Sign in to follow this  
Followers 0
francois

Παρίσι (Φεβρουάριος 2003)

116 posts in this topic

ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Οδοιπορικό στη φιλότεχνη γαλλική πρωτεύουσα που ανταποκρίθηκε στη συναυλία του Έλληνα τραγουδιστή για την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Φωνές και μουσικές για την Ειρήνη και την Ελευθερία αντηχούσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Εκεί, στην Πόλη του Φωτός, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου χιλιάδες κόσμου για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου, δίνοντας το δυναμικό «παρών» στο παγκόσμιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Εκεί, το απόγευμα της επόμενης μέρας ένωσαν τις φωνές τους, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενός Έλληνα καλλιτέχνη, του Γιώργου Νταλάρα, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον πολύπαθο κυπριακό λαό.

Το Καλλιτεχνικό Παρίσι

Από τους πλέον φιλότεχνους λαούς της Ευρώπης οι Γάλλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο συνέπεσε με την περίοδο των χειμερινών διακοπών που έχει καθιερωθεί στη Γαλλία. Οι επιλογές για θεάματα είναι πολλές και ικανοποιούν διαφορετικά γούστα. Την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν 17 καινούργιες θεατρικές παραστάσεις, που προστέθηκαν στις υπόλοιπες που φιλοξενούν τα περίπου 150 θέατρα του Παρισιού, με έργα κλασικά και σύγχρονα (Σαίξπηρ, Ντάριο Φο και πολλά γαλλικά), έκαναν πρεμιέρα 7 νέες κινηματογραφικές ταινίες, στην πλειοψηφία τους γαλλικές αλλά και κάποιες αμερικανικές, όπως το «Πιάσε με αν μπορείς» του Σπίλμπεργκ και ευρωπαϊκές. Πολλές συναυλίες κλασικής μουσικής και ακόμη περισσότερες παραστάσεις όπερας (Βέρντι, Μότσαρτ) που είναι το αγαπημένο είδος των Γάλλων αλλά και μπαλέτου. Οι ουρές έξω από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων ήταν μεγάλες.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις προτάσεις και η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Τα εισιτήρια της συναυλίας εξαντλήθηκαν, πολλοί ήταν αυτοί που δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους και το «Ολυμπια» γέμισε ασφυκτικά από ένα κοινό μεικτό, αποτελούμενο από Γάλλους, Έλληνες, Κύπριους και ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων που ζουν στη Γαλλία. Όλοι έτοιμοι να απολαύσουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά.

Για την Κύπρο

Η μεγάλη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο περίφημο παρισινό θέατρο διοργανώθηκε από τη Γαλλική Επιτροπή για την Κύπρο σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έλληνας τραγουδιστής, εξάλλου, είχε παρουσιάσει αυτήν τη συναυλία για τον ίδιο σκοπό, τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο και την Κοπεγχάγη, ενώ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου δόθηκαν δυο ακόμη παραστάσεις στην Κύρπο.

Το πρόγραμμα

Το ρεπερτόριο που επέλεξε να παρουσιάσει ο Γιώργος Νταλάρας στο Παρίσι είχε πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Ήταν ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο περνούσε το βασικό μήνυμα της εκδήλωσης που ήταν η Κύπρος, με τη σφραγίδα της ελληνικής έντεχνης και λαϊκής μουσικής, την οποία ο ίδιος εκπροσωπεί, με κλασικά μουσικά στοιχεία αλλά και έναν ευρύτερο μεσογειακό χαρακτήρα.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Νταλάρας εμφανίστηκε στο Παρίσι, συνοδευόμενος από συμφωνική ορχήστρα, την εξαίρετη Κρατική Ορχήστρα της Κύπρου υπό την διεύθυνση του Maciej Zoltowski. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει τις συνεργασίες του με διάσημες ξένες συμφωνικές ορχήστρες μέσα από τις εκτελέσεις των οποίων δίνεται μια άλλη, πιο κλασική πτυχή στο ρεπερτόριό του.

Με τραγούδια και τα ποιήματα των Κύπριων συνθετών και ποιητών ξεκίνησε η βραδιά: «Γυρισμός», «Αμμόχωστος», «Η δική μου η πατρίδα».

Ο Γιώργος Νταλάρα καλωσόρισε το κοινό λέγοντας: «Είναι χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ. Τα υπόλοιπα ας τα πουν τα τραγούδια». Κι αυτό ακριβώς συνέβη. Για τις επόμενες 2 ώρες μιλούσαν μόνο τα τραγούδια, σε γλώσσες διαφορετικές, που όμως δεν εμπόδιζαν την επικοινωνία των μηνυμάτων και των συναισθημάτων.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ο τραγουδιστής ερμήνευσε κομμάτια γνωστών Ελλήνων συνθετών, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Κουγιουμτζή, «’σπρο Περιστέρι», «Της αγάπης αίματα» αλλά και τον «Μετανάστη», το «Θεός αν είναι», το «Θα πάω εκεί στην Αραπιά» του Τσιτσάνη. Λίγο αργότερα έφερε στη σκηνή την Ντέμπορα Μάγιερς με την οποία μοιράστηκε τη «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και το «Amigos para Siempre».

Στο δεύτερο μέρος η ατμόσφαιρα είχε ήδη ζεσταθεί και ο Γιώργος Νταλάρας ανέβηκε ξανά στη σκηνή προσκαλώντας τον κόσμο να τον συνοδεύσει στα τραγούδια. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι τραγουδούσαν μαζί του τα «Δρόμοι Παιοί», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Όλα καλά», «Ήταν πέντε ήταν έξι» και οι Γάλλοι συμμετείχαν χειροκροτώντας ρυθμικά και φωνάζοντας στο φινάλε του κάθε τραγουδιού, σε σπαστά ελληνικά: «Μπράβο Γιώργο, ευχαριστώ..». Το μεσογειακό ταμπεραμέντο εκπροσωπήθηκε από τα λάτιν κομμάτια και τις εκτελέσεις της κιθάρας σε ρυθμούς φλαμένκο λίγο πριν από το εντυπωσιακό φινάλε.

Ο Μουστακί

«Και τώρα θα ήθελα να καλέσω στη σκηνή τον Ζορζ Μουστακί», είπε ο Γιώργος Νταλάρας και το θέατρο σείστηκε από το χειροκρότημα. Ο ελληνικής καταγωγής τραγουδοποιός είναι ο αγαπημένος των Γάλλων και οι ίδιοι φροντίζουν να του το δείχνουν σε κάθε του εμφάνιση. Μουστακί και Νταλάρας, καθισμένοι πλάι πλάι, με την κιθάρα στα χέρια, συγκίνησαν τους πάντες ερμηνεύοντας μαζί τον «Μέτοικο» και τη «Μεσόγειο», καταργώντας τα σύνορα, φέρνοντας κοντά μέσα από τη δύναμη της μουσικής ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες. Σε αυτό το σημείο το κοινό του έγινε μια μεγάλη χορωδία. Ο Ζορζ Μουστακί ερμήνευσε μα τον δικό του ξεχωριστό τρόπο δυο ακόμη τραγούδια του πριν αποχωρήσει καταχειροκροτούμενος από τη σκηνή.

Το φινάλε.

Μετά τη συγκίνητική αυτή κορύφωση, όλοι επιθυμούσαν την παράταση. Για αρκετά λεπτά ο κόσμος όρθιος χειροκροτούσε καλώντας τον Γιώργο Νταλάρα να επιστρέψει στη σκηνή.

Σκηνικό το οποίο επαναλήφθηκε δυο φορές, αφού ο έλληνας τραγουδιστής, ανταποκρινόμενος στον ενθουσιασμό τους, τους χάρισε δυο ακόμη τραγούδια και και μελωδική καληνύχτα με το «Χρυσοπράσινο φύλλο» και το «’σπρο περιστέρι».

Οι επίσημοι

Τη συναυλία παρακολούθησαν πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης. Μεταξύ αυτών ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Οι δυο καλλιτέχνες, εξάλλου, πρόκειται να συνεργαστούν στην παράσταση που θα φιλοξενηθεί τον Μάϊο στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με τη συμμετοχή της Αγνής Μπάλτσας, της Λύδιας Κονιόρδου και του American Ballet Theater. «Το ελληνικό τραγούδι εκφράζει τις χαρές και τις λύπες, τους έρωτες και τα μίση, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των Ελλήνων σχετικά με τη ζωή, τις σχέσεις τους, τη δουλεία τους, την πολιτική.

Εκφράζει όλα όσα δεν μπορώ εδώ να πω με λέξεις», είπε ο Κώστας Γαβράς με αφορμή τη συναυλία. Παρευρέθηκαν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Καραϊτίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι κ. Χατζημιχαήλ, ο Γάλλος υπουργός κ. Φουρκάντ, ο πρώην δήμαρχος Παρισιού κ. Τιμπερί, 22 πρέσβεις άλλων χωρών, ο εικαστικός Pavlos κ.α.

Τα σχόλια του γαλλικού τύπου.

«Νταλάρας, ο Έλληνας ημίθεος στο Olympia» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος της σαββατιάτικης «Liberation», η οποία είχε εκτενή εναφορά στην πορεία του Έλληνα τραγουδιστή φιλοξενώντας και συνέντευξή του.

«Η Κύπρος είναι Ευρώπη», «Η Κύπρος στο Olympia», έγραφαν τα γαλλικά περιοδικά ανακοινώνοντας τον σκοπό της συναυλίας, η οποία είχε συμπεριληφθεί ανάμεσα στις καλύτερες προτάσεις της εβδομάδας.

Αναστασία Κουκά

Έθνος

23/02/2003

post-3-1046039100.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεγάλη ουρά έξω από το "Olympia" λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα

post-3-1046039246.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάνω από 2000 άτομα γέμισαν το "Olympia" για να απολαύσουν τη συναυλία.

post-3-1046039315.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γεια σου ρε Αγνή!!! Κάθησες και έγραψες όλο το άρθρο!!! Μπράβο!!!! :D

Οι φωτογραφίες σου είναι λίγο μικρές, αλλα κάτι μπορώ να κάνω γι'αυτό... :D

post-3-1046041067.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βασικά, δεν τις μεγεθύνω. Τις σκανάρω εξ' αρχής με μεγάλη ανάλυση! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Έχω να μάθω πολλά ακόμα για τους υπολογιστές :D:D:D

We learn a lot about computers here... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΣΤΟ "ΟΛΥΜΠΙΑ"

Περισσότερα από 2.200 άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Νταλάρασ στο θέατρο "Ολυμπιά" του Παρισιού με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Marcel Zoltowski. Η εμφάνισή του αυτή στη γαλλική πρωτεύουσα, σε ένα κοινό που συνέθεταν Γάλλοι, Έλληνες, Αρμένιοι, ήταν ουσιαστικά η συνέχεια των παραστάσεων που έδωσε πριν από λίγους μήνες στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη και πιο πρόσφατα στην Κύπρο, με ένα πρόγραμμα βασισμένο σε επιλογές από ελληνικά τραγούδια και μπαλάντες της Μεσογείου - υλικό με το οποίο ο καλλιτέχνης έχει περιοδεύσει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και γνωστούς μαέστρους.

Σ' αυτή τη συναυλία συμμετείχε και η Αγγλίδα υψίφωνος Ντέμπορα Μάγιερς, με την οποία ο Γιώργος Νταλάρασ μοιράστηκε τραγούδια όπως "Όμορφη πόλη", "Amigos para Siempre", "Canzone Arrabbiata", ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο Ζωρζ Μουστακί πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησαν μαζί τον "Μέτοικο" και τη "Μεσόγειο".

Τα Νέα

25/02/2003

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just returned from Paris and one week Egypt. What can i say after reading all those reports. First of all I must say that the Paris audience was better than the London one. Yvonne and I were very impressed about the voice of Moustaki (69 years and such a voice). He is a real troubadour (see also pictures of Anna with motorbike).

About the concert:

We have seen Dalaras with almost all the orchestra's.

I must say I am really impressed about this orchestra.

It is one of the best he played with, the best for me is the Ossipov Orchestra.

He did the classical songs what he did for the last few years when he is playing with orchestra's.

I understand there will be a follow with this orchestra for more concerts.

On Saturdaynight we had nice dinner with some members. Thanks for this evening.

And Olga Next I hope to see you in Cracow very soon.

And Anna also thanks for the great night.

And not to forget Diane it was indeed very nice meeting you.

And if I forget somebody pls donot be angry.

Up to the next concert.

With love from Holland

Henkos and Yvonne

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0