Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,216 posts in this topic

Ο δίσκος που εγώ διάλεξα για σήμερα είναι ο δίσκος του Δήμου Μούτση "Συνοικισμός Α"

Hardet πραγματικά υπέροχος δίσκος.Να συμπληρώσω , αφού ρωτάς, ότι κυκλοφόρησε το 1972 από την εταιρεία OLYMPIC και έχει βγει και σε cd , πιθανόν όμως όχι σε πολλά αντίτυπα. :D:music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για μια παρόμοια συνεργασία θα γράψω σήμερα.Μια συνεργασία που πραγματοποιήθηκε το 1973 από τον Δήμο Μούτση και την Βίκη Μοσχολιού.Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Philips , έχει τον τίτλο "Στροφές" και έχει κυκλοφορήσει και σε cd.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Eγώ είμ'έγώ (στίχοι Πυθαγόρας)

2)Στους μπαξέδες (Εις μνήμην) (στίχοι Μ.Ελεθερίου)

3)Και γειά χαρά (Γ.Λογοθέτης)

4)Στην πόρτα του παράδεισου (Μ.Ελευθερίου)

5)Στροφές (Ορχηστρικό)

6)Αγκαλιά και πλάι πλάι (Πυθαγόρας)

7)Απ'τα μικρά ψαράδικα (Μ.Ελευθερίου)

8)Φόραγες το μαύρο σου σακάκι (Πυθαγόρας)

9)Μια βραδιά στη Λάρισα (Ν.Γκάτσος)

10)Χορός (Ορχηστρικό)

’λλος ένας εξαιρετικός δίσκος του Δήμου Μούτση (πραγματικά πόσο μας λέιπουν σήμερα τα τραγούδια του) με την υπέροχη Βίκη Μοσχολιού.Απλά λαικά τραγούδια , στο ίδιο κλίμα με τον δίσκο "Συνοικισμός Α'" για τον οποίο έγραψε η HARDET.Εξαιρετικοί τόσο οι στίχοι όσο και η μουσική στο τραγούδι "Στους μπαξέδες (Εις μνήμην)" .Πρόκειται για ένα μικρό αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη.Σε δεύτερη εκτέλεση υπάρχει το τραγούδι "Μια βραδιά στη Λάρισα" που είχε πρωτο ερμηνεύσει η Μαρία .Δουράκη το 1968 στο δίσκο "Κάποιο Καλοκαίρι"

Εξαιρετικά επίσης και τα δύο ορχηστρικά του δίσκου τα οποία αποτελούνται από μια συρραφή θεμάτων κάποιων τραγουδιών του δίσκου.

’λλο ένα εξαιρετικό έργο μιας άλλης εποχής...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θανάση ευχαριστώ πολύ για τα τραγούδια της Μπέλλου.

Τώρα 1985 και στα δισκοπωλεία βγαίνει ένας δίσκος που ακούει στο όνομα ΄΄Ζεστά Ποτά΄΄ και τραγουδούν οι άγνωστοι τότε στο ευρύ κοινό Αφοί Κατσιμίχα.

Την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε ο Μανώλης Ρασούλης και την ενορχήστρωση ο Γιάννης Σπάθας.

Ένας δίσκος ορόσημο για την ελληνική δισκογραφία, και σημείο αναφοράς για τους νεότερους. Ο δίσκος περιέχει εξαιρετικά τραγούδια με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο, και γρήγορα αγαπιέται από τον κόσμο. Την επόμενη χρονιά ο Χάρης μαζί τον Πάνο μοιράζονται την σκηνή του Περοκέ μαζί με τον Νταλάρα.

Από τον συγκεκριμένο δίσκο και τους δημιουργούς του επηρεάζετε όλη η σύγχρονη τραγουδοποία, και ο ήχος και η ενορχήστρωση που υιοθετούν ανοίγουν το δρόμο για τους νεότερους και όχι μόνο.

Μερικά από τα τραγούδια του δίσκου είναι

1. Παίξε βραχνή μου φυσαρμόνικα

2.Ο Φάνης

3. Μια βραδιά στο Λούκι -είχε βραβευτεί στούς αγώνες τραγουδιού στην Κέρκυρα -

4. Το Υπόγειο

5 . Γέλα πουλί μου

6. Ρίτα Ριτάκι

7 Για ένα κομμάτι ψωμί

8. Προσωπικές οπτασίες

και άλλα σπουδαία τραγούδια.

Δυστυχώς μετά στο χώρο της τραγουδοποιίας μπήκαν και αρκετοί ατάλαντοι και άλωσαν τον χώρο όπως συνήθως γίνετε, αλλά τα παιδιά ο Χάρης και ο Πάνος συνέχισαν με την ίδια θέρμη να βγάζουν και άλλες αξιόλογες δουλειές.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να προσθέσω δύο ακόμη τραγούδια του δίσκου:

- Τις Κυριακές από παιδί τις σιχαινόμουνα

- Κορίτσια της συγνώμης

Δίσκος-σταθμός στην ελληνική δισκογραφία. Και καθόλου ξεχασμένος, έτσι; :wow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δισκάρα!!!

Ανοιξε νέους δρόμους στην τραγουδοποιία.

Και σίγουρα καθόλου ξεχασμένος.Μέχρι και σήμερα ακούγονται τα τραγουδια του.Κυκλοφορεί κανονικότατα σε cd, και είναι και ο εμπορικότερος των Κατσιμιχαίων.

Να σημειώσω επίσης πως σε όλα τα τραγουδια η μουσική και οι στίχοι είναι του Χάρη και του Πάνου, ενώ το "Υπογειο" είναι ποιήμα της Ρίτας Μπούμη-Παπά.

Ολα τα όργανα είναι παιγμένα από το Νίκο Αντύπα και τον Γιάννη Σπάθα, εκτός από τη φυσαρμόνικα του Πάνου Κατσιμιχα, το ακκορντεόν του Χρήστου Μπαρλά, και το σαξόφωνο στο¨"Ρίτα-Ριτάκι" που παίζει ο Φίλιππος Τσεμπερούλης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δίσκος-σταθμός για την ελληνική δισκογραφία. Πολλοί μεταγενέστεροι των Κατσιμίχα προσπάθησαν να ακολουθήσουν ανάλογα μονοπάτια. Μερικοί πέτυχαν, κάποιοι έχασαν τον δρόμο. Και κάποιοι βασανίζουν τα αυτιά μας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο δίσκος που εγώ διάλεξα για σήμερα είναι ο δίσκος του Δήμου Μούτση "Συνοικισμός Α" [...]

Οι συνθέσεις του Δήμου Μούτση γράφτηκαν πάνω σε στίχους των Γ. Λογοθέτη, Γ. Μιχαηλίδη, Β. Τσιμπούλη και υπάρχει και ένα τραγούδι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

... και άλλο ένα σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου ("Μη γράφεις άλλα γράμματα"). :music:

όσο για τη χρονολογία όσο κι αν έψαξα δεν τη βρήκα να αναγράφεται στο δίσκο ή στο εξώφυλλο (τώρα βέβαια ήταν και 2 το πρωί , οπότε μπορεί και να μην την είδα  :) ).  

Έχω μιαν επανέκδοση του 1983 και σε αυτήν ο (αρχικός) χρόνος της κυκλοφορίας αναφέρεται πάνω στην ετικέτα του δίσκου (δηλαδή 1972 - όπως είπε πια ο Θανάσης). ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σταύρος Ξαρχάκος και για σήμερα.1968 και κυκλοφορεί ο δίσκος "Χρώματα" .Ο δίσκος, οποίος έχει κυκλοφορήσει και σε cd , περιέχει 5 σπουδαία τραγούδια , αλλά και 6 εξαιρετικά ορχηστρικά.

Οι τίτλοι:

1)Μια βόλτα για τον φίλο μου (Ορχήστρα)

2)Παληκάρι διψασμένο (στίχοι Ντ.Δημόπουλου) Β.Μοσχολιού

3)Παβάνα για μια Κυριακή (Ορχήστρα)

4)Έσβησε το τραγούδι (στίχοι Ντ.Δημόπουλου) Β.Μοσχολιού

5)Βαρκαρόλα (Ορχήστρα)

6)Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια (στίχοι Λ.Παπαδόπουλου)Γ.Μπιθικώτσης

7)Τέσσερις εποχές (Ορχήστρα)

8)Στου Δεληβοριά (στίχοι Λ.Παπαδόπουλου) Γ.Μπιθικώτσης

9)Απέναντι (Ορχήστρα)

10)Έξω φυσάει και βρέχει (στίχοι Λ.Παπαδόπουλου) Στ.Κόκοτας

11)Στη μνήμη της κυρα-Τούλας (Ορχήστρα)

Ένας Ξαρχάκος σε μεγάλη συνθετική και ενορχηστρωτική φόρμα .Σπουδαίες μελωδίες με εξαιρετικούς στίχους συνθέτουν το παζλ των τραγουδιών του δίσκου.Αποκορύφωμα το "Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια".Ένα από τα πιο σπουδαία τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας.

Για τους ερμηνευτές τι να πούμε....Όταν μιλάμε για τέτοια πρόσωπα και για τέτοιες εποχές, τα ονόματα μιλάνε από μόνα τους.

Όσον αφορά τα ορχηστρικά του δίσκου , κάποια αποτελούνται από συρραφή θεμάτων κάποιων τραγουδιών του δίσκου.Αυτό ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο εκείνη την εποχή.Έχουν ενορχηστρωθεί όμως έτσι , σε σημείο να διαφέρουν πάρα πολύ από τα τραγούδια.Ακούστε για παράδειγμα το πρώτο τραγούδι του δίσκου το οποίο αποτελεί διασκευή του "Έξω φυσάει και βρέχει" με συμφωνική φόρμα και θα καταλάβετε...

:);):music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήδη έχουμε αναφέρει κάποιους δίσκους του σπουδαίου συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου, τα "Λαϊκά προάστια", τις "Ξένες πόρτες", τα "Γράμματα στο Μακρυγιάννη". Εγώ θα γράψω για μία ζωντανή ηχογράφηση αποσπασμάτων των παραπάνω έργων. Πρόκειται για το διπλό cd "Η ’λκηστις Πρωτοψάλτη σε έργα του Ηλία Ανδριόπουλου", ηχογραφημένο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το 1994, που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά. Όπως λέει και ο τίτλος, τα τραγούδια ερμηνεύει η ’λκηστις Πρωτοψάλτη, ενώ συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Θυμάμαι τότε είχα σκοπό να πάω στη συγκεκριμένη συναυλία, αλλά το διάβασμα (από τις ελάχιστες φορές που είχε συμβεί αυτό για να είμαι ειλικρινής ;)) με είχε κρατήσει μακριά :music: .

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το έργο "Προσανατολισμοί" σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη (ένα έργο που αγαπώ πολύ :) ), ενώ στο δεύτερο αποσπάσματα από τα έργα "Λαϊκά Προάστια" και "Γράμματα στο Μακρυγιάννη".

Προσωπικά αγαπώ πολύ αυτή την ηχογράφηση και την ακούω συχνά. Αν και όλοι συμφωνούμε πως η ερμηνεία της Μπέλλου στα "Λαϊκά προάστια" είναι αξεπέραστη νομίζω πως η Πρωτοψάλτη αποδίδει με μέτρο, απλότητα και σεβασμό τις συνθέσεις του Ανδριόπουλου στη συγκεκριμένη συναυλία. ’λλωστε, τα άλλα δύο έργα τα έχει ερμηνεύσει η ίδια η τραγουδίστρια (να μην ξεχάσω και τον Καλογιάννη) σε πρώτη εκτέλεση και νομίζω κατά την ταπεινή μου γνώμη πως - δυστυχώς - είναι ότι καλύτερο έχει κάνει, ίσως μαζί με την "Έξοδο κινδύνου" του Σπανού και το "Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ" των Κραουνάκη, Νικολακοπούλου.

Συστήνω το δίσκο, νομίζω πως πρόκειται για μία από τις καλές ζωντανές ηχογραφήσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα "ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ" γράφτηκαν από τον Φ.Λάδη το Μάρτη του 1966 και ο Θεοδωράκης τα μελοποίησε τον Απρίλη του ίδιου έτους. Πρωτοειπώθηκαν τον Ιούλη του '66 στις "ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ" από τον Γ.Ζωγράφο και τον Σεπτέμβριο στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Η λογοκρισία της εποχής 'ομως έκανε πάλι το θαύμα της....

Το 1975 η MINOS και η LYRA κυκλοφόρησαν τον κύκλο αυτών των τραγουδιών με διαφορετικούς ερμηνευτές.

Εδώ θα σας παρουσιάσω το δίσκο της MINOS με ερμηνευτές τον πρώτο ερμηνευτή του έργου τον αείμνηστο -πια- Γ.Ζωγράφο αλλά και την (προ μετάλλαξης) ’ννα Βίσση και τον Γ.Θωμόπουλο.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΡΑΤΟ (Γ.Ζωγράφος)

ΚΙΝΗΣΕ Ο ΜΑΗΣ ΓΙΑ ΝΑ'ΡΘΕΙ (Γ.Ζωγράφος)

ΧΤΕΣ Τ'ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΑΧΕΝ (Α.Βισση)

ΣΟΥ 'ΣΤΕΙΛΑ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΣΤΥΛΟΥΣ (Γ.Ζωγράφος)

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΑΠ'ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ (Γ.Θωμόπουλος)

ΜΙΑ ΞΑΝΘΙΑ ΑΠ'ΤΟ ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ (Ζωγράφος-Βίσση-Θωμόπουλος)

ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ" (Γ.Ζωγράφος)

ΕΣΤΕΙΛΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ (Γ.Ζωγράφος)

ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΚΛΑΡΕΣ (Α.Βίσση)

ΒΙΛΕΜ ΣΤΡΑΣΕ (Γ.Ζωγράφος)

ΒΓΗΚ'Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ (Γ.Θωμόπουλος)

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΙ ΙΤΑΛΟΙ (Γ.Ζωγράφος)

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ (Γ.Ζωγράφος-Γ.Θωμόπουλος)

Ο δίσκος δεν κυκλοφορεί σε cd με αυτούς τους ερμηνευτές.

Τα σχόλια για τον Θεοδωράκη και τον Λάδη είναι περιττά... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ο δίσκος δεν κυκλοφορεί σε cd  με αυτούς τους ερμηνευτές.

Kώστα πραγματικά πολύ ωραίος δίσκος.'Εχω την εντύπωση ότι κυκλοφόρησε σε cd στην τελευταία σειρά των remasters του Θεοδωράκη.

Για έναν ακόμα πολύ όμορφο δίσκο του Βασίλη Δημητρίου σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου θα γράψω σήμερα.Κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη 1976 από τη LYRA , ενώ το 1996 κυκλοφόρησε και σε cd .Έχει τον τίτλο "Σεργιάνι στον Παράδεισο" .Τραγουδούν η Σωτηρία Μπέλλου , ο Γιάννης Μπογδάνος και η Έλενα Κωστή.

Τα τραγούδια του δίσκου:

1)Ο κόσμος είναι σαν μπαξές (Σ.Μπέλλου)

2)Βρήκα ζωγράφο μάστορα (Γ.Μπογδάνος)

3)Κι όταν μάφησες πρωί (Ελ.Κωστή)

4)Την ξενιτιά ζυγίσανε (Γ.Μπογδάνος)

5)Σμύρνη Κωνσταντινούπολη (Σ.Μπέλλου)

6)Κυρά Μικρασιάτισσα (Γ.Μπογδάνος)

7)Το πιτσιρικάκι (Σ.Μπέλλου)

8)Οι φιλίες του στρατού (Γ.Μπογδάνος)

9)Θα γίνω χαμηλή ροδιά (Ελ.Κωστή)

10)Με πήρανε τα βάσανα (Σ.Μπέλλου)

11)Στα ταμπάκικα (Γ.Μπογδάνος)

Εξαιρετικές οι μουσικές του Δημητρίου, εξαιρετικοί οι στίχοι του Ελευθερίου , με πολλές αναφορές στη Μικρά Ασία («Σμύρνη Κωνσταντινούπολη», «Κυρά Μικρασιάτισσα»),εξαιρετικές και οι ερμηνείες τόσο της παλαίμαχης Σωτηρίας Μπέλλου ,όσο και των νεότερων τότε Γιάννη Μπογδάνου και Έλενας Κωστή.

Νομίζω ότι αυτά που σημειώνουν οι δημιουργοί του δίσκου στην επανέκδοση του σε cd , καλύπτουν οποιαδήποτε άλλα σχόλια θα μπορούσαν να γραφτούν .

O Bασίλης Δημητρίου λοιπόν, σημειώνει το Νοέμβριο του 1995:

«Λαικά τραγούδια θέλαμε να κάνουμε με τον Μάνο Ελευθερίου. Μέχρι τότε είχαμε γράψει τρία τραγούδια με το Στράτο Διονυσίου-από τα οποία είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο μόνο το ένα, το «Ζήσαμε και δεν ζήσαμε» -κι άλλα τρία στο «Ω τι κόσμος μπαμπά».Εδώ δούλεψα αποκλειστικά πάνω σε στίχους του .Μόνο δυο τραγούδια έγραψε ο Μάνος πάνω σε δικές μου μελωδίες. «Το πιτσιρικάκι» και το «Οι φιλίες του στρατού».

Εγώ ήθελα να πει περισσότερα τραγούδια η Μπέλλου αλλά ο Πατσιφάς επέμενε στην Έλενα Κωστή .Μπουζούκια παίζουν ο Θανάσης Πολυκανδριώτης με το Γιάννη Μπιθικώτση, ακορντεόν ο Κίμων Βασιλάς και μπάσο ο Νύσσος Πανταζής.

Βρίσκω πιο αληθινό βέβαια όλα όσα σχετίζονται με τη δημιουργία ενός δίσκου να τα λέει κάποιος που τα είδε σαν τρίτος κι όχι ο άμεσα ενδιαφερόμενος.Στον κόσμο βέβαια αρέσει να μαθαίνει αλλά τι να πω εγώ; Kάποιου θα φανώ εγωιστής , κάποια πράγματα δε γράφονται σε σημειώματα».

Και ο Μάνος Ελευθερίου σημειώνει στις 19 Ιανουαρίου 1996:

«Ουσιαστικά μαυτό το δίσκο τελειώνει από την πλευρά μου η «περίοδος Σμύρνης» που άρχισε με τον «’γιο Φεβρουάριο».Το «Σμύρνη Κωνσταντινούπολη και Αλεξάνδρειά μου, Σεργιάνι στον Παράδεισο σας έβγαλε η καρδιά μου» μάλιστα ήταν να μπει στον «’γιο Φεβρουάριο».Κράτησε πολλά χρόνια αυτή η περίοδος.Ξεκίνησε από τη διάθεσή μου να αρχίσω να μαζεύω , καρτ-ποστάλ κι οτιδήποτε έχει σχέση με τη Σμύρνη.Λογάριαζα να κάνω ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή της με αποκόμματα, απομνημονεύματα κλπ.Είναι ένα υλικό που το έχω ακόμα, θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε μια επέτειο αλλά δεν είναι πλήρες ούτε οργανωμένο.

Τότε είχε ξεθυμάνει κάπως η παράδοση των παλιότερων χρόνων να γίνονται δίσκοι που να έχουν μια θεματική ενότητα.Ακούγοντας όμως κανείς όλα τα τραγούδια που υπάρχουν στο «Σεργιάνι» υπάρχει μια ενότητα.Και «Τα ταμπάκικα» ας πούμε, έχουν κάτι από τη Σμύρνη και η «Κυρά-Μικρασιάτισσα»

Δουλέψαμε καλά με τον Βασίλη Δημητρίου και δυο τραγούδια «Το πιτσιρικάκι» και «Οι φιλίες του στρατού» -γράφτηκαν πάνω σε μελωδίες του".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ο δίσκος δεν κυκλοφορεί σε cd  με αυτούς τους ερμηνευτές.

Kώστα πραγματικά πολύ ωραίος δίσκος.'Εχω την εντύπωση ότι κυκλοφόρησε σε cd στην τελευταία σειρά των remasters του Θεοδωράκη.

Θανάση , έχω την εντύπωση ότι σε remaster κυκλόφορησε μόνο η έκδοση της LYRA... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αχ παιδιά, ξέρτε πόσο frustrating είναι αυτό το τόπικ για την βάρβαρη...

θα ήταν καταπληκτική ραδιοφωνική εκπομπή αλλά............. λείπει ο ήχος!!! :music::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο εξώφυλλο, ο δίσκος για τον οποίο θα γράψω σήμερα ηχογραφήθηκε από τις 5 Νοεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 1984. Λέγεται απλώς "Λεωνίδας Βελής". Επρόκειτο για τον δεύτερο προσωπικό δίσκο του τραγουδιστή.

Αν είχα να διαλέξω 10 ελληνικούς δίσκους για να τους πάρω μαζί μου σε ένα έρημο νησί, ένας από αυτούς θα ήταν σίγουρα η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά. :music::confused::D

Η φωνή του Βελή είναι για μένα δίπλα σε αυτές του Καζαντζίδη και του Γιάννη Ντουνιά η πιο έντονη και αρρενωπή από όλους τους Έλληνες τραγουδιστές. Και ειδικά σε αυτό τον δίσκο αυτή η φωνή βρήκε το ιδανικό της τραγουδιστικό υλικό.

Ας αναφέρω τα τραγούδια μαζί με λίγα λόγια για το καθένα:

1. Με σένα πλάι μου (Σταύρος Κουγιουμτζής / Μανώλης Ρασούλης):

Όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο, πρόκειται για "Διασκευή - πείραμα τραγουδιού των Στ. Κουγιουμτζή και Γ. Θέμελη από τον Μ. Ρασούλη".

Και παρ όλο που συνήθως δεν είμαι οπαδός ούτε του Ρασούλη ούτε των "διασκευών -πειραμάτων", σε αυτή την περίπτωση προτιμώ - τουλάχιστον από ενοχρηστρωτική και ερμηνευτική άποψη - σαφώς την καινούργια μορφή από το πρωτότυπο (το οποίο είχε τον τίτλο "Σαν ένα αστέρι" και το ερμήνευσε ο Γιώργος Ζωγράφος στη δεκαετία του 60).

(Η ενορχήστρωση βέβαια δεν είναι του Ρασούλη αλλά του Αντώνη Βαρδή.)

2. Τα λόγια της αγάπης (Χρήστος Ζέρβας):

Ο Λουκιανός Κηλαδόνης μάλλον θα το έλεγε "ανατολίτικη κλάψα". :what: Εγώ το βρίσκω υπέροχο αυτό το κομμάτι. Παραπονιάρικο τσιφτετέλι.

3. Πάρε μολύβι και χαρτί (Χρήστος Ζέρβας):

Βαρύ ζεϊμπέκικο, πολύ "σκληρό" κομμάτι ως προς τον ήχο και τη μελωδία. Καταπληκτικό.

4. Καλή τύχη (Απόστολος Καλδάρας):

’λλη μια εκτέλεση του γνωστού τραγουδιού. Ακούγεται ωραία αν και αρκετά "αθώα" σε σύγκριση με το προηγούμενο κομμάτι.

5. Μείνε όπως ήσουνα (Πάνος Κατσιμίχας):

Προφανώς λόγω του δημιουργού μάλλον το πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου. Προσωπικά από μουσική άποψη με αφήνει αδιάφορο (βρίσκω τη μελωδία τελείως πληκτική), αλλά η απίστευτη εκφραστικότητα της φωνής του Βελή προσδίδει και σε αυτό το τραγούδι μια κάποια χάρη.

6. Το παράπονο τ αντρίκιο (Αντώνης Ρεπάνης / Λευτέρης Χαψιάδης):

Μοιάζει στο ύφος με το "Πάρε μολύβι και χαρτί": άλλο ένα βαρύ, "σκληρό" ζεϊμπέκικο.

7. Είδα φως (Αντώνης Βαρδής / Γιώργος Μίτσιγκας):

Πρόκειται για ένα ντουέτο του Βελή με την Πίτσα Παπαδοπούλου. Πολύ συγκινητικό κομμάτι. Θαυμάσια και η εισαγωγή. Χαρακτηριστικό κομμάτι για τον Βαρδή (ως λαϊκό συνθέτη).

8. Εγώ θα πάω (Αλέκος Χρυσοβέργης / Σπύρος Γιατράς):

Αργό ζεϊμπέκικο, συγκινητικό. Κομμάτι που αναδεικνύει πολύ ωραία την έκταση της φωνής του Βελή.

9. Όλοι μου οι έρωτες (Αντώνης Ρεπάνης / Κατερίνα Πανάγου):

Ένα από τα πιο συναρπαστικά ζεϊμπέκικα που έχω ακούσει ποτέ. Φοβερό κομμάτι. Μια κορυφαία στιγμή της ελληνικής μουσικής!! Τι άλλο να πω ...

10. Η βαλίτσα (Αλέκος Χρυσοβέργης / Σπύρος Γιατράς):

Αρκετά ζωντανό και συνάμα "δραματικό" κομμάτι (τσιφτετέλι). Μία από τις πολλές ωραίες στιγμές που χρωστάω σε αυτούς τους δύο μεγάλους δημιουργούς.

11. Τη ζωή μου όπως θέλω θα τη ζήσω (Αλέκος Χρυσοβέργης / Σπύρος Γιατράς):

Μελωδικό, μελαγχολικό κομμάτι.

(Παρεμπιπτόντως: Ο τίτλος στο εξώφυλλο είναι λάθος. Στην πραγματικότητα ο Βελής τραγουδά: "Τη ζωή μου ό,τι θέλω εγώ θα την κάνω".)

12. Το κουδούνι (Αλέκος Χρυσοβέργης / Σπύρος Γιατράς):

Επίσης ένα πολύ μελωδικό, γλυκό και ευαίσθητο τραγούδι (ζεϊμπέκικο). Αριστούργημα κι αυτό.

13. Η δεύτερη φορά (Αντώνης Βαρδής / Γιώργος Μίτσιγκας):

Ωραίο κομμάτι, αν και ίσως του λείπει η έντονη μελωδική εκφραστικότητα που διακρίνει τόσα τραγούδια του Βαρδή.

14. Το πρακτορείο (Σταύρος Ξαρχάκος / Νίκος Γκάτσος):

Τραγούδι που αρχικά είναι από την ταινία "Ρεμπέτικο" (με πρώτο ερμηνευτή τον ίδιο τον Ξαρχάκο). Για την εκτέλεση με τον Βελή θα πω μόνο αυτό: Απίστευτη! (Όποιος λέει πως ο Βελής δεν είναι ισάξιος του Καζαντζίδη ας ακούσει αυτή την ερμηνεία.)

Στα περισσότερα τραγούδια η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον Αντώνη Βαρδή. Εξαίρεση είναι τα τέσσερα τραγούδια του Χρυσοβέργη στα οποία ο ίδιος ανέλαβε και αυτές τις δουλειές. Ο δίσκος είναι και από αυτή την άποψη - την ενορχήστρωση - κάτι το εξαιρετικό. Σπάνια έχω ακούσει πιο συναρπαστικό και "ζουμερό" ήχο απ ό,τι σε αυτό τον δίσκο.

Ο δίσκος βέβαια ποτέ δεν επανεκδόθηκε ως CD. :confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας δίσκος τον οποίο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω συγχρόνως κλασσικό αλλά και ξεχασμένο είναι η "Ανάσταση Ονείρων" του Χρήστου Λεοντή σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.Κυκλοφόρησε το 1966 από την Odeon και έχει βγει και σε cd.Στο δίσκο τραγουδούν ο Μπάμπης Τσετίνης με τη Λίτσα Διαμάντη, η Μαρινέλλα, ο Βαγγέλης Περπινιάδης με την μόνιμη παρτενέρ του Ρία Νόρμα και ένας άγνωστος τραγουδιστής ο Γιώργος Γαλάνης.

Τα τραγούδια:

1)Έχει ο Θεός (Μ.Τσετίνης-Λ.Διαμάντη)

2)Σούρουπο στην Αθήνα (Ορχήστρα)

3)’ργησες (Μαρινέλλα)

4)Είναι σκληρός ο Ουρανός (Γ.Γαλάνης)

5)Που να χωρέσει τ'όνειρο (στίχοι Μ.Παπανικολάου)

(Β.Περπινιάδης-Ρ.Νόρμα)

6)Κρητικός χορός (Ορχήστρα)

7)Πάρε τα μάτια μου (Μαρινέλλα)

8)Πέντε λεβέντες (Μ.Τσετίνης-Λ.Διαμάντη)

9)Όσοι προδόθηκαν (Μ.Τσετίνης-Λ.Διαμάντη)

10)Χαραυγή (Ορχήστρα)

11)Θα'ρθει το βράδυ βροχερό (στίχοι Γ.Κακουλίδη)

(Β.Περπινιάδης-Ρ.Νόρμα)

12)Χαμοζωή (Μ.Τσετίνης)

Ένας εξαιρετικός δίσκος που πατάει με το ένα πόδι στο παλιό λαικό τραγούδι και με το άλλο σ'αυτό που καθιερώθηκε να λέγεται έντεχνο.Το πάντρεμα είναι μοναδικό.Ο Λεοντής καταφέρνει αμέσως μετά την "Καταχνιά" να δώσει άλλο ένα σπουδαίο έργο.Νιώθω καμιά φορά περιττό το να σχολιάζω τις δουλειές τέτοιων δημιουργών όπως ο Λεοντής και ο Παπαδόπουλος.Εξαιρετικοί λοιπόν και οι στίχοι του Λευτέρη .Παρ'όλα αυτά το τραγούδι που ακούστηκε περισσότερο, ακούγεται μέχρι σήμερα κι έχει γνωρίσει πολλές επανεκτελέσεις είναι ένα τραγούδι σε στίχους Μ.Παπανικολάου που λέγεται "Που να χωρέσει τ'ονειρο".Ένα κλασσικό τραγούδι μ'έναν εξαιρετικό τραγουδιστή τον Βαγγέλη Περπινιάδη.

Σπουδαίες ερμηνείες έχουμε επίσης τόσο από τον Μπάμπη Τσετίνη και τη Λίτσα Διαμάντη, όσο και από τη Μαρινέλλα, η οποία εκείνη την εποχή έκανε τα πρώτα βήματα μόνη της χωρίς τον Στ.Καζαντζίδη.Πολύ όμορφα επίσης ερμηνεύει ο Γιώργος Γαλάνης, το όνομα του οποίου δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στη δισκογραφία, ένα τραγούδι.Υπέροχα ακόμη και τα ορχηστρικά θέματα του δίσκου.

’λλος ένας δίσκος τον οποίο χαίρεσαι ν'ακούς από την πρώτη ως την τελευταία νότα του. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι από το 1966 που μας ταξίδεψε ο Θανάσης ας κάνουμε ένα άλμα στο χρόνο κι ας πάμε στο 1995. Πριν 10 χρόνια.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η Interamerican προσφέρουν ως χορηγοί ένα cd με τίτλο "ΕΝ ΠΛΩ" σε μουσική Αλ.Παπαδημητρίου και στίχους Αγγ.Πυριόχου. Το cd είναι αφιερωμένο στον έλληνα ναυτικό γι'αυτό και η θεματολογία του είναι συγκεκριμένη. Τα τραγούδια είναι όλα καινούρια κι όχι συλλογή.

ΕΝ ΠΛΩ (Ν.ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ)

ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΟΝΟΜΑ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ)

ΚΡΙΜΑ (ΧΟΡΩΔΙΑ)

ΘΑΛΑΣΣΑ (Γ.ΠΑΡΙΟΣ)

ΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΚΑΖΑΔΙΚΑ (ΧΟΡΩΔΙΑ)

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΑ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)

ΚΑΡΑΒΙ ΚΑΡΑΒΑΚΙ (ΧΟΡΩΔΙΑ)

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΣ' ΣΤΟ ΝΕΡΟ (ΜΑΝΤΩ)

ΜΙΣΟ ΚΑΡΑΒΙ (ΧΟΡΩΔΙΑ)

ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΑ (Α.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ)

ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ (ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ)

Το cd δεν είναι πολύ γνωστό κι είναι δυσεύρετο σήμερα! Τα τραγούδια είναι μελωδικά και δροσερά και οι ερμηνευτές δεν χρειάζονται συστάσεις! Το γιατί δεν διαφημίστηκε τότε , δεν το κατάλαβα ποτέ.... :D:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για μια συλλογή τραγουδιών θα γράψω σήμερα.Μπορεί να μην είναι ένα έργο με καινούργιο, πρωτότυπο υλικό , ακούγοντας όμως τον συγκεκριμένο δίσκο, δίνεται η αίσθηση ενός ολοκληρωμένου έργου.Και βέβαια το σημαντικότερο είναι ότι τα περισσότερα από τα τραγούδια του,εκδόθηκαν σε μεγάλο δίσκο για πρώτη φορά. Πρόκειται για τον δίσκο "Λουκιανός Κηλαηδόνης-Πρώτες εκτελέσεις" που εκδόθηκε το 1987 και στη συνέχεια κυκλοφόρησε και σε cd.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '70.

1)Ο δραγουμάνος του Βεζύρη (στίχοι Λ.Παπαδόπουλου)-Μ.Μητσιάς

2)Στο μαγαζάκι του Μηνά (Ν.Γκάτσου)-Σ.Κόκοτας

3)Κορίτσι κυριακάτικο (Ν.Γκάτσου)-Δ.Γαλάνη

4)Μικρή Ζακυνθηνιά (Ν.Γκάτσου)-Γ.Μπιθικώτσης

5)Σαν πας στην Αλεξάνδρεια (Μ.Ελευθερίου)-Μ.Μητσιάς

6)Η Μετάθεση (Κ.Μητροπούλου)-Β.Μοσχολιού

7)Τα πειραιωτάκια (Ν.Γκάτσου)-Σ.Κόκοτας

8)Γκρεμός και βράχος (Ν.Γκάτσου)-Γ.Μπιθικώτσης

9)Κάθε χρόνο-κάθε χρόνο (Ν.Γκάτσου)-Γ.Μπιθικώτσης

10)Σαλονικιά-Σαλονικιά (Ν.Γκάτσου)-Μ.Μητσιάς

11)Κάποιον σταυρώνουν σήμερα (Ν.Γκάτσου)-Δ.Γαλάνη

12)Ο Χαραλάμπης (Ν.Γκάτσου)-Σ.Κόκοτας

13)Πότε θα'ρθει ένας καιρός (Λ.Παπαδόπουλου)-Μ.Μητσιάς

14)Κουδούνια (Γ.Ρίτσου)-Δ.Γαλάνη

15)Το σπίτι μου (Ν.Γκάτσου)-Γ.Μπιθικώτσης

16)Γαιτανάκι (Ζωρζ Σαρρή)-Λ.Κηλαηδόνης

Εξαιρετικά τραγούδια , στο ύφος των τραγουδιών της πρώτης περιόδου του Κηλαηδόνη.Οι ερμηνείες υπέροχες.Πολύ σπάνιες επίσης οι ηχογραφήσεις.Όπως έγραψα και παραπάνω τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτού του δίσκου, έχουν κυκλοφορήσει μόνο σ'αυτή την έκδοση.

Στο δίσκο, εκτός των άλλων, περιέχονται τέσσερις σπουδαίες ηχογραφήσεις με τον Μπιθικώτση,οι οποίες μέχρι τότε παρέμεναν ανέκδοτες.Αυτά τα τραγούδια συν το "Μια κεφαλονίτισσα"(Ν.Γκάτσου) (το οποίο βρίσκεται στο δίσκο "Γ.Μπιθικώτσης-για πάντα-Νο 1")ηχογραφήθηκαν αρχικά για να κυκλοφορήσουν με τον Μπιθικώτση.Τελικά κυκλοφόρησαν με τον Μητσιά στο δίσκο "Κόκκινη κλωστή".

Υπάρχει επίσης ένα καταπληκτικό τραγούδι με την Δ.Γαλάνη το "Κάποιον σταυρώνουν σήμερα " το οποίο ηχογραφήθηκε για ένα ντοκυμαντέρ του BBC για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα δυο τραγούδια σε στίχους του Λ.Παπαδόπουλου "Ο δραγουμάνος του Βεζύρη" και "Πότε θα'ρθει ένας καιρός", ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από τη λογοκρισία της εποχής, αφού τα μηνύματα κατά του καθεστώτος ήταν σαφέστατα.Υπάρχει ακόμα μια μαρτυρία του Λ.Κηλαηδόνη , σε κάποια συναυλία του στο Λυκαβηττό (την οποία έχει προβάλλει η ΕΡΤ, αλλά δυστυχώς δεν έχω δει)για το τραγούδι "Ο δραγουμάνος του Βεζύρη".Αυτό το τραγούδι άρχισε να το ηχογραφεί ο Νταλάρας, όπως λέει ο Λουκιανός.Τελικά όμως μετάνιωσε και έφυγε από το στούντιο με αποτέλεσμα το τραγούδι να ηχογραφηθεί με τη φωνή του Μητσιά.Το ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Νταλάρα το έπαιξε ο Λουκιανός στο Λυκαβηττό , αλλά... :)

Μακάρι κάποτε να κυκλοφορήσει, έστω και ημιτελές , γιατί πρόκειται για εξαιρετικό τραγούδι...

Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησε κι ένας εξαιρετικός δίσκος με πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών του Δήμου Μούτση για τον οποίο θα γράψω σε μια από τις προσεχείς ημέρες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1975 η Μαρινέλλα πρωτοσυνεργάστηκε με τον Κ.Χατζή ερμηνεύοντας στο στούντιο δυο τραγούδια του στον προσωπικό της δίσκο «ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» (Κι ύστερα, Πάλι ύπνος δε με πιάνει).

Το 1976 είναι η χρονιά που θα ηχογραφήσουν το «ΡΕΣΙΤΑΛ». Η ηχογράφηση αυτή φαίνεται να είναι η αιτία της απόσυρσης την τελευταία στιγμή- του δίσκου «ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ».

Για πολλά χρόνια ο δίσκος ήταν δυσεύρετος αλλά το 1992 η PHILIPS τον κυκλοφόρησε κανονικά (15 χρόνια μετά) σε LP.

Τα τραγούδια

ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ (Τ.Βοσκόπουλος-Μ.Θειόπουλος)

ΑΦΗΣΕ ΜΕ ΝΑ Σ ΑΓΑΠΩ (Στ. Ζαφειρίου-Μ.Θειόπουλος)

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣΜΟ (Νινή Ζαχά)

ΣΤΟ ΒΟΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΑ (Τ.Ιερεμίας-Μ.Θειόπουλος)

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΧΑΝΩ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Στ. Ζαφειρίου Σ.Τσώτου)

Σ ΑΓΑΠΩ (Νινή Ζαχά)

ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ (Τ.Βοσκόπουλος-Μ.Θειόπουλος)

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΛΕΙΣΤΟ (Τ.Ιερεμίας- Μ.Θειόπουλος)

ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ (Τ.Βοσκόπουλος-Μ.Θειόπουλος)

ΧΑΜΕΝΗ (Νινή Ζαχά)

ΣΕ ΓΥΡΕΥΩ (Στ. Ζαφειρίου Φ.Νικολάου)

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (Τ.Ιερεμίας-Μ.Θειόπουλος)

Τα τραγούδια είναι πολύ όμορφα κι ατμοσφαιρικά. Η Νινή Ζαχά της έχει γράψει πολύ σημαντικά τραγούδια καθώς και οι Στ. Ζαφειρίου (το μόνιμο μπουζούκι της ορχήστρας της) & Τ.Βοσκόπουλος (τότε σύντροφός της). Φυσικά τα τραγούδια δεν ακούστηκαν εκείνη την εποχή (1976) μπροστά στην τεράστια επιτυχία του «Ρεσιτάλ». Ένα χρόνο μετά (1977) η Μαρινέλλα συνεργάζεται με τους διάσημους «Αθηναίους» κι επιλέγει 3 τραγούδια από αυτόν το δίσκο (Θα τραγουδήσω, ’φησέ με να σαγαπώ, Τώρα τίποτα) και τα συμπεριλαμβάνει στο δίσκο «Μαρινέλλα-Αθηναίοι» -όλα σε νέα εκτέλεση κι ενορχήστρωση. Τα υπόλοιπα τραγούδια καταδικάστηκαν στην αφάνεια , αφού ακόμα κι όταν κυκλοφόρησε κανονικά ο δίσκος (1992) δεν διαφημίστηκε και τα ραδιόφωνα δεν έπαιξαν, παρά ελάχιστα, τραγούδια του. Τραγούδια όπως π.χ.το «ΧΑΜΕΝΗ» δεν γράφονται κάθε μέρα

Ακόμα και σήμερα ,στην εποχή του cd,είναι ο μόνος δίσκος προσωπικός-της Μαρινέλλας που δεν έχει κυκλοφορήσει σε δίσκο ακτίνας.

Για την ιστορία να αναφέρω πως το εξώφυλλο της 1ης έκδοσης είναι πανομοιότυπο με τον δίσκο «Μαρινέλλα-Αθηναίοι» (το 1992 κυκλοφόρησε με νέο εξώφυλλο) και φυσικά πολύ δύσκολα θα το βρείτε.

:music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με αφορμή την σημερινή αφιέρωση στο dedicated θυμήθηκα έναν εξαιρετικό δίσκο σε μουσική Γιάννη Γλέζου.Κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 1968 και έχει τον τίτλο "Η Ελένη του Μάη"

Τραγουδούν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Αλέκα Μαβίλη και ο Μιχάλης Βιολάρης.Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε και σε cd το 1996, περιέχει τα τραγούδια:

1)Η Ελένη του Μάη (στίχοι Κ.Κινδύνη) Γ.Πουλόπουλος

2)Γεράνι μου (Κ.Κινδύνη) Αλ.Μαβίλη

3)Πηδούν τ'αγόρια τις φωτιές (Γ.Κιούρκα) Μ.Βιολάρης

4)Νά'χα τη δύναμη (Κ.Κινδύνη) Γ.Πουλόπουλος

5)Τα τελευταία μου φιλιά (Κ.Κινδύνη) Αλ.Μαβίλη

6)Η Κωνσταντινιά (Ν.Σφυρόερα) Μ.Βιολάρης

7)Της Καλαμαριάς τ'αγόρια (Κ.Κινδύνη) Αλ.Μαβίλη

8)Οι καπετάνιοι (Κ.Κινδύνη) Μ.Βιολάρης

9)Περιστεράκι της φτωχειάς αυλής (Κ.Κινδύνη) Γ.Πουλόπουλος

10)Καράβια μακρινά (Γ.Γλέζου) Αλ. Μαβίλη

11)Το κεράσι του Βαρδάρη (Κ.Κινδύνη) Μ.Βιολάρης

12)Καιρός να χαρείς (Κ.Κινδύνη)

Μπορεί ο Γιάννης Γλέζος να μην έχει δώσει πολλά δείγματα της δουλειάς του , αυτά τα λίγα όμως , μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος δίσκος , είναι αρκετά για να τον κατατάξουν σ'έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και σημαντικούς δημιουργούς του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Ο δίσκος περιέχει μερικά σπουδαία τραγούδια, όπως το "Περιστεράκι της φτωχειάς αυλής" (ή "Βροχή στα δειλινά") , το οποίο εκείνη την εποχή ερμήνευσε σε δίσκο 45 στροφών και ο Μπιθικώτσης , τα πασίγνωστα και κλασσικά "Νά'χα τη δύναμη" και "Ελένη του Μάη", το ξεχασμένο αλλά από τα ωραιότερα του δίσκου "Η Κωνσταντινιά" και πολύ δροσερά ερωτικά τραγούδια όπως το "Κεράσι του Βαρδάρη".

Οι ερμηνευτές εξαιρετικοί.Ο Πουλόπουλος καταξιωμένος πλέον στις καλύτερες του στιγμές, αλλά εξίσου ωραίες και οι ερμηνείες του Βιολάρη και της Αλέκας Μαβίλη.

Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του δίσκου είναι και

"Της Καλαμαριάς τ' αγόρια"

Όσα έχει θάλασσα μικρά κοχύλια

να 'χα εγώ φιλιά στα χείλια

να χορταίνανε τ' αγόρια τα παιδιά

από την Καλαμαριά

Μια βραδιά τα παλικάρια

από την Καλαμαριά

να 'ταν να τη ρίχνανε στα ζάρια

τη δικιά μου την καρδιά

τη δικιά μου την καρδιά

Να 'βγαινα φεγγάρι πάνω στ' ανηφόρια

όταν βγαίνουνε τ' αγόρια

Να 'χα τ' ουρανού την απλωσιά

να τα πάρω αγκαλιά

Μια βραδιά τα παλικάρια

από την Καλαμαριά

να 'ταν να τη ρίχνανε στα ζάρια

τη δικιά μου την καρδιά

τη δικιά μου την καρδιά

:mad::music::huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησε κι ένας εξαιρετικός δίσκος με πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών του Δήμου Μούτση για τον οποίο θα γράψω σε μια από τις προσεχείς ημέρες.

’λλη μια συλλογή τραγουδιών λοιπόν για σήμερα.Και γι'αυτόν τον δίσκο ισχύουν περίπου όσα έγραψα και για τον δίσκο του Κηλαηδόνη.Μπορεί να μην είναι ένα έργο με καινούργιο, πρωτότυπο υλικό , ακούγοντάς τον όμως , δίνεται η αίσθηση ενός ολοκληρωμένου έργου.Πολλά από τα τραγούδια και αυτού του δίσκου, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις 33 στροφές. Πρόκειται για τον δίσκο "Δήμος Μούτσης-Πρώτες εκτελέσεις" που εκδόθηκε το 1987 και στη συνέχεια κυκλοφόρησε και σε cd.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Kάποια νύχτα (Στίχοι Ν.Γκάτσου) Μ.Μητσιάς

2)Ήλιε μου καραβοκύρη (Ν.Γκάτσου) Σ.Κόκοτας

3)Τη νύχτα που σ'αντάμωσα (Ν.Γκάτσου) Β.Μοσχολιού

4)Αναβοσβήνουν οι φωτιές (Δ.Ιατρόπουλου) Μ.Μητσιάς

5)Το τσίρκο (Λ.Παπαδόπουλου) Α.Βουγιουκλάκη

6)Κράτησα μια σπίθα (Ν.Γκάτσου) Σ.Κόκοτας

7)Μη συλλογιέσαι (Δ.Μούτση) Β.Μοσχολιού

8)Ήρθα μ'ένα δάκρυ (Ν.Γκάτσου) Γ.Μπιθικώτσης

9)Όμορφα που'ναι στο νησί (Ν.Γκάτσου) Σ.Κόκοτας

10)Δρόμο το δρόμο ξεκινήσαμε (Ν.Γκάτσου) Μ.Μητσιάς

11)Παναγιά μου γρηγορούσα (Μ.Ελευθερίου) Β.Μοσχολιού

12)Στης καρδιάς μου τ'ακρογιάλι (Ν.Γκάτσου) Σ.Κόκοτας

13)Αν είσαι εσύ (Ν.Γκάτσου) Δ.Γαλάνη

14)Τα φανταράκια (Ν.Γκάτσου) Μ.Μητσιάς

15)’κουσε Γρηγόρη να σου πω (Ν.Γκάτσου) Γ.Μπιθικώτσης

16)Το τραγούδι του Περέντα (Γ.Σκούρτη) Δ.Μούτσης

Θεωρώ περιττό να γράψω για τις μουσικές , τους στίχους και τις ερμηνείες.Όλα τα τραγούδια είναι πολύ όμορφα.’λλωστε εκείνη την εποχή , ήταν αρκετά σπάνιο ένας συνθέτης σαν τον Μούτση ή ένας στιχουργός απ'τους προαναφερθέντες να γράψει έστω και μέτρια τραγούδια.

Πολλά απ'αυτά συμπεριλήφθηκαν και σε προσωπικούς δίσκους κάποιων τραγουδιστών, όπως του Μπιθικώτση ή του Μητσιά.Ένα τραγούδι από τον κύκλο τραγουδιών "Εργατική Συμφωνία" ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης.

Το "Κάποια νύχτα" συμπεριλαμβάνεται εδώ στην πρώτη του εκτέλεση .Λίγο αργότερα ηχογραφήθηκε και με τον Α.Καλογιάννη για τον δίσκο "Συνοικισμός Α'".

’λλη μια συλλογή λοιπόν, την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1980 η Ρένα Κουμιώτη κυκλοφόρησε από μικρή εταιρεία-το δίσκο «ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ». Η Κουμιώτη ,εκείνα τα χρόνια του 80, δεν ήταν πια στην πρώτη γραμμή, όπως τη δεκαετία του 70 και δυστυχώς η καριέρα της δεν ανέκαμψεΤέτοιες φωνές , σαν τη δική της, τη σημερινή εποχή με τις μοντέλες και τα χαζο-ριάλιτι που πιάνουν μικρόφωνο και νομίζουν ότι έγιναν τραγουδιστές, μοιάζει και είναι ουράνια! Δυστυχώς ο δίσκος δεν ακούστηκε ! Εγώ τον βρήκα σε κάποιο δισκάδικο ξεχασμένο στα τέλη του 80 με έκπληξη γιατί τον αγνοούσαΕίδα τους δημιουργούς (Πλέσσας, Λ.Μαρκέας, Θ.Πολυκανδριώτης) και φυσικά τον αγόρασα!

Τα τραγούδια

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΝΕΚΡΑ (Θ.Πολυκανδριώτης-Ντ.Μαρκοπούλου )

ΚΟΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (Μ.Καρρά-Φ.Νικολάου)

ΠΩΣ ΝΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΩ (Λ.Μαρκέα-Κ.Νίτσου)

ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ ΚΟΜΠΟΛΟΪ (Μ.Πλέσσα-Θ.Σοφού)

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ (Μ.Καρρά-Κ.Κινδύνη)

ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΟΥΜΕ (Μ.Πλέσσας-Κ.Ντούμος)

ΔΕ ΜΕΝΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΙΑ ΕΔΩ (Μ.Καρρά-Φ.Νικολάου)

ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΗΜΟΥ (Θ.Πολυκανδριώτη-Κ.Νίτσου)

ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΕ ΜΙΛΑΣ (Μ.Πλέσσα-Γ.Κανελλόπουλου)

ΧΑΘΗΚΕΣ (Μ.Πλέσσα-Κ.Κινδύνη)

Η φωνή της Κουμιώτη ακούγεται ώριμη και μεστή . Στο «ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΟΥΜΕ» δίνει , ίσως, μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της, αλλά και στα άλλα τραγούδια τραγουδά με ήθος και με πάθος. Αλλάη εποχή είχε αρχίσει να αλλάζειη μικρή εταιρεία δεν φτάνει ίσως για να διαφημίσει το δίσκο στον κόσμοίσως.ίσως....ίσως...

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To 1978 ένας νέος συνθέτης από την Κύπρο αναζητεί την τύχη του στην Ελλάδα.Πρόκειται για τον Μάριο Τόκα. To 1978 παρουσιάζει έναν υπέροχο δίσκο σε μουσική και στίχους δικούς του και ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Τραγούδια της παρέας" και έχει κυκλοφορήσει και σε cd.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Nτελάλης

2)’λλη στράτα

3)Έκανες το λάθος

4)Κι αν μας τυρρανά τ'αγέρι

5)Οι πίκρες έρχονται

6)Μέρα νύχτα

7)Αλήτης

8)Σαν τραίνα

9)Χαράματα

10)Φωνάζουν οι γείτονες

11)Σύντροφέ μου

12)Φτωχογειτονιές

Η ενορχήστρωση και η δ/νση της ορχήστρας είναι του Τάσου Καρακατσάνη.

Απλά τραγούδια, καθημερινά, πραγματικά "τραγούδια της παρέας".Τραγούδια που δυστυχώς όλο και πιο σπάνια γράφονται σήμερα.

Ο Τόκας φαίνεται από τα πρώτα του βήματα ότι είναι ένας εξαιρετικός συνθέτης .Ο Μητσιάς , ο οποίος αν δεν απατώμαι πήρε την πρωτοβουλία να τραγουδήσει αυτά τα τραγούδια , αφού ο Τόκας τότε συνάντησε αρκετές δυσκολίες με τις εταιρείες, είναι εξαιρετικός. Εξαιρετική είναι επίσης και η ενορχήστρωση του Τ.Καρακατσάνη.

Από το δίσκο ξεχώρισαν και ακούγονται μέχρι σήμερα τα "Αλήτης" και "Φωνάζουν οι γείτονες" χωρίς όμως να υστερούν τα υπόλοιπα.Προσωπικά λατρεύω το "Σαν τραίνα ξεκινάνε...".Υπέροχο τραγούδι.Υπάρχουν επίσης τραγούδια στο πνεύμα των πολιτικών τραγουδιών εκείνης της εποχής ("Σύντροφέ μου").

Γενικά πρόκειται για μια ακόμα εξαιρετική και ολοκληρωμένη δουλειά.

:music::(:music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα θα σας θυμήσω ένα δίσκο που μας έρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, πριν ακόμη γεννηθώ. Είναι ο δίσκος με τίτλο "Της γης το χρυσάφι" που πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 από την εταιρία MINOS-EMI. Τη μουσική έχει συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ τους στίχους υπογράφει ο Νίκος Γκάτσος. Τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς και η Δήμητρα Γαλάνη. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών είναι του Γιάννη Σπανού. Ο δίσκος περιλαμβάνει πασίγνωστα κομμάτια (δείτε τη λίστα και θα τα ξαναθυμηθείτε) που αγαπήθηκαν πολύ και είναι πράγματι ένα διαμάντι της δισκογραφίας, αν και νομίζω λίγο ξεχασμένο.

Τι να γράψω τώρα για το δίσκο, τα έχουμε ξαναπεί. Εκείνη την εποχή οι δίσκοι ήταν ολοκληρωμένες δουλειές με το σύνολο των τραγουδιών να ξεχωρίζουν. Εγώ αγαπώ και ξεχωρίζω το δίσκο αυτό κυρίως για τη φωνή και την ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι συγκλονιστική. Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή την εκτέλεση του τραγουδιού "’σπρο περιστέρι" τη λατρεύω και την ακούω με μεγάλη συγκίνηση, ακόμη και από την επανεκτέλεση του Γιώργου Νταλάρα. Αυτό και τα "Αγάπη μέσα στην καρδιά" και "Στου ήλιου τ΄αλώνι" είναι τα αγαπημένα μου.

1. Κυκλαδίτικο (Μ. Μητσιάς)

2. Το παραμύθι (Μ. Μητσιάς, Δ. Γαλάνη)

3. Αγάπη μέσα στην καρδιά (Δ. Γαλάνη)

4. Μπόρα είναι θα περάσει (Μ. Μητσιάς)

5. ’σπρο περιστέρι (Δ. Γαλάνη)

6. Η μικρή Ραλλού (Μ. Μητσιάς)

7. Χασάπικο 40 (Δ. Γαλάνη)

8. Απόψε φθινοπώριασε (Μ. Μητσιάς)

9. Στου ουρανού την άκρη (Μ. Μητσιάς)

10. Στου ήλιου τ΄αλώνι (Δ. Γαλάνη)

11. Πρωτομηνιά (Μ. Μητσιάς)

12. Αγαπώ μια καρδερίνα (Μ. Μητσιάς)

Κυκλοφορεί νομίζω και remastered έκδοση του cd. :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
11. Πρωτομηνιά (Μ. Μητσιάς)

O δίσκος είναι πραγματικά θαυμάσιος.Δώρα με κάλυψες απόλυτα , μιας και αύριο είχα σκοπό να γράψω για τον συγκεκριμένο δίσκο.Το μόνο που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι το τραγούδι Πρωτομηνιά που ερμηνεύει ο Μητσιάς , έχει την ίδια μουσική με το "Πάει ο καιρός" που είχε πρωτοερμηνεύσει το 1965 ο Γ.Μπιθικώτσης και οι στίχοι του είχαν κοπεί από την λογοκρισία.Αν θυμάστε η έναρξη των παραστάσεων του Νταλάρα με τους Π.Κατσιμίχα και Μπ.Στόκα στο Ζυγό και στο Fix της Θεσ/νίκης, ήταν το Πάει ο καιρός.Στην 1η στροφή ακουγόταν οι στίχοι της 1ης εκτέλεσης και στη 2η οι στίχοι της 2ης.

Να θυμίσω επίσης ότι το Χασάπικο Σαράντα έχει πάρει τον τίτλο του από τη συμφωνία Νο 40 του Μότσαρτ (αν δεν απατώμαι) μιας και η εισαγωγή του είναι παρμένη απ'αυτή τη μελωδία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικά υπέροχος δίσκος! Να συμπληρώσω κι εγώ ότι τις ενορχηστρώσεις τις έκανε ο Γ.Σπανός , γιατί-λόγω δικτατορίας-ο Χατζιδάκις ήταν εκτός Ελλάδας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0