών περικλείει ένα μεγάλο και πολυτελές λεύκωμα με 640 κινηματογραφικές αφίσες των ταινιών της από τη συλλογή τού ιστορικού της Τέχνης Γιώργου Πηλιχού, με τίτλο «Μελίνα, Κυριακή για πάντα».

Και ενώ η πρώτη παρουσίαση αυτού του λευκώματος στην Αθήνα έδωσε την αφορμή στον δημιουργό της συλλογής, τον φίλο της Κώστα Λαλιώτη, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Νίκο Παπανδρέου, τον αδελφό της Σπύρο Μερκούρη, την εκδότρια Αλεξάνδρα Βολβολίνη - Λασκαρίδη και τον οικοδεσπότη του Μουσείου Μπενάκη ʼγγελο Δεληβορριά να θυμηθούν τη δύναμη και τη λάμψη, τον έρωτα της ζωής και το όραμα της Μελίνας, τιμούν τη μνήμη της στην Κωνσταντινούπολη με μία έκθεση των αυθεντικών κινηματογραφικών αφισών που στήθηκε ανάμεσα στα διαμάντια, τα σμαράγδια και τα ρουμπίνια του θησαυροφυλακίου στο Τοπ Καπί.

Πάνε σαράντα χρόνια από τότε που γυρίστηκε στον ίδιο αυτό χώρο η ταινία «Τοπ Καπί». Το δεύτερο πιο διάσημο κινηματογραφικό ριφιφί του Ζυλ Ντασσέν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα. Ένα θησαυροφυλάκιο που άνοιξε κατ' εξαίρεσιν προς τιμήν της με την άδεια του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και εγκαινιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι εκατό παλιές - ενίοτε ταλαιπωρημένες - κινηματογραφικές αφίσες, από ένα σύνολο 2.000 αφισών που συνέλεξε ο κ. Πηλιχός, απηχούν την προβολή των ταινιών στις οποίες συμμετείχε στις αίθουσες όλου του κόσμου. Με τη σειρά της, η έκθεση θα ταξιδεύσει σε όλον τον κόσμο, από την Αλεξάνδρεια έως τη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας για το λεύκωμα της Μελίνας ηθοποιού, όπου κάθε ταινία παρουσιάζεται με κείμενα του Κώστα Ακτσόγλου και συνοδεύεται από χαρακτηριστικές φωτογραφίες, ο Γιώργος Πηλιχός θυμήθηκε: «Σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις η Μελίνα είχε πει πως όταν πεθάνει θέλει να γίνει τραγούδι... Το λεύκωμα αυτό είναι ένα τραγούδι για κείνη», αλλά κι ένα ντοκουμέντο. Καλόκαρδη Ίλυα στο «Ποτέ την Κυριακή», Στέλλα στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Φαίδρα» σε μια σύγχρονη αναβίωση του παλιού μύθου δίπλα στον ʼντονι Χόπκινς, χήρα Κατερίνα στην ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», δαιμονική και παιχνιδιάρα κυρία Πιτ στο «Τοπ Καπί», η Μελίνα προσέφερε στις ταινίες και τις αφίσες υλικό από τη λάμψη μιας διεθνούς σταρ, με απίστευτη εκφραστικότητα, που παραμένει άφθαρτο έως και τώρα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της.

«Όλα σε εκείνη ήταν φως»

«Όλα στη Μελίνα ήταν φως» σημειώνει στις σελίδες του λευκώματος ο Τζακ Λαγκ, ενώ εισαγωγικά κείμενα για τη Μελίνα έγραψαν η ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο ʼγγελος Δεληβορριάς.

«H κινηματογραφική αφίσα», σημειώνεται, «ξεκίνησε ως μέσον προβολής των ταινιών με εφήμερο χαρακτήρα. Αποτελούσε το βασικό μέσο προώθησης των κινηματογραφικών ταινιών. Μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει κινηματογραφικές αφίσες με διαφορετικές τεχνοτροπίες», οι οποίες εκπροσωπούνται όλες στην έκδοση.

INFO

«Μελίνα, Κυριακή για πάντα». Αφίσες κινηματογράφου από τη συλλογή του Γιώργου Πηλιχού. Εκδ. Κέρκυρα (τηλ. 210-3314.714). Σελ. 600 - Τιμή 210 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ , 09-12-2004 (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ}

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο συλλέκτης και η ντίβα

Με τη συμπαραγωγή των Εκδόσεων Κέρκυρα, του Σκάι και του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» έχουμε στη διάθεσή μας μια σπάνια συλλογή, προϊόν αγάπης, πάθους συλλεκτικού, σχεδόν μονομανίας (υπέροχης) με τις κινηματογραφικές αφίσες της Μελίνας Μερκούρη. Πρόκειται για τη συλλογή πάνω από 600 αφισών του Γιώργου Πηλιχού, ενός ταμένου ανθρώπου, που έτσι ξαφνικά και αναπάντεχα άρχισε να κυνηγάει απανταχού της Γης τη δημοφιλία της μεγάλης εκείνης σταρ αποτυπωμένη στις αφίσες. Οι ταινίες της Μελίνας ταξίδευαν σε όλη την οικουμένη και οι τοπικοί αιθουσάρχες, όπως συμβαίνει παντού, τύπωναν και τοιχοκολλούσαν τα διακοσμητικά πόστερ, μικρά εικαστικά ντοκουμέντα και συνάμα πηγή πληροφοριών. Στην πλούσια, εξαίσια έκδοση που παρουσιάστηκε προχθές στη νέα, εκπληκτική αίθουσα-αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, οι αφίσες με τη σαγηνευτική εκείνη ντίβα, από την Κίνα και την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αφρική και ολόκληρο τον δυτικό κόσμο αποδεικνύουν πόσο η Μελίνα αγαπήθηκε, πόση Ελλάδα διέδωσε στα πέρατα της Γης και πόσο όμορφα η ανάμνησή της μας κυριεύει ακόμη.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ , 10-12-2004

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercouri celebrated in commemorative book

600-page edition features film posters from actresss career

Ιn Jules Dassins Topkapi, 1964, Melina Mercouri stars alongside Peter Ustinov, Maximilian Schell and Robert Morley.

By Margarita Pournara - Kathimerini

A commemorative 600-page edition with images of Melina Mercouri was recently presented in an emotionally charged atmosphere at the new wing of the Benaki Museum.

The «Melina: Sunday Forever» edition, published by SKAI 100.3 Editions and Kerkyra Publications, contains film posters from all Mercouri's films that were successful on an international scale. Thanks to the efforts of collector Giorgos Pilichos, who traveled around the world to locate the posters, this rare material is now available to all readers, and those who feel nostalgia for Mercouri need only to browse through the book's pages.

Apart from the posters, the edition also contains striking drawings by Denny Vlachioti of costumes from the films; a handwritten score by Mikis Theodorakis with the music of «Phaedra,» which the composer provided especially for the edition; a handwritten note by director Michael Cacoyannis and much more. All of Mercouri's prominent colleagues appear beside her on the posters, namely Alekos Alexandrakis, Giorgos Fountas, Peter Ustinov, Anthony Perkins, Maximilian Schell and more, while others, such as Jacques Lang, Spyros Mercouris and Denny Vlachioti have written a few words. Some of those close to her were part of the discussion panel at the recent event, including Mercouri's brother Spyros Mercouris, her doctor and current Health Minister Nikitas Kaklamanis, her close friend Costas Laliotis and writer Nikos Papandreou. They all talked about Melina's vision, her faith in the value of Greek civilization and her original ideas. Jules Dassin was absent but he was shown, in a short film, holding the book tenderly and thanking the collector for his gesture and the publishers. Benaki Museum Director Angelos Delivorias pointed out that Melina Mercouri had put her signature as culture minister to the museum's renovation and Babis Papadimitriou, the director of SKAI 100.3, made a reference to the 1994 concert at the Olympic Stadium in her honor which was organized by the radio station and which also sponsored the exhibition of her film posters at the Macedonian Museum of Contemporary Art.

Born in 1957, Pilichos met the actress when he was a teenager and they remained friends until her death in 1994. He studied art history at Canada's McGill University and has also worked in shipping. He has carried out studies for archaeological documentaries and his poster collection boasts 2,200 posters, 600 of which feature Mercouri.

Kathimerini newspaper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στις 12 Μαρτίου η απονομή των βραβείων Χορν και Μελίνα Μερκούρη

Στον έβδομο χρόνο λειτουργίας τους μπαίνουν φέτος τα βραβεία Χορν, τα οποία φέτος απέκτησαν και το «θηλυκό» τους ταίρι στο πρόσωπο της Μελίνας Μερκούρη. Σημαντικές και οι φετινές υποψηφιότητες.

Είναι τα μοναδικά επαμειβόμενα βραβεία και απονέμονται κάθε χρόνο σε νέους ηθοποιούς για την ερμηνεία τους κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Συνοδεύονται δε από ένα κόσμημα: τον σταυρό του Χορν για τους άνδρες και την καρφίτσα της Μελίνας για τις γυναίκες.

Υποψήφιες για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, που θεσμοθετεί το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη είναι:

* Αννα Καλαϊτζίδου για τη συμμετοχή της στις παραστάσεις Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι του Ρέιμοντ Κάρβερ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Φι των Ξάφη-Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.

* Κόρα Καρβούνη για τον ρόλο της Ντόρας στο έργο Oι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας του Λούκας Μπέρφους, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

* Ρηνιώ Κυριαζή για την ερμηνεία της στη Φεύγουσα κόρη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμετζάκη.

* Εύη Σαουλίδου για τον ρόλο της Βενετίας στο Μπέλα Βενέτσια του Γιώργου Διαλεγμένου και για την ερμηνεία της Ισμήνης στην Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Oι υποψήφιοι για το βραβείο Δημήτρης Χορν είναι:

* Δημήτρης Παπανικολάου για την ερμηνεία του στο Ντιμπούκ του Μπρους Μάγιερς, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

* Κωνσταντίνος Παπαχρόνης για τον ρόλο του Λευτέρη στο Γάλα του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

* Γιάννος Περλέγκας για τον ρόλο του Αντώνη στο Γάλα.

Για τον θεσμό θα μιλήσει ο πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος. Η Μανουέλλα Παυλίδου θα αναφερθεί στη θέσπιση του νέου βραβείου από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και η Κάτια Δανδουλάκη θα μιλήσει για τη Μελίνα.

Την οργάνωση έχουν επιμεληθεί οι Θεοδόσης Ισαακίδης, Μανουέλλα Παυλίδου και ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος θα παρουσιάσει την εκδήλωση απονομής.

Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 20.00 στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10). Είσοδος ελεύθερη.

news.in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...67&lngDtrID=253

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...