Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ηλίας Ανδριόπουλος

34 posts in this topic

Την Κυριακή 27/2 στην εκπομπή ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΟΓΟΥ με το Ν.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στις 14.00 στη ΝΕΤ καλεσμένος θα είναι ο συνθέτης ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η διανοητική γυμναστική απαξίωσε τη μελωδία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ

Σκέψεις, αγωνίες και προβληματισμούς καταθέτει με τρόπο απλό, μεστό, διεισδυτικό και εξομολογητικό ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος στο μικρών δοκιμίων βιβλίο του «Αντι-ηχήσεις», που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Μαΐστρος» με εισαγωγή του Ντέιβιντ Κόνολι.

Οπως λέει στην «Ε», δύο λόγοι τον ώθησαν στη γραφή του: «Ηθελα να δώσω με διακριτικό τρόπο μια θεωρητική βάση στο έργο μου, ώστε να το προσεγγίσουν καλύτερα οι φίλοι της μουσικής. Κι επιπλέον να πω τη γνώμη μου σε θέματα γύρω από το τραγούδι, τη μουσική και την τέχνη γενικότερα».

«Οξυγόνο ζωής» για κείνον -σημειώνει- «στάθηκε η ελληνικότητα, που πολλοί παρεξηγούν και δεν κατανοούν. Οδηγήθηκα σ' αυτήν από την ομορφιά, το μεγαλείο και το μυστήριο της Ολυμπίας, όπου έζησα παιδί. Το γαλάζιο το απαλό αντιστοιχεί στη μουσική μου, μετασχηματίζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά μου την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η ελληνικότητα για μένα είναι μια συνεχής πνευματική αναζήτηση».

Οι αναφορές του ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα, με την άρρηκτη σχέση ποίησης-μουσικής, και φτάνουν έως τον 20ό αιώνα. «Ολη αυτή η διανοητική εκγύμναση του 20ού αιώνα είχε σαν αποτέλεσμα να απαξιωθεί η μελωδία, απαραίτητο συστατικό όμορφων μουσικών φράσεων, να υποτιμηθούν το συναίσθημα και η συγκίνηση, σαν ξεπερασμένα κατάλοιπα του ρομαντισμού, και να συνδυαστεί η αβάν γκαρντ μουσική με το ακατανόητο και το ασύλληπτο». Από την άλλη, «η διεθνής βιομηχανία του ήχου έχει πολτοποιήσει σαν οδοστρωτήρας τη μέση αισθητική στάθμη και επιβάλλει το πλαστικό προϊόν του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης».

Πιστεύοντας ότι «το τραγούδι εξακολουθεί να παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της μουσικής», ο Ηλίας Ανδριόπουλος αναφέρεται στο «δημοτικό τραγούδι με τον ποιητικότατο στίχο, που διαφύλαξε το ήθος της γλώσσας στο πέρασμα των αιώνων καταγράφοντας με ανάγλυφο τρόπο τα συναισθήματα και τις αγωνίες της ελληνικής φυλής». Πάνω σ'αυτό τον πλούτο -συμπληρώνει- ακούμπησαν αργότερα σημαντικοί ποιητές (Σολωμός, Σεφέρης, Ελύτης, Γκάτσος) και δημιουργήθηκε το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, με πρωταγωνιστές του τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι. «Δόθηκε η ευκαιρία σε προικισμένους συνθέτες να αναπτύξουν το ταλέντο τους, να οριοθετήσουν τη μουσική τους γλώσσα και να προχωρήσουν».

Στο βιβλίο του κάνει λόγο για τους «διαχειριστές του πολιτισμού» κι εστιάζει μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής: «Αν και έχει προσφέρει στον κόσμο θαυμάσιες μουσικές, εξαιρετικές ορχήστρες, κορυφαίους μαέστρους και σολίστ, δεν απέφυγε τον ακαδημαϊσμό και τον σνομπισμό. Η ελληνική μουσική δεν έχει βρει ακόμη τη μόνιμη θέση της στο πρόγραμμά του· μόνο αποσπασματικά ή με κάποιους καλλιτέχνες που έχουν φιλική πρόσβαση στη διοίκηση του Μεγάρου». Πρέπει -προσθέτει- να δίνει τη δυνατότητα, το βήμα στους σύγχρονους δημιουργούς, που πνίγονται από το αγοραίο «πολιτιστικό» μοντέλο.

Ο συνθέτης μιλάει για τα έργα του «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Προσανατολισμοί», για καφενεία επαρχιακά και φιλολογικά που αγάπησε ιδιαίτερα. «Εκεί συναναστρέφονται κι επικοινωνούν μεταξύ τους οι άνθρωποι». Για τα φιλολογικά καφέ της Αθήνας, που είχαν τη δική τους ιστορία: του Ζαχαράτου, το πατάρι του Λουμίδη, Φλόκα, Μπραζίλιαν. «Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου, που πολύ νέος πρόλαβα να επισκεφθώ λίγες φορές τον Χατζιδάκι και τον Γκάτσο στου Φλόκα, και να κερδίσω κάτι από την αύρα και την αρχοντιά τους».

Αναφέρεται στο σπίτι-καταφύγιό του στη Σκαφιδιά, μια πανέμορφη γωνιά της Ηλείας, που ατενίζει από καταπράσινη αμφιθεατρική θέση το Ιόνιο και στο βάθος Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Συχνά «κουβεντιάζοντας μυστικά» με δυο ψυχές που αγάπησε βαθιά: τον Κάλβο και τον Σολωμό.

Το βιβλίο συνοδεύεται μ' ένα cd-ντοκουμέντο, που περιλαμβάνει δύο ανέκδοτα τραγούδια του σε στίχους Μάνου Ελευθερίου με ερμηνεύτρια την ανεπανάληπτη Σωτηρία Μπέλλου. Τίτλοι: «Μέσα στα καπνομάγαζα» και «Είναι κάτι άνθρωποι». Οπως λέει ο συνθέτης, το '82 είχαν κάνει ηχογράφηση τεσσάρων τραγουδιών του Ελευθερίου σε στούντιο. Τα δύο διασώθηκαν σε κάποια κασέτα, ενώ τα άλλα δύο χάθηκαν.

Στο ίδιο cd υπάρχουν και δύο ορχηστρικά του Ανδριόπουλου, άγνωστα στο ευρύ κοινό. Οι «Ιριδισμοί» προέρχονται από συναυλία του '79 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου αυτοσχεδιάζει ο δεξιοτέχνης του σαντουριού Αριστείδης Μόσχος. Το άλλο έχει τίτλο «Αναπολήσεις».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=11...113,id=57618936

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το βιβλίο συνοδεύεται μ' ένα cd-ντοκουμέντο, που περιλαμβάνει δύο ανέκδοτα τραγούδια του σε στίχους Μάνου Ελευθερίου με ερμηνεύτρια την ανεπανάληπτη Σωτηρία Μπέλλου. Τίτλοι: «Μέσα στα καπνομάγαζα» και «Είναι κάτι άνθρωποι». Οπως λέει ο συνθέτης, το '82 είχαν κάνει ηχογράφηση τεσσάρων τραγουδιών του Ελευθερίου σε στούντιο. Τα δύο διασώθηκαν σε κάποια κασέτα, ενώ τα άλλα δύο χάθηκαν.

Πρόκειται για ένα πραγματικό ντοκουμέντο...

Τα δυο τραγούδια υπήρχαν στο δίσκο "Λαικά Προάστια" αλλά με άλλους στίχους και με τους τίτλους "Στις λασπωμένες γειτονιές" και "Λαικά προάστια".

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Μεγάλες Παραστάσεις" ΕΤ1 Κυριακή 08/02/2009 14:00

"Ηλίας Ανδριόπουλος με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ"

Η εκπομπή παρουσιάζει σε μαγνητοσκόπηση, τη συναυλία με έργα του Ηλία Ανδριόπουλου, που δόθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.

Παρουσιάστηκαν τα έργα «Ωδαί» σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου, με σολίστ το βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, «Αργοναύτες» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Νίκου Γκάτσου με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά. Διαβάζει ο Αλέξης Κωστάλας.Η συναυλία έκλεισε με το «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» (Μάνος Ελευθερίου-Μιχάλης Μπουρμπούλης) με τη Θεοδώρα Μπάκα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Μία μουσική διαδρομή»

Μαζί του:

Νένα Βενετσάνου

Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Δώρα Μπάκα

Στρατόπεδο Κόδρα - Καλαμαριά (Κεντρική Σκηνή) :razz:

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ώρα: 21.00

Τριάντα χρόνια ( 1979 2009) επιμένει να δίνει το μαχητικό παρόν του ο Ηλίας Ανδριόπουλος στο ελληνικό τραγούδι και στην ελληνική μουσική. Με επιτυχίες διαχρονικές στο ενεργητικό του, όπως «Μην κλαις», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», «Πλατεία Βάθης», «Αυτές οι ξένες αγκαλιές», «Τι τραγούδι να σου γράψω», «Ο ΄Ερωτας το Αρχιπέλαγος», και με έργα καταξιωμένα και ανθεκτικά στο χρόνο «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Προσανατολισμοί», «Αργοναύτες», «Ξένες Πόρτες» και άλλα, δίκαια κατέχει μία περίοπτη θέση στη λιγοστή συντροφιά των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

Τα τελευταία χρόνια ανταποκρίθηκαν στο έργο του συμφωνικές ορχήστρες υψηλού κύρους και έδωσε επιτυχημένες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Mε τις συναυλίες του φετινού καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα, επανέρχεται δυναμικά, φιλοδοξώντας να ξανασυναντηθεί με τους παλιούς φίλους του τραγουδιού του, αλλά και να γνωρίσει και να τον γνωρίσουν νεότεροι ακροατές.

Με τρεις σπουδαίους ερμηνευτές, την μοναδική Νένα Βενετσάνου, τον λυρικό τραγουδιστή Τάση Χριστογιαννόπουλο, την λυρική τραγουδίστρια Δώρα Μπάκα και με την συνοδεία αφαιρετικού μουσικού σχήματος πιάνου - βιολοντσέλου, που παραπέμπει σε μια άλλη ακουστική αίσθηση, πιο φρέσκια, εκλεπτυσμένη και πρωτότυπη, επιχειρείται να καταγραφεί η 30χρονη διαδρομή στον μουσικό και τραγουδιστικό πλούτο του Ανδριόπουλου, σε μια υπέροχη συναυλία που θα δώσει στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Παρά Θιν Αλός» του Δήμου Καλαμαριάς , στην Κεντρική Σκηνή του Στρατοπέδου Κόδρα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2009, στις 21.00.

Οργάνωση Πληροφορίες:

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς τηλ. 231 0 481006

Artway Τεχνότροπον Τηλ. 210 5157977, info@liveartway.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

"ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΞΕΔΕΣ"!!!

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ FIMOTRO

Αγαπητό Fimotro,

Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του. Ποτέ ένα καλό τραγούδι , αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον...

δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς , στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων. ΄Εχοντας υπ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» , στίχοι Μ.Ελευθερίου, , που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του 21, τον Μακρυγιάννη.

Ηλίας Ανδριόπουλος

http://fimotro.blogspot.com/2011/06/blog-p...8.html?spref=fb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη...Αναφορά λοιπόν σε έναν από τους ιστορικούς, κατά τη γνώμη μου, δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, με σπάνιο video, από συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Ηλίας Ανδριόπουλος – «Γράμματα στον Μακρυγιάννη»

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου

18/10/2012

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3780&Itemid=40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moναδικό ντοκουμέντο από το αρχείο του Βαγγέλη Αρναουτάκη

«Κύκλος Σεφέρη» με Κατράκη, Ξυλούρη, Τσανακλίδου, Αλεξίου.

Υπογράφει: Βαγγέλης Αρναουτάκης

01/12/2012

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=4446&Itemid=41

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ηλίας Ανδριόπουλος - «Είμαι ελληνικός ως το κόκκαλο…»

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου

26/01/2013

http://www.ogdoo.gr/...5353&Itemid=144

Από το 1979 που κυκλοφόρησαν τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» με τον Αντώνη Καλογιάννη και την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και μπήκε… ο δίσκος στο σπίτι, όποτε έπαιζε ένας δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου, άκουγα από τον πατέρα μου μια μόνιμη ατάκα: «Εξαιρετικός συνθέτης ο Ανδριόπουλος!…» Ακολούθησαν από τότε τα θρυλικά «Λαϊκά Προάστια» σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη με τη Σωτηρία Μπέλλου και όλες οι άλλες δουλειές αυτού του εξαιρετικού συνθέτη, ώσπου μια μέρα, πριν από λίγο καιρό, με την μεσολάβηση του φίλου ραδιοφωνικού παραγωγού Σιδερή Πρίντεζη -που τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως- ο Ηλίας Ανδριόπουλος με κάλεσε στο φιλόξενο σπίτι του, για μια εκτεταμένη κουβέντα, την οποία έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε παρακάτω…

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα κι αποκαλυπτική -ειδικά σε ορισμένα σημεία- συνέντευξη!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στη συνέντευξη προστέθηκαν μερικές ακόμα σπάνιες φωτογραφίες, που δεν μπήκαν αρχικά λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευτυχώς μπήκαν όμως γιατί όντως πρόκειται για σπάνιες φωτογραφίες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ηλίας Ανδριόπουλος & Σωτηρία Μπέλλου - «Παράλληλες ιστορίες»

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου

04/02/2013

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=5424&Itemid=43

ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τώρα στο Β' Πρόγραμμα είναι ο Ανδριόπουλος μαζί με τον Σιδερή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρουσίαση βιβλίου του Ηλία Ανδριόπουλου

 

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου                
04/04/2013

 

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6214&Itemid=13

 

 

Αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο από τη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών (6/4)

 

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου                
04/04/2013

 

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6215&Itemid=13

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ηλίας Ανδριόπουλος - «Το αίνιγμα μιας γενιάς-Μεταπλάσεις» (ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ)

 

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου                
15/04/2013

 

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6340&Itemid=110

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
O Hλίας Ανδριόπουλος στη Μικρή Επίδαυρο (26 & 27/7)
 
Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου
01/07/2013
 
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος συζητά με την Κίκα Α.Ρόκα: "Δεν ενέδωσα όμως ποτέ στις σειρήνες του χρήματος και δεν έκανα εκπτώσεις στις καλλιτεχνικές μου αρχές".

 

Ηλίας Ανδριόπουλος –«Δεν ενέδωσα ποτέ στις σειρήνες του χρήματος»
 
Υπογράφει: Κίκα Α. Ρόκα
22/07/2013

 

 

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=7402&Itemid=144

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μαμαγκάκης & Ανδριόπουλος - «Παράλληλες ιστορίες» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη
 
Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου
28/07/2013
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο νέος δίσκος ενός από τους μελωδικότερους συνθέτες των τελευταίων 40 χρόνων...

 

Ηλίας Ανδριόπουλος - «Ο Πρώτος Ύμνος»

 

Γράφτηκε από τον  Θανάσης Γιώγλου

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

 

http://www.ogdoo.gr/diskografia/nees-kyklofories/ilias-andriopoulos-o-protos-ymnos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο καινούργιος δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου και η παρουσίασή του στην ΕΡΤ...

«Ο Φιλόπατρις» του Ηλία Ανδριόπουλου με τον Μανώλη Μητσιά

18/03/2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

http://www.ogdoo.gr/epikairotita/media/o-filopatris-tou-ilia-andriopoulou-me-ton-manoli-mitsia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0